}

26 Οκτωβρίου, 2014

Ζώνουν τη χώρα οι οχτροί

Γράφει ο Ανδρέας Ν. Αθανασιάδης 

Το πέρασμα της Τουρκίας σε μια διεκδικητική στρατηγική δεν είναι καινούργιο. Ξεκίνησε (1973) με την εκχώρηση αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της ελληνικής αιγαιακής υφαλοκρηπίδας, συνεχίστηκε (1974) με την απειλή πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, κορυφώθηκε (1974) με την εισβολή στην Κύπρο, πήρε νέες διαστάσεις με τις απόπειρες τετελεσμένων στο Αιγαίο (1976 και 1987), διευρύνθηκε (1996) με τη διεκδίκηση ακαθόριστου αριθμού νησίδων και φτάνει τώρα στην πειρατική δράση του Μπαρμπαρός.
Κατέγραψε έκτοτε η Τουρκία σημαντικές επιτυχίες σε βάρος του Ελληνισμού: εξαναγκασμό της Ελλάδας να κρατά ανενεργά τα δικαιώματά της για επέκταση των χωρικών υδάτων, ανακήρυξη Συνορεύουσας Ζώνης στο Αιγαίο, αποχή από κάθε έρευνα και γεώτρηση σε ολόκληρη την αιγαιακή υφαλοκρηπίδα, «γκρίζες ζώνες».
Και βέβαια, κατοχή, εποικισμό, εθνοκάθαρση και εκτουρκισμό της κατεχόμενης Κύπρου.
Αλλά και επιβολή της αξίωσης για νέο ομόσπονδο κράτος, άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Μία πορεία που συνεχίζει με όσα πειρατικά επιχειρεί σήμερα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μείζονος σημασίας ζήτημα εγείρεται, στο μεταξύ, και με την απόπειρα της τουρκικής πολιτικής να περάσει, από την έγερση του μειονοτικού ζητήματος, στην υποκίνηση αυτονομιστικού κινήματος στη Θράκη. Με πρωταγωνιστές το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και τους αυτο-αποκαλούμενους «τουρκικούς συλλόγους», αναπτύσσονται, την ώρα αυτή, συντονισμένες κινήσεις στην ίδια κατεύθυνση.
Προετοιμάζεται για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, σύναξη στην Κομοτηνή των αυτονομιστικών κινημάτων της Ευρώπης.
Υποβάλλονται διαμαρτυρίες σε ξένες πρεσβείες για δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων.
Συντελείται, με την αρωγή τουρκικών τραπεζών, μεταβίβαση μεγάλων εκτάσεων γης από τον χριστιανικό στον μουσουλμανικό πληθυσμό.
Μεθοδεύεται ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, μαζική μεταφορά από τη γείτονα, μουσουλμάνων με ελληνική ιθαγένεια, προκειμένου να αναδείξει η Θράκη αποκλειστικά και μόνο μουσουλμάνους βουλευτές.

Ακριβώς παραδίπλα, το κράτος των Σκοπίων, αφενός αντιμετωπίζει την απειλή των Αλβανών εθνικιστών που θέλουν ένα μέρος του στους κόλπους της «Μεγάλης Αλβανίας» και αφετέρου επιμένει στις ανιστόρητες αλυτρωτικές εμμονές και την εχθρότητα απέναντι στην Ελλάδα.
Με κατασκευάσματα μικρομεγαλισμού και μία μάταιη απόπειρα να διαγράψουν, να παραγράψουν και να ξαναγράψουν την ιστορία αιώνων, αποδεικνύουν στείρα αντιπαλότητα και υπονομεύουν την προοπτική ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών, των Γερμανών και άλλων για ταχεία ένταξη, όχι μόνο των Σκοπίων, αλλά γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιφυλάσσει ένταση των πιέσεων προς την Αθήνα.
Η Ελλάδα, ωστόσο, είναι οχυρωμένη στην ομόφωνη απόφαση που πήρε το ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι και η θέση αυτή δεν εγκαταλείπεται.
Παρ’ όλα αυτά, η εκκρεμότητα δεν παύει να συνιστά πίεση στη χώρα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επανεμφανίζονται παραδίπλα, όπως φάνηκε με το πρόσφατο συμβάν στο Βελιγράδι, οι Αλβανοί εθνικιστές, που επισείουν απειλή αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, ανεβάζουν την ένταση Αλβανίας – Σερβίας, τροφοδοτούν τις αποσχιστικές τάσεις στα Σκόπια και επιβαρύνουν τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.
Δεν είναι άλλωστε, μόνο ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας» με τις επεκτατικές βλέψεις στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Κέρκυρα. Είναι και η εισβολή των εξτρεμιστών στο μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη, σαν συνέχεια πολλών άλλων επιθέσεων εναντίον του εκεί Ελληνισμού.
Είναι προπάντων η πολιτική και διπλωματική ένταση που προκαλείται από τα Τίρανα, καθώς παρά τη θετική ψήφο της Ελλάδας για την πορεία τους προς την Ε.Ε., αρνούνται να αποδεχτούν τη συμφωνία Καραμανλή – Μπερίσα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, απαιτούν την ανατροπή της και αφήνουν να εννοηθεί πως δεν αποκλείουν προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πηγή «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»



ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ… Βίντεο που πρέπει να δουν όλοι!

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ… Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΣ, Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ
Αποκαλύπτεται σιγά σιγά και ο ρόλος του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να εξυπηρετεί τα σχέδια
της Νέας Τάξης Πραγμάτων για καταστροφή και εξαφάνιση της Ορθόδοξης Πίστης. 

Παρομοιάζεται ως ο Αντίχριστος και όχι άδικα, την ίδια ώρα που συχνός επισκέπτης του το τελευταίο διάστημα δεν είναι άλλος από τον Μπαράκ Ομπάμα… 

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εμπλέκεται ήδη, όπως και ο Πάπας Φραγκίσκος, σε αρκετές θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν την έλευση του Αντιχρίστου και το χάραγμα του θηρίου (666)…

Δείτε το βίντεο και πολλές από τις απορίες σας θα λυθούν… 

Βίντεο που πρέπει να δουν όλοι
You might also like:


Read more: http://hellaspress-angel.blogspot.com/2014/10/blog-post_365.html#ixzz3HGVKDnas

ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ !






«Lock στα Τούρκικα». Τώρα εξηγείται γιατί οι Τούρκοι δεν ξεμύτισαν στο Αιγαίο!

Μωρέ μεγάλα χουνέρια πρέπει να τους έκανε η ΠΑ τους Τούρκους στους Ουρανούς του Αιγαίου . Να γιατί δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε την μέχρι τώρα Μηδενική Αεροπορική παρουσία τις δύο τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο (μετά την παγάνα στα Βόρεια)…

Αν και σύμφωνα με τα Στατιστικά οι Τούρκοι θα έπρεπε να ξεσαλώσουν στους Ουρανούς του Αιγαίου!

Σύμφωνα με το Τούρκικο Γενικό Επιτελείο…Ελληνικά Μαχητικά παρενόχλησαν Τουρκικά μαχητικά F-16 και F-4 !

Αεροσκάφη F-16 και F-4 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, παρενοχλήθηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και από συστήματα αεράμυνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου:

"6 αεροσκάφη F-16 εκτέλεσαν εκπαιδευτική πτήση στο Αιγαίο. Στην διάρκεια αυτής της πτήσης στις 13:09 στα δυτικά της Μυτιλήνης, δύο αεροσκάφη F-16 της Ελλάδας από πέντε ναυτικά μίλια πίσω παρενόχλησαν δύο αεροσκάφη μας F-16, κλειδώνοντας τα στο ραντάρ τους για πέντε λεπτά!

Ενώ τα πλησίασαν και σε απόσταση μικρότερη των 1000 ποδιών (300 μέτρα) . 4 αεροσκάφη μας F-4 στο διάστημα από 13:03 έως 13:19 παρενοχλήθηκαν από διάφορα συστήματα επίγειας αεράμυνας προερχόμενα από διάφορους τομείς."
 
(Όλη την αεράμυνα έβαλαν σε Συναγερμό οι Παίδες του ΑΤΑ;)

ΣΧΌΛΙΟ:ΜΩΡΈ ΚΑΛΆ ΛΈΝΕ ΚΑΙ Ο ΆΓΙΟΣ ΦΟΒΈΡΑ ΘΈΛΕΙ!…ΤΟ ΑΚΟΎΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΆΤΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΊΑ ΣΤΑ ΝΕΡΆ ;

Η είδηση απο το ¨Kokpit.aero 24/10/2014 σε μετάφραση των Τουρκικών Νέων !

veteranos.gr



Read more: http://hellaspress-angel.blogspot.com/2014/10/blog-post_887.html#ixzz3HGMZ7EZK

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ - ΑΡΡΩΣΤΙΑ -ΚΡΥΟ - ΑΛΛΗΛΟΦΑΓΩΜΑ

26/10/2014

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ!!!!
Δυστυχώς! Συγκλονιστικό το ξυπόλητο παιδί, που παρηγορείται στη ζεστή 
της  σόμπας του Σχολείου !
(Για να θυμόμαστε και λίγο αυτούς που μας κυβερνούσαν τότε!!! 
και αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα μήπως είναι οι ίδιοι ?????)
Σε ποιούς και σε πόσους θα φέρουν αναμνήσεις αυτές οι εικόνες.
                    Ενα καλό μάθημα για τους…
-      Βαριεστημένους νεολαίους μας…
-      Και για όσους γεννήθηκαν μετά
       απο το 1950 , και αγνοούν τέτοιες
       καταστάσεις...
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
 
   

Εδώ ο κόσμος χάνεται και η βουλή «χτενίζεται».

Posted by olympiada στο Οκτωβρίου 26, 2014
image
Σχολιάζει ο Κλεισθένης.
Οι πολιτικάντηδες κατά καιρούς μας πιπιλίζουν το μυαλό με βαρύγδουπες δηλώσεις ,«η βουλή είναι ο ναός της δημοκρατίας» ή « η βουλή είναι ένα απ’ τα βάθρα της δημοκρατίας». Κουραφέξαλα, την έχουν γραμμένη εκεί που

δεν πιάνει μελάνι.
Εκτός απ’ την συνεχή υποβάθμισή της την χρησιμοποιούν για κάθε άλλο θέμα πλην των αναγκαίων.
Κοκορομαχίες για εντυπώσεις, προεδρολογία, αριθμολαγνεία, ανταλλαγή ύβρεων και «κούφιων» καταγγελιών, μ’ αυτά ασχολούνται στην βουλή κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές. Να τους χαιρόμαστε.
Εξηγούμαι.
Αυτές τις ‘μέρες δεχόμαστε βομβαρδισμό ενημέρωσης από
ντόπια και ξένα ΜΜΕ για τα όσα συμβαίνουν στον περίγυρο. Απ’ την Λιβύη έως την Ουκρανία. Σε Λιβύη, Αίγυπτο, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αλβανία και Ουκρανία μαίνονται πόλεμοι ή γίνονται συνταρακτικά γεγονότα. Είναι λίγο-πολύ γνωστά.
Κανονικά έπρεπε στην βουλή να συζητούνται αυτές οι εξελίξεις για ενημέρωση των βουλευτών και του λαού. Όφειλαν να κάνουν προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις.
Αντ’ αυτού έχουμε σπασμωδικές κινήσεις του υπουργείου εξωτερικών με παντελή έλλειψη ενημέρωσης.
Ο υπουργός έχει στήσει ένα καπετανάτο στο υπουργείο με κάποιους συμβούλους και αποφασίζουν τις παρεμβάσεις τους στα εξωτερικά θέματα χωρίς να ενημερώνουν κανένα, ούτε την βουλή ούτε τον λαό.
Αν νομίζουν ότι δεν οφείλουν να ενημερώσουν τουλάχιστον τον λαό για το τι συμβαίνει και ποιες πρωτοβουλίες παίρνουν, είναι πολύ γελασμένοι. Θα το πληρώσουν στις κάλπες.
Η καταδίκη της συγκυβέρνησης στις εκλογές με αφήνει παγερά αδιάφορο, εκείνο που με τρομάζει είναι ότι στις εξελίξεις στα γειτονικά κράτη θίγονται και τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε μια, ό μη γένοιτο, εθνική καταστροφή; Τι είδους ευθύνη θα αναλάβει; πολιτική; όπως γίνεται κάθε φορά, και κουκουλώνονται οι άλλες ευθύνες απ’ όλα τα υπόλοιπα κόμματα;
Εθνικιστικοί κύκλοι στην Αλβανία προπαγανδίζουν ανοιχτά υπέρ μιας μεγάλης Αλβανίας. Συμπεριλαμβάνουν σ’ αυτήν την Ήπειρο, κομμάτι της Μακεδονίας και την Κέρκυρα. Αλβανός δημοσιογράφος ξεστόμισε ότι η Αλβανία θα γίνει μεγάλη μόνο με πόλεμο.
Τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι κυβερνώντες και οι εξουσιαστές;
Παίζουν το κρυφτό με την τρόικα και ψάχνουν να βρουν τους 180 ή 120 αντίστοιχα;
Θα κάνουμε 72 ή 100 δόσεις, θα φύγει το ΔΝΤ, άρχισε η ανάπτυξη μειώνεται η ανεργία και άλλες τέτοιες βλακείες μας τσαμπουνάνε κάθε ‘μέρα.
Μακάρι να μην γίνει τίποτε κακό όπως συνήθως γίνεται. Η κυβερνητική παράλυση, η αδυναμία συνεννόησης και το πολιτικό κόστος μας έχουν ξαναφέρει σε δυσμενή θέση και έχουμε υποστεί μέχρι και εθνικές ακρωτηριάσεις.
Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα θα συνειδητοποιήσουν την σοβαρότητα και τους κινδύνους των εξελίξεων και θα πράξουν ανάλογα.
Μέχρι τότε αγρυπνούμε.

Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ… (TOP 10 κυβερνητικής καταστροφολογίας)

Δεν έχει σημασία αν στηρίζει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών  που ξεκινούν με τη φράση «αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ…» έχουν καταντήσει αστείες για όλους



Ο Βάτραχος έκανε μία σταχυολόγηση δηλώσεων -κυρίως στελεχών της κυβέρνησης- για το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις παρακάτω δηλώσεις, μας περιμένουν από εφιαλτικές έως ελαφρώς σουρεαλιστικές στιγμές.
Να σημειωθεί ότι όλα αυτά ειπώθηκαν μόνο τον τελευταίο μήνα.

«Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν…»

Θα...:

-

10. «…θα σταματήσει η δανειοδότηση της χώρας!»

«Στην ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του δημοσκοπικού προβαδίσματος που έχει, αντιδρούν οι αγορές με αυτόν τον τρόπο. Σου λένε “αν είναι, παιδιά, να κάνετε εκλογές σε τρεις μήνες και να πάτε να βγάλετε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς σας ενημερώνουμε ότι δεν επιθυμούμε να δανειοδοτήσουμε τη χώρα”».
Μάκης Βορίδης, υπουργός Υγείας
-

9. «…δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες!»

«Εάν δοθεί ποτέ η ευκαιρία [στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει], που δεν θα του δοθεί, τότε θα φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες, δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ».
Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός
-

8. «…δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες (εγώ τουλάχιστον θα βγάλω τα λεφτά μου έξω)!»

Μιμούμενος τον πρωθυπουργό, ένας “συνήθης ύποπτος” το πήγε λίγο παραπέρα:
«Η κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δραχμή. Γι’ αυτό κι αν πέσει η κυβέρνηση δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες».
Άδωνις Γεωργιάδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος θα “σηκώσει” τις καταθέσεις του πριν ακόμη σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σιγά μην αφήσω να μου τα πάρει ο Βαρεμένος», πρόσθεσε, σε τηλεοπτική αντιπαράθεση στο Mega με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τη γενική κατακραυγή που ακολούθησε, ο Άδωνις χωρίς να πάρει πίσω τα περί bank run, παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να είχε μιλήσει «λιγότερο ωμά» αλλά επέμεινε ότι θα ήταν «αυτοκτονία του λαού» αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές.
-

7. «… θα κλείσουν τα ATM!»

Σε περίπτωση που δεν το έχετε εμπεδώσει:
«[Εάν ο Αλέξης Τσίπρας] κάνει παλικαριές στην Ευρώπη δεν θα αργήσουν να κλείσουν τα ΑΤΜ και στην Ελλάδα, όπως έγινε και στην Κύπρο».
Σοφία Βούλτεψη, κυβερνητική εκπρόσωπος
-

6. «…θα χαθούν οι συντάξεις!»

«Αν [εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ], διαβεβαιώ τους Έλληνες συνταξιούχους ότι τον χειρότερο εφιάλτη τους, να πάνε στο γκισέ της τράπεζας και να μην βρουν τη σύνταξή τους, θα τον έβλεπαν ως πραγματικότητα».
Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας
-

5. «…θα γίνει της παλαβής!»

«Οι αγορές μας κάνουν ό,τι μας κάνουν με την υπόνοια ότι θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν έλθει, τότε θα γίνει της παλαβής».
Νίκος Δένδιας, υπουργός Ανάπτυξης
-

4. «…θα επιστρέψουμε στη δραχμή σε μία εβδομάδα!»

«Αν [ο Αλέξης Τσίπρας] πάει να κάνει αυτά που είπε στη ΔΕΘ, θα είμαστε στη δραχμή σε μια εβδομάδα».
Άδωνις Γεωργιάδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ.
(Άξιζε μία δεύτερη παρουσία στο Top 10.)
-

3. «…η χώρα θα διαλυθεί μέσα σε δύο 24ωρα!»

«Αν έλθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα διαλυθεί μέσα σε δυο 24ωρα, όσα χέρια ηγουμένων και να φιλήσει ο κ. Τσίπρας και με όσους ξένους κι αν χαριεντίζεται».
Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ψήφισε Νέα Δημοκρατία για να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
-

2. «…το προφίλ του Λαφαζάνη θα κοσμεί το νέο χιλιάρικο!»

«[Εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές] δύο επιλογές υπάρχουν. Είτε η χώρα θα αποταθεί ικέτις στους πιστωτές της για ένα ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο είτε θα επιστρέψει στη δραχμή προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Λαφαζάνη, το προφίλ του οποίου ενδεχομένως να κοσμεί το νέο χιλιάρικο».
Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
-

1. «…θα καίνε και θα σκοτώνουν!»

«Θα υπάρξει τόσο μεγάλη πείνα και δυσωδία που όλοι αυτοί που χοροπηδάνε σήμερα για το γελαστό παιδί τον Τσίπρα, που πάει στον Πάπα και κουνιέται ή τη Δούρου, θα είναι τότε στο δρόμο και θα καίνε και θα σκοτώνουν».
Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Δικαιωματικά κατακτά την κορυφή. Μόνο zombie apocalypse δεν προέβλεψε.

[Φώτο από jodigraphics.net/ κείμενο από: Θέμος Ρίζος - thefrog.gr]
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"
Ψάχνουν για πλατφόρμα οι Τούρκοι, μένουν στην ΑΟΖ!!

Ψάχνουν για πλατφόρμα οι Τούρκοι, μένουν στην ΑΟΖ

Του Κώστα Βενιζέλου
Οι κινήσεις, οι επαφές και η μεθοδευμένη προώθηση «των επόμενων βημάτων» στα πλαίσια των σχεδιασμών της, δείχνουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τις έρευνες νοτίως της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας.

Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος κινείται από την περασμένη Δευτέρα στα κυπριακά τεμάχια εφαρμόζοντας την οδηγία προς ναυτιλλόμενους που εξέδωσε η Άγκυρα, αλλά και από επαφές που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση «για τα επόμενα βήματα». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί σε δυο τουλάχιστον εταιρείες με στόχο να ενοικιάσει πλατφόρμα για να την εγκαταστήσει στη νότια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός των κυπριακών τεμαχίων. Στην περιοχή, δηλαδή, που κινείται τις τελευταίες ημέρες το «Μπαρμπαρός».
Η απάντηση που εισέπραξε ήταν αρνητική καθώς οι εταιρείες αυτές μετά που διερεύνησαν προφανώς τα δεδομένα αντιλήφθηκαν πως εάν προχωρούσαν σε συνεργασία με την Τουρκία θα έμπλεκαν «σε νομικά και πολιτικά ζητήματα» και θα είχαν να αντιμετωπίσουν την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενδεχομένως και τρίτων. Όπως πληροφορούμαστε, μετά την άρνηση των εταιρειών αυτών, η Τουρκία στρέφεται προς την αγορά πλατφόρμας και ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές με την κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR, για συζητήσεις. Άλλωστε η αγορά δεν είναι απαγορευτική καθώς η τιμή κινείται 100-150 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Τουρκία έχει εγκαινιάσει ένα επίγειο γεωτρύπανο, δείχνοντας πως στρέφεται προς τον τομέα αυτό.
Καλά ενημερωμένες πηγές υπενθύμισαν πως η Άγκυρα με συνοπτικές διαδικασίες αγόρασε το «Μπαρμπαρός», όταν όλοι υποδείκνυαν πως με το απαρχαιωμένο «Πίρι Πέις», δεν μπορούσε να διενεργήσει «σοβαρές έρευνες». Το Φεβρουάριο του 2013 η Τουρκία αγόρασε, για λογαριασμό της κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, το υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπάρος» («Barbaros Hayrettin Pasa»), το οποίο αρχικά «δοκίμασε» στη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια γύρω από την Κύπρο.
Η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κύπρου από την περασμένη Δευτέρα, δεν συνδέεται μόνο με την απόφαση της Άγκυρας να στείλει πολιτικά μηνύματα προς τη Λευκωσία, αλλά οι κινήσεις που καταγράφει επιβεβαιώνουν πως μπήκε σε πλήρη λειτουργία σεισμογραφικής έρευνας. Όπως ήδη έχει γράψει ο «Φ», το σκάφος έχει χωρίσει την περιοχή σε ζώνες και αυτό που κάνει είναι σεισμογραφική αποτύπωση του ενεργειακού πλούτου μεγάλων τμημάτων των τεμαχίων 1,2,3 και 9.
Όλες αυτές οι κινήσεις προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα, που παραπέμπουν σε αυτό που διά επαφών επιχειρεί να διασφαλίσει η Τουρκία. Να μεταφέρει πλατφόρμα στην περιοχή και να αρχίσει τις έρευνες. Εάν προχωρήσει και υλοποιήσει αυτή την πρόθεσή της, τότε δεν θα γίνεται λόγος για εισβολή, αλλά κατάληψη και κατοχή της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου. Η αποτροπή μιας τόσο σοβαρής και εν πολλοίς επικίνδυνης εξέλιξης εξαρτάται από τις κινήσεις που θα γίνουν από τη Λευκωσία σε αυτή τη φάση, ώστε να καταστούν ανέφικτοι οι σχεδιασμοί αυτοί της Άγκυρας.
Έχει στηρίγματα η Λευκωσία, αντίβαρο στους αγγλοαμερικανούς
ΟΙ κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζονται και το τοπίο ξεκαθαρίζει σε μεγάλο βαθμό. Είναι προφανές πως μετά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι εντός της Ε.Ε. η Κύπρος διαθέτει στηρίγματα και μεταξύ των ισχυρών εταίρων, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία.
Όπως ήταν άλλωστε και το μήνυμα που προέκυψε από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η Λευκωσία θα κινηθεί προς την Ε.Ε. και στους γείτονες, δηλαδή το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι προφανές πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει το γεγονός ότι τόσο οι γειτονικές χώρες όσο και άλλες, όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, δεν θέλουν και δεν θα αποδεχθούν ανατροπή των στρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως τη σχεδιάζει η Άγκυρα. Τούτο ακριβώς καλείται να αξιοποιήσει η Λευκωσία, που γνωρίζει ήδη πως τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Βρετανία, παίζουν το τουρκικό χαρτί «λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή».
Παρά το γεγονός ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν εκνευριστεί με τη συμπεριφορά του Ερντογάν, εξακολουθούν να φλερτάρουν με την Άγκυρα, ζητώντας να συμμετέχει στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Όσο και να διαμηνύεται πως ο Ερντογάν «εξαντλεί την υπομονή όλων», ωστόσο, οι αγγλοαμερικανοί δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν στάση έναντι της Άγκυρας. Και τούτο έχει ως αποτέλεσμα, η Κύπρος να είναι στις παράπλευρες απώλειες.
Το μήνυμα, πάντως, που στέλνουν οι Τούρκοι προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι θα προχωρήσουν και προτάσσουν ένα δίλημμα προς τους συνομιλητές τους, το οποίο ουσιαστικά απευθύνεται στη Λευκωσία: Είτε θα μοιραστούμε στο φυσικό αέριο είτε δεν θα το αξιοποιήσει κανείς.
Αναζητούν τρόπους επανεκκίνησης
ΤΑ Ηνωμένα Έθνη, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν με τον ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντεν, θεωρούν πως η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσω των συνομιλιών. Ο κ. Άιντα, έχοντας συζητήσει τις εξελίξεις και με άλλους αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού αναμένεται προσεχώς στην περιοχή καθώς προγραμματίζει επισκέψεις στο τρίγωνο, Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.
Η αποστολή αυτή αποσκοπεί πρωτίστως στη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους, τρόπους επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη Νέα Υόρκη, στελέχη της Γραμματείας θεωρούν πως ναι μεν η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει δίκαιο να αντιδρά στις τουρκικές προκλήσεις, υποστηρίζουν ωστόσο ότι η αντίδραση της, για αναστολή της συμμετοχής στις συνομιλίες, «είναι υπερβολική».


ΠΗΓΗ: http://WWW.PHILENEWS.COM
 /mignatiou.com

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!!Το «Barbaros» και η κατάσταση «μη πολέμου» Ελλάδας-Τουρκίας!!


Τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Το «Barbaros» και η κατάσταση «μη πολέμου» Ελλάδας-ΤουρκίαςΤην απόφαση αποστολής φρεγάτας στην Κύπρο έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση όπως πληροφορείται το protothema.gr - Τι επιδιώκει η Άγκυρα - Γιατί οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την συμμαχία της Αθήνας με το Κάιρο - Οι διεθνείς ισορροπίες και η αποδοκιμασία των τουρκικών κινήσεων 


Η κατάσταση «μη πολέμου» της Ελλάδας με την Τουρκία τίθεται υπό αμφισβήτηση από τη νέα κρίση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο μετά την απόφαση της Άγκυρας να αποστείλει το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, που από τις 20 Οκτωβρίου πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία σε μια έμπρακτη κίνηση της Άγκυρας να δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει και να επιβάλει με την απειλή της στρατιωτικής ισχύος τις παράνομες έρευνες που έχει σχεδιάσει σε μια περιοχή όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνα και αξιοποίηση πιθανών υποθαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών ανήκουν αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κρίση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κατέλαβε εξ απίνης την ελληνική πλευρά που μοιάζει απορροφημένη στα εσωτερικά πολιτικά της προβλήματα, στη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στην προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.

Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία στην περιοχή της Κύπρου «στοιχειώνει» την ελληνική κυβέρνηση. Οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας δεν πέτυχαν να φρενάρουν την τουρκική επιθετικότητα, αντιθέτως οδήγησαν τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να διακηρύξει ευθέως πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες διότι ενεργεί εξ ονόματος και έπειτα από εξουσιοδότηση των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Νταβούτογλου έστειλε μάλιστα τελεσίγραφο προς την Λευκωσία και την Αθήνα ότι αν δεν αποδεχθούν να μοιραστεί το φυσικό αέριο της Κύπρου ανάμεσα σε Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους τότε η διχοτόμηση του νησιού θα είναι οριστική και στην Κύπρο θα σχηματιστούν δύο κράτη.

Η ελληνική πλευρά διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου κατηγόρησε την Τουρκία ότι με την αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Barbaros» στην περιοχή της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας προσβάλει βάναυσα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας «γιατί στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας» και κάλεσε την Άγκυρα «να ανακρούσει πρύμναν, όχι μόνον το πλοίο, αλλά και η εξωτερική της πολιτική, και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Αθήνα και Λευκωσία προειδοποίησαν την Άγκυρα ότι θα μπλοκάρουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Νταβούτογλου. Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μάλιστα μια λίστα με οκτώ αντίποινα που θα επιφέρουν πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις στην τουρκική πλευρά, μεταξύ των οποίων το πάγωμα στο άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την ΕΕ, η συνέχιση των διαβημάτων και η εξέταση της πιθανότητας προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με απλά λόγια, η Αθήνα και η Λευκωσία κινούνται με γνώμονα την απόφαση ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν αποτελεί επιλογή. «Στην ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχουν απόψεις για στρατιωτικού τύπου απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα», μας είπε κυβερνητικό στέλεχος.

Η χωρίς όριο κλιμάκωση της κρίσης μπορεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα για την Ελλάδα η οποία επενδύσει στην σταθερότητα για να μπορέσει να αποκαταστήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Μια απειλή ασφαλείας μπορεί να ρίξει και πάλι την χώρα σε κατήφορο...

«Ακόμη κι αν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την στρατιωτική επιλογή, αυτό θα ήταν μέγιστο λάθος», λέει στο protothema.gr ανώτατος αξιωματικός του Πενταγώνου.

Το μεγάλο ερώτημα για την ελληνική πλευρά είναι πώς θα απαντήσει αν η Άγκυρα αποφασίσει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν την κρίση, αν για παράδειγμα το «Barbaros» ξεκινήσει να κάνει σεισμογραφικές έρευνες ή αν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δώσει το πράσινο φως για ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του «Barbaros», κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση», προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τρία τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνται πολύ κοντά στο ερευνητικό πλοίο, σε διεθνή ύδατα αλλά εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του ψευδοκράτους εντοπίστηκε και ένα τουρκικό υποβρύχιο.

Η πυραυλάκατος «Καβαλούδης», που βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου συμμετέχοντας στην πολυεθνική επιχείρηση «Unifil» για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων του Λιβάνου, είναι η μοναδική ναυτική ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά επιχειρήσει ένα βήμα κλιμάκωσης της κρίσης στην Κύπρο, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποστείλει στην περιοχή μία φρεγάτα. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε χρόνο που θα επιλεγεί από την Αθήνα σε συνεννόηση με την Λευκωσία, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου. Η παρουσία ελληνικού πολεμικού πλοίου στην επιχείρηση Unifil δίνει τη νομιμοποιητική βάση στην Αθήνα για να αναβαθμίσει στρατιωτικά την παρουσία της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Το μείζον ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά στην περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει να επιμείνει στην τακτική της έντασης και της απειλής χρήσης βίας με σκοπό να επιβάλει την ατζέντα για «μοίρασμα» των κυπριακών υδρογονανθράκων.

Επί του παρόντος, Ελλάδα και Κύπρος είναι αφοσιωμένες στην προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής διεξόδου από την κρίση.
Τα διεθνή δεδομένα

Όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος «η Τουρκία δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη - και πρέπει να είναι στραμμένη - στο Κομπάνι, στον ISIS, στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη νότια και στην ανατολική γειτονία της».

Η αμερικανική πλευρά αρκείται να μεταφέρει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πως «είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή». Κι ενώ η Ουάσιγκτον αναγνώρισε δημοσίως την προηγούμενη Πέμπτη το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, η εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι «όλοι οι ενεργειακοί πόροι του νησιού θα πρέπει να διανεμηθούν ισομερώς μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Επί της ουσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφεύγουν να ασκήσουν αφόρητη πίεση προς την Τουρκία, γεγονός που ασφαλώς δεν είναι άσχετο από την υποβόσκουσα κρίση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ακόμη μια εστία έντασης με τον Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που ασφαλώς οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί και γι' αυτό τραβούν το σκοινί στην Κύπρο.

Για τα ελληνικά συμφέροντα, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν την τουρκική επιθετικότητα, αλλά από την άλλη δεν μπορούν παρά να επιβάλουν πολιτικές ή διπλωματικές κυρώσεις στην Άγκυρα που θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τη διεθνή απομόνωσή της.

Η Ρωσία έχει πάρε ανοιχτά θέση υπέρ της Κύπρου και ένα ακόμη στοιχείο που εντείνει τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας είναι η δημιουργία του άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Καϊρου με σκοπό την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών.
Τι επιδιώκει η Τουρκία
Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά επειδή θέλει να εγγράψει υποθήκες. Αποστέλλοντας το «Barbaros» για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορεί να ισχυριστεί ότι ουδέποτε αποδέχθηκε ότι η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον, επειδή η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και ο άξονας της Λευκωσίας με το Ισραήλ της δημιουργεί προβλήματα θέλει να εκβιάσει και να απαιτήσει ανταλλάγματα για να μην μείνει εκτός του παιχνιδιού. Μία από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης Νταβούτογλου είναι να ακυρωθεί η σύναψη συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Θα το επιτύχει; Δύσκολο, δεδομένων των σημερινών συνθηκών και της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων της Άγκυρας με το Κάιρο.

Με την αποστολή του ερευνητικού πλοίου της στην Κύπρο, η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει. Το πώς θα εξελιχθεί η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ έχει να κάνει κυρίως με το πόσο απομονωμένοι θα αισθανθούν οι Τούρκοι αλλά και το πόσο ισχυρές θα είναι οι πιέσεις που θα σκηθούν από τη διεθνή κοινότητα.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ