}

07 Νοεμβρίου, 2014

Αυτόν θέλουν οι Γερμανοί για πρόεδρο στην Ελλάδα. Πολλά εκατομμύρια για να βρούν δοσίλογους να τον ψηφίσουν

Αφού πήραν κάθε ρανίδα πλούτου από την Ελλάδα, καταλαμβάνοντας εξ' ολοκλήρου τον έλεγχο της χώρας, τώρα οι γερμανοί θα παίξουν το μεγάλο χαρτί.

Όλες πλέον οι προσπάθειες τους θα επικεντρωθούν στην εκλογή ενός συγκεκριμένου προσώπου, που δεν είναι μόνο συμβολικό για την υποταγή.  Είναι άκρως πρακτικό θέμα γι' αυτούς η επιβολή του για την επόμενη πενταετία....
ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ!!!
Με μία τέτοια εξέλιξη, οι πλιατσικολόγοι της πατρίδας εγγυούνται ότι για πέντε χρόνια ακόμα κανείς δεν θα τολμήσει να τους κυνηγήσει για τα εγκλήματα τους, να διεκδικήσει ή έστω να αμφισβητήσει την παντοδυναμία τους. Θεσμοθετούν παράλληλα την ....
ατιμωρησία της συμμορίας των πολιτικών που συνεργάστηκαν μαζί τους για την καταλήστευση και υποταγή της Ελλάδας τουλάχιστον για τα επόμενα πενήντα χρόνια.
Υποταγή που θα έχει πλέον σφραγίδα εάν περάσει αυτό το ανοσιούργημα.
Μιλάμε βέβαια για τον. Κώστα Σημίτη. Ήδη η τοποθέτηση Χαρδούβελη στην θέση του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι από την πρώτη στιγμή της υποτέλειας, το ΥΠΟΙΚ θα είναι στα χέρια των Γερμανών μέσω της συμμορίας Σημίτη.
Αυτών δηλαδή που έκαναν το έγκλημα των Swaps για να οδηγήσουν στην είσοδο της ΟΝΕ με ληστρικούς όρους, ενώ παράλληλα σκόρπιζαν το δημόσιο χρήμα σε πολιτικούς, επιχειρηματίες και ΜΜ"Ε" ώστε να μεινουν ατιμώρητοι.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παπακωνσταντίνου που σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν ήδη ισόβια, αφέθηκε ελεύθερος με χάδια, ενώ τύποι σαν τον Μαντέλη, τον Τσουκάτο ή τον Παπαντωνίου κυκλοφορούν ελεύθεροι σε μια πρωτοφανή επίδειξη ασυλίας.

Αναλογιστείτε λοιπόν πόσο σημαντική είναι για την γερμανία η εκλογή Σημίτη στην θέση του προέδρου της Ελληνικής δημοκρατίας. Ένα εφιαλτικό σενάριο που οφείλουμε να αποτρέψουμε. Θα ακολουθήσουν οι συσχετισμοί, οι εκβιασμοί και γιατί φαινεται να κάνει πίσω ο "Τσιριμώκος". 




arouraios.gr

"Σηκώστε" τα χρήματά σας απο παλιούς ή ξεχασμένους λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών, γιατί σε λίγο θα τα κλαίτε !!!

Κλείνουν ανενεργοί τραπεζικοί λογαριασμοί -Τα πιστωτικά τους υπόλοιπα μεταφέροντ

Κλείνουν ανενεργοί τραπεζικοί λογαριασμοί -Τα πιστωτικά τους υπόλοιπα μεταφέρονται στο Δημόσιο

Μετά τη χτεσινή  καταγγελία Hρακλειώτη φίλου της ιστοσελίδας,  καπάκι κι άλλες επιστολές διαμαρτυρίας, σήμερα: "Ειμαι κατοικος Γαλλιας. Πηγα σ' ελληνική τράπεζα στην Ελλάδα  να σηκωσω χρηματα και οριστε η εκπληξη :.... Απο το ΑΤΜ εχω δικαιωμα να παρω μονο 1000 την εβδομαδα!!! Απο το ταμειο της τραπεζας μονο 800-1500 την ημερα (αναλογα αν ειμαι στην τραπεζα που ανοιχτηκε ο λογαριασμος ή οχι) κι αν θελω περισσότερα απο 1500 ευρω πρεπει να κανω αιτηση ωστε να τα φερουν σε 4-5 μερες !!!!!!! Επανω στην αιτηση επρεπε να συμπληρωθει για ποιο λογο σηκωνω τα χρηματα μου !!!!!Ελεος !!! Μπρος στην έκπληξή μου, η υπαλληλος εγραψε "για προσωπικους λογους".



Όποιος υποστηρίζει ψευδώς ότι το χρέος είναι βιώσιμο, είναι ολέθριος για το έθνος.

ΜΟΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΦΑΙΜΑΞΗΣ.

Πιθανή υπαναχώρηση των Ευρωπαίων εταίρων όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου, η Ευρωζώνη επανεξετάζει το κατά πόσο χρειάζεται να ληφθούν μέτρα μείωσης του χρέους, παρά τη δέσμευση που είχε αναλάβει γραπτώς και επισήμως τον Νοέμβριο του 2012. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα πλέον έχει αλλάξει σε σχέση με το 2012 και το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο». Πηγή του Reuters μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, όπως μια επιμήκυνση ή μείωση του τοκισμού.
Πρόκειται για είδηση που βάζει «τρικλοποδιά» στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης και τις εξαγγελίες της για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους υπό τον όρο να συνεχιστούν οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα των δόσεων. Το ρεπορτάζ έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, την ώρα που οι δανειστές απαιτούν μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, επιμένοντας στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.
Τι άλλαξε και από τα 317 δις ευρώ που ήταν το χρέος το 2013 και χαρακτηριζόταν μη βιώσιμο από την Κυβέρνηση, τον Νοέμβριο του 2014 και αφού έχει αυξηθεί στα 322 δις ευρώ να θεωρείται βιώσιμο; Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ενώ και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έπαψε να αναφέρεται σε ελάφρυνση του χρέους, κάνοντας πλέον λόγο για πιστοποιητικό βιωσιμότητας.
Είναι ξεκάθαρο πως οι δανειστές επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει υπερχρεωμένη και δανειζόμενη για πολλές δεκαετίες ακόμη, ενώ η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη για ακόμη μια φορά να υπηρετήσει την επιθυμία τους. Η μόνη λύση είναι αυτή που έχουμε τονίσει από την αρχή. Αυτή του λογιστικού ελέγχου του χρέους και της διαγραφής του επαχθούς και παράνομου μέρους αυτού.

Posted by olympiada στο Νοεμβρίου 7, 2014


Συνάντηση E.A.A.Σ με Λαϊκό Σύνδεσμο «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»


ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Χαριλάου Τρικούπη 18, 106 79, Αθήνα
Τηλ.: 210 36 33 797 -
 Τηλεομοιότυπο.: 210 362 14 10
Ιστοσελίδα: www.eaas.gr
 E-mail: eaasgr@gmail.com

 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2014

 ΘΕΜΑ: Συνάντηση με Λαϊκό Σύνδεσμο «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»

 Σε συνέχεια των επαφών της Ε.Α.Α.Σ. με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για ενημέρωσή τους επί των θεμάτων που αφορούν τα Μέλη της, πραγματοποιήθηκε την 31η Οκτωβρίου 2014 συνάντηση του Προέδρου και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού με τη Χρυσή Αυγή.

 Η συνάντηση, διάρκειας περίπου μίας ώρας, έλαβε χώρα στα γραφεία της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, όπου εκ μέρους της παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων Ανχης ε.α. κ. Πολύβιος Ζησιμόπουλος, οι Ευρωβουλευτές Αντγοι ε.α. κκ. Γεώργιος Επιτήδειος και Ελευθέριος Συναδινός, και ο Διευθυντής Προσωπικού του Λαϊκού Συνδέσμου Χ.Α. κ. Δημήτριος Βλαχόπουλος.
 Αρχικά έγινε μια γενική τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ που περιελάμβανε ενημέρωση για το σκοπό, τη λειτουργία και την οργάνωση της Ένωσης, αναφορά στα φλέγοντα θέματα που αφορούν τα Μέλη της, ενώ κατατέθηκε υπόμνημα για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στο Κόμμα της Χ.Α.
 Τα θέματα που αναπτύχθηκαν και ζητήθηκε η στήριξη και άποψη της Χ.Α., αφορούσαν κυρίως την πλήρη υλοποίηση της απόφασης 2192/14 της Ολομέλειας του ΣτΕ, το νέο μισθολόγιο, τα Μετοχικά Ταμεία, την απένταξη μερισμάτων και βοηθημάτων (ΕΚΟΕΜ) από το συνυπολογισμό στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές, την ενεργοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΕΤΕΘΑ), την αναγνώριση του ειδικού εργασιακού καθεστώτος των Στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α. που απορρέει από το Σύνταγμα και το ΜΗ χαρακτηρισμό τους με τον απαξιωτικό όρο «ένστολοι».
 Επίσης ζητήθηκε η θέση και το πρόγραμμα της Χ.Α. για την Άμυνα, για το συνδικαλισμό στις ΕΔ και το ρόλο τους ως Δύναμη Αποτροπής και Ασφάλειας των Ευρωπαϊκών συνόρων.

 Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της Χ.Α. δήλωσαν ότι συντάσσονται επακριβώς με όλα τα τεθέντα θέματα της Ε.Α.Α.Σ. και παρουσίασαν μέρος των θέσεων του προγράμματος του Λαϊκού Συνδέσμου για την Άμυνα όπου υπάρχουν οι σχετικές αναφορές. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, για το θέμα της περιουσίας του πρώην ΤΕΘΑ, όπου δήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους για απόδοση στο ΤΑΙΠΕΔ, άνευ προηγούμενης διαβούλευσης με το ΥΠΕΘΑ και εκμετάλλευσής της επ’ ωφελεία των Στελεχών των Ε.Δ. Επίσης εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους για συνδικαλισμό στις Ε.Δ. καθώς θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει την αρχή της διάλυσής τους, ενώ δήλωσαν κατηγορηματικά ότι συμφωνούν με την κατάργηση του απαξιωτικού όρου «ένστολοι» και αποδέχονται πλήρως το ρόλο των ΕΔ ως δύναμη αποτροπής και ασφάλειας των Ελληνικών (Ευρωπαϊκών ) συνόρων.

 Τέλος αναφέρθηκαν στο θέμα της κοινοβουλευτικού ελέγχου και την επιθυμία κατάθεσης επίκαιρων ερωτήσεων ή τροπολογιών για προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τα Στελέχη των Ε.Δ. και Σ.Α. καθώς είναι βασική θέση της Χ.Α. ο σεβασμός και η αναγνώριση του έργου τους.

 Η όλη συζήτηση που ακολούθησε διεξήχθη σε άριστο κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων και διάλογο επί των διαφόρων θεμάτων, ενώ τονίσθηκε η επιθυμία του Λαϊκού Συνδέσμου Χ.Α. να μας δοθεί το πλήρες πρόγραμμά τους για την Άμυνα, οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις τους για τα θέματα που μας αφορούν καθώς και η συνέχιση της επικοινωνίας για την περαιτέρω προώθηση και υποστήριξη αυτών στη Βουλή.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ε.Α.Α.Σ.

Αυτό λέγεται Βουλή συνεδριάζουσα;

Εικόνα αρχείου από παλαιότερη...συνεδρίαση!!!

Η "Κασιδιαρομαχία" στη ...Βουλή απεκάλυψε ότι από  τους 300 βουλευτές που όφειλαν να είναι στη συνεδρίαση της Βουλής, παρίσταντο...τρεις (3)!!!
Οι υπόλοιποι; Είχαν πάει να μαζέψουν... βρούβες;

Ήταν εικόνα Βουλής αυτή; Αν εξαιρέσει κανείς τους προφυλακισμένους,  οι υπόλοιποι και πληρώνονται με χρυσά λεφτά και δεν πατάνε (συνήθως) ούτε στο καφενείο της Βουλής!


 Κακώς ο κ.Σαμαράς "παραίτησε" τον  Υφυπουργό Παιδείας. Η συζήτηση και τα λεχθέντα  με την κ. Κανέλλη, μπορεί να έγιναν στο χώρο της Βουλής, αλλά έγιναν ...ιδιωτικά, αφού απουσίαζαν ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι βουλευτές. Αυτη η εικόνα δεν ήταν σε καμία περίπτωση εικόνα βουλής συνεδριάζουσας.

  Την άδεια αίθουσα της Βουλής, δεν την είδε ο κ. Σαμαράς και αν την είδε τι έκανε;
  Ανέχεται η εικόνα αυτή να βαφτίζεται .."συνεδρίαση" ;
  Μόνο το "πολιτικό κόστος" από τα λεχθέντα του υφυπουργού τον ενόχλησε;

 Κάπως έτσι ...συνεδρίαζε η βουλή επί 7ετίας! 'Η διαφορά ήταν ότι τότε ΔΕΝ πληρώναμε δεκάρα για βουλευτές -ούτε και μας έλειψαν, ενώ η οικονομία μας δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή κατάντια.
Αυτά για να λέμε τα σύκα-σύκα  και τη σκάφη-σκάφη.

Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ  (ΑΛΕΞ) 

ΥΓ 
Γιατί έχουν απαγορεύσει στις κάμερες που είναι στο χώρο να δείχνουν ΟΛΗ την αίθουσα της Βουλής, παράμόνο του ομιλητές και τον προεδρεύοντα ;
Μήπως για να μη βλέπει ο (εργοδότης τους) λαός ότι δεν εκτελούν τα καθήκοντά τους- ως οφείλουν και ότι λαμβάνουν την παχυλή ..."αποζημίωση" ασκόπως και ακόπως;


http://www.efenpress.gr/

Γλέζος: Ευρωπαϊκό θέμα οι γερμανικές αποζημιώσεις 

glezos-manolis-germanoi_600_375_-1520156779

Κiνητοποίηση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων στο θέμα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα, επιδιώκει ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έφερε το θέμα στις Βρυξέλλες σε κοινή συνέντευξη του με την πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς από το κόμμα Die Linke, Γκαμπριέλε Τσίμερ.
«Δεν έχουμε τίποτα με τον γερμανικό λαό. Δεν θεωρούμε υπεύθυνο τον γερμανικό λαό για όσα εγκλήματα διέπραξε το Γ Ράιχ. Διεκδικούμε την αποκατάσταση του δικαίου» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, και ανέφερε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις «από θέμα ελληνικό ανυψώνεται σε ευρωπαϊκό».
Παράλληλα εξήγησε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ηθικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και νομικό. «Πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που πρέπει να λυθεί από τις δύο πλευρές» υπογράμμισε ο Μανώλης Γλέζος και επέμεινε ότι πρόκειται για αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
«Ο Σόιμπλε έχει πει το θέμα θεωρείται λήξαν άρα υπήρχε θέμα και έχει λήξει. Απαντήστε μας κ. Σόιμπλε πότε και πως έληξε;» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Από κοινού με την Γκαμπριέλε Τσίμερ, ο Μανώλης Γλέζος απηύθυνε πρόσκληση προς την γερμανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς εξέφρασε την υποστήριξη και αλληλεγγύη της στις προσπάθειες του συναδέλφου της, ενώ υπογράμμισε ότι «ένα πέπλο λήθης έχει καλύψει το θέμα».
Μάλιστα δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Μανώλη Γλέζο προκειμένου να επανέλθει το θέμα στην επικαιρότητα, καθώς υποστήριξε ότι ευθύνες φέρουν οι πολιτικοί που αρνούνται «να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους».


real

Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη από το ΝΑΤΟ

Ανάπτυξη έως και 40.000 στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία 

Στρατιωτική άσκηση πρωτοφανούς έκτασης για την ανατολική Ευρώπη βάζει στο τραπέζι το ΝΑΤΟ, με στρατηγό υπεύθυνο για την περιοχή να βλέπει πιθανή την ανάπτυξη μέχρι και 40.000 στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. 

Η κρίση με την Ουκρανία έχει οδηγήσει σε επιδείξης στρατιωτικής δύναμης και από τις δύο πλευρές, πρακτικές που θυμίζουν εποχές του Ψυχρού Πολέμου. Γυμνάσια μεγάλης έκτασης στην ανατολική Ευρώπη σίγουρα θα προκαλούσαν αντιδράσεις από τη Μόσχα.

Ο υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την ανατολική Ευρώπη στρατηγός Χανς-Λόταρ Ντομρόζε ανέφερε στη γερμανική Welt πως το ΝΑΤΟ «έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε στρατιωτικές ασκήσεις με δυνάμεις από 25.000 μέχρι 40.000 στρατιώτες μόνο στις δυτικές χώρες της Συμμαχίας».

«Θεωρώ πιθανό, πως μελλοντικά θα το κάνουμε και στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική» είπε στρατηγός. Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, ανέφερε πως η δύναμη ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ που αποφασίστηκε πρόσφατα θα έχει δύναμη μεταξύ 5.000 και 7.000 και «εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου». 

Μέχρι πρότινος, οι αναφορές για τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη ταχείας ανάπτυξης μιλούσαν για δύναμη μεταξύ 3.000 και 5.000 στρατιωτών.

Πηγή 

Όπλο εκβιασμού της Κύπρου το φυσικό αέριο της ΑΟΖ της!                                                          



Αν διοχετευθεί μέσω Τουρκίας, όπως θέλουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, είναι προφανές ότι η Άγκυρα θα επιβάλλει όρους στη Λευκωσία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Κόντεψε να πνιγεί ο οικοδεσπότης, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, στο γεύμα εργασίας που διοργάνωσε με προσκεκλημένους τους 36 πρεσβευτές που εκπροσωπούν τις χώρες τους στη Λευκωσία, όταν άνοιξε το στόμα του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Κένινγκ!

Γιατί αποσύρατε το θέμα του φυσικού αερίου από τις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ήταν το πνεύμα της παρέμβασης του Αμερικανού πρεσβευτή. Με διπλωματικό τρόπο, απαίτησε να συμπεριληφθεί το φυσικό αέριο στις διακοινοτικές συνομιλίες, γιατί οι Τουρκοκύπριοι, είπε και εννοούσε την Τουρκία, θέλουν οπωσδήποτε να μοιραστεί το φυσικό αέριο στις δύο κοινότητες! Λύση του Κυπριακού χωρίς μοίρασμα του φυσικού αερίου με την Τουρκία, γιοκ, είπε ο Αμερικανός πρέσβης! Είναι φυσικά αστείο ακόμη και να υποθέσει κανείς ότι μια μικροσκοπική χώρα σαν την Κύπρο θα μπορούσε ποτέ να αγνοήσει τις ΗΠΑ. Ας πούμε όμως χάριν συζητήσεως και μόνο ότι η δεξιά κυπριακή κυβέρνηση του απολύτως αφοσιωμένου στους Αγγλους Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αποφάσιζε να μην ακούσει τις προτροπές των Αμερικανών και να συνεχίσει τις έρευνες. Πώς να τις συνεχίσει όμως αφού το μοναδικό θαλάσσιο οικόπεδο στο οποίο έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Αφροδίτη»; Πού βρίσκεται το πρόβλημα; Στο γεγονός ότι η εταιρεία που έχει πάρει το οικόπεδο 12 είναι... αμερικανική! Τι πρακτικά σημαίνει αυτό θα το καταλάβουμε καλύτερα, αν θυμίσουμε ορισμένα γεγονότα. Το 2007, η κυπριακή κυβέρνηση έβγαλε σε δημοπρασία 11 θαλάσσια οικόπεδα προς παραχώρηση σε διεθνείς εταιρείες για έρευνες προς εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Εντεκα «οικόπεδα» σε φτηνές τιμές παραχωρούσε η Λευκωσία, αλλά κατά παράδοξο τρόπο μία και μοναδική εταιρεία παρουσιάστηκε: η αμερικανοϊσραηλινή Noble Energy, η οποία ζήτησε και πήρε ένα και μοναδικό οικόπεδο, το 12! Το μοναδικό δηλαδή στο οποίο έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί φυσικό αέριο! Δεν ήταν «τυχερή» η Noble Energy. Η ίδια εταιρεία έκανε και κάνει τις έρευνες για το ίδιο πράγμα στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Εχοντας ήδη εντοπίσει τα γιγαντιαία κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» στην ΑΟΖ του Ισραήλ, ήξερε ότι το κοίτασμα «Λεβιάθαν» συνεχιζόταν στην ΑΟΖ της Κύπρου, στο οικόπεδο 12, γι' αυτό και το ζήτησε και το πήρε στα σίγουρα! Προ τετραετίας, στα τέλη του 2010, η αμερικανοϊσραηλινή εταιρεία ανακοίνωσε ότι το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδό της περιείχε τουλάχιστον 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (διαιρούμε διά του 35,3 αν θέλουμε να βρούμε τον όγκο περίπου σε κυβικά μέτρα για να μην απογειωνόμαστε με τα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια των Αγγλοαμερικανών!).

Πέρυσι, μετά τις γεωτρήσεις, η εταιρεία είπε ότι έπεσε έξω και τα αποθέματα φυσικού αερίου της «Αφροδίτης» είναι το πολύ 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Ποια είναι η ποιοτική διαφορά αυτών των δύο αριθμών: Τα 7 τρισ. κυβικά πόδια επαρκούν οριακά για να κατασκευαστεί στην Κύπρο τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου. Αντιθέτως, τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια είναι απαγορευτικό νούμερο για να είναι οικονομικά βιώσιμη η κατασκευή του εργοστασίου υγροποίησης! Η μέρα με τη νύχτα δηλαδή! Σαν να μην έφτανε αυτό, μία μόλις μέρα μετά τις προαναφερθείσες δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία, βγαίνει ο γενικός διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο Τζον Τόμιτς και δηλώνει δημοσίως σε συνέδριο του βρετανικού περιοδικού «Εκόνομιστ» ότι... «δεν έχουν εντοπιστεί αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ που να επιτρέπουν τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης»! Παράλληλα, στην Κύπρο αρχίζουν να οργιάζουν οι «εμπιστευτικές πληροφορίες» ότι και τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ήταν παραμύθι, το κοίτασμα «Αφροδίτη» έχει το πολύ... 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικό αέριο! Το πλήγμα κατά του σχεδιασμού της κυπριακής κυβέρνησης είναι θανατηφόρο! Τι μπορεί να γίνει τώρα, αν είναι αδύνατη η κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης ως οικονομικά ασύμφορου;

Η λύση είναι απλούστατη: να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς. Αλλά ο αγωγός αυτός θα είναι υποθαλάσσιος από την Κύπρο και την ηπειρωτική Ελλάδα και πανάκριβος ή θα είναι ένας κατά πολύ φθηνότερος από την κατεχόμενη Κύπρο προς την Τουρκία και από εκεί θα διοχετεύεται με άνεση προς την Ευρώπη με πολύ πολύ μικρότερο κόστος; Περιττό να τονιστεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ προτιμούν τον αγωγό μέσω Τουρκίας, καθώς έτσι θα βελτιωθούν θεαματικά οι σχέσεις τους με τον Ερντογάν! Ναι, αλλά αν το κυπριακό φυσικό αέριο διοχετευθεί από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς μέσω Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή αγορά, δεν είναι προφανές ότι η Άγκυρα θα επιβάλλει τους όρους της ανά πάσα στιγμή στη Λευκωσία; Αυτονόητο!

Πηγή "Έθνος"
Α.Σαμαράς: «Υπάρχει ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική πάνω από την Κύπρο»




«Αυτήν την ώρα, ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και συστήνει προσοχή, υπομονή και επιμονή στους χειρισμούς.
«Στη διεθνή πολιτική εκείνο που κερδίζει πάντα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και όχι οι σπασμωδικές αντιδράσεις» σημειώνει σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» και στην εφημερίδα «Σημερινή» και προσθέτει:
«Έχουμε εγκαίρως προβλέψει να ενισχυθεί η θέση μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν χωράει καμία συζήτηση, είναι απαράγραπτα. Τώρα, όμως, δεν είμαστε πια μόνοι μας. Πιστεύω ότι και άλλοι στηρίζουν τη θέση μας και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Να σας πω πώς το αισθάνομαι. Στη διεθνή πολιτική, στη σκακιέρα αυτή που είναι όλες οι χώρες, δεν αρκεί να έχεις δίκιο αλλά να έχεις και επαρκή στηρίγματα, ώστε να βρεις το δίκιο σου. Και αυτήν τη στιγμή αυτό γίνεται».
ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι με την πολιτική και συνεργασία Αθηνών -Λευκωσίας δημιουργήθηκε «μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική πάνω από την Κύπρο» και διαβεβαιώνει ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι απόλυτη.
Επισημαίνει ότι οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράγματι μία πρόκληση, και παρατηρεί:
«Δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του '74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα. Από κοινού, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν βάλει πολύ ψηλά, στην ευρωπαϊκή πια ατζέντα, την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες μας». Θεωρεί ως «πολύ καλή ιδέα» την πραγματοποίηση πανεθνικής διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά επισημαίνει ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή προετοιμασία για να μην καταστεί «μια θεατρική παράσταση για εσωτερική κατανάλωση». Αναφορικά με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτιμά ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.
Ο κ. Σαμαράς, θεωρεί πάρα πολύ ουσιαστική την αυριανή σύνοδο κορυφής στο Κάιρο και εξηγεί: «Οικοδομεί τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Δεν στρέφεται κατά ενός οποιουδήποτε λαού. Αυτή η σταθερότητα αφορά όλους τους λαούς και την θέλουμε για όλους τους λαούς της περιοχής. Νομίζω πια το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Πιστεύω ότι γι' αυτόν τον λόγο βρίσκουμε συνομιλητές και γι' αυτόν τον λόγο βρίσκουμε και ουσιαστικά περιθώρια σύγκλισης. Και συμφερόντων και απόψεων».
Σε ερώτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αν ανακοπεί αυτή η πορεία της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης, που είναι πολύ σημαντική για την οικονομία, το καταλαβαίνει ο καθένας -μην έχετε αμφιβολία- ότι αν βγαίναμε από αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της σοβαρότητας και της εξυγίανσης, τότε επόμενο είναι να επιστρέψεις σε μνημόνια, να μπεις στη διαδικασία της επαιτείας, της απομόνωσης της χώρας, της αίσθησης αδυναμίας της χώρας παγκοσμίως. Γιατί οι πάντες γράφουν γι' αυτό. Γράφανε πριν, τώρα θα γράφουν δύο φορές, γιατί έχουμε φάει τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά. Αν επιστρέψουμε στον γάιδαρο θα είναι τραγικό. Και φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα είχε φοβερές αρνητικές επιπτώσεις και στα εθνικά μας θέματα. Δηλαδή η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Φανταστείτε τώρα η Ελλάδα να επιστρέψει στα ιλιγγιώδη ελλείμματα, την ανάγκη πρόσθετου δανεισμού, σε ανεξέλεγκτο χρέος. Εκεί που γίναμε προπύργιο σταθερότητας, να γίνουμε ο αδύναμος κρίκος ξανά, σε μια αποσταθεροποιημένη πλέον Μέση Ανατολή. Και, επομένως, ο καθένας αυτό να το σκεφτεί από μόνος του, ποια Ελλάδα θέλει. Την Ελλάδα της σοβαρότητας και της σταθερότητας ή την Ελλάδα, η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό σε μια βέβαιη χρεοκοπία. Και πότε η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή; Νομίζω η απόφαση και η απάντηση είναι για τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr





ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

"Κεραυνοί" Ε.Θεοχάρους κατά ΕΕ: "Επιβάλατε κυρώσεις στη Ρωσία αλλά κάνετε το κοροΐδο με την Τουρκία που εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ"



Μαθήματα εθνικής συνείδησης και προάσπισης των Κυπριακών συμφερόντων, αλλά και του Ελληνισμού, εξακολουθεί να δίνει η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους σε κάτι τύπους σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο που αποδέχθηκε έγγραφο με «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία που του κόμισαν οι Τούρκοι και ακύρωσε την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Κυπριακή ΑΟΖ για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση και να πάει ο ίδιος στην Άγκυρα.
«Δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. εάν η Τουρκία δεν σεβαστεί απόλυτα και δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε η κ. Θεοχάρους ενώπιον της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας και Ε.Ε.
«Έχουμε πόλεμο στα νερά της Κύπρου», επισήμανε η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ απαντώντας τόσο στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σελίμ Γενέλ όσο και στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κριστόφ Φιλορί που τόλμησε να υπερασπιστεί την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-Ε.Ε. και να μιλήσει για αναβάθμιση των σχέσεων των δύο πλευρών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Η Ελένη Θεοχάρους έβαλε στη θέση του τον κ. Φιλορί που ανοίγει διάλογο με την Τουρκία την ώρα που πολεμικά πλοία της Άγκυρας έχουν εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ και παραβιάζουν μαζί με το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου.
«Ξεχάστε ότι μπορεί να υπάρξει τελωνειακή ένωση όταν στα νερά της Κύπρου υπάρχει πόλεμος λόγω της δράσης του τουρκικού στόλου, ενόσω υπάρχει κατοχή και συνεχείς παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ», τόνισε η Κύπρια Ευρωβουλευτής βάζοντας στη θέση του τον Τούρκο πρέσβη που ισχυρίστηκε ότι η έκδοση ψηφίσματος από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν βοηθά την κατάσταση.
Όταν μάλιστα ο… Ευρωπαίος εκπρόσωπος προσπάθησε να αντιδράσει για να υπερασπιστεί την Τουρκία η κ. Θεοχάρους τον αποστόμωσε λέγοντας «και η Ρωσία είναι εξίσου σημαντική χώρα για την ΕΕ, περισσότερο σημαντική από την Τουρκία και στο εμπόριο και στην ενέργεια, αλλά της επιβλήθηκαν κυρώσεις». Πρόσθεσε πώς «πόσω μάλλον που ανάλογα μέτρα θα έπρεπε να επιβληθούν στην Τουρκία, η οποία κατέχει κράτος μέλος της ΕΕ».
Η Ελένη Θεοχάρους επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ, όταν η Άγκυρα επιβάλλει εμπάργκο σε πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και σε εμπορικές συναλλαγές και δεν εφαρμόζει το πρόσθετο πρωτόκολλο, όπως και το πρωτόκολλο 10, για την ένταξη και την  αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Δεν είναι δυνατό», τόνισε, «να θέλει η Άγκυρα την απελευθέρωση της βίζας από τη μια και από την άλλη, να αποκαλεί τους Κύπριους πολίτες, ως μέλη κάποιας φυλής που δεν αναγνωρίζει, υποχρεώνοντάς τους, εάν θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία να αποποιηθούν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας  και στην ουσία του Ευρωπαίου πολίτη».
Για ακόμη μία φορά η κ. Θεοχάρους έβαλε στη θέση τους τους Ευρωπαίους που υπερασπίζονται την Τουρκία ενώ αυτή ασκεί επιθετική πολιτική σε βάρος κράτους-μέλους και κατέχει παράνομα εδάφη της Κύπρου.
Το ερώτημα όμως είναι αρκεί ένας… κούκος όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της Ε.Ε. Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχθηκε πριν μερικούς μήνες έγγραφο της Τουρκίας που αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα»;
Μπορεί να μην αρκεί αλλά δίνει ελπίδες υπεράσπισης του Ελληνισμού, όπως η κοινή άσκηση των Ελλήνων αλεξιπτωτιστών με τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς στα Κυπριακά εδάφη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Bίντεο που σπάει καρδιές: Δέκα κορυφαία μαχητικά σε πτήσεις 15 μέτρων πάνω από το έδαφος με ταχύτητα 1000 χλμ!



Δέκα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη των Αεροποριών, Ρωσίας, ΗΠΑ, Κίνας κλπ σε εκπληκτικά χαμηλές - μέχρι τρέλας - πτήσεις. Λίγα μέτρα επάνω από το έδαφος με ταχύτητες 700-1000 χλμ την ώρα, πραγματικά τα δίνουν όλα. Κυριολεκτικά πτήσεις tree-top-level.



Δείτε το βίντεο:


Τμήμα ειδήσεων defencenet.g

Δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας έδειξαν τα “ξίφη” τους στην τουρκική κορβέτα! Το καρτέρι της “ΕΛΛΗΣ” και το “μάτι” των δύο ελληνικών F-16C!


BUYUKADAΈνα ζευγάρι οπλισμένων F-16C της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούσε «κατά πόδας» τις απογευματινές ώρες τη σύγχρονη τουρκική κορβέτα “Βuyucada” κατά τη διάρκεια των «αβλαβών διελεύσεων» που πραγματοποίησε επτάκις εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων προτού αποχωρήσει οριστικώς χθες στις 05:00.
Αυτό έγινε γνωστό σήμερα από στρατιωτική πηγή που ρωτήθηκε σχετικώς, μετά την απομάκρυνση της τουρκικής κορβέτας, την οποία από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού ακολουθούσε συνεχώς η φρεγάτα «ΕΛΛΗ», που όπως φαίνεται και από την φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα» και είχε τραβήξει κάποιος ιδιώτης πιλότος προχθές το απόγευμα, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου πίσω από την πρύμνη της.
Συμφώνως με αεροπορικές πηγές το ζευγάρι των ελληνικών αεροσκαφών έκανε επανειλημμένες διελεύσεις σε χαμηλό ύψος, δείχνοντας το οπλισμό τους, αλλά αυτό το τελευταίο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.
Λ.Σ.Μ.
Η σοφή στάση αναμονής της ΠΑ και τα σημάδια για τον ΕΜΖ των MEKO
rounded_corners
Η διαπίστωση πως το ΓΕΝ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την άκρως επιτυχημένη δεύτερη θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΘΑ είναι αδιαμφισβήτητη. Το ΠΝ, με την καθοριστική συμβολή του πρώην ΥΕΘΑ, αναβίωσε το πρόγραμμα των Υποβρυχίων Αναερόβιας Πρόωσης, ετοιμάζεται  να κάνει το ίδιο με το πρόγραμμα των ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό/αναβάθμιση πέντε ΑΦΝΣ P-3B Orion, προχώρησε στην προμήθεια έξι συσσωρευτών για τα υπόλοιπα υποβρύχια του στόλου, ενώ είναι έτοιμο να προχωρήσει και στον ΕΜΖ των φρεγατών ΜΕΚΟ. Κατά πόδας ακολούθησε και το ΓΕΣ, το οποίο είδε τα περισσότερα από τα σημαντικά εξοπλιστικά του προγράμματα να προωθούνται: πρόσκτηση μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ, προμήθεια βλημάτων 120mm για τα άρματα μάχης, προμήθεια βλημάτων/”έξυπνων” βλημάτων 155mm για το Πυροβολικό, εκσυγχρονισμός MLRS, προμήθεια νέων ρουκετών μακρού βεληνεκούς MLRS, καθώς και νέων βλημάτων ATACMS εκτεταμένου βεληνεκούς, προμήθεια αντιαρματικών βλημάτων, σύναψη σύμβασης FOS για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 κ.α. Το ΓΕΑ, από την άλλη, φαίνεται πως έμεινε αρκετά μέτρα πίσω σε αυτόν τον ιδιότυπο αγώνα δρόμου μεταξύ των τριών Όπλων: αν και προχώρησε στη σύναψη σύμβασης FOS για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6A άφησε εκτός κάδρου την υλοποίηση του μεγαλύτερου και σημαντικότερου προγράμματός του: τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Τι ακριβώς συνέβη;
Η εμπλοκή στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16 της Νότιας Κορέας
Όπως σας είχαμε ενημερώσει προ οκταμήνου,  η ακύρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού CAPES (Combat Avionics Programmed Extension Suite) 300 F-16C/D της Αμερικανικής Αεροπορίας στα πρότυπα του F-16V της Lockheed Martin και η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναβάθμισης 134 F-16 Block 52 της Νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας (ROKAF) από την BAE Systems άλλαζε τα μέχρι τότε δεδομένα, καθώς έσπαγε για πρώτη φορά το μονοπώλιο του αρχικού κατασκευαστή του μαχητικού, εν προκειμένω της Lockheed Martin, σε ότι αφορά την αναβάθμιση του. Έδινε, μάλιστα, ξεκάθαρο προβάδισμα στην BAE Systems στις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών F-16, καθώς καθιστούσε το CAPES μια μάλλον ακριβή επιλογή, από τη στιγμή που οι υποψήφιοι πελάτες θα καλούνταν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την ανάπτυξή του. Η BAE Systems βρίσκονταν ήδη ένα βήμα μπροστά, καθώς η ROKAF είχε ήδη επιβαρυνθεί με το κόστος μη επαναλαμβανόμενης μηχανικής (Non Recurring Engineering: NRE) του προγράμματος, επιτρέποντας έτσι την οικονομικότερη προσφορά του πακέτου εκσυγχρονισμού σε μελλοντικούς ενδιαφερόμενους. Όλα αυτά μέχρι το Οκτώβριο που μας πέρασε, όταν η διεύθυνση προγραμμάτων αμυντικών προμηθειών της Νοτίου Κορέας (DAPA: Defense Acquisition Program Administration) κατηγόρησε δημόσια τόσο την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και την BAE Systems για τα επιπλέον έξοδα που προστέθηκαν στο συμβόλαιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος -η πρώτη φάση άρχισε τον περασμένο Ιούνιο όταν δύο νοτιοκορεατικά μαχητικά KF-16C/-D Block 52 μεταφέρθηκαν σε βιομηχανική εγκατάσταση της BAE Systems στο Fort Worth του Τέξας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ταξίαρχος Baek Yoon-hyung, επικεφαλής της DAPA, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε την καταβολή επιπλέον 470 εκατ. δολαρίων και η BAE επιπλέον 280 εκατ. δολαρίων, πέραν των 1,6 δις δολαρίων που προβλέπονταν αρχικά στη σύμβαση. Η ΒΑΕ ενημέρωσε την DAPA πως θα μπορούσε να περικόψει το ποσό που της αναλογεί κατά 96 εκατ. δολάρια, αλλά ο Baek δήλωσε πως αυτό δεν είναι αρκετό, προσθέτοντας πως η Αμερικανική Αεροπορία παρουσιάζεται απρόθυμη να ρίξει τις δικές της απαιτήσεις. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η DAPA αναμένει τη συνέχιση του προγράμματος όπως αυτό είχε αρχικά συμφωνηθεί -σε αντίθετη περίπτωση το πρόγραμμα θα ακυρωθεί και θα αναζητηθεί νέος ανάδοχος. Αυτός, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την Lockheed Martin, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με αξιωματούχους της DAPA σχετικά με τη μορφή που θα μπορούσε να έχει το συμβόλαιο εκσυγχρονισμού των Νοτιοκορεατικών F-16 και το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και μηχανολογική υποστήριξη στο πρόγραμμα του εγχώριου Νοτιοκορεατικού μαχητικού KF-X. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της LM και της KAI (Korea Aerospace Industries), συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας τους στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος T-50 Golden Eagle, καθώς και η πρόσφατη απόφαση αγοράς 40 αεροσκαφών F-35 για την ενίσχυση της ROKAF.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την ολοκλήρωση του ραντάρ AESA SABR της Northrop Grumman στο F-16V, η οποία ανακοινώθηκε τον Αύγουστο σημαίνοντας την εκκίνηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 144 αεροσκαφών F-16A/B Block 20 της Αεροπορίας της Ταϊβάν (έχει αναλάβει την χρηματοδότηση της ανάπτυξης του CAPES σε ποσοστό 30%) γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι εμπορικές ισορροπίες αλλάζουν και πάλι.
Όπως είναι φυσικό, όλα αυτά επηρεάζουν σημαντικά τον προγραμματισμό του ΓΕΑ για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ελληνικών γερακιών. Οι αρμόδιοι επιτελείς παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, για αυτό άλλωστε και τηρούν στάση αναμονής, ελέγχοντας την πορεία των αυτών προγραμμάτων, ώστε να βεβαιωθούν πως η τελική τους επιλογή θα είναι η οικονομικότερη και επιχειρησιακά αποτελεσματικότερη για την Πολεμική Αεροπορία.
Τα σημάδια για τον ΕΜΖ των MEKO
Ο σχεδιασμός του ΠΝ για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των φρεγατών MEKO 200HN προχωρά αδιάλειπτα. Όπως σας είχε ενημερώσει εγκαίρως η e-Amyna από τα μέσα Ιουνίου, “αν στους επόμενους μήνες δεν διαφανεί λύση στον ορίζοντα για το ζήτημα των ναυπηγείων, τότε θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στον ΕΜΖ των φρεγατών MΕΚΟ”. Φαίνεται λοιπόν πως ήρθε η ώρα να δώσουμε τη λύση στον παραπάνω “γρίφο”, καθώς το ΠΝ αποφάσισε να εκτελέσει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών στις εγκαταστάσεις του Ναύσταθμου Σαλαμίνας. Ακριβείς πληροφορίες επί του εκσυγχρονισμού δεν υπάρχουν, αλλά δεδομένης της αυτής απόφασης και των περιορισμένων ναυπηγικών εργασιών που μπορούν να πραγματοποιηθούν στις αυτές εγκαταστάσεις, μπορούμε να εικάσουμε με σχετική ασφάλεια πως ο σχεδιασμός του ΠΝ αφορά σε ΕΜΖ χαμηλού τεχνολογικού ρίσκου, ο οποίος θα περιοριστεί στα συστήματα μάχης πλοίου, επιτυγχάνοντας έτσι αναβάθμιση επιδόσεων στους τομείς επιτήρησης και διαχείρισης στόχων, ηλεκτρονικού πολέμου και αυτοάμυνας, όχι όμως (όπως και στην περίπτωση του EMZ των φρεγατών S) και αναβάθμιση της συνολικής μαχητικής ισχύος των φρεγατών MEKO. Αν αυτό το “δυσοίωνο” σημάδι σημαίνει πως τα σημάδια, πέραν του Ατλαντικού, για την απόκτηση πλοίων αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, είναι πλέον “ευοίωνα”, είναι κάτι που θα το πει το άμεσο μέλλον.

Αλβανία: Μεταξύ άλλων να’ σου ένα τουρκικό υποβρύχιο…


Περίεργα είναι τα επιμέρους στοιχεία που βρίσκει κάθε ενδιαφερόμενος για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την αναβίωση του εφιάλτη των συγκρούσεων, με αφορμή την αξιοποίηση της συγκυρίας από αλβανικούς «κύκλους» οι οποίοι φαίνεται να έχουν κρίνει, για κάποιους λόγους, με κάποια κίνητρα – αφορμές, ότι η ώρα για να γίνει το επόμενο μικρό ή μεγαλύτερο βήμα στο «όραμα» της Μεγάλης Αλβανίας έχει έρθει.
Η προβοκάτσια στο σερβικό ποδοσφαιρικό γήπεδο, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον αδερφό του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, έδειξε ότι κάτι περίεργο έχει αρχίσει να συμβαίνει στα πολύπαθα Βαλκάνια. Ο Αλβανός πρωθυπουργός επανήλθε προ δυο ημερών και σε δηλώσεις που αποτυπώνονται από τοτουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», φρόντισε να υπενθυμίσει τις «στρατηγικές σχέσεις»ανάμεσα στα Τίρανα και την Άγκυρα.
Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ένα τουρκικό υποβρύχιο, το TCG Sakarya (S354), όπως πληροφορούμαστε, με κάθε μυστικότητα κινείται κοντά στα ελληνικά νησιά του Ιονίου και οδεύει για το Δυρράχιο, προφανώς για να προσφέρει στα στελέχη του ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο. Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι παρά τα μέτρα ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να μην εντοπιστεί και να αιφνιδιάσει το ελληνικό Επιτελείο, εμφανιζόμενο ξαφνικά στην Αλβανία, κατά την επιστροφή του από την Ισπανία όπου είχε βρεθεί τις προηγούμενες μέρες, η ελληνική πλευρά γνώριζε κάθε στιγμή που βρισκόταν… και εξακολουθεί.
Η σκέψη διαφόρων αναλυτών είναι απλή. Έχοντας ανοίξει το «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειογια τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η Τουρκία φροντίζει ώστε να προκαλέσει «πονοκεφάλους» στους Έλληνες στρατηγούς, διαβιβάζοντας ταυτόχρονα το μήνυμα, ότι τμήμα των δυνάμεων της πατρίδας μας, θα πρέπει να ασχοληθεί και με το Ιόνιο, όχι μόνο με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεσμεύοντας πολύτιμες δυνάμεις. Η ίδια πρακτική ακολουθείται γενικότερα στην περιφέρεια της Ελλάδας, ώστε να αυξηθούν τα προβλήματα ασφαλείας και να δημιουργηθεί η αίσθηση από βορά κινδύνου
Λογική, καταρχήν, σκέψη, είναι όμως κάποια πράγματα που δε φαίνεται να ξέρουν αρκετά καλά οι Τούρκοι! Κι εμείς δεν πρόκειται να τους τα πούμε! Επεκτείνοντας όμως τον συλλογισμό, να θυμίσουμε μήπως και την προσπάθεια τουρκικής εταιρίας να εξαγοράσει τον εν λόγω λιμένα του Δυρραχίου; Ο οποίος με τη σειρά του, προφανώς αν η εταιρία κάποια στιγμή τα καταφέρει (μήπως δεν τα βρίσκουν… στο οικονομικό!) θα κρατάει τα «κλειδιά» του εμπορίου στη βαλκανική «ενδοχώρα».
Ένας λιμένας που θα διασυνδεθεί με αυτοκινητόδρομο με το Κοσσυφοπέδιο, επιτρέποντας πλήρη έλεγχο επί του τι μπαίνει και τι βγαίνει στη χώρα και τι διακινείται στην ευρύτερη περιοχή, από τα πιο απλά, μέχρι… ναρκωτικά και όπλα, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε κάνοντας προέκταση της φαντασίας μας.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά πράγματα «ξεπήδησαν» στην επικαιρότητα σχεδόν ταυτόχρονα και από το πουθενά, οπότε το να εξετάσει κανείς εάν υπάρχει συσχέτιση, είναι και λογικό και απολύτως απαραίτητο.
Προς το παρόν, καλή διαμονή στο πλήρωμα του τουρκικού υποβρυχίου και να μην ανησυχούν,αφού οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχοντας συναίσθηση της απόστασής του από την πατρίδα του, το παρακολουθούν στενά για να δημιουργήσουν στο πλήρωμά του αίσθημα ασφαλείας ότι υπάρχουν κάποιοι που είναι έτοιμοι να προστρέξουν ασχέτως του τι θα χρειαστεί! Κούφια η ώρα που τ’ ακούει!

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ