}

25 Οκτωβρίου, 2014

Περί Αβέλτερων!!!



Μετά από τόσους μήνες που, σιγά και βασανιστικά, γίνανε χρόνια, χρόνια που τα περάσαμε ακούγοντας αυτούς τους βλαπτικούς ανθρώπους που συνιστούν το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας να αερολογούν γύρω από την μείωση του δημόσιου τομέα και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το σημαντικότερο επεισόδιο του σουξεδιάρικου αυτού σίριαλ του «Ανθρωποκυνηγητού», ήταν εκείνο το επεισόδιο με τους φωστήρες που μας κυβερνούν να γελοιοποιούνται,  ρεζιλεύοντας μαζί κι ολόκληρη την Ελλάδα με το περίφημο μαύρο στην ΕΡΤ που τάραξε όλη την Ευρώπη και προξένησε μόνο απαξιωτικά πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο!

Τους είδαμε, ακόμα, να ταπεινώνουν τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταργώντας τη Δημοτική Αστυνομία και προκαλώντας μόνο ανώφελα έξοδα αποζημιώσεων για τους δημοτικούς αστυνομικούς έξοδα και οδύνη. Επιπρόσθετα, κατάφεραν να επιφέρουν το κυκλοφοριακό χάος σε τουριστικούς Δήμους, όπως για παράδειγμα στον δήμο των Χανίων, από όπου κρατάει κι η σκούφια του κ. «υπουργού» επί των Απολύσεων και της Διοικητικής Απορρύθμισης.  Έτι περεταίρω, δρομολόγησαν και μιαν απίστευτη διαφυγή εσόδων από τα χαμένα πρόστιμα προς τους αδιόρθωτους πειρατές της ασφάλτου.

Τους παρακολουθήσαμε, επίσης, να προσβάλλουν  τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση, αυξάνοντας και πάλι τα έξοδα του φαιδρού μας κράτους, αφού για πολλούς μήνες πληρώνονταν και ίσως ακόμα, ετούτη την ώρα που μιλάμε, να συνεχίζουν να πληρώνονται κάποιοι άνεργοι  δάσκαλοι τεχνικών ή μουσικών μαθημάτων για το μαρασμό τους  ένα πρωί τους είπανε ότι περίσσευαν κι αυτοί, λες και ήταν απολειφάδια περιττά ή επειδή, τάχα, περίσσευαν στους γονείς, για να πληρώνουν ιδιωτικά για τα παιδιά τους ό,τι το αχρείο κράτος μας, αναίσχυντα, κατάργησε εν μια νυκτί  από τον δημόσιο τομέα. 

Τους θαυμάσαμε, ακόμα, να δίνουν αβέρτα υλικό στους γελοιογράφους και τους επιθεωρησιογράφους, στην τιτανομαχία αρχών (sic)  με αντίπαλο τις καθαρίστριες  του υπουργείου Οικονομικών,  κάνοντας ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, έστω και ενδόμυχα, να είναι αλληλέγγυα  στον αγώνα αυτών των γυναικών.

Όλοι μας πια αναρωτιόμαστε αν θα μπει κάποτε ένας φραγμός σε αυτήν την αστέρευτη γελοιότητα των κατάπτυστων πρωταγωνιστών των ζοφερών μας ημερών.  Φευ!

Με αφορμή τις νομιμοποιήσεις συμβασιούχων στον πρώην Δήμο Δραπετσώνας, με φρίκη ακούσαμε την ανταλλαγή χαρακτηρισμών και άλλους αδιέξοδους διαξιφισμούς για το αν είναι «αριστερότερο» ή «δεξιότερο» να προφυλάσσονται από την εξαθλίωση άνθρωποι ανίκανοι για την εργασία  για την οποία προσελήφθησαν. Ανίκανοι προς το ζην, στην Ελλάδα των μνημονίων, καταδικασμένοι εις θάνατον από τον κ. «υπουργό», πληρώνοντας  όμως, έως ότου εκδοθεί η θανατική τους καταδίκη, τα αντίστοιχα οργανογράμματα στις υπηρεσίες τους. Έχουμε έτσι το φαινόμενο, μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, να πληρώνουν θέσεις καθαριστριών, γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά για την οποία προσελήφθησαν, οπότε το έργο τους, θα το εκτελεί, ασφαλώς, κάποιος εξωτερικός εργολάβος, φίλος  ίσως,  των φίλων του κ. «υπουργού». 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πράξεων και των παραλείψεων των βλαβερών υποκειμένων που ορίζουν τις τύχες μας!

Οι άλλοι, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορούν να λένε ότι θέλουν, και θα φτάσει και η δική τους ώρα να κριθούν, αλλά ο αχαρακτήριστος που, με την πατρική  ασφαλώς παραίνεση, κάνει επιδοτούμενα φροντιστήρια σωτηρίας στου κασίδη ραγιά το κεφάλι, δεν δικαιούται μετά από τόσον χρόνο στο υπουργείο του, να ελεεινολογεί.

Διότι γνωρίζει ή τουλάχιστον οφείλει να γνωρίζει, ο κ. «υπουργός», ότι οι πρόγονοί του και οι όμοιοί τους, είναι εκείνοι που δημιούργησαν το πελατειακό κράτος πάνω στο οποίο, σαν δηλητηριώδη μανιτάρια, ευδοκιμούν αυτός και οι δικοί του. Ειδικά για την ρουσφετολογική δράση του πατρός του κ. «υπουργού» είναι γνωστή και παροιμιώδης η ανεκδοτολογία.

Είναι γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο λειτούργησε επί δεκαετίες ως παραπλήρωμα του χωλού κοινωνικού μας κράτους. Έτσι, οι ανήμποροι, αντί για να εντάσσονται στα ειδικά προγράμματα που διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, με αντάλλαγμα τις ψήφους τους, διορίζονταν, κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα του  Δημοσίου, να φάνε κι αυτοί οι χριστιανοί ένα ξεροκόμματο. Τέτοιο κράτος έφτιαξαν οι πρόγονοι του κ. «υπουργού» και τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, οι όμοιοί του, όρισαν αυτόν να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.  

Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης και μετά από ενάμιση χρόνο που παριστάνει τον υπουργό, ο πολιτικός περονόσπορος της Κρήτης, δεν έχουν καταφέρει -αυτός και ο εσμός των συμβουλατόρων του, να φέρουν σε πέρας, τουλάχιστον, μιαν απογραφή των ακατάλληλων προς εργασία υπαλλήλων, όχι για την κυριολεκτική θανάτωσή τους που ευαγγελίζεται ο ίδιος, αλλά για τον σχεδιασμό της εναλλακτικής αποκατάστασής τους. Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, οι ανεπάγγελτοι που μας κυβερνούν, δεν έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν ούτε ένα καπίκι από τους πόρους που διατίθενται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αλλού, άλλοι,  επιτελούν θαύματα με τα διαθέσιμα εργαλεία, αλλά ετούτοι εδώ, οι δικοί μας οι κουτοπόνηροι, προτιμούν να κρύβουν τους αναξιοπαθούντες ως πολύτιμη εκλογική πελατεία στα οργανογράμματα των δημοσίων υπηρεσιών και των οργανισμών που διοικούν, έως την ύστατη στιγμή. 

Ελλείψει άλλου, σοβαρότερου επιχειρήματος, τον ακούσαμε να κοκορεύεται, από το βήμα της Βουλής, ο κ. «υπουργός», ότι «εκεί έξω» υπάρχουν κι άλλοι αναξιοπαθούντες, οπότε ουδεμία οπισθοχώρηση επιτρέπεται να γίνει προς τις ανάπηρες καθαρίστριες. Λες και το «εκεί έξω», δεν είναι ο κρανίου τόπος που αργά και σταθερά δημιούργησε ο ίδιος και οι συνοδοιπόροι του κ. «υπουργού».

Κι ας μην μας απαντήσει ο κ. «υπουργός» ότι αυτή είναι η αποστολή άλλων υπουργείων ή άλλων «υπουργών», γιατί διακινδυνεύει να βρεθεί κανείς να του θυμίσει τι λένε οι διάφορες θεωρίες διοίκησης για την τυπική και την άτυπη επικοινωνία εντός ενός οργανισμού, πόσο μάλλον μιας κυβέρνησης, στην οποία έχουμε την πρόσθετη ατυχία να υπηρετεί και ο ίδιος. 

Ασφαλώς, δεν φτάνει να έχει κανείς κορνιζωμένα τα πτυχία του στον τοίχο του υπουργικού του γραφείου, πρέπει να τα έχει καταλάβει κιόλας αυτά που διδάχθηκε για να τα πάρει τα πτυχία του. Όταν δεν έχει κανείς καταλάβει τι διδάχθηκε στα σπουδαία πανεπιστήμια όπου φοίτησε, κι όταν είναι και άψητος και ανεπάγγελτος από πάνω, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα –δεν ξέρω αν θα συμφωνούσε ο κ. «υπουργός».

Υ.Γ. Κάποτε, σε μια προσπάθεια διατύπωσης μιας γνώμης για την αξιολόγηση στον «υπερτροφικό» δημόσιο Τομέα, είχα γράψει ένα μικρό κείμενο που το τιτλοφόρησα « Οι Αναλυταράδες και οι Αληταράδες». Τους Αναλυταράδες δεν τους είδαμε να κάνουν καμιά δουλειά, τόσον καιρό ούτε να επιφέρουν κάποια βελτίωση∙ τώρα, λέει, θέλουν να τους διώξουν και τους Αναλυταράδες και να μείνουν ξανά μόνοι τους, οι Αληταράδες, να συνεχίσουν απερίσπαστοι το καταστροφικό τους  έργο.

http://my-pillow-book.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ πληρώνει για να έχουν δρόμους στην Αλβανία και αυτοί κάνουν όνειρα για «μεγκάλο αλμπάνια»

Posted by exomatiakaivlepo στο Οκτωβρίου 25, 2014
alba4Ο ΕΛΛΗΝΑΣ πληρώνει για να έχουν δρόμους στην Αλβανία και αυτοί κάνουν σκέψεις και όνειρα…
(χωρίς να μπορούν) να μας γ@μήσουν και από πάνω, με «λάβαρο» τη σημαία του «μεγαλοϊδεατισμού» στην οποία συμπεριέλαβαν την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα. Τελικά ποιος είναι ο υπαίτιος;
Γράφει ο ΑΝΤΙ300
Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) – Αλβανία
Να σημειωθεί ότι στη τελευταία συνάντηση με αλβανική αντιπροσωπεία επί του θέματος (Ιούλιος 2013), τονίστηκε εκ μέρους μας ότι η χώρα μας διαθέτει το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ, αλλά η αλβανική πλευρά θα πρέπει να δώσει, ως εκ της συμβάσεως υποχρεούται, το υπόλοιπο ποσό. Διαδικαστικά θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε στον αμέσως προσεχή προϋπολογισμό (του 2014) να διατεθεί το ποσό των 9 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της αλβανικής συνεισφοράς και άμα την παράδοση του έργου, η Ελλάδα θα καταβάλει το εκ μέρους της αντιστοιχούν ποσόν δηλ. τα 4.5 εκατ. ευρώ. Ποιος τα συμφώνησε αυτά παραπάνω; Η εξωτερική πολιτική αυτού του τόπου εδώ και δεκαετίες διακρίνεται από ηττοπάθεια, ραγιαδισμό και προδοσία, γιατί άραγε;
ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟ HellasForce

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακατικων εφημερίδων: Οι νταβατζηδες αλληλοεξοντωνονται.

Posted by olympiada στο Οκτωβρίου 25, 2014






Τα «Τουρκοφάνεια» και η πρόκληση κόστους
Posted by olympiada στο Οκτωβρίου 25, 2014


Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και ειδικότερα οι κατάφωρες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, φαίνεται πως αφύπνισαν ορισμένους από τον τεσσαρακονταετή λήθαργο.
Εκθαμβώθηκαν οι επαναπροσεγγιστές καριέρας από τη λάμψη των κανονιών, τρομοκρατήθηκαν από το μεγαλείο τουτουρκικού στολίσκου και συνειδητοποιώντας το προσωρινό της ύπαρξής τους στην πολιτική σκηνή, έσπευσαν πανικόβλητοι να υιοθετήσουν σκληρή γλώσσα. Τέτοια φοβερή επίδραση είχαν τα «Τουρκοφάνεια», που εξανάγκασαν Κυβέρνηση και αντιπολίτευση να εξετάζουν μεθόδους αντεπίθεσης.
Τώρα ανακάλυψαν άπαντες την… ταχινόπιτα της «πρόκληση κόστους», που μέχρι προ ολίγων ημερών αποτελούσε ταμπού, προϊόν σκέψης μονάχα «ακροδεξιών», «εθνικιστικών», «σοβινιστικών» και «λυσοφοβικών» ομάδων «φουστανελάδων», που αντιστρατεύονταν τη λύση. Και κάπως έτσι συνειδητοποίησαν ή καλύτερα ομολόγησαν, γι’ ακόμη μια φορά, τη γύμνια της Κύπρου σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο, για την οποία τους προειδοποιούν εδώ και τέσσερις δεκαετίες οι φουστανελάδες, που παρακολουθούσαν με απόγνωση την πολιτική ηγεσία να γδύνει την Κύπρο, να την αφοπλίζει και να την ξεφτιλίζει, αχρηστεύοντας κάθε νομικό, πολιτικό, διπλωματικό και αμυντικό μέσο που είχαμε και έχουμε.
Τώρα συνειδητοποίησε και το ΑΚΕΛ πως «το φυσικό αέριο δεν είναι δικοινοτική διαφορά» (Χ. Χριστοφίδης, 21/10/14). Πολύ γρήγορα λησμόνησαν τις περίφημες διακηρύξεις Χριστόφια, ο οποίος το «σωτήριον» έτος 2011 υποσχέθηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου «ανεξαρτήτως συνθηκών» και άρα ανεξάρτητα από την εξεύρεση λύσης ή όχι. Όπως λησμόνησαν και τα όσα έλεγαν για αγωγό προς την Τουρκία.
Τώρα συνειδητοποίησε και η ΕΔΕΚ (Γ. Βαρνάβα, 21/10/14) ότι το ίδιο το κυπριακό ζήτημα δεν είναι δικοινοτική διαφορά και ας ασπάζονται τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με «σωστό περιεχόμενο», και ας υποστήριξαν ως συγκυβερνώντες την ατέρμονη και αποτυχημένη διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών αλλά και τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 (Παπαδόπουλου-Ταλάτ) η οποία, όπως και κάθε προηγούμενη συμφωνία με τον εκάστοτε αττιλάρχη, υποβαθμίζει το Κυπριακό σε δικοινοτική διένεξη.
Τώρα συνειδητοποίησαν και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ ότι η άμυνά μας είναι τρύπια και πως το μόνο όπλο που μας έμεινε είναι το διεθνές δίκαιο και η διπλωματία. Βεβαίως αυτό δεν το είχαν αντιληφθεί, όταν εξέφραζαν στήριξη στις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΜ κ. Φωκαΐδη, για αφοπλισμό των εφεδρειών διά της αφαιρέσεως των επικρουστήρων, ούτε όταν στήριζαν τους λαϊκισμούς Αβέρωφ για ακύρωση της συμφωνίας με το Ισραήλ για αγορά σκαφών, ούτε όταν ο μ. Γλαύκος Κληρίδης κατέλυε το δόγμα του ΕΑΧ, ούτε όταν με πάθος στήριζαν τις υποσχέσεις των υποψηφίων του ΔΗΣΥ για την Προεδρία της Δημοκρατίας περί μείωσης της στρατιωτικής θητείας διά της «αναδιοργάνωσης» (τουτέστιν αποδιοργάνωσης και ξηλώματος) της Εθνικής Φρουράς.
Τώρα, με αφορμή τις τουρκικές ενέργειες, επανήλθε και η συζήτηση για το πού ανήκει η Κύπρος: Δύση, Ρωσία, αραβικές μοναρχίες ή στα αγρινά της; Αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού. Οι μεν να μιλούν για Δύση, οι άλλοι για Ρωσία και αραβικό κόσμο, αγνοώντας πως η διπλωματία δεν είναι ένα «zero sum game», στο οποίο εάν τείνεις χείρα φιλίας προς τον έναν πόλο συνεπάγεται αυτόματα πως αναπτύσσεις εχθρικές σχέσεις με τον άλλον.
Πενήντα τέσσερα έτη μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αδυνατούν να κατανοήσουν πως τα μικρά κράτη δεν έχουν περιθώρια να αποξενώνουν κανένα δυνητικό σύμμαχο, και δη υπερδυνάμεις. Αδυνατούν να κατανοήσουν πως το ζητούμενο δεν είναι να εντάξουν την Κύπρο σε έναν και μόνο πόλο, αλλά να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας με όλους τους πόλους, ούτως ώστε να πολλαπλασιάσουν το ομολογουμένως μικρό εκτόπισμα του αβύθιστου αεροπλανοφόρου μας.
Τέτοια φοβερά αποτελέσματα έχουν τα «Τουρκοφάνεια», η φανέρωση του τουρκικού δαίμονα που ανέτρεψε -έστω προσωρινά- την πολιτική του κατευνασμού των ισλαμιστών-κεκαλυμμένων τζιχαντιστών του ΑΚΡ. Ουδείς όμως εξ αυτών συνειδητοποίησε πως ο τουρκικός δαίμονας δεν ξορκίζεται με προσωρινό πάγωμα των συνομιλιών (ακόμα και αυτό απορρίπτεται από τους «ρεαλιστές» Αβέρωφ και Άντρο) και με διαβήματα εποχικού χαρακτήρα, αλλά με ουσιαστική πρόκληση κόστους και χάραξη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, που να θέτει ως στόχο όχι τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και την ομοσπονδοποίηση της νήσου, αλλά την απελευθέρωση και την επανενσωμάτωση των κατεχομένων εδαφών στο ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση και τις προσπάθειες του διπλωματικού σώματος. Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να απαιτήσουμε τα μέτρα αυτά να μην αποτελέσουν βραχύβια αντίδραση στις προκλήσεις του 2014, αλλά να καταστούν μέτρα μονίμου χαρακτήρα, ως απάντηση στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και διαπράττονται από το 1974 μέχρι και σήμερα. Οι πρωτοβουλίες μας δεν θα έχουν ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα όσο αγνοούμε τις πάγιες τουρκικές επιδιώξεις για έλεγχο ολόκληρης της νήσου και όσο χορεύουμε διζωνικά, δικοινοτικά τσιφτετέλια, παραγράφοντας εμπράκτως τις θηριωδίες και τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου του Αττίλα.

Με τον Αυγερινό Χαρτσιώτη – Sigmalive


Υγειονομική Περίθαλψη Στρατιωτικών ΕΔ (ΦΕΚ -ΟΛΗ Η ΔΙΑΤΑΓΗ - ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ)


ΦΕΚ 224 Α/08-10-2014: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 136 Τροποποίηση του π.δ. 432/1983 «Υγειονομική Περίθαλψη των Στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και των μελών των οικογενειών τους» (Α΄ 162)ΕΠΙΣΗΣ: Κατηγορίες μελών οικογενείας Στρκων που δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη από το ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ - Απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση βιβλιαρίων υγειονομικής περίθαλψης - Απογραφικά Δελτία. Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτό για να διαβάσετε όλα τα παραπάνω:

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΚΗΝΩΜΑΤΩΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Posted by olympiada στο Οκτωβρίου 25, 2014

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μια λαξευτή εκκλησία που οι Τούρκοι την έχουν ονομάσει, Çanli Kilise, δηλαδή η «Εκκλησία της Καμπάνας» στην περιοχή Άκσαραι της Καππαδοκίας, κοντά στην πόλη Νίγδη, έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και δέος από τους Τούρκους μελετητές και ερευνητές, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει και οι αρμόδιοι του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού που αντιλήφτηκαν την μεγάλη αξία της εκκλησίας από πολιτιστικής και θρησκευτικής πλευράς.
Όπως αναφέρει σε ένα πολύ ενδεικτικό της άρθρο η τουρκική εφημερίδα Sabah, η Εκκλησία της Καμπάνας έχει χαρακτηριστεί «Bir Hazine», δηλαδή, «Ένας Θησαυρός» εξ’ αιτίας των πολλών σκηνωμάτων που έχουν ανεβρεθεί σε διάφορα μέρη της λαξευτής εκκλησίας και τα οποία ανάγονται πριν από αιώνες και είναι σκηνώματα χριστιανών που θαφτήκαν εκεί την περίοδο που λειτουργούσε η εκκλησία και άκμαζε ο χριστιανισμός στην αγιοτόκο Καππαδοκία. Σύμφωνα με ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, Anadolu, ο τοπικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Mustafa Doğan, δήλωσε πως η λαξευτή Εκκλησία της Καμπάνας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στα βουνά Hasan και Erciyes και έχει τεράστια σημασία και από πολιτιστικής αλλά και από θρησκευτικής πλευράς. Στο εσωτερικό της εκκλησίας βρίσκονται ορισμένα σκηνώματα που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την θρησκευτική ιστορία της περιοχής, η οποία όπως είναι γνωστό είναι ταυτισμένη με την παρουσία της ελληνικής ορθοδοξίας επί πολλούς αιώνες. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό στην κοιλάδα İlhara είχε βρεθεί ένα σκήνωμα κάποιας ελληνορθόδοξης καλόγριας, όπως το είχαν εξακριβώσει οι ίδιοι οι Τούρκοι ερευνητές και το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλο δέος στους Τούρκους που το έχουν τοποθετήσει στο τοπικό μουσείο και έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Τουρκία που έρχονται να θαυμάσουν από κοντά το από αιώνων ιερό αυτό σκήνωμα.
Τώρα όπως αναφέρεται, στην Εκκλησία της Καμπάνας έχουν βρεθεί στην πρώτη φάση των ερευνών και άλλα σκηνώματα από την ίδια περίοδο και τα οποία προέρχονται κυρίως από νέους άνδρες, πιθανώς μοναχούς, αλλά και από κάποια παιδιά, πολύ πιθανώς θύματα διωγμών. Συγκεκριμένα το σύνολο των σκηνωμάτων, όπως ανέφερε και ο διευθυντής του Μουσείου του Aksaray, είναι περίπου δέκα μεταξύ των οποίων και κάποια παιδικά. Τα σκηνώματα αυτά θα τοποθετηθούν επίσης στο τοπικό μουσείο του Aksaray και θα γίνουν προσιτά στους επισκέπτες που αναμένεται να έρθουν και να θαυμάσουν τα ελληνορθόδοξα αυτά σκηνώματα.
Οι Τούρκοι εκτός των άλλων υπολογίζουν και τα μέγιστα στην μεγάλη τουριστική αξιοποίηση αυτών των ευρημάτων από την Εκκλησία της Καμπάνας. Εκείνο όμως που προκαλεί την προσοχή μας είναι ότι φροντίζουν να μην αναφέρουν πουθενά στην ελληνορθόδοξη προέλευση αυτών των σκηνωμάτων που ανευρέθηκαν μέσα στην λαξευτή εκκλησία αλλά αναφέρουν απλά για κάποια αόριστη προέλευση τους από την εποχή της Doğu Roma, δηλαδή της Ανατολικής Ρώμης.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Αττίλας 3: Έστησαν νέα Ίμια στην Κύπρο





Βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία 


Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης 

Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική θέση της, τις στρατιωτικές της δυνατότητες και το πολιτικο – διπλωματικό ρόλο που μπορεί να έχει, στις μείζονος σημασίας γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, επιδιώκει να διαπραγματευθεί τη συμμετοχή της στη Δυτική Συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, με όρους που θα εξυπηρετούν τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα.

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα απαιτεί λύση στο Κυπριακό, που θα της εξασφαλίζει το «μερίδα του λέοντος» στον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο της Κύπρου, ως αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, για τη συμμετοχή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης κατά των τζιχαντιστών.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, η Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτική εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, παραβιάζοντας βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία, χωρίς να ενημερώσει, όπως όφειλε, την Κυπριακή Δημοκρατία, δέσμευσε περιοχές για υποθαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και δύο πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου, ήδη, πλέουν ανενόχλητα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και εγγύτατα στις ακτές της Κύπρου. «Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε μέτρα που συνιστούν λελογισμένη αντίδραση στην τουρκική προκλητικότητα. Το πιο σημαντικό μεταξύ αυτών είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει το άνοιγμα άλλων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, μπλοκάροντας έτσι την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σε διπλωματικό επίπεδο, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία κινούνται συντονισμένα, ώστε να εξασφαλίσουν την υποστήριξη ηγετών της Ε.Ε., καθώς επίσης και την υποστήριξη, σε όλα τα επίπεδα, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, καταδικάζοντας, παράλληλα, την έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους ανεξάρτητου, μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Επίσης, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης των Διεθνών Οργανισμών και της Διεθνούς Κοινής Γνώμης, για την τουρκική τυχοδιωκτική πολιτική. 

Θα πρέπει να αναδείξουν σε διεθνή ζητήματα τα εξής:

1. Η πολιτική Ερντογάν – Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες της Τουρκίας» απέτυχε παταγωδώς και μετεξελίχθηκε σε «προβλήματα με όλους τους γείτονες».

2. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο χειροτέρεψαν, ειδικά μετά την αισχρή επίθεση του Τ. Ερντογάν κατά του Αιγύπτιου προέδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

3. Ο αμερικανός και ευρωπαϊκός Τύπος και σοβαρές αμερικανικές και ευρωπαϊκές δεξαμενές σκέψης κατηγορούν ευθέως την Τουρκία ότι είναι ο κύριος χρηματοδότης των τζιχαντιστών, που, με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, τους εξόπλισαν, δήθεν για να πολεμήσουν κατά του Άσαντ της Συρίας. Η Τουρκία κατηγορείται ότι εξέθρεψε το τέρας του Ισλαμικού σκοταδισμού και παραλίγο να «παρασύρει» και τις ΗΠΑ να ενισχύσουν με σύγχρονα όπλα τους τζιχαντιστές.

4. Η Τουρκία, παρότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της και στα νοτιο-ανατολικά σύνορά της, επέλεξε τώρα να προκαλέσει σοβαρή κρίση στην Κύπρο. Γιατί; Διότι, εκτιμά πως επειδή Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε καταφανή οικονομική αδυναμία και λόγω περιορισμού των δαπανών δεν είναι στρατιωτικά ισχυρές, άρα θα είναι εύκολα αντικείμενα εκβιασμού και επιρρεπείς σε υποχωρήσεις στις τουρκικές αξιώσεις. Αυτή, όμως, η τουρκική συμπεριφορά καταδεικνύει και τον καιροσκοπισμό της Τουρκίας, αλλά και την περιφρόνησή της στη διεθνή νομιμότητα.

Πηγή εφημ. «Το Παρασκήνιο»

Πράσινο φως από την Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί και για την Ελλάδα





Ανοίγει και πάλι το κεφάλαιο των αποζημιώσεων

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας να αναγνωρίσει σε θύματα ναζιστικών εγκλημάτων το δικαίωμα προσφυγής σε ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία θα προκαλέσει νέες διαμάχες μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου και ενδεχομένως θα ανοίξει το δρόμο και σε πολίτες άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Αυτό υποστηρίζει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι η Γερμανία φοβάται πληθώρα προσφυγών στη δικαιοσύνη και ενδεχομένως την κατάσχεση γερμανικών περιουσιών στην Ιταλία και τον αναγκαστικό πλειστηριασμό τους.


«Κυοφορείται νέα γερμανοϊταλική διαμάχη»

Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία

Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία

Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά αιτήματα και προσφυγές για αποζημιώσεις Ιταλών που εκτοπίσθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία. Το όλο θέμα ξεκίνησε με προσφυγή δικαστηρίου της Φλωρεντίας, το οποίο έπρεπε να αποφανθεί σχετικά με αποζημιώσεις του γερμανικού κράτους υπέρ Ιταλών πολιτών. Αναμένεται, τώρα, να διευκολυνθούν οι δικαστικές διεκδικήσεις των πολιτών αυτών.

Όπως παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα «μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας κυοφορείται μια σύγκρουση με πολλές επιπτώσεις, η οποία αφορά αποζημιώσεις για εγκλήματα των ναζί». Και αυτό γιατί, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, σύμφωνα με την απόφαση του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου, «δεν ισχύει η αρχή της ετεροδικίας των κρατών, η οποία αποκλείει τέτοιου είδους προσφυγές, όταν πρόκειται για παράνομες πράξεις ενός κράτους, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα πολέμου ή ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Το Βερολίνο δεν θα αλλάξει στάση

Με την απόφασή του αυτή, το ιταλικό δικαστήριο έρχεται σε σύγκρουση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο το 2012 είχε δικαιώσει τη Γερμανία, καθώς είχε αποφανθεί ότι η ασυλία των κρατών ισχύει και στην περίπτωση σοβαρών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θα αναλύσει την απόφαση του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου, ωστόσο, όπως επισημαίνεται το Βερολίνο δεν πρόκειται να αλλάξει την νομική του θέση επί του θέματος, καθώς εκτιμά ότι τo Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την συμμερίζεται πλήρως. Πάντως ο ιταλός εισαγγελέας Μάρκο ντε Παόλις, που έχει ασχοληθεί με πολλές προσφυγές θυμάτων του ναζισμού, δήλωσε χθες ότι η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου «είναι ιδιαίτερα σημαντική και ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να την αγνοήσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιταλικός τύπος. Όπως αναφέρει το Πρώτο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, «τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια ιστορική απόφαση που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Σε σχετικό σχόλιο της, με τίτλο «Μεταξύ νόμου και ηθικής», η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μια λύση, αποσαφηνίζοντας τη συγκεκριμένη θεματική στο ιταλικό Σύνταγμα. Παράλληλα, όμως, «θα πρέπει και η γερμανική κυβέρνηση να διερωτηθεί εάν έχει κάνει ικανοποιητικές παραχωρήσεις στα θύματα του ναζισμού από την Ιταλία. Δεν αρκεί να επιμένει η Γερμανία στο δικαίωμα της ετεροδικίας», καταλήγει το σχόλιο.

πηγή: Deutsche welle
Φραστικό επεισόδιο Σαμαρά – Κάμερον στην Σύνοδο Κορυφής
Έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς όταν παρουσίασε τις κοινές ελληνικές-κυπριακές θέσεις για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.


Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να υιοθετηθεί ένα πολύ σκληρό κείμενο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις, κάτι με το οποίο αντέδρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος ήθελε έναν ηπιότερο τρόπο αντίδρασης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανέβασε τόνους και επιτέθηκε σφοδρά στον Βρετανό ομόλογό του.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι έσπευσε να ηρεμήσει τα πνεύματα και τελικά το κείμενο συμπερασμάτων ήταν κοντά στις ελληνοκυπριακές θέσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας στην βρετανική πλευρά ότι, όπως όλες οι χώρες έχουν ΑΟΖ, έτσι (έχει) και η Κύπρος.

O Κύβος ερρίφθη στις 30 Οκτωβρίου η παραίτηση στο Πεντάγωνο!…Ποιός θα είναι ο νέος ΥΕΘΑ;


Απόφαση – μυστήριο του Αβραμόπουλου μερικές ημέρες πρίν την Παραίτηση του απο το ΥΠΕΘΑ και αναρωτιόμαστε τι να σημαίνει άραγε η Παρουσία του Πρωθυπουργού στη φρεγάτα στην Άσκηση που θα γίνει σε βραχονησίδα του Αργοσαρωνικού  (ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ -ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ ) παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ !pirpo_4

Καθήκοντα γενικού γραμματέα στον Αντώνη Οικονόμου με αυξημένες αρμοδιότητες !!!

 Η στιγμή για την παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου πλησιάζει όσο περνάει ο καιρός και σύμφωνα με τα parapolitika.gr αυτή είναι πολύ πιθανόν να κατατεθεί αμέσως μετά τις παρελάσεις για την εθνική επέτειο στις 28 Οκτωβρίου.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ωστόσο προχώρησε σε μία κίνηση – μυστήριο αφού μόλις χθες εξέδωσε υπουργική απόφαση για την αναβάθμιση του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Οικονόμου σε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κάτι που έχει να γίνει από την εποχή του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου με τον Γιώργο Ζορμπά, την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.
Η απόφαση αυτή οδηγεί σε δύο πιθανά σενάρια:
  • Σε περίπτωση που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αντικατασταθεί από κάποιον βουλευτή, ο νέος υπουργός θα έχει μοιρασμένες αρμοδιότητες αφού ο νέος γενικός γραμματέας είναι αρκετά ισχυρός …(δεν είναι οι ώρες για πειραματισμούς )
  • Η αναβάθμισή του Αντώνη Οικονόμου ωστόσο τροφοδοτεί εκ νέου τις φήμες για την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείο από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ωστόσο έχει ήδη πολλές υποχρεώσεις οπότε η παρουσία ενός γενικού γραμματέα με αυξημένες αρμοδιότητες του λύνει τα χέρια.
Το δεύτερο σενάριο βέβαια ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Αντώνης Οικονόμου είναι στενός φίλος του πρωθυπουργού.(parapolitika.gr)
Σχόλιο από το Veteranos.gr : Η Καθοριστική Ημερομηνία για την Παραίτηση του ΥΕΘΑ Αβραμόπουλου είναι η 30 Οκτωβρίου και το Σενάριο είναι Τακτικό!Zubr-Class-Hovercraft-photos24
To σενάριο που θέλει τον Σαμαρά ώς νέο ΥΕΘΑ ενισχύεται και από την παρουσία του την ίδια ημέρα στη Φρεγάτα από  όπου θα παρακολουθήσει την άσκηση που θα διεξαχθεί στον Αργοσαρωνικό παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ!
Ο Αβραμόπουλος έχει κάνει την εισήγησή του στον Σαμαρά και θα του έχει έτοιμες τις Λύσεις …Καθόλου τυχαίο ότι υπάρχει η πολύ καλή συνεργασία  μεταξύ Οικονόμου και Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωσταράκου  που από ότι όλα δείχνουν ,τη εκλογή του στην Ε.Ε είναι παραπάνω από σίγουρη και  δεν πρόκειται να έχουμε αλλαγές μέχρι και  την αναχώρησή του από το Πεντάγωνο το 2015 οπότε και η αρχή της  θητείας του στην Ε.Ε10653642_10152716518822389_6013149990183475475_n
Ο Σαμαράς μπορεί αναλαμβάνοντας το  ΥΠΕΘΑ   να ανεβάσει το ηθικό  στο Στράτευμα  ,κάτι που σήμερα χρειάζεται επειγόντως και ίσως ήρθε η ώρα η πολιτεία να εννοήσει τα υποσχόμενα  στα Στελέχη που δεν είναι ντέ και καλά μόνο τα χρήματα που πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να παίρνουν …Ούτε βέβαια   ήταν τυχαία   η Παρουσία του στον ¨ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014″ , και το μοίρασμα των 10ήμερων αδειών !
Σίγουρη θα πρέπει να  θεωρείται και η αναβάθμιση του ΥΦΕΘΑ Λαμπρόπουλου που έδειξε ότι και κοντά στο Στράτευμα είναι και γνωρίζει και πρόσωπα και πράγματα !
Αν αναλογιστούμε ότι  όμως ότι και ο Αβραμόπουλος   δεν είναι από τους ανθρώπους που αφήνουν πίσω τους εκκρεμότητες και  στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέλει να παίξει ρόλο που θα τον βάλει τα επόμενα χρόνια να διεκδικήσει τα μέγιστα στην Ε.Ε… και μπορεί να το πετύχει και με την τοποθέτηση του Στρατηγού Κωσταράκου  στην Ε.Ε όπου δεν υπάρχουν Αμερικανοί και Τούρκοι που θα βάλουν Βέτο στην εκλογή του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ!
Η  εκλογή του Έλληνα ΓΕΕΘΑ   θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού δεν υπάρχουν αντιρρήσεις   από Γερμανούς και  Γάλλους …
Στα Ελληνικά Δεδομένα τώρα ίσως και κάποιοι  να απογοητευθούν , αλλά αν το καλό σκεφτούν θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι γιατί απομακρύνεται όπως όλα δείχνουν το κοντινό  ΚΥΣΕΑ  ,γιατί μπορεί να υπάρχουν οι  προτάσεις για ανέβασμα στην Ιεραρχία ,αλλά υπάρχουν και οι «Αποστρατίες  και μάλιστα αυτή τη φορά Οριστικές !» Όπου δύσκολα  ξαναγυρνάς στον ιδιωτικό βίο αν μάλιστα  έχεις συνηθίσει σε άλλα !
Εξάλλου οι καθημερινές και διαρκώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις στο Αιγαίο δεν επιτρέπουν πειραματισμούς και χρόνους προσαρμογής και η Στρατιωτική Ηγεσία δείχνει να έχει βρει την  περπατησιά της τουλάχιστον στα επιχειρησιακά !
Τα ευκόλως εννοούμενα  παραλείπονται …
Βετεράνος

Της γης οι κολασμένοι





Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 

1917. Ρωσία. Το πρώτο Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού με πρόεδρο τον Λένιν και μέλη, μεταξύ άλλων, τον Τρότσκι και τον Στάλιν, σχηματίζεται στις 25 Οκτωβρίου με απόφαση να πάρει στα χέρια του την εξουσία στην αχανή χώρα, όπως και τελικά έγινε μετά από σειρά άγριων συγκρούσεων, οι οποίες οδήγησαν στη γέννηση της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ.

Η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, ιδίως από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την αυτοδιάλυσή της στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εκτοτε έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνος και, από όλα αυτά που κάποτε κατατρόμαζαν τον ελεύθερο κόσμο, δεν έχει μείνει πια τίποτα. Το μόνο που μπορεί να βρει κανείς από το παλιό σοβιετικό μπλοκ στην Ευρώπη είναι τα πλατιά καπέλα και τα παράσημα στα μαγαζιά που πουλούν παντός είδους αναμνηστικά – ούτε καν στο Βερολίνο, εκεί που χτυπούσε η καρδιά του Ψυχρού Πολέμου δεν μπορείς πια να καταλάβεις τι βρισκόταν που: που ήταν το τείχος, πώς ήταν χωρισμένη η πόλη, τι είχε συμβεί από το ’45 μέχρι το ΄61 και, στη συνέχεια, μέχρι το ’89.

Οσο κι αν μας φαίνεται αδιανόητο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ανάμεσα στους ευρωπαίους με ηλικία μικρότερη από τα 25-30 έτη μόνον μία μικρή μειοψηφία γνωρίζει σήμερα κάτι για όλα αυτά – σε διάφορες χώρες μάλιστα, της Γερμανίας περιλαμβανομένης, έχει μετρηθεί και έχει βρεθεί απογοητευτικά μικρή.

Η γενιά που τώρα ξεκινά να μπαίνει στον επαγγελματικό και τον επιστημονικό στίβο είναι πια πολύ μακριά από όσα διαμόρφωσαν τον μεταπολεμικό κόσμο. Απλά, δεν τα ξέρουν. Και, φυσικά, δεν ενδιαφέρονται.

Το πιο παράδοξο όμως είναι ότι, παρά το γεγονός ότι αυτή η άγνοια κυριαρχεί σήμερα στο μέλλον της Ευρώπης, την ίδια στιγμή, τα αιτήματα που κάποτε ήταν η βάση των σοσιαλιστικών ιδεών γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο επίκαιρα.

Το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος που κυριάρχησε στη δυτική Ευρώπη του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα για να χάσει δραματικά έδαφος από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό προιόν μιας πολιτικής που φοβόταν τον κουμμουνισμό.

Κακά τα ψέματα: μπορεί οι ανατολικοευρωπαίοι να πλήρωσαν πολύ ακριβά τα κόκκινα καθεστώτα που τους τυράννησαν, όμως, οι δυτικοευρωπαίοι ήταν εκείνοι που τα εξαργύρωσαν με πολιτικές που διαμορφώθηκαν ακριβώς έτσι ώστε να αρθούν στη δύση οι κίνδυνοι από την όποια «γοητεία» ασκούσε ο κουμμουνισμός της «διπλανής πόρτας» σε λαικά στρώματα που ψήφιζαν με ελεύθερο τρόπο.

Όλα αυτά, η ιστορία τα σάρωσε μετά τα τέλη της δεκαετίας του ΄80: η πτώση του Τείχους, η επανένωση της Γερμανίας, η έλευση, μετά, του κοινού νομίσματος και, τελικά, η γερμανική Ευρώπη αυτού του νομίσματος, η οποία έχει γίνει ήδη τόσο απεχθής, ώστε η Πολωνία, μετά τη Βουλγαρία, έγινε προχθές η δεύτερη χώρα η οποία στρίβει την πλάτη στο ευρώ με την έκφραση πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της. Οσο για τις ίδιες τις χώρες της ευρωζώνης, σε πολλές από αυτές, η πολιτική των άκρων, ιδίως της εθνικιστικής ακροδεξιάς, θριαμβεύει στα εκλογικά σώματα. Το γιατί, το ζούμε όλοι, την ώρα που η Ευρωπαική ιδέα υποχωρεί διαρκώς παντού όπου πληθαίνουν της γης οι κολασμένοι… 

Πηγή "Το Βήμα"

1914-2014: Το Κυπριακό και το (νέο) Ανατολικό Ζήτημα













Η Κύπρος έρχεται, θέλοντας και μη, στο επίκεντρο σοβαρότατων διεθνών εξελίξεων 



Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 

Πολλοί δεν το γνωρίζουν, όμως το Κυπριακό στη σύγχρονη μορφή του ξεκινά ακριβώς έναν αιώνα από σήμερα, στις 25 Οκτωβρίου 1914, όταν η Μεγάλη Βρετανία προσάρτησε την Κύπρο στα εδάφη της με το ξεκίνημα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ηταν η πράξη με την οποία το Λονδίνο, μαζί με τον πόλεμο έμπαινε ταυτόχρονα και στην τελική ευθεία επίλυσης του Ανατολικού Ζητήματος, προβλήματος άρρηκτα συνδεδεμένου με τον Πρώτο Παγκόσμιο, προχωρώντας έτσι σε ένα επόμενο βήμα από εκείνο που είχε καθοριστεί με τη συνθήκη του 1878 για το καθεστώς της Κύπρου ανάμεσα στη Βρετανία και την Υψηλή Πύλη.

Όμως, το 1914, η Αγγλία και η Ρωσία δεν ήταν πια μπροστά σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν στο απέναντι στρατόπεδο και αυτό είχε άμεση, καθοριστική επίδραση στο μέλλον της Κύπρου.

Και μόνο το γεγονός ότι η προσάρτηση ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνει ξεκάθαρα κάτι που εμείς δεν εννοούμε επί δεκαετίες να καταλάβουμε: την ευρύτερη σημασία της Κύπρου, που, μάλιστα σήμερα ολοένα μεγαλώνει. Ελάχιστα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής είναι τόσο βαθιά και τόσο σύνθετα όσο το Κυπριακό, το οποίο έχει βρεθεί και πάλι αυτές τις μέρες στο διεθνές επίκεντρο λόγω της έντονης τουρκικής επιθετικότητας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αραβική Ανοιξη, η κρίση στη Λιβύη, τα γεγονότα στη Συρία, οι τζιχατζιστές που προελαύνουν τόσο σε αυτή όσο και στο Ιρακ, δεν είναι παρά εκφάνσεις αυτού του νέου Ανατολικού Ζητήματος που έναν αιώνα αργότερα έχει ανοίξει και πάλι εξίσου επικίνδυνα ρευστό. Γι αυτό το λόγο άλλωστε βρίσκονται σήμερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ακτών του Λιβάνου και εκείνων της Κύπρου πολεμικά σκάφη με τεράστια δύναμη πυρός από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο μιας έντονης μεταβατικότητας που είναι βέβαιο ότι, κάποια στιγμή, με βίαιο ή λιγότερο βίαιο τρόπο, θα καταλήξει σε επαναρύθμιση του Ανατολικού Ζητήματος, η Κύπρος έρχεται, θέλοντας και μη, στο επίκεντρο σοβαρότατων διεθνών εξελίξεων. Κύριος μοχλός των εξελίξεων αυτών είναι η τουρκική επιθετικότητα, η οποία πηγάζει τόσο από τους πάγιους γεωπολιτικούς λόγους της Αγκυρας, όσο και από τα πρόσφατα ενεργειακά ζητήματα των υδρογονανθράκων.

Η Κύπρος, αυτή τη στιγμή, είναι ζωσμένη από πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη σειράς κρατών που δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιθετικότητα της Αγκυρας, όπως, ταυτόχρονα, έχουν τεράστια καχυποψία για την πολιτική της έναντι του λεγόμενου ισλαμικού κράτους. Γι αυτούς του δύο λόγους είναι που μέχρι και η ΕΕ και το Βερολίνο πήραν θέση απέναντι στην Αγκυρα στη σύνοδο κορυφής.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή κάνει το μεγάλο, ιστορικό λάθος, να παίρνει ουσιαστικά θέση απέναντι στα δυτικά συμφέροντα, περιλαμβανομένων και αυτών της Ρωσίας. Ένα λάθος που όποιος το έκανε, όποτε το έκανε, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου στο παρελθόν, το πλήρωσε πολύ ακριβά, ακριβώς επειδή το Κυπριακό δεν είναι αυτοτελές ζήτημα αλλά ενταγμένο σε μια πολύ ευρύτερη σφαίρα συμφερόντων και συγκρούσεων.

Ταυτόχρονα, ο διάλογος με τους τουρκοκύπριους έχει, ορθώς, διακοπεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, υπό το βάρος μιας εξίσου προκλητικής αδιαλλαξίας. 

Μια πολιτική ανοιχτή σε συμμαχίες, όπως αυτή τη στιγμή συμβαίνει τόσο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία, μπορεί να βοηθήσει πολύ αποτελεσματικά την Κύπρο, η οποία, το μόνο που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνει, είναι να επιστρέψει σε ένα ανανεωμένο μοντέλο σχεδίου Ανάν – κι αυτό είναι που δείχνουν ουσιαστικά οι τελευταίες εξελίξεις στο ευρύτερο ζήτημα της περιοχής.

Παρά τα όσα πολλοί έλεγαν υπέρ του σχεδίου Ανάν και σχετικά με τη δήθεν καταστροφή που θα σήμαινε η απόρριψή του, η πραγματικότητα αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική: η Κύπρος κυριολεκτικά σώθηκε από την υιοθέτηση αυτού του εγκληματικού για τα συμφέροντά της και για τον ελληνισμό σχεδίου και τώρα είναι σε θέση να παλέψει από πολύ πλεονεκτικότερη θέση την οποία θα είχε πλήρως απωλέσει αν ο κυπριακός λαός δεν είχε πει το μεγάλο Όχι, παρά την περί του αντιθέτου τρομοκράτηση που υπέστη.

Αλλωστε, το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υπήρξε υπέρμαχος του σχεδίου Ανάν, είναι εκείνος που σήμερα ως πρόεδρος διακόπτει τις συνομιλίες, λέει πολλά.

Όπως πολλά λέει και το γεγονός ότι όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται αντιδυτικά, τόσο μειώνεται η διάθεση των μεγάλων δυνάμεων να δουν θετικά ένα νέο σχέδιο Ανάν που θα έδινε στην Αγκυρα ακόμα μεγαλύτερο λόγο στις κυπριακές εξελίξεις, ιδίως τις ενεργειακές.

Το Κυπριακό ζήτημα βρίσκεται κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο πολύ στο επίκεντρο της πραγματικής περιφερειακής σύγκρουσης για μια περιοχή του κόσμου που παράγει αέναες συγκρούσεις.

Το θέμα λοιπόν, δεν είναι να παραδούμε όπως πολλές φορές πολλοί εισηγήθηκαν.

Το θέμα είναι να καταλάβουμε την ουσία αυτής της σύγκρουσης και να προετοιμάσουμε σωστά και αξιόπιστα τις συμμαχίες μας, αλλά και τις στρατιωτικές μας δυνατότητες, απέναντι σε μία Τουρκία που, πλέον, κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και που απομονώνεται διαρκώς από τους μεγάλους παίκτες.

Δεν είναι απίθανο ένα από τα επόμενα λάθη της Αγκυρας να είναι και η πυροδότηση μιας έκρηξης, την οποία όμως, η Κύπρος και η Ελλάδα δεν θα αποφύγουν με τις υποχωρήσεις – κάθε άλλο μάλιστα, θα τη φέρουν πιο κοντά.

Στις συνθήκες που σήμερα διαμορφώνονται, και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα αποκτούν λοιπόν όλο και μεγαλύτερη σημασία στο διεθνές περιβάλλον.

Αν το αντιληφθούμε έγκαιρα και δράσουμε αποτελεσματικά, θα αποκτήσουμε και την αντίστοιχη δύναμη. Η μοίρα μας είναι αποκλειστικά και μόνον στο χέρι μας. 

Πηγή

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ