}

09 Δεκεμβρίου, 2015

Διαβάστε τη διακήρυξη της συμμαχίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου


Διαβάστε τη διακήρυξη της συμμαχίας Ελλάδας – Κύπρου – ΑιγύπτουΕμείς, ο Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας επίγνωση των τεράστιων προκλήσεων ως προς τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου και της ανάγκης για συντονισμένη και συλλογική απάντηση, συναντηθήκαμε στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στις 9 Δεκεμβρίου 2015, για την τρίτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και να ενισχύσουμε τις βάσεις της τριμερούς συνεργασίας μας στα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα.

Τουρκική προβοκάτσια στην Θράκη προάγγελος κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής 

Ένα αναμενόμενο (για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς) περιστατικό συνέβη στην Κομοτηνή. Ένα περιστατικό βανδαλισμού και κλοπής τρακαρισμένου αυτοκινήτου, που έρχεται να ταράξει τα «ηρεμία» των τελευταίων μηνών. Ένα περιστατικό που κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως «ενέργεια ηλιθίων» ενώ κάποιοι άλλοι μιλάνε για εξόφθαλμη προβοκάτσια…

Ένας εθνομηδενιστής αμόρφωτος υπουργός, κομματικοποιεί τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης - Η αντιπολίτευση κοιμάται, η Ε.Ε. αντίδρα!

Νέα μέτωπα για την κυβέρνηση

Κοστέλο: Πάρτε πίσω την τροπολογία Φίλη για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία

Ο τεχνοκράτης της Κομισιόν κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας ότι πολιτικοποιεί την δημόσια διοίκηση - Υποστηρίζει ότι οι δανειστές δεν είχαν ενημερωθεί για την τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια και προειδοποιεί ότι θα επανεξετάσουν την αξιολόγησή τους για την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς

Τουρκικά στρατεύματα στη Μοσούλη: Κυνηγώντας νεοθωμανικές χίμαιρες

Του Γεωργίου Κ. Φίλη Ph.D.

Στις 4 Δεκεμβρίου, μονάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, βαριά οπλισμένη και συνοδευόμενη από τεθωρακισμένα και άρματα μάχης, εισήλθε στο Ιράκ στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης, χωρίς να έχει λάβει κάποια σαφή πρόσκληση από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Τουρκίας έχει σχολιαστεί ποικιλότροπος από τους διαφόρους ενδιαφερόμενους, ενώ η κρισιμότητα των στιγμών στην περιοχή λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο να εκληφθεί κάθε κίνηση ή δυνητική επιδίωξη κάθε ενός από τους κύριους γεωπολιτικούς δρώντες ως άμεση απειλή για τους αντιπάλους και αντιτιθέμενους. Ήταν λοιπόν «εισβολή» η συγκεκριμένη κίνηση και πώς μπορεί κάποιος να την αποκωδικοποιήσει μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της συρο-ιρακινής κρίσης και όχι μόνο;

Ελληνοτουρκική συνδιαχείριση του Aιγαίου με "αφεντικό" την Frontex

Της Κύρας Αδάμ

Με μία εξαιρετικά ασυνήθιστη, για τα διμερή και διεθνή δεδομένα, κίνηση, η Ελλάδα και η Τουρκία με τρόπο ξαφνικό, ταυτόχρονο και απολύτως συντονισμένο, απέσυραν στα μουλωχτά προχθές από τη διεθνή κυκλοφορία τις πλήρως αντιτιθέμενες διεθνείς αγγελίες τους (ΝΟΤΑΜ) που είχαν εκδώσει στις 3 Δεκεμβρίου για την τουρκική θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο, χωρίς να εκδώσουν νέες ΝΟΤΑΜ, ακυρωτικές των προηγουμένων, και χωρίς να εξηγήσουν δημοσίως την αναγκαιότητα αυτών των κινήσεων.

Ρωσία και Ιράν σε άτυπο πόλεμο με την Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος 

Σχέδιο ολοκληρωτικού αεροπορικού αποκλεισμού και γεωγραφικής απομόνωσης της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος τονίζοντας πως η κρίση της 24ης Νοεμβρίου με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ακόμα δεν έχει δείξει τις κύριες συνέπειες της.

Β.Πούτιν: "Ελπίζω να μην χρησιμοποιήσω πυρηνικά στη Συρία" - Ρ.Τ.Ερντογάν: "Η Τουρκία είναι έτοιμη για εισβολή"

ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
 του Βασίλη Καπούλα

"Η Τουρκία είναι έτοιμη με 15.000 στρατό και άρματα μάχης για εισβολή στη Συρία" είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Β.Πούτιν να απαντά με μια πρωτοφανή δήλωση λέγοντας ότι "ελπίζουμε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη στη
Συρία να μην χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά" την ίδια στιγμή που η Ρωσία περικυκλώνει και απομονώνει την Τουρκία από όλες τις πλευρές...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ: ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Με αφορμή το θέμα του ασφαλιστικού και την κατάθεση πιθανόν εντός του Ιανουαρίου 2016 του σχετικού νομοσχεδίου (αν και ανησυχώ για "αιφνιδιασμό" στις εορτές), υπάρχουν κατά την άποψή μου, σοβαρά νομικά ζητήματα, τα οποία ενώ θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει όσους εμπλέκονται με τη σχετική διαδικασία, δυστυχώς όπως... έχει διαφανεί μέχρι τώρα, ούτε συζητούνται, ούτε περιελήφθησαν στο πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πρόταση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος (ΥΑ 37564/Δ910327/21.8.2015). Τα θέματα αυτά είναι:

Αυτοί που ψέγουν τον Εθνικισμό στρώνουν κρυφά το χαλί σε κάποιον ιμπεριαλιστή!


«Μια Ευρώπη του εθνικισμού…. θα ήταν κάτι το καταστροφικό», Μάρτιν Σουλτς   πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  [Για το ποιος είναι στην πραγματικότητα ο καημός του Σούλτς και των υπόλοιπων του σιναφιού του βλέπε εδώ και εδώ].


Πολλοί είναι αυτοί, που κατηγορούν τον Εθνικισμό, θεωρώντας τον σαν αίτια για πολέμους ή αιτία για βίαιες ρατσιστικές εκδηλώσεις. Ακόμη και μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ακούγονται διαμαρτυρίες, ότι ο Εθνικισμός δρα τάχα αποσταθεροποιητικά στην οικοδόμηση αυτής της Ευρώπης. Όλες αυτές οι ενστάσεις θεωρούν τον Εθνικισμό σαν κακό ή πηγή κακού και ζητούν τον εξοβελισμό του.

Ποιος δίνει ίντερνετ στους τζιχαντιστές; Το Spiegel αποκαλύπτει

Το ξέρουμε: το ίντερνετ είναι ο αγαπημένος τρόπος του Ισλαμικού Κράτους για να διαδώσει την προπαγάνδα του και για να προσηλυτίσει νέα άτομα στη ρητορική μίσους.
Αλλά πώς κατορθώνει η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία βρίσκεται σε πολεμικές ζώνες που δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα όρθιο από υποδομές τηλεπικοινωνιών, να έχει παροχή διαδικτύου; Ευρωπαϊκές εταιρείες παρέχουν ίντερνετ.

Τα τρία λάθη της Τουρκίας που την οδήγησαν σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Η Τουρκία μοιάζει να έχει πέσει η ίδια την παγίδα που έστησε σε άλλους. Η συγκαλυμμένη στήριξή της προς το Ισλαμικό Κράτος την οδήγησε, σε πρώτη φάση, σε μια έμμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλά η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού και η περαιτέρω κλιμάκωση των προβληματικών σχέσεών της με τη Μόσχα έχουν οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο, γεγονός που έχει ενοχλήσει έντονα τους νατοϊκούς εταίρους της Άγκυρας, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Huffington Post.

Μειώνονται επικουρικές και εφάπαξ - Δείτε αναλυτικά


 Σχέδιο εναλλακτικών μέτρων για τις συντάξεις υποβάλλει αύριο στους δανειστές η κυβέρνηση, μπαίνοντας στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για τις σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό από την 1η/1/2016.
Τα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που καταρτίζει ήδη το υπουργείο Εργασίας, αλλά η τελική τους μορφή θα οριστικοποιηθεί αφού πρώτα συμφωνήσουν και οι δανειστές.

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ