}

14 Οκτωβρίου, 2014

"Δεν ζητήσαμε ποτέ αυξήσεις, τα λεφτά μας πίσω ζητάμε" - Απόστρατοι προς κυβέρνηση

14.10.2014 | 11:19
Image
´Οταν ακόμη και οι θεσμικοί απόστρατοι "αγριεύουν" με τα περί αυξήσεων στους στρατιωτικούς τότε τα πράγματα δεν πάνε καλά. 

Το Συντονιστικό Όργανο των τριών θεσμικών ενώσεων με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απαιτεί απαντήσεις εδώ και τώρα για το πως θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και επισημαίνει σε έντονο ύφος ότι κανείς δεν ζήτησε αύξηση αλλα επιστροφή χρημάτων που παράνομα "κόπηκαν".

Όλη η επιστολή :

1. Μετά το σχετικό (δ) επί του οποίου ουδεμίαν απάντηση λάβαμε, επανερχόμεθα και ζητάμε να μας ενημερώσετε όπως έχετε καθήκον και υποχρέωση επί των ακολούθων , που έχουν σχέση με το καταρτισθέν σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 και με την πολιτική της Κυβέρνησης :
α. Εάν και πότε θα ολοκληρωθεί η επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο ύψος της 31-07-2012 , σύμφωνα με τις Αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και της τριμελούς Επιτροπής του ΣτΕ που είναι υπεύθυνη για την συμμόρφωση με τις Αποφάσεις του ΣτΕ.και πως δεσμεύεται η Κυβέρνηση οτι θα το πράξει.
β. Εάν και πότε θα υλοποιηθεί πλήρως το νέο μισθολόγιο των Στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. ( και όχι των «ενστόλων» όπως απαξιωτικά και προσβλητικά συνεχίζουν Κυβερνητικά στελέχη να τους αποκαλούν ) , που πρόσφατα σας εστάλη με την υπογραφή των τριών συναρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης.
γ. Πως κατανέμονται τα ποσά που έχουν εγγραφεί στο σχέδιο του προϋπολογισμού 2015 και πως θα γίνει αυτό τεχνικά , ειδικά για τους Αποστράτους. Επίσης πότε θα δοθούν τα ποσά αυτά.

2. Οι τρεις θεσμικές Ενώσεις που εκπροσωπούν το σύνολο των Αποστράτων Αξιωματικών των Ε.Δ. και των Σ.Α. (120.000 Μέλη ) απαιτούν την νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή των Αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και ειδικά της υπ.αριθ. 2192/2014 στο ακέραιο , κατά το πρότυπο των Δικαστικών Λειτουργών . Επίσης ως θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι σας ζητάμε , όπως και από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής , να παρουσιάσουμε τις απόψεις μας στην επιτροπή της Βουλής , που θα επεξεργασθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.

3.Οι Απόστρατοι ευρίσκονται σε απόγνωση , γιατί πέραν των περικοπών που υπέστησαν λόγω προσαρμογής των συντάξεων στους μισθούς των εν ενεργεία κατ΄ επιταγή του Ν.4093/12 και τις οποίες απαιτούμε να αποκατασταθούν πλήρως , υφίστανται και δεύτερη περικοπή κατά 15%-20% επί του συνόλου των αποδοχών τους , όπως και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι που δεν ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια , δηλαδή έχουν υποστεί διπλή άδικη και υπερβολική περικοπή των συντάξεών τους έναντι όλων των συνταξιούχων του Δημοσίου , που τους καθιστά τους χαμηλότερα αμειβόμενους σε όλο το Δημόσιο. Επιπλέον καλούνται να πληρώσουν υπερβολικούς φόρους που εκ των πραγμάτων αδυνατούν πλέον να πράξουν.

4.Επισημαίνεται οτι οι Απόστρατοι ουδέποτε ζήτησαν αύξηση εις βάρος των υπολοίπων Ελλήνων , όπως κατά κόρον διαδίδεται και διεκδικούν μόνο την επιστροφή των χρημάτων τα οποία παράνομα , σύμφωνα με τις Αποφάσεις του ΣτΕ , άδικα και στοχευμένα τους περιεκόπησαν. Οι τρεις Ενώσεις σας καλούν όπως την οποιαδήποτε αύξηση προτίθεσθε να δώσετε , να την δώσετε στους άνεργους και στις ευπαθείς ομάδες που έχουν μεγάλη ανάγκη.

5.Σας καλούμε να μας απαντήσετε είτε με επιστολή σας είτε με συνάντηση.

ΤΩΡΑ: Το ΔΝΤ καλωσορίζει τους κλόουν της κυβερνησης με εκτίναξη των spreads και κατάρρευση του χρηματιστηρίου.


Posted by olympiada στο Οκτωβρίου 14, 2014

Το τσίρκο του ΔΝΤ βρήκε τους ιδανικούς κλόουν στα πρόσωπα των διορισμένων εκπροσώπων της κυβερνησης.
Ειναι τέτοιος ο θρίαμβος των Χαρδούβελη, Στουρναρα και Παπασταύρου, που αυτη την στιγμή οι αγορες καλωσορίζουν την Ελλαδα με επιτόκιο άνω του 7% στο δεκαετές. Την ίδια στιγμή που ο κακός Καραμανλης στα χειρότερα δανειζόταν με 2% στα χειρότερα αλλά “η χωρα δεν είχε αξιοπιστία” ενώ ο καταστροφέας Παπανδρεου με 2,8% μέσω τιτανικών αλλά τα έπαιρνε! Είχε βλέπετε συμφωνήσει μια χαρά με το ΔΝΤ για να αλυσοδεσει την Ελλάδα. Όλα αυτα με ομόλογα του Ελληνικου κράτους και οχι αποικιακού δικαίου.
Γιατι συμβαίνει αυτός ο διασυρμός μια ημερα μετα τους διθυράμβους των νταβατζήδων περί εξόδου απο το ΔΝΤ; Έκανε καμμιά δηλωση ο ΣΥΡΙΖΑ; Φοβούνται οι αγορές μη και δεν εκλεγεί ο Κουβελης προεδρος;
Οχι βέβαια. Αυτός ειναι ο κλασικός, πολυπαιγμένος εκβιασμός του ΔΝΤ μέσω των αγορών προκειμένου να παραμείνει στο δυστυχο έθνος – ξενιστή ως παράσιτα εις το διηνεκές. Εώς ότου το έθνος αποφασίσει να πολεμήσει για να το ξεριζώσει.
Διότι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, το ΔΝΤ δεν φεύγει με χτυπήματα στην πλάτη και συναινετικά διαζύγια αλλά με πόλεμο. Πόλεμο που κερδίζεται μονον όταν ο λαός ειναι ενωμένος σαν γροθιά και αποφασισμένος να πολεμήσει. Ένας λαός υπνωτισμενος με ευχολογια περι αύξησης του βασικού μισθού δεν πρόκειται να πολεμήσει.
Για την κυβερνηση δεν χωρούν σχόλια. Αν υπήρχε η ελάχιστη αίσθηση τσιπας, Χαρδουβελης, Στουρναρας και Παπασταύρου θα βρισκοντο ήδη στον προθάλαμο του ΟΑΕΔ λόγω της τεράστιας “επιτυχίας”.
Η πραγματικότητα όμως ειναι οτι τωρα θα δειτε τα παπαγαλάκια να ξερνούν εκβιασμούς για λογαριασμό του ΔΝΤ καταλογίζοντας ανευθυνότητα σε όσους επιθυμούν την ρήξη. Και η αντιπολίτευση απλως θα τους κοιτά.

Τέλος Νοεμβρίου τα καλά νέα για τους ενστόλους


Posted by economikos στο Οκτωβρίου 14, 2014

ENSTOLOI1_569_355Στο τέλος Νοεμβρίου, με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, θα γίνουν οι αυξήσεις στους μισθούς των ενστόλων και θα καταβληθούν τα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2014 και μετά.

Τα παραπάνω διευκρίνισαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε παράνομες τις περικοπές του 2012.

Οι αυξήσεις θα ισοδυναμούν με το 50% των περικοπών που έγιναν στους ενστόλους και θα είναι ενιαίες για όλους.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ξεκινήσει η καταβολή των αναδρομικών για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2014 και θα ολοκληρωθεί σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΟΙΚ, δεν πρόκειται να γίνει συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα και οι προαγωγές στις ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά. Ξεκαθαρίστηκε επίσης δεν πρόκειται να υπάρξει νέο μισθολόγιο για τους ένστολους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Γιατί είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση Δύσης - Ισλάμ

  • Όσοι αφελώς πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει οριστική ειρήνη στον ανεπτυγμένο κόσμο καλά θα κάνουν να εξετάσουν κάποιες πολύ καυτές πραγματικότητες με ιστορικό περιεχόμενο 
  • Η σημασία των λέξεων και η νέα μορφή δειλίας στη Δύση
Γράφει ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος  

Δεν θα ξεχάσω εύκολα τη συζήτηση που είχα πριν από μία δεκαετία με τον αείμνηστο Πολωνό ιστορικό, πολιτικό και ευρωβουλευτή Μπρόνισλαφ Γκέρεμεκ, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Συγγραφέας το 1980 του βιβλίου «Άθλιοι και Κακοποιοί» (εκδ. Grasset, Γαλλία), ο Πολωνός διανοούμενος πίστευε ότι μία μόνιμη αιτία πολέμου στον πλανήτη μας θα είναι οι διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν οι άνθρωποι για την ειρήνη!

Πίστευε, επίσης, ότι ο δυτικός νεωτερικός κόσμος, χάρη στην εντυπωσιακή υλική ανάπτυξή του, έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αιτίες που προκαλούν βία στις υποανάπτυκτες κοινωνίες -που είναι ο φανατισμός, η τιμή και η εκδίκηση. «Η κατάσταση αυτή», μας έλεγε ο Πολωνός ιστορικός και ευρωβουλευτής, «απομακρύνει από τις ανεπτυγμένες κοινωνίες την αίσθηση του θανάτου, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να ατονούν μπροστά σε σοβαρούς κινδύνους και να μην είναι έτοιμες να προστατεύσουν τη ζωή τους. Αυτή είναι μία μορφή δειλίας που θα αποθρασύνει σε βάθος χρόνου τους εχθρούς της Δύσης και των ανοικτών κοινωνιών γενικά...».

Μελετητής των ολοκληρωτικών ιδεολογιών, ο Μπ. Γκέμερεκ πίστευε στον αρνητικό ρόλο που παίζουν οι λέξεις όταν χρησιμοποιούνται από ολοκληρωτικές ιδεολογίες και πώς, μέσα από αυτές, αδίστακτοι δημαγωγοί και συμπλεγματικοί πολιτικοί εξαπατούσαν λαούς. «Υπάρχει πιο κραυγαλέα απάτη από το να αυτοχαρακτηρίζονται λαϊκές δημοκρατίες καθεστώτα που μόνον δημοκρατικά δεν ήσαν;», τόνιζε ο Πολωνός διανοούμενος.

Στη δύναμη των λέξεων και στον ρόλο τους πιστεύει και ο Γάλλος στρατηγός Αλέξανδρος Λαλάν-Μπερτράν, πρώην επικεφαλής των ενδιάμεσων δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο και σήμερα στέλεχος στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ανωτάτων Μελετών Εθνικής Άμυνας. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου, επεσήμανε ότι οι λέξεις αποτελούν σοβαρό όπλο παραπλάνησης, μέσω δε αυτών επιχειρείται -ερήμην της πραγματικότητας– η ιδεολογικοποίηση της πραγματικότητας, η οποία, ανεξαρτήτως του χρώματός της, συνιστά μία πολύ σοβαρή, αν όχι θανάσιμη, ασθένεια του πνεύματος.

«Αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε μια αντιπαράθεση, προέχει η υιοθέτηση της αρχής της πραγματικότητας, η οποία μας λέει ότι, ασχέτως αν μας αρέσει ή όχι, τα πράγματα είναι αυτά που είναι. Όσο πιο κοντά είμαστε στην αντίληψη αυτή, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να κάνουμε σοβαρά λάθη», είπε ο Γάλλος στρατηγός. Για να επισημάνει στη συνέχεια ότι ένας άτυπος τρίτος παγκόσμιος πόλεμος βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

«Ένας πόλεμος που θα έχει διάρκεια, διότι το ακραίο Ισλάμ θα εκμεταλλεύεται την κατάσταση παράνοιας που επικρατεί στον μουσουλμανικό κόσμο και θα επιχειρεί συνεχώς να αποκτά εξουσίες, ώστε κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει κατά της Δύσης τόσο τα οπλοστάσια συμβατικών όπλων, όσο και αυτά της μαζικής καταστροφής που θα έχει στη διάθεσή του. Συνεπώς, η σύγκρουση Δύσης - Ισλάμ είναι αναπόφευκτη και απομένει να δει κανείς τι θα προκύψει. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Δύση θα έχει στο πλευρό της την Ιαπωνία και την Ινδία, πιθανότατα δε και τη Ρωσία - η οποία, όμως, απομακρυνόμενη σήμερα από τις δυτικές δυνάμεις, προφανώς επιδιώκει να ισχυροποιηθεί γεωπολιτικά για να μην είναι ένας φτωχός συγγενής στην περίπτωση της σύγκρουσης με το Ισλάμ.

Όσο για την Κίνα, η πιθανότερη εκδοχή είναι να βρεθεί στο πλευρό του ισλαμικού κόσμου, κυρίως από αντίθεση προς την Ιαπωνία και την Ινδία. Σε αυτήν τη νέα γεωπολιτική συγκυρία, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι τρεις χώρες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιπαράθεση Δύσης - Ισλάμ είναι το Ισραήλ, ως εργαστήριο, η Αίγυπτος, το Ιράν και η Τουρκία - με την τελευταία να παίζει τα χρόνια που έρχονται πολύ σημαντικό ρόλο για τη μερική ισλαμοποίηση των Βαλκανίων, αφενός, και ως ενεργειακός κόμβος, αφετέρου», τόνισε ο Γάλλος στρατηγός.

«Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η Τουρκία δεν είναι μόνον 80 εκατομμύρια Τούρκοι εντός της χώρας. Υπάρχουν άλλα 150 εκατομμύρια τουρκόφωνοι πληθυσμοί, τους οποίους η σημερινή ισλαμική εξουσία θα επιδιώξει να θέσει υπό τον έλεγχό της. Το σημερινό δίδυμο εξουσίας στην Τουρκία μπορεί να έχει απέναντί του τον κεμαλισμό ως αντίπαλον δέος, όμως πολύ αμφιβάλλουμε αν έχει εγκαταλείψει την αντίληψη του παντουρκισμού, πιθανότατα δε και αυτήν του Μεγάλου Χαλιφάτου», τονίζει ένας ερευνητής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανώτατων Μελετών Εθνικής Άμυνας.

Έτσι, σε διάφορα σενάρια που εκπονούν μελετητές-αναλυτές του Ινστιτούτου ως προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει την πρώτη θέση όχι πλέον ως πιθανός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλλά ως δυνητικός της αντίπαλος, με διφορούμενους κάθε φορά ρόλους. Γι' αυτό, σήμερα η Ε.Ε. παρακολουθεί και αναλύει προσεκτικά τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, με δεδομένη την επιρροή που θέλει να έχει η Τουρκία στους μουσουλμάνους της Κριμαίας, της Σιβηρίας και του Βόλγα.
Τζιχάντ και ιδεολογία

Στο παρελθόν, όταν ο κόσμος ήταν διπολικός με κυρίαρχες δυνάμεις τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, η ιδεολογική αντιπαράθεση ήταν αυτή της αντιπαραβολής δύο πολιτικών οικονομικών συστημάτων -του κομμουνισμού και της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας– με στόχο τη διαχείριση της κοινωνίας. Ο κομμουνισμός πίστευε ότι το κράτος-κόμμα, ως δήθεν εκπρόσωπος του προλεταριάτου, μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία και την κοινωνία, ενώ στην άλλη όχθη κυρίαρχο ήταν το μοντέλο της λιγότερης ή περισσότερης κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, υπό συνθήκες εναλλαγής κομμάτων στην εξουσία. Τελικά, στην αντιπαράθεση αυτή -η οποία για πολλά χρόνια στηριζόταν στην αποκαλούμενη, λόγω πυρηνικών όπλων, ισορροπία του τρόμου– νικήτρια βγήκε η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η συναφής με αυτήν οικονομία της αγοράς.

Έτσι, η τελευταία, με εξαίρεση δύο-τρεις περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα της Κούβας και της Βορείου Κορέας, εφαρμόζεται παντού και αποτελεί πλανητικό οικονομικό σύστημα. Παράλληλα, μέσω του συστήματος αυτού, τα τριάντα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε και το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, με αποτέλεσμα, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, 900 εκατομμύρια άνθρωποι να βγουν από την παγίδα της φτώχειας, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότιος Αφρική, η Βραζιλία και το Βιετνάμ.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η παγκοσμιοποίηση –η οποία έχει πλέον έντονες χρηματοοικονομικές διαστάσεις– δημιούργησε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, που κάποιοι οικονομολόγοι, όπως ο Ρ. Μούσσα, σύμβουλος στρατηγικής της Deutsche Bank στην Ιαπωνία, αποκαλούν «συλλογική αυταπάτη».

Κατά τον Μούσσα, για μία οκταετία (1997-2004) η παγκόσμια οικονομία στηρίχθηκε στη χρηματιστηριακή και γενικότερα στη χρηματοοικονομική παραγωγή πλούτου, φαινόμενο που δεν απαιτεί ούτε προσπάθεια ούτε εργασία.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πίστεψαν ότι τα χρηματιστήρια και τα προϊόντα τους ήταν σπηλιές του Αλή Μπαμπά στις οποίες αρκούσε να μπει κανείς για να γίνει πλούσιος. Το ίδιο, όμως, πίστεψαν και πολλές κρατικές εξουσίες, οι οποίες άρχισαν να δανείζονται το εικονικό χρήμα που προέκυπτε από τις τραπεζικές μοχλεύσεις.

Έτσι, από τη μια πλευρά προέκυψαν κράτη πρόνοιας φούσκα και, από την άλλη, εκατομμύρια υπερδανεισμένοι πολίτες, που θεωρούσαν ότι το μοχλευμένο χρήμα ήταν εισόδημά τους! Όταν λοιπόν έσκασε στις ΗΠΑ η φούσκα των ακινήτων και των υψηλού κινδύνου ενυπόθηκων δανείων, δημιουργήθηκε μία πρωτόγνωρη κρίση, η οποία από μόνη της παράγει κραυγαλέες ανισότητες. Αυτές που προκαλούνται από τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες πρέπει να εφαρμόζουν οι υπερχρεωμένες χώρες προκειμένου να αποφύγουν την άτακτη χρεοκοπία. Δυστυχώς δε, σε πολλές χώρες, για μία μακρά περίοδο το επιχειρείν και η ατομική δημιουργία ήσαν αντικείμενο χλευασμού, με αποτέλεσμα αυτοί που μπορούν να παράγουν πραγματικό πλούτο στην πραγματική οικονομία, δηλαδή οι επιχειρηματίες, σήμερα να είναι διστακτικοί και καχύποπτοι όταν τους προτείνεται να αναλάβουν κινδύνους.

Οι νοοτροπίες αυτές είναι βαθύτατα ριζωμένες και στον μουσουλμανικό κόσμο, όπου το ιδεολογικό κοκτέιλ θρησκευτικού ισλαμισμού και πρωτόγονου μαρξισμού οδηγεί σε πλήρη παραγωγική παράλυση κοινωνίες που περιμένουν τα πάντα από τον Αλλάχ, τον Μωάμεθ και τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Όμως, στο μεταξύ, και όσο διαρκεί η αναμονή της θείας χάριτος, έρχονται ο τζιχαντιστές - οι οποίοι, με όπλο την καλλιέργεια της ιδεολογίας της αρπαγής του πλούτου των «απίστων» και τη βιολογική τους εξαφάνιση, αφιονίζουν αγράμματους και μοιρολάτρες νέους, τους οποίους στη συνέχεια στέλνουν στον θάνατο.

Όσοι παρακολουθούν τις διάφορες διαδικτυακές ανακοινώσεις των τζιχαντιστών θα έχουν διαπιστώσει ότι η Δύση παρουσιάζεται ως μία τεράστια υπόθεση λαφυραγωγίας. Κατά κανόνα, στη διαδικτυακή «φιλολογία» τους, οι τζιχαντιστές, επειδή γνωρίζουν ότι απευθύνονται σε νέους χωρίς καμία απολύτως θρησκευτική και ιστορική γνώση, αναφέρονται συνεχώς στην Oumma, δηλαδή στην παγκόσμια ισλαμική κοινότητα χωρίς να τη διαχωρίζουν στις επιμέρους θρησκευτικές της κατηγορίες (σουνίτες, σιίτες) - οι οποίες, ωστόσο, δεν παύουν να αλληλοσφάζονται.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η διαδικτυακή ισλαμική προπαγάνδα και στο επίπεδο των νέων μουσουλμάνων που κατοικούν σε δυτικές χώρες και έχουν την εθνικότητα των χωρών διαμονής τους. Από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γαλλίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής έχουν στρατολογηθεί από τις χώρες αυτές περισσότεροι από 3.000 τζιχαντιστές, αρκετοί από τους οποίους είναι και πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ωστόσο, στις δυτικές χώρες οι τζιχαντιστές δεν στρατολογούν μόνον «μαχητές» κατά των «απίστων». Εντάσσουν νέους μουσουλμάνους σε δίκτυα τρομοκρατίας, καθώς και σε οργανώσεις του οικονομικού εγκλήματος. Κύριο ιδεολογικό υπόβαθρο αυτών των στρατολογήσεων είναι η αντίληψη ότι «μπροστά στην πίστη, η ζωή έχει μικρή αξία», σε σύγκριση με τους αξιακούς κώδικες του δυτικού κόσμου, ο οποίος απαρτίζεται από τους «άπιστους» που «λεηλάτησαν» και εξευτέλισαν τις μεγάλες αρχές του Ισλάμ. Έτσι, οι «πιστοί» πρέπει να εκδικηθούν τους εχθρούς εξοντώνοντάς τους. Στο πλαίσιο δε αυτό, όλα επιτρέπονται – αρκεί να επιτυγχάνεται ο στόχος, που είναι η καταστροφή της Δύσης.

Σύμμαχος του Ισλάμ στην τακτική του για εσωτερική υπονόμευση των δυτικών κοινωνιών είναι η φθίνουσα δημογραφία στις ανεπτυγμένες χώρες, η σχετικά υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, και η μετανάστευση.
Τέλος, ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος για τον κόσμο μας είναι αυτή η ίδια η πορεία των αναπτυσσόμενων χωρών προς την ευημερία – πορεία που εγκυμονεί συγκρούσεις. Πρόκειται για το φαινόμενο της «ευημερίας του κακού», το οποίο αναλύει πολύ εντυπωσιακά στο ομώνυμο βιβλίο του ο Γάλλος συγγραφέας Ντανιέλ Κοέν, που έχει μεταφράσει στα ελληνικά ο καθηγητής Οικονομίας και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης.

Πολύ συνοπτικά, στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας τονίζει –όχι χωρίς επιχειρήματα– ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη και την ευμάρεια χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία εμπεριέχει τους ίδιους γεωπολιτικούς κινδύνους που αναδύθηκαν όταν στη Δύση κάλπαζαν ο αποκαλούμενος βιομηχανικός πολιτισμός και οι συναφείς με αυτόν νέες πηγές παραγωγής πλούτου. Δημιουργήθηκε τότε μία νέα τάξη πραγμάτων στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας, η οποία εμπεριείχε και τους συγκρουσιακούς κινδύνους που ενυπάρχουν σε κάθε φάση ριζικού ανασχηματισμού των όρων της παραγωγής.

Μπορεί, λοιπόν, η ίδια ιστορία να επαναληφθεί;
Μία δυνητική απάντηση θα ήταν: γιατί όχι;

Πηγή Euro2day

Ισχυρότατη κρίση στις σχέσεις της Δανίας με την Τουρκία

"Να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ και να αποκλειστεί οριστικά από την Ευρώπη"  

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απελευθέρωση στην Τουρκία κρατούμενου που είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τον ενάντιο στο Ισλάμ Λάρς Χέντεγκαρ. 
Δανοί πολιτικοί έκαναν έκκληση να παγώσουν οι σχέσεις με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Μάρτιν Λίντεγκααρντ, σε δήλωση του στην εφημερίδα Μπερλίγκσκε επιβεβαίωσε πως επεδόθη νότα προς την Τουρκία, ενώ ο εκπρόσωπος του Λαϊκού κόμματος της Δανίας ο Σόρεν Έσπερσεν δήλωσε: 
"Μια χώρα σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ πως κάνει κάτι τέτοιο;
Η Τουρκία πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ και να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα εισόδου της στην Ε.Ε.".
ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΧΕΝΤΕΓΚΑΡΝΤ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Την ώρα που πολιτικά κόμματα στην δανική βουλή ζητούσαν το πάγωμα των σχέσεων με την Τουρκία, ο πρωταγωνιστής του θέματος αυτού ο Λάρς Χέντεγκαρντ δήλωσε: 
"Εγώ περίμενα να εκδοθεί ο ύποπτος στην Δανία για να δικαστεί και με εξέπληξε πολύ η απελευθέρωση του. 
Η Τουρκία καταρχήν είναι μια μουσουλμανική χώρα και πολύ πιστή στο Ισλάμ. 
Για τους μουσουλμάνους στην Τουρκία δεν είμαστε καθόλου σημαντικοί και συνεχίζουν να αφοδεύουν πάνω μας. 
Ο ύποπτος ενδεχομένως πέρασε πια σε Συρία ή Ιράκ για να κόψει εκεί κεφάλια γυναικών και παιδιών".
Πηγή "Τουρκικά Νέα"

Σχόλιο ιστολογίου: Η "ιδιαίτερη" πολιτική της Τουρκίας αρχίζει να της δημιουργεί πλέον πολλά προβλήματα, αλλά κυρίως, δημιουργεί αντίπαλες - εχθρικές προς αυτήν χώρες. Ο Ερντογάν μπορεί να νιώθει ήδη σουλτάνος, αλλά η τύχη του "σουλτανάτου" μάλλον έχει ήδη αρχίσει να προδιαγράφεται πολύ ομιχλώδης...

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων κάνουν λόγο για νέα πρόταση Νίμιτς για την ονομασία




Ειδησεογραφικές ιστοσελίδες των Σκοπίων, επικαλούμενες καλά ενημερωμένες πηγές της εφημερίδας «Σλόμποντεν Πέτσατ» (Sloboden Pecat) - η οποία δεν έχει ωστόσο δημοσιεύσει ακόμη το σχετικό θέμα - γράφουν για μια «νέα πρόταση Νίμιτς», την οποία ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ενδέχεται, όπως σημειώνουν, να καταθέσει σε Αθήνα και Σκόπια μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες αυτές, η πρόταση για το διεθνές όνομα της χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός της «πολίτες της Άνω Μακεδονίας».
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα ενδεχόμενη πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπως σημειώνουν οι εν λόγω ιστοσελίδες, θα αναφέρονται στην αυριανή έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Σλόμποντεν Πέτσατ».
Οι ιστοσελίδες που μεταδίδουν τις παραπάνω πληροφορίες και η εφημερίδα «Σλόμποντεν Πέτσατ» πρόσκεινται στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης των Σκοπίων τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο Έμπολα του τουρκισμού

Η Θράκη είναι πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας. Ένας θησαυρός πολιτισμού, ιστορίας και ανθρώπινου δυναμικού, με εξαιρετικές δεξιότητες και δυνατότητες. Οποιοσδήποτε στρέφεται εναντίον της και αποπειράται να την προσδέσει στο σκοταδιστικό και απάνθρωπο άρμα της Τουρκίας στρέφεται εναντίον του λαού και του έθνους μας.

Αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετές δεκαετίες στην περιοχή και η επιδημία του «ιού» του τουρκισμού έχει αρχίσει να λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις. Οπως έγραψε η «δημοκρατία», η τελευταία «τορπίλη» που έριξαν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι κύκλοι εναντίον της Ελλάδας ήταν η «ξεδιάντροπη επιστολή - πρόκληση που έστειλαν οι τουρκόφιλοι μηχανισμοί της Θράκης στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, όπου θέτουν ευθέως ζήτημα τουρκικής μειονότητας».

Σ' αυτό το κατάπτυστο και σφόδρα ανθελληνικό κείμενο, το οποίο προωθεί απροκάλυπτα τις επιδιώξεις της Τουρκίας για την περιοχή, αναφέρεται μεταξύ άλλων το ακόλουθο: «Το Ισλάμ είναι η θρησκεία μας, όχι η εθνική μας ταυτότητα. Εθνική ταυτότητά μας είναι η τουρκική!»
Η κίνηση των εμπνευστών της σύνταξης και αποστολής της επιστολής είναι απολύτως αποκρουστική. Ελληνες πολίτες αρνούνται την εθνική ταυτότητά τους και απευθύνονται για... βοήθεια στον Αμερικανό πρέσβη! Ετι, δε, οι ίδιοι αποπειρώνται να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πατρίδα μας, επισημαίνοντας προβλήματα των «μουσουλμάνων Τούρκων στη Ρόδο και την Κω, όπου οι παραβιάσεις και η καταπίεση έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια».

Η λύση σε αυτού του είδους τα προβλήματα δεν είναι σύνθετη. Απλή είναι. Το ελληνικό κράτος να αγκαλιάσει με όλη του τη θέρμη τους πολίτες, να μεριμνήσει για την καλή διαβίωσή τους, να διασφαλίσει την ισονομία και την ισοπολιτεία τους και να τσακίσει δίχως καθυστέρηση τις κεφαλές της τουρκικής όχεντρας, όσους δηλαδή επιδιώκουν την κοσοβοποίηση της Θράκης.

Από αυτές τις «κεφαλές» πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια. Ούτως ή άλλως, αυτοί οι άνθρωποι δεν ήθελαν ούτε θέλουν να έχουν καμία σχέση με την πατρίδα μας και διάκεινται εχθρικά προς αυτήν.

Πηγή "Δημοκρατία"

Πόσοι βουλευτές απαιτούνται για εκλογή ΠτΔ; 180 ή μπορεί και λιγότεροι;

Posted by Εξουσία στο Οκτωβρίου 14, 2014
samaras-i-xora-den-tha-odigithei-se-ekloges_1Κατά ένα περίεργο τρόπο, πλανάται αυτές τις μέρες στην ατμόσφαιρα η αμφιβολία, για το εάν τελικά απαιτούνται όντως 180 ψήφοι για την εκλογή του ΠτΔ ή μπορεί η εκλογή να γίνει και με λιγότερες ψήφους; Δεν γνωρίζουμε ποιοι και γιατί διακινούν αυτή την αμφιβολία, αλλά σίγουρα απευθύνονται σε ηλίθιους και σε εκείνους που δεν γνωρίζουν το Σύνταγμα, οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι και λίγοι.
Όλη αυτή η φημολογία βασίζεται πάνω στο ότι το Σύνταγμα δεν  μιλάει για 180 βουλευτές, αλλά για τα 3/5 στην τρίτη ψηφοφορία. Επομένως κάποιοι αναρωτιούνται αν θα προσμετρηθούν και οι βουλευτές που θα είναι απόντες και κυρίως αυτοί που είναι φυλακισμένοι. Τα πράγματα όμως είναι απόλυτα ξεκάθαρα.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος: «Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών». 
Επομένως, για να το κλείσουμε οριστικά το θέμα, απαιτούνται τα 3/5 (180) του όλου αριθμού των βουλευτών (300), ανεξάρτητα αν υπάρχουν απόντες, φυλακισμένοι, ασθενείς, απέχοντες κ.λ.π. Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να εκλεγεί ΠτΔ κάποιος που δεν θα έχει συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους στο πρόσωπό του. Τελεία και παύλα.
ΥΓ. Επειδή η όλη προσοχή εστιάζεται στους προφυλακισμένους βουλευτές, αυτή τη στιγμή οι προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ δεν έχουν απολέσει τη βουλευτική τους ιδιότητα, οπότε και η ελληνική Βουλή διαθέτει 300 βουλευτές. Ενδεχομένως όμως, μέχρι τότε που θα γίνει η ψηφοφορία για ΠτΔ, να έχουν καταδικαστεί οι βουλευτές της ΧΑ και να τους έχουν αφαιρεθεί τα πολιτικά δικαιώματα, οπότε θα απολέσουν και την βουλευτική ιδιότητα. Όμως θα έρθουν οι επιλαχόντες στη θέση τους, οπότε και πάλι η Βουλή θα έχει 300 βουλευτές.
 Πέτρος Χασάπης

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Posted by olympiada στο Οκτωβρίου 14, 2014

Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθογράφου -Σχολιογράφου)
Προσπαθώντας να αναδιφήσω τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια, τα παράσημα, τη βιτρίνα, τον πίλο της εξουσίας, σαστίζω. Κάτω από το εξουσιαστικό , κλαρωτό πηλήκιο των κλαρούχων αρχόντων, κρύβεται το κομματικό πηλήκιο.
Παραμέσα το κρανίο και – εσωτερικά- το … περιεχόμενο. Εδώ υπάρχει πρόβλημα ελλείμματος. Δυστυχώς αυτό δεν είναι μόνον διανοητικό. Είναι και ηθικό, αξιακό, πατριωτικό. Γιατί δεν νοείται η Πατρίδα να βιώνει μια απίστευτη (πρωτόγνωρη σε περίοδο ειρήνης) τραγωδία και οι αποκλειστικά υπεύθυνοι ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ να ενδιαφέρονται μόνον για την διατήρηση ή την αρπαγή της εξουσίας !!!…..
Δεν είναι δυνατόν να δαπανούν ατελείωτες ώρες, να συναλλάσσονται, να εκτίθενται, να γλείφουν εκεί – και εκείνους – που έφτυναν, μόνο και μόνον για τις καρέκλες. Μήνες τώρα οι μεν αγωνίζονται να συγκεντρώσουν 180 βουλευτές για εκλογή Προέδρου, οι δε πασχίζουν ώστε αυτό να μη συμβεί, να πέσει η Κυβέρνηση (διακαής , διαχρονικός καημός και πόθος κάθε Αντιπολίτευσης η οποία “σέβεται” την Δημοκρατική πρακτική και τον εαυτό της, από την επομένη – ή και το ίδιο βράδυ; – των εκλογών).
Επίπονος αγώνας για το …… καλό εκάστου εξ αυτών των ….. “Πατριωτών “/ “Δημοκρατών”.
Αλήθεια (Σ.Σ Έχω ξαναασχοληθεί με το ζήτημα) γιατί δεν αφιερώνουν – ό λ ο ι τους – αυτό τους τον ζήλο /εργώδη προσπάθεια σε κάτι πολύ σπουδαιότερο, εθνωφελές:
Να συγκαλέσουν (Σ.Σ Θα έπρεπε να το είχε ζητήσει και εκείνος, ο κος Πρόεδρος) συμβούλιο εθνικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , και να συζητήσουν από κοινού – χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς – τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης;
(Σ.Σ Έχουν εξάλλου ως επιχείρημα τις ομολογίες αποτυχίας των Ιδίων : ΔΝΤ και Τρόικας!).
Δεν είναι απαράδεκτο, ντροπή, αυτό που συμβαίνει; Δεν είναι επιβλαβής η προεδρολογία ,καθώς και η πολύμηνη (Σ.Σ ό,τι εξέλιξη και να υπάρξει ) παρατεινόμενη εκλογολογία / προεκλογική περίοδος;
Ποιό είναι σήμερα το προέχον, το μείζον;
Ο αριθμός για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ή η σωτηρία της Πατρίδας;
ΥΓ Αν δεν αλλάξουν ρότα οι άφρονες αν δεν επικεντρωθούν στην έξοδο από την κρίση, τότε οι συνέπειες / εξελίξεις θα είναι καταστροφικές.
Φοβούμαι οτι οι κ.κ. πολιτικοί μας δεν μας φόρτωσαν μόνον με ελλείμματα και χρέη οικονομικά. Αλλά έλλειμμα εθνικού χρέους (δικό τους) προς την χειμαζόμενη -εξαιτίας τους!- Πατρίδα μας.

Η μεγάλη έκρηξη πλησιάζει επικίνδυνα...


Ισλαμικό Χαλιφάτο, Κομπάνι, Τουρκία 

Οι ραγδαίες εξελίξεις του 2014 οδηγούν στο συμπέρασμα πως το Κομπάνι αποτελεί το «κόκκινο κουμπί» μιας μεγάλης έκρηξης που θα πατηθεί όταν λυγίσουν και οι τελευταίοι, ηρωικοί Κούρδοι υπερασπιστές της.

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Το Κομπάνι, η Κουρδική περιοχή της Συρίας δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία και τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ, αυτονομήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2014 πριν την αυτονόμηση του Εφρίν στις 29 Ιανουαρίου και μετά την αυτονόμηση του Τζίζρε (22 Ιανουαρίου 2014). Όλα αυτά με βάση την απόφαση της Βουλής του Δυτικού Κουρδιστάν που ελήφθη στις 6 και 7 Ιανουαρίου 2014 για την αυτονομία του Συριακού Κουρδιστάν με τρία διαφορετικά καντόνια.

Η Τουρκία, αντιμέτωπη πλέον με τα μεγάλα σφάλματα στα οποία την οδήγησε η μεγαλομανία των ηγετών της, άρχισε να ενισχύει απροκάλυπτα τους τζιχαντιστές με την ελπίδα να πνίξουν στο αίμα την Κουρδική αυτονομία στην Συρία. Παράλληλα, άρχισε να προετοιμάζεται για «ακίνδυνη» εισβολή, με το πρόσχημα της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» πάνω στα ερείπια που ελπίζει να αφήσει το Ισλαμικό Χαλιφάτο των τζιχαντιστών στο Συριακό Κουρδιστάν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Οι εξελίξεις στο Συριακό Κουρδιστάν δρομολογήθηκαν μετά την εξασφάλιση από το Ισλαμικό Χαλιφάτο μεγάλων εκτάσεων γης στο Βόρειο και Δυτικό Ιράκ τον Ιούλιο του 2014 και την παράδοση από τον Ιρακινό στρατό στους τζιχαντιστές της πλούσιας σε πετρέλαια περιοχής της Μοσούλης (7 Αυγούστου 2014) μετά από «σκληρές μάχες» που δεν κράτησαν παραπάνω από 48 ώρες.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι Τούρκοι «εξαργυρώνουν» τα λάφυρα του πετρελαίου σε πολύ φτηνές τιμές από το Ισλαμικό Χαλιφάτο το οποίο, σύμφωνα με τον γιατρό Μουσλέμ Ιεμπραχέμ, εκπρόσωπο του Κουρδικού Δημοκρατικού Κινήματος στην Ελλάδα «λειτουργεί σαν παρακλάδι του τουρκικού στρατού. Η Τουρκία τους υποστηρίζει, πολλές φορές και απροκάλυπτα, χρηματικά, με όπλα, με νοσηλεία, με εκπαίδευση, ενώ εμποδίζει τη μετακίνηση των δικών μας στο πεδίο της μάχης, αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια στους εκατοντάδες τραυματίες μας. Στις διαδηλώσεις στην Τουρκία, τζιχαντιστές με την πλήρη υποστήριξη της αστυνομίας σκοτώνουν τους Κούρδους που διαμαρτύρονται. Δεν είναι κρυφό. Η Τουρκία παρέχει στο Ισλαμικό Χαλιφάτο αυτό που δεν έχει από αλλού -πολιτική κάλυψη. Προτιμάει να έχει στα σύνορά της το Χαλιφάτο, παρά ένα δημοκρατικό κουρδικό καντόνι» (Συνέντευξη στο zougla.gr, 6 Οκτωβρίου 2014).

Ο Κούρδος γιατρός δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή τη γνώμη. Ο αρθρογράφος και αναλυτής της Μιλλιέτ Τζενγκίζ Τσαντάρ, στις αρχές Οκτωβρίου 2014 έγραφε: «Είναι απαράδεκτο, αλλά η Άγκυρα θέλει να πέσει το Κομπάνι, να το πούμε ξεκάθαρα. Η παραδοσιακή άποψη του τουρκικού κράτους είναι να βλέπει τους Κούρδους ως τη συνέχεια του «ισλαμικού τουρκικού κράτους». Η Άγκυρα δεν μπορεί να δεχτεί μια κουρδική αυτοδιάθεση, διότι αυτή η μορφή θα μπορούσε να είναι ένα «κακό παράδειγμα» για τους Κούρδους της Τουρκίας».

Είχαν προηγηθεί σοβαρές επισημάνσεις από την έγκυρη Αμερικανική εφημερίδα New York Times (17 Σεπτεμβρίου 2014) η οποία κατηγόρησε –μεταξύ άλλων- την Τουρκία ότι αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας την συνηθισμένη, έξαλλη αντίδραση του Ρ.Τ. Ερντογάν «Αυτό, με τις πιο ελαφριές εκφράσεις, είναι αναίδεια, είναι αθλιότητα, είναι προστυχιά!».

Αθλιότητα, προστυχιά ή αναίδεια, γεγονός είναι πως στις 21 Σεπτεμβρίου 2014 οι 49 Τούρκοι διπλωμάτες που συνελήφθησαν σαν «όμηροι» των τζιχαντιστών κατά την κατάληψη της Μοσούλης αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, ατσαλάκωτοι, με τις γραβάτες τους και χωρίς να ανοίξει μύτη!

Μπορεί με την απελευθέρωση των ομήρων η Τουρκία να έχασε την δικαιολογία «μη ανάμειξης» στο πλευρό της Δύσης εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά η στάση της δεν άλλαξε καθόλου: Παραμένει «κάθετα αρνητική» σε κάθε στρατιωτική ανάμειξη της Τουρκίας στη συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ δεν δέχεται να χρησιμοποιηθεί ούτε η πολύ σημαντική για τους Αμερικανούς βάση του Ινσιρλίκ.

Στις 2 Οκτωβρίου 2014 ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν προειδοποίησε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του ΡΚΚ και του τουρκικού κράτους θα τερματιστούν, αν επιτραπεί στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να διαπράξουν σφαγή στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με τη Συρία.

Λίγες μέρες αργότερα (9 Οκτωβρίου 2014) ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, απεύθυνε από τις ΗΠΑ αυστηρή προειδοποίηση προς τους νέο-οθωμανούς ηγέτες της σημερινής Τουρκίας: «Αυτοί που μετέτρεψαν την Τουρκία σε ‘έξυπνο’ κράτος δεν πρέπει να ξεπεράσουν τις φιλοδοξίες τους και να την εμπλέξουν σε πόλεμο γιατί θα οδηγήσουν τον λαό σε μια συμφορά παρόμοια με αυτή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως οι Νεότουρκοι τελείωσαν τη μεγάλη Οθωμανική Αυτοκρατορία, ελπίζω αυτοί να μην κάνουν το ίδιο με το διάδοχο της αυτοκρατορίας κράτος, θυσιάζοντας τις επόμενες γενιές. Διαφορετικά το τουρκικό έθνος δεν θα ανακάμψει».

Ήδη από το 2013 οι μισθοφόροι του Ισλαμικού Χαλιφάτου άρχισαν να καταλαμβάνουν δεκάδες Κουρδικά χωριά και να αποκλείουν σταδιακά το τεράστιας στρατηγικής σημασίας Κομπάνι – η πόλη βρίσκεται στην μέση των δρόμων που οδηγούν στα άλλα δύο Κουρδικά καντόνια της Συρίας και η πτώση του θα συμπαρασύρει και τα άλλα δύο. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2014 η πόλη που έχει εκκενωθεί από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, πολιορκείται από πάνοπλους τζιχαντιστές με άρματα μάχης, πυραύλους, πολύ βαρύ οπλισμό και απαγορευμένα χημικά όπλα, αλλά οι λιγοστοί Κούρδοι υπερασπιστές της, με ατσάλινη θέληση που υποκαθιστά την έλλειψη σοβαρού εξοπλισμού, πολεμούν (μέχρι στιγμής) με μεγάλη επιτυχία κρατώντας την μισή πόλη εκτός ελέγχου των τζιχαντιστών.

Η κυνική στάση της Τουρκίας, η αποκοπή κάθε τροφοδοσίας ή υποστήριξης προς τους ηρωικούς υπερασπιστές της πόλης μέσω της μοναδικής διόδου από τα Τουρκικά σύνορα, επτά μέρες μετά την προειδοποίηση του ηγέτη των Κούρδων Α. Οτσαλάν προς την Τουρκική ηγεσία, πυροδότησε τεράστιας έκτασης επεισόδια στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας και στην Κουρδοκρατούμενη νοτιοανατολική Τουρκία, από την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014. Οι φιλοκουρδικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Τουρκία απαιτούν άμεση βοήθεια στους πολιορκημένους Κούρδους της Συρίας και επεκτείνονται με αμείωτη ένταση έχοντας στοιχίσει (μέχρι τώρα) την ζωή 40 ανθρώπων.

Στις 15 Οκτωβρίου 2014 Κούρδοι κατέλαβαν Τουρκικά φυλάκια της συνοριακής πόλης Νίσιβη δείχνοντας στην πράξη τι θα επακολουθήσει μέσα στην Τουρκία σε περίπτωση τελικής πτώσης της πόλης Κομπάνι. Την ίδια μέρα, Αμερικανός αξιωματούχος «διέρρευσε» την πληροφορία ότι η Τουρκία συζητά την παραχώρηση των βάσεων του Ινσιρλίκ στις συμμαχικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου αλλά η Τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία μέσα σε λίγες ώρες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η Τουρκία ισορροπεί σε ένα επικίνδυνο, τεντωμένο σκοινί. Προσπαθεί απεγνωσμένα να κερδίσει χρόνο με την βεβαιότητα ότι η Συριακή πόλη Κομπάνι θα πέσει, αλλά τώρα ίσως ήδη να είναι πολύ αργά.
Οι Κούρδοι, με την απίστευτη αντίστασή τους απέναντι σε αδίστακτους μισθοφόρους τζιχαντιστές, έχουν ήδη καταφέρει να στρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης επάνω τους και μάλιστα με μεγάλη συμπάθεια.

Οι Κούρδοι του ΡΚΚ που αγωνίζονται μέσα στην Τουρκία για να τους βοηθήσουν δεν είναι πλέον «τρομοκράτες» στην συνείδηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης ενώ τα τερατώδη πεπραγμένα των Τούρκων νέο-οθωμανών δεν καλύπτονται όπως κατά το παρελθόν – ούτε καν με την τεράστια γεοστρατηγική σημασία της Τουρκίας αφού και αυτή ακόμα, εμφανίζει στις μέρες μας έντονα σημάδια κατάρρευσης!

Πηγή Analyst
ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ - "ΑΝΟΙΓΕΙ" ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ
Σε παραλήρημα προκλητικότητας ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε πώς δεν είναι στόχος το Ισλαμικό Κράτος, αλλά η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Επί της ουσίας παραδέχθηκε πώς χρησιμοποιεί και ενισχύει τους τζιχαντιστές, καταδεικνύει τις επόμενες-πόλεις στόχους των τζιχαντιστών και δεν διστάζει να προχωρήσει ακόμη και σε μετωπική σύγκρουση με τους Κούρδους.
Τα πράγματα όμως δεν είναι και πολύ καλά για τον Ερντογάν αφού η πολιτική του νέο-οθωμανισμού τον φέρνει αντιμέτωπο με πολλές χώρες και μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ. Οι Κούρδοι ήδη βρίσκονται στα «κάγκελα» λόγω της στάσης της Άγκυρας στην πολιορκία των τζιχαντιστών στο Κομπάνι και είναι αποφασισμένοι να βάλουν «φωτιά» στην Τουρκία.
«Η απομάκρυνση της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού κράτους από τη Συρία δεν είναι αρκετή. Ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο  Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης.
Ο Ερντογάν επανέλαβε την αναγκαιότητα του σχηματισμού μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και μιας ουδέτερης ζώνης στη Συρία. Έτσι, τον βολεύει προκειμένου να διεισδύσει στη Συρία.
«Οι ένοπλες ομάδες, παρακλάδια του εκτός νόμου PKK της Τουρκίας, συνεχίζουν των αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος το οποίο υπερτερεί σε αριθμό και σύγχρονο εξοπλισμό», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Προφανώς κάτι θα ξέρει περισσότερο αυτός που τους εξόπλισε με όπλα και πυρομαχικά.
«Στη Συρία υπάρχουν πολλές πόλεις σαν την Κομπάνι. Είναι το Χαλέπι, η Λατάκια, η περιοχή των Τουρκμένων, αλλά ο στόχος μας δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος, είναι η πτώση του Άσαντ», είπε. Με δύο λόγια ο Ερντογάν κατέδειξε τους επόμενους στόχους των τζιχαντιστών σε περίπτωση πτώσης του Κομπάνι.
Αναφερόμενος στην εκπαίδευση τρομοκρατικών ομάδων «μετριοπαθών ισλαμιστών της συριακής αντιπολίτευσης», σημείωσε, «για αυτό θέλουμε τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μιας ουδέτερης ζώνης στο έδαφος της Συρίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εκπαίδευσης των ανταρτών της αντιπολίτευσης της Συρίας εκεί, ώστε να αρχίσουν να διεξάγουν πόλεμο με το καθεστώς του Άσαντ».
Το παραλήρημα του δεν είχε τέλος. Εμφάνισε την Τουρκία ως τη χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στην περιοχή και χαρακτήρισε τα σύνορα «τεχνητά». «Τα σύνορα στη Μέση Ανατολή είναι τεχνητά και έχουν γίνει από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκαλώντας τα αιτία της μακράς διάρκειας του πόνου και της κρίσης στην περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν.
Σε μία δε επίδειξη του νέο-οθωμανισμού πρόσθεσε πώς «έπρεπε να μην υπάρχουν σύνορα μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως είναι στα μυαλά και στις καρδιές των ανθρώπων. Η Τουρκία διαδραματίζει το δικό της ρόλο στην καταπολέμηση του σεχταρισμού, εθνικισμού και όλων των άλλων τμημάτων της Μέσης Ανατολής.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσε να προσφέρει ειρήνη στην εν λόγω περιοχή. Η Τουρκία είναι η ελπίδα των λαών της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία μπορεί να άρει τα σύνορα στη Μέση Ανατολή χωρίς να αλλάξει τα φυσικά όρια, αλλά να εμπνεύσει ελπίδα και εμπιστοσύνη», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η μεγάλη ιδέα του νέο-οθωμανισμού που διακατέχει τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου ίσως αποδειχθεί μοιραία για την Τουρκία και την οδηγήσει σε διάλυση…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΦΟΔΡΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΡΚΚ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΠΑΝΙ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Άγκυρα συμμάχησε με το ISIL και βομβαρδίζει τους Κούρδους


Toυρκικά F-16 και F-4 έπληξαν στόχους των Κούρδων του ΡΚΚ στην επαρχία Χακάρι, βάζοντας τέλος στην εκεχειρία και αποκαλύπτοντας με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο την υποστήριξη των Τούρκων προς τους ισλαμιστές του ΙSIL.
Tουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν πριν από λίγο από τις βάσεις στη Malatya και το Ντιαγιάρμπακιρ και βομβάρδισαν στόχους του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος, PKK, στη νοτιοανατολική Τουρκία, στα εδάφη του Κουρδιστάν, "μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε τουρκικά φυλάκια" και συγκεκριμένα στην επαρχία Χακάρι.
«Μαχητικά F-16 και F-4 έπληξαν στόχους των Κούρδων που εδώ και ημέρες επιτίθενται με ρουκέτες στα τουρκικά φυλάκια» αναφέρει η Χουριέτ
Υπενθυμίζεται ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν την περασμένη εβδομάδα είχε απευθύνει τελεσίγραφο στον Ερντογάν, ότι εάν δεν στηρίξουν τους Κούρδους της Κομπάνι έναντι του Ισλαμικού Κράτους, αυτό θα σημάνει αυτομάτως τον τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών, και την αρχή νέων συγκρούσεων.
Ο βομβαρδισμός έλαβε χώρα κατόπιν της επίθεσης των Κούρδων διαδηλωτών στο φυλάκιο του Dağlıca στην νοτιοανατλική περιφέρεια του Diyarbakır. Oι Κούρδοι ήθελαν το άνοιγμα των συνόρων για να μπορέσουν να προστρέξουν προς βοήθεια των μαχητών της Κομπάνι. Οι Τούρκοι το αρνούνταν κατηγοηματικά βοηθώντας έτσι τους ισλαμιστές να πάρουν την πόλη.
Με την ενέργειά τους αυτή οι Τούρκοι δεν περίμεναν την λήξη του τελεσίγραφου και πέρασαν πρώτοι στην επίθεση κατά των Κούρδων. Είναι εμφανές ότι οι ισλαμιστές εγκληματίες του ISIL που αποκεφαλίζουν, ακρωτηριάζουν και σκοτώνουν αμάχους, γυναίκες και παιδιά, θεωρούνται για την Τουρκία "έντιμοι" πολεμιστές του Ισλάμ. Η Δύση εξέθρεψε αυτούς τους εγκληματίες όπως και αυτές τις συμπεριφορές της Άγκυρας. Το ISIL χρηματοδοτήθηκε και εξοπλίστηκε από τις ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία,Κατάρ, και Τουρκία, οι πρηγούμενοι όμως βγήκαν έξυπνα από το "κάδρο" και άφησαν μόνο τον Ρ.Τ.Ερντογάν να φαίνεται, άλλωστε και αυτός δεν έκανε καμμια προσπάθεια να κρυφτεί.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Ασκήσεις «Νικηφόρος-Τοξότης» 1994-2000 & το δόγμα του Ε.Α.X.: Όταν υπήρχε Ελλάδα στην Α.Μεσόγειο... (VIDEO)


Η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο για κοινή έρευνα και διάσωση των δύο χωρών στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου -κατά τα πρότυπα της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας του εναέριου χώρου μεταξύ των FIR Αθηνών και Λευκωσίας μοιραία ανασύρει μνήμες από το πάλαι ποτέ Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ).
Το τελευταίο ήταν μια προσπάθεια Αθήνας και Λευκωσίας για κοινή άμυνα και επιχειρήσεις σε περίπτωση νέας τουρκικής επέμβασης στην Μεγαλόνησο. Το ΕΑΧ ουσιαστικά ήταν η άμεση συνδρομή των ελληνικών δυνάμεων, αεροναυτικών κυρίως, για την υπεράσπιση Εθνικού Εδάφους.
Η αποστολή των ελληνικών δυνάμεων θα γινόταν σχεδόν αυτοματοποιημένα, βάσει υπαρχόντων σχεδίων. Ταυτόχρονα και υποδομές στην Κύπρο δημιουργήθηκαν για την φιλοξενία μέρους των δυνάμεων αυτών. Μια τέτοια ήταν η ΑΒ «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ενώ άλλες κινήσεις έγιναν σε λιμάνια για τον ελλιμενισμό σκαφών του ΠΝ.
Σε αυτό το πλαίσιο η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων ήταν  το ζητούμενο καθώς μόνο οι δοκιμές σε επιχειρησιακές συνθήκες θα αποδείκνυαν πόσο αυτό θα ήταν εφικτό. Ως ιδέα ο ΕΑΧ προϋπήρχε από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80  αλλά άρχισε να μορφοποιείται στις αρχές του ΄90.
Στην πράξη ο ΕΑΧ ξεκίνησε επί υπουργίας  Γεράσιμου Αρσένη ((13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996) και τελείωσε επί Άκη Τσοχατζόπουλου (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 24 Οκτωβρίου 2001).
Ιδιαίτερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος (ανεξάρτητα από τις ατιμωτικές πράξεις του που δυστυχώς αδίκησαν ένα σημαντικό έργο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας)  ήταν ένθερμος οπαδός του ΕΑΧ και μάλιστα αυτό φρόντισε να το αποδείξει στην πράξη με τον γενικότερο συντονισμό και προώθηση των ασκήσεων.
Η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε άσκηση «Νικηφόρος- Τοξότης» πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6 και 10 Οκτωβρίου 1994 όταν τέσσερα μαχητικά τύπου A-7H που είχαν απογειωθεί από την 115ΠΜ στη Σούδα –έδρα την εποχή εκείνη των κουρσάρων- και είχαν πραγματοποιήσει εικονικές προσβολές εγγύς υποστήριξης κατά την προέλαση σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Κυπριακής Εθνοφρουράς με άρματα AMX-30B2.
Τα A-7H συνοδεύονταν από ζεύγος F-16C Block 30 της 330Μ που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι. Η συνολική διάρκεια του σκέλους μετάβασης στην Κύπρο από την Κρήτη ήταν 23 λεπτά και τα αεροσκάφη της ΠΑ παρέμειναν στον Κυπριακό εναέριο χώρο 60 λεπτά πριν επιστρέφουν στις βάσεις από όπου είχαν εξορμήσει. 
Η αποστολή εκείνη των αεροσκαφών της ΠΑ αποτέλεσε και την πρώτη φορά που ελληνικά μαχητικά πετούσαν πάνω από την ελεύθερη Κύπρο  εγκαινιάζοντας μια περίοδο όπου η Ελλάδα θα επιδείκνυε το ενδιαφέρον της για την άμυνα της μεγαλονήσου με έμπρακτο τρόπο.
1995
Το 1995 η ΠΑ παρουσίασε αυξημένη δραστηριότητα στην Κύπρο με συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και στις δύο ημέρες που διήρκησε η «Νικηφόρος». Την πρώτη ημέρα 25 Σεπτεμβρίου 1995, τρία αεροσκάφη A-7H και δύο F-16C πέταξαν πάνω από το χώρο της άσκησης υποστηρίζοντας με εικονικές βολές την επιχείρηση ανακατάληψης από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς των υψωμάτων που είχε καταλάβει ο εχθρός.
Τα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από αεροδρόμια της ηπειρωτικής Ελλάδας πραγματοποιώντας το σκέλος της πτήσης μετάβασης σε 71 λεπτά. Τη δεύτερη ημέρα, 26 Σεπτεμβρίου τρία F-16C Block 30 και τρία A-7H εκτέλεσαν τις πρώτες βολές με πραγματικά πυρά (βόμβες και ρουκέτες) στο χώρο της άσκησης πραγματοποιώντας την προπαρασκευή της επίθεσης, για να αφήσουν στη συνέχεια στα τεθωρακισμένα και το πυροβολικό της συνέχιση της προελάσεως.
Την επόμενη 27 Σεπτεμβρίου, τέσσερα F-16C Block 30 συμμετείχαν στην παρέλαση των τμημάτων που μετείχαν της άσκησης ενώ δύο αεροσκάφη προσγειώθηκαν για πρώτη φορά στην ΑΒ της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου» όπου ο τότε πρόεδρος της Κύπρου κ. Γλαύκος Κληρίδης είχε μεταβεί για να συγχαρεί τους Έλληνες χειριστές, για τη συμμετοχή τους στην άσκηση
Νικηφόρος 96/Τοξότης 2
Η Νικηφόρος 96 είχε ξεκινήσει στις 4 Οκτωβρίου, αλλά από τις προηγούμενες ημέρες σκάφη του ΠΝ σε συνεργασία με αεροσκάφη της ΠΑ, κύρια F-16C Block 30 της 330Μ και 346Μ που αρκετά είχαν μετασταθμεύσει στην Κρήτη, ασκούνταν στην περιοχή του νότιου Αιγαίου και στις 5 Οκτωβρίου οι ναυτικές μονάδες είχαν συγκεντρωθεί βόρεια της Κρήτης.) Η συμμετοχή της ΠΑ  συνίστατο από την αποστολή 28(!) συνολικά αεροσκαφών (12 A-7H και 16 F-16C) που κάλυψαν συνολικά την άσκηση «Νικηφόρος/Τοξότης» ενώ από τα αεροσκάφη F-16, κάποια ήταν επιφορτισμένα με την παροχή προστασίας όχι ενταγμένα στο σενάριο της άσκησης, αλλά παρέχοντας πραγματική προστασία από τα αντίστοιχα τουρκικά, ενώ αριθμός από τα A-7H δρούσε ως εφεδρικά σε περίπτωση που κάποιο άλλο ακύρωνε λόγο τεχνικού προβλήματος
Μάλιστα τη δεύτερη ημέρα της «Νικηφόρος-Τοξότης 96»  πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και η ρίψη Ελλαδιτών αλεξιπτωτιστών σε κυπριακό έδαφος. Ένα C-130H από την Ελευσίνα μετέφερε 25 αλεξιπτωτιστές οι οποίοι πραγματοποίησαν το άλμα τους από επιχειρησιακό ύψος των 500 ποδών, κάτι που δεν γίνεται σε καμιά άσκηση εθνικού επιπέδου για λόγους ασφαλείας. 
1997: Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην Κύπρο
 Η τελική φάση της άσκησης «Νικηφόρος-Τοξότης ΄97» πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου και την παρακολούθησαν μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου και ο Έλληνας υπουργός Αμύνης κ. Άκης Τσοχατχζόπουλος, υπενθυμίζοντας με αυτό τον τρόπο την τότε αποφασιστικότητα της Αθήνας για τη στήριξη του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Από πλευράς ΠΑ η συμμετοχή στην άσκηση κινήθηκε στα πλαίσια της προηγούμενης «Νικηφόρος-Τοξότης» με ζεύγη αεροσκαφών A-7H και F-16C να προχωρούν σε βολές ρουκετών και βομβών Mk 83 των 500 λιβρών, ενώ για δεύτερη φορά αεροσκάφος C-130H προχώρησε σε ρίψη μικτής –από Έλληνες και Κυπρίους- δύναμης 40 αλεξιπτωτιστών.
Να σημειωθεί πως στις  16η Οκτωβρίου που ήταν η ημέρα που επέστρεφε ο υπουργός Αμύνης από την Κύπρο και μόνο το γεγονός αυτό στάθηκε ικανό για την ΤΗΚ να προβεί στην ανοικτή πρόκληση επεισοδίου με στόχο το υπουργικό C-130.
Αυτό έγινε καθώς το αεροσκάφος πετούσε 50 ν.μ. νοτίως της Κρήτης ζεύγος τουρκικών F-16 πλησίασε το αεροσκάφος και το ένα από αυτά πέρασε σε απόσταση μόλις 80 μέτρων από αυτό, ενώ τα ρεμού των καυσαερίων εκτός από τον ξερό κρότο κατάφεραν να ταρακουνήσουν όλο το αεροσκάφος και φυσικά τους επιβαίνοντες σε αυτό.
Τα τουρκικά αεροσκάφη καταδιώχτηκαν από δύο ελληνικά F-16 και τη θέση τους πήραν άλλα δύο αεροσκάφη που βρίσκονταν ήδη στον αέρα.
Την ημέρα εκείνη η ΠΑ πραγματοποίησε 198 εξόδους(!) ενώ οι εμπλοκές ανήλθαν σε 90 αριθμοί πρωτόγνωροι ακόμη και για τα σκληροτράχηλα ελληνικά readiness. Από εκείνη την αερομαχία είναι και το περίφημο με τον Έλληνα χειριστή να αναφωνεί: «Θα τον ξεσκίσω τον μπινέ»...
1998: Βαδίζοντας προς την απεμπλοκή
Η «Νικηφόρος/Τοξότητας 98»  ενσωμάτωσε κάποια από τα επιχειρησιακά διδάγματα της προηγούμενης άσκησης καθώς η ΤΗΚ είχε εκδηλώσει σαφέστατα τους στόχους της.
Για ακόμη μια φορά ορμητήριο της ΠΑ για τις αποστολές στην Κύπρο ήταν η Κρήτη, όπου είχαν μετασταθμεύσει περισσότερα από 20 F-16 Block 30 και 50, - η 347Μ είχε συμπληρώσει τη δύναμή της των 20 αεροσκαφών στις 25 Ιουνίου- και έτσι η συγκεκριμένη «Νικηφόρος» ήταν η πρώτη που μετείχαν τα νεοπαραληφθέντα τότε F-16 block 50.
Στην Κρήτη υπήρχαν ακόμη 10 Mirage 2000 και φυσικά A-7H, F-4E αλλά και RF-4E. Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά στο πλαίσιο της άσκησης ενώ τέσσερα F-16 παρέμειναν για 24 ώρες στην αεροπορική βάση της Πάφου.
Στην παρέλαση που ακολούθησε εκτός από τα ελληνικά μαχητικά για πρώτη φορά συμμετείχε και ένα ελικόπτερο του ΠΝ Aegean Hawk.
To 1999 δεν έγινε μεταστάθμευση , σημαντικός όμως αριθμός αεροσκαφών μετακινήθηκε στην Κρήτη (F-16 Καστέλι, Mirage 2000 Ηράκλειο), ώστε να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις των A-7 και F-16 που θα μετέβαιναν στην Κύπρο. Οι κινήσεις των Τούρκων ήταν πιο περιορισμένες σε σχέση με τον παροξυσμό του 96 και 97.
Το 2000 έμελλε να είναι η τελευταία χρονιά που η ΠΑ θα έστελνε μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο. Τα μαχητικά που μετέβησαν, ήταν αεροσκάφη Α-7 και F-16, ενώ ζεύγος F-16 Block 30 διανυκτέρευσαν για τελευταία φορά στην ΑΒ της Πάφου.
Από τότε μέχρι σήμερα η μοναδική επαφή της ΠΑ με την Κύπρο ήταν ένα(!) εκαπιδευτικό ταξίδι T-6A Texan II το 2011 στην Κύπρο, όταν η τουρκική Αεροπορία έχει κάνει τον κυπιακό εναέριο χώρο "χωράφι της"
Κανένας υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρακολούθησε άσκηση «Νικηφόρος-Τοξότης» καθώς και η κυπριακή ηγεσία φρόντισε να εξαφανίσει τον «Νικηφόρο» από το πρόγραμμά της. Εποχές και πράξεις μιας περιόδου που σήμερα είναι αδιανόητες για την ποιότητα της πολιτικής ηγεσίας που διαθέτουμε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ