}

05 Απριλίου, 2017

H αλεπού στο παζάρι των εκβιαστών

Την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευδε νωρίτερα στη Φρανκφούρτη -ως άλλη αλεπού στο μεγάλο παζάρι των εκβιασμών-, οι δανειστές βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης! Οι πιστωτές στήνουν σκηνικό εκβιασμού, καλώντας την ελληνική πλευρά να υπογράψει τη συμφωνία με τα επώδυνα νέα μέτρα τώρα. Μάλιστα, διαμηνύουν ότι το Μαξίμου
πρέπει να ξεχάσει κάθε πιθανότητα πρόωρων εκλογών και αποπληρωμής των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων του Ιουλίου με επιστράτευση των αποθεματικών των κρατικών ταμείων!

«Είναι εντελώς άκαρπο να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης είτε λόγω εκλογών εδώ κι εκεί είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για τις υποχρεώσεις του Ιουλίου, είπε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης και απείλησε πως, αν δεν κλείσουν όλα άμεσα, τότε «θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα πάντα απ' την αρχή».

Η τελική μορφή του τελεσιγράφου αναμένεται να διατυπωθεί αύριο, ένα εικοσιτετράωρο πριν από το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, κατά τη συνάντηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το δίδυμο Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε συνασπίζεται κατά της χώρας μας, με τον εμμονικό δόκτορα Σόιμπλε να ευθυγραμμίζεται με το ΔΝΤ και να μη δέχεται μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Εφης Αχτσιόγλου και Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου, προκειμένου να μετατεθούν και να περιοριστούν οι περικοπές συντάξεων.

Μέσα στο εκρηκτικό αυτό τοπίο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε χθες στη Φρανκφούρτη, πολλές ώρες πριν από το σημερινό εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να πιέσει για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ζητήσει από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στήριξη στην κόντρα του με την κυβέρνηση.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης χθες δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τους πιστωτές τον περασμένο μήνα, επειδή φοβήθηκε ότι θα οδηγούσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά.

Σχέδιο για αφορολόγητο 5.500 €
Σενάριο-σοκ για μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.500 ευρώ τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Σήμερα το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 8.636 ευρώ για τον άγαμο, καθώς παρέχεται έκπτωση φόρου ύψους 1.900 ευρώ. Για τους φορολογουμένους με ένα παιδί η έκπτωση φόρου αυξάνεται στα 1.950 ευρώ (έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.864 ευρώ).
Με την πτώση του αφορολογήτου στα 5.500 ευρώ, άγαμος που έχει ετήσιο εισόδημα ύψους 8.000 ευρώ (που δεν πλήρωνε καθόλου φόρο) θα βρεθεί να πληρώνει 690 ευρώ ετησίως! Εγγαμος μισθωτός με ένα παιδί, με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος σήμερα πλήρωνε φόρο 2.450 ευρώ, θα πληρώνει (με το ίδιο αφορολόγητο του άγαμου) 3.190 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 740 ευρώ τον χρόνο.
Διπλωματικός πυρετός με σενάρια ανατροπής
Περίεργη σιγή τηρείται και ισχυρό παρασκήνιο αναπτύσσεται από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα! Κι όλα αυτά την ώρα κατά την οποία η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε λεπτό σημείο και ο ΣΥΡΙΖΑ ανασύρει σενάρια ανατροπής, εκτιμώντας πως πίσω από τις νέες καθυστερήσεις που παίζουν οι δανειστές υποκρύπτεται σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.
Κυβερνητικοί κύκλοι, χθες, δεν επιβεβαίωναν ούτε διέψευδαν ότι ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τη διευθύντρια του ΔΝΤ. Ωστόσο, από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός αυτές τις μέρες έχει συνεχείς επικοινωνίες όχι μόνο με τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και με τον κεντρικό Ευρωπαίο τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί ατύχημα στη διαπραγμάτευση.
Σε αυτό το κλίμα κατέφθασε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για επαφές με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η επίσκεψη του κ. Τουσκ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ΔΝΤ προκαλεί πονοκεφάλους και στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι εμπλοκή δεν καταγράφεται μόνο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Ταμείου αλλά και μεταξύ των ίδιων των δανειστών που είναι διχασμένοι ως προς το εύρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά και ως προς τον χρόνο εφαρμογής της
Κάθε μέρα καθυστέρησης διευρύνει την κατστραφή

Χαοτική είναι πλέον η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, που πληρώνει ακριβά κάθε ημέρα τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου! Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας:
Στο δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2017 αποπληρώθηκαν μόλις 78.000.000 ευρώ από τα φέσια του Δημοσίου προς ιδιώτες, ως αποτέλεσμα της μη λήψης της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ που συνοδεύει τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Να σημειωθεί ότι από τα 6,1 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί τα 1,7 δισ. ευρώ θα αφορούσαν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οσο η αξιολόγηση παρατείνεται τόσο και τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξάνονται (ΤτΕ).

Οι καταθέσεις σημειώνουν μια αναπάντεχη, σημαντική πτώση περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 3,1% τον Ιανουάριο του 2017 και κατά 2,9% τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για μείωση που τις φέρνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2001. Ετσι αυξήθηκε η εξάρτηση των συστημικών τραπεζών από τον κοστοβόρο ELA.

Το ποσοστό ανεργίας έχει σταθεροποιηθεί πολύ υψηλά, στο 23,1%, από τον Σεπτέμβριο του 2016.
Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, που τον Ιανουάριο του 2017 σημείωσαν άλμα 1,63 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των οφειλετών με «ανοίγματα» σε 4.173.206. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ δύο στους 10 (στο σύνολο των 8.500.000) είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις.
"δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ