}

03 Απριλίου, 2017

Μέχρι 24 μαχητικά MALE MQ-1 Predator προμηθεύεται η Ελλάδα από τις ΗΠΑ


του Γιάννη Πετρίδη

Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, οι ΗΠΑ κατά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ συμφώνησαν να διαθέσουν στην Ελλάδα μαχητικά MALE MQ-1 Predator.

Ενας αριθμός 12-24 συστημάτων από τα συνολικά 150 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα εξέλθουν από την ενεργό υπηρεσία στις ΗΠΑ, θα δοθούν στην Ελλάδα με καθεστώς χρονομίσθωσης (leasing). Το κόστος του κάθε ενός από αυτά, βάσει έκθεσης στην Επιτροπή Αμυνας του Κογκρέσου ήταν 4 εκατ. δολ. το 2010. Υπολογίζεται ότι για 12 συστήματα θα καταβάλλεται ένα συμβολικό κόστος της τάξης των 500.000-700.000 δολ. τον μήνα.

Σχετική δαπάνη θα υπάρξει και για την εκπαίδευση ενός σημαντικού αριθμού χειριστών, συνολικά θα εκπαιδευθούν μεταξύ 36 και 72 χειριστών, ανάλογα με τον αριθμό που τελικά θα παραληφθεί. Ποιο είναι το το άκρως ενεδιαφέρον στοιχείο: Οτι τα MALE θα εκτελούν και μαχητικά καθήκοντα, εκτός από καθήκοντα επιτήρησης.

Τα MQ-1 Predator μπορούν να μεταφέρουν δύο βλήματα AGM-114 Hellfire και να εκτελέσουν σε απόσταση 8 χλμ φονικό πλήγμα. Αλλωστε η περιγραφή που δίνει το ΓΕΕΘΑ στην συγκεκριμένη προμήθεια είναι: "Υποστήριξη του αγώνα και επίθεση εναντίον εχθρικών δυνάμεων εμπροσθοφυλακής και/ή αναγνώρισης".

Δηλαδή θα επιχειρούν επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων του πρώτου κύματος. Λόγω των κρίσιμων επιχειρησιακών χαρακτηριστικών τους (αυτονομία 24 ώρες, ακτίνα δράσης άνω των 1200 χλμ.) μπορούν να καλύψουν με χαμηλό κόστος ανά ώρα πτήσης, ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σίγουρα τα απώτερα όρια της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, ενώ φυσικά μπορούν να εκτελέσουν αποστολές αναγνώρισης και κρούσης μαζί με μαχητικά F-16.

Με ταχύτητα μεταξύ 70 και 135 κόμβων, σε συνδυασμό με την 24ωρη δυνατότητα περιπολίας σε ύψη μεταξύ 10.000 και 25.000 ποδών, έχει απεριόριστες δυνατότητες επιτήρησης, καθώς τα ηλεκτροοπτικά του συστήματα έχουν την δυνατότητα εντοπισμού π.χ. μιας φρεγάτας που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων και να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα και την τακτική κατάσταση στην περιοχή στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ή στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Εν συνεχεία μπορεί να λάβει εντολή επίθεσης, αν και βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίθεση MALE σε επιχείρηση κατά δυνάμεων τακτικού Στρατού, παρά μόνον κατά ανταρτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το υποπρόγραμμα συγκροτήθηκε σήμερα η Επιτροπή Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων, μια ένδειξη ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του ΓΕΕΘΑ καθώς πλησιάζει κι η ημερομηνία παροπλισμού των αναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η καθυστερημένη εισαγωγή των MALE σε ελληνική υπηρεσία, μόνο ευργετικές συνέπειες μπορεί να έχει για τις ΕΔ σε όλα τα επίπεδα: Επιχειρησιακά, οικονομικά, ακόμα και πολιτικά: Αποτελούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την παροχή πραγματικής εικόνας στην ελληνική πολιτική ηγεσία και λήψης των αναγκαίων αποφάσεων... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ