}

31 Οκτωβρίου, 2014

Το τέλος της θητείας Αβραμόπουλου, η ανάληψη του ΥΕΘΑ από τον Ν. Δένδια και η κρισιμότητα των περιστάσεων


rounded_corners
Ο Δ. Αβραμόπουλος αποχαιρέτησε ήδη την υπόλοιπη, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και από αύριο θα συγκαταλέγεται στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.Ήδη ανακοινώθηκε η διαδοχή του από τον ως σήμερα υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια. Η περίσταση προσφέρεται για ορισμένες κρίσεις, αλλά και σκέψεις για το μέλλον.
Κατ’ αρχήν, επειδή σε αυτή τη χώρα η κριτική είναι πάντα άφθονη, αλλά ο έπαινος σπάνιος, πρέπει εδώ να αναγνωριστεί ότι η λήγουσα θητεία του Δ. Αβραμόπουλου στο ΥΕΘΑ υπήρξε άκρως επιτυχημένη, και πιθανώς καταλυτική για τη διατήρηση του αξιόμαχου των ελληνικών ΕΔ εν μέσω κρίσης. Ο γράφων αισθάνεται την υποχρέωση να προβεί στη δημόσια αυτή αναγνώριση, γιατί κατά την έναρξη της δεύτερης υπουργίας Αβραμόπουλου είχε εκφραστεί αρνητικά για αυτόν, λόγω της μέτριας πρώτης θητείας του στο υπουργείο (επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου). Και όμως: στη δεύτερη θητεία του στο ΥΕΘΑ ο κ. Δ. Αβραμόπουλος  αναδείχθηκε σε έναν εξαιρετικό υπουργό, που ενστερνίστηκε την ευθύνη, συνεργάστηκε με τους Αρχηγούς των Επιτελείων και έλυσε κρίσιμα ζητήματα που χρόνιζαν, παίρνοντας καίριες αποφάσεις χωρίς ευθυνοφοβία. Μας διέψευσε λοιπόν ο κ. Αβραμόπουλος και τον συγχαίρουμε γι’ αυτό – του ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα (επίσης νευραλγική) θέση του ως Επιτρόπου.
Η επιλογή του Ν. Δένδια ως νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας συνιστά έκπληξη και είναι μια αφορμή για ορισμένους προβληματισμούς:
Οι προβληματισμοί δεν αφορούν τις ικανότητες του Ν. Δένδια να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ΥΕΘΑ. Ο νέος υπουργός έχει δώσει καλά δείγματα γραφής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μειώνοντας την εγκληματικότητα εν μέσω κρίσης, ελέγχοντας τη λαθρομετανάστευση  και αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητα των μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μπορεί βασίμως να υποτεθεί ότι θα συνεχίσει την καλή δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο προβληματισμός που δημιουργείται από την τοποθέτηση Δένδια στο ΥΕΘΑ έχει να κάνει με την κρισιμότητα των περιστάσεων που αυτή υποδηλώνει. Με δεδομένο ότι ο Ν. Δένδιας είχε συγκεκριμένο έργο να φέρει σε πέρας στο υπουργείο Ανάπτυξης, και μάλιστα έργο πολιτικά κρίσιμο για την κυβέρνηση (ρύθμιση “κόκκινων δανείων”, αποκατάσταση ρευστότητας κλπ.), θα φαινόταν λογικότερη η επιλογή οποιουδήποτε άλλου προσώπου για το ΥΕΘΑ (είχαν ακουστεί ιδίως οι κκ. Μιχελάκης και Αρβανιτόπουλος). Η επιλογή του Ν. Δένδια μάλλον υποδηλώνει ότι η διεθνής κατάσταση, και ιδίως η συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν επέτρεψαν “δευτεροκλασάτες” επιλογές και αντιθέτως επέβαλαν την επιλογή ενός υπουργού που ήδη δύο φορές (Χρυσή Αυγή, “κόκκινα δάνεια”) ανέλαβε να χειριστεί “καυτές πατάτες”. Επομένως ο εύλογος προβληματισμός είναι, κατά πόσον η επόμενη “καυτή πατάτα” είναι τα ελληνοτουρκικά.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε καταφατική απάντηση. Η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ έχει ήδη ξεκινήσει, με την προκλητική διεξαγωγή ερευνών από το τουρκικό σκάφος BARBAROS εντός των προσδιορισμένων “οικοπέδων” της κυπριακής ΑΟΖ. Εφ΄όσον η Άγκυρα υλοποιήσει την ήδη εξαγγελλόμενη τοποθέτηση πλατφόρμας γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η κατάσταση θα οξυνθεί πολύ περισσότερο.
Η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας πιθανότατα έρχεται ως αντίδραση στη συμπαράταξη Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που αποτυπώθηκε ήδη στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και αναμένεται να διατρανωθεί στη συνάντηση των πρωθυπουργών των τριών χωρών στις 7 Νοεμβρίου. Ο άξονας των τριών χωρών, σε συνεργασία με το Ισραήλ, απειλεί να ακυρώσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή. Ειδικά η “απώλεια” της Αιγύπτου, χώρας κομβικής για τους συσχετισμούς στη Μ. Ανατολή και τον μουσουλμανικό κόσμο, προκαλεί σοβαρό εκνευρισμό στην Άγκυρα και μειώνει τις ελπίδες για επιβολή των θέσεών της με διπλωματικά μέσα.
Όμως αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι υπόλοιπες χώρες, και πρωτίστως η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι ότι το διακύβευμα των υδρογονανθράκων (και μάλιστα του κυρίαρχου ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευσή τους) είναι τόσο υψηλό, ώστε η Τουρκία δύσκολα θα υποχωρήσει αμαχητί. Η σημαντική οικονομική επένδυση για την αγορά του υπερσύγχρονου ερευνητικού Barbaros (και επομένως την απεξάρτηση από εταιρίες ενοικίασης), η πιθανή επανάληψή της σε περίπτωση αγοράς πλατφόρμας εξόρυξης, η έντονη παρουσία του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή ενδιαφέροντος, ακόμα και η μαραθώνια χθεσινή σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι ενδείξεις που επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή.
Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο. Ως τώρα, οι χειρισμοί είναι ψύχραιμοι και στιβαροί. Σε διπλωματικό επίπεδο, η διακοπή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύεται υπό το κράτος τουρκικών απειλών, υπήρξε ορθή κίνηση. Στο στρατιωτικό επίπεδο, η αναβάθμιση της ελληνικής ναυτικής παρουσίας στην Αν. Μεσόγειο με φρεγάτα και υποβρύχιο (υπό τους μανδύες της UNIFIL και της “Active Endeavour” αντίστοιχα)  ήταν απάντηση επιβεβλημένη αλλά και με επιδέξιο διπλωματικό κάλυμμα. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί, αν η Τουρκία “τραβήξει το σκοινί” σε σημείο που να απαιτεί την παρεμπόδισή της με άσκηση ένοπλης βίας, όπως π.χ. με την τοποθέτηση δικής της πλατφόρμας εξόρυξης εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αν και η φοβική στάση έναντι της Τουρκίας έχει καταστεί δομικό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το μέγεθος του διακυβεύματος και ο κίνδυνος για την Κύπρο επιβάλλει σθεναρή στάση από ελληνικής πλευράς.
Κάποιες αναλύσεις τοποθετούν τον ορίζοντα της ελληνοτουρκικής κρίσης ως τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να απομακρύνει τον χρονικό αυτό ορίζοντα όσο γίνεται.Αφ’ ενός επειδή, από διπλωματική άποψη, η διεθνής θέση της Τουρκίας βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, λόγω της διεθνούς δυσφορίας για την ποικιλότροπη υποστήριξη τους καθεστώτος Ερντογάν στους ακραίους ισλαμιστές του ISIL. Αφ΄ετέρου επειδή οι βραχυπρόθεσμες εξελίξεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων των δύο χωρών υπόσχονται ένα μείζον ελληνικό πλεονέκτημα περί το 2016.
Στα τέλη του 2015, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν εντάξει πλήρως στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς τους τρία πρόσθετα υπερσύγχρονα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης (τα S121 “Πιπίνος” και S118 “Ωκεανός” που ήδη εκτελούν δοκιμές, καθώς και το S122 “Ματρόζος” που αναμένεται επίσης να ξεκινήσει δοκιμές πριν το τέλος του 2014) και θα ετοιμάζονται να εντάξουν ένα ακόμη (το S123 “Κατσώνης”). Ταυτόχρονα, το  ΠΝ θα έχει επανεξοπλίσει με νέους συσσωρευτές άλλα τρία από τα παλιότερα υποβρύχιά του, πέραν του S112 “Τρίτων” που ήδη εξοπλίστηκε (βάσει της παραγγελίας έξι συσσωρευτών παραδοτέων ανά έξι μήνες από αρχές 2014 ως τέλη 2016). Η ένταξη τεσσάρων (μαζί με το ήδη υπηρετούν S120 “Παπανικολής”) υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης, άκρως χρήσιμων στην Αν. Μεσόγειο και απολύτως άγνωστων στο τουρκικό ναυτικό, θα σημάνει καίρια ανατροπή του ναυτικού συσχετισμού ισχύος προς όφελος της Ελλάδας, και μάλιστα την κρισιμότερη στιγμή.
Επιπλέον, ο χρόνος ως τα τέλη του 2015 θα επιτρέψει την ολοκλήρωση προγραμμάτων που δρομολογήθηκαν επί υπουργίας Αβραμόπουλου, όπως είναι η επανενεργοποίηση μερικών (τουλάχιστον) από τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion, που θα προσδώσουν αυξημένες δυνατότητες επιτήρησης, η παραλαβή εκατοντάδων τεθωρακισμένων της οικογένειας Μ-113, κρισιμότατων οχημάτων υποστήριξης της οικογένειας Oshkosh, πρόσθετων παραγγελιών πυρομαχικών κάθε είδους, και φορτίων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη της ΠΑ και τις φρεγάτες του Στόλου.
Επισημαίνουμε όμως, ότι η ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων δε σημαίνει απαραίτητα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη “για κάθε ενδεχόμενο”… Μια χώρα που προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο δεν διατηρεί στρατιωτική θητεία 9 μηνών και τις μονάδες της υποεπανδρωμένες… Δεν υποβαθμίζει την εκπαίδευση της Εφεδρείας, αλλά αντίθετα την εντατικοποιεί. Μια χώρα που προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο ΔΕΝ αποσύρει 40 βομβαρδιστικά αεροσκάφη με ωφέλιμο φορτίο 7 τόνους βόμβες και ακτίνα δράσης 2.000 χλμ. – τα διατηρεί πλόιμα, έστω και ανεπίσημα, με δυνατότητα επανενεργοποίησης…
Επομένως ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, που αναλαμβάνει υπό κρίσιμες συνθήκες, καλείται να συνεχίσει το έργο που βρήκε, αλλά και να προχωρήσει πέρα από αυτό. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, για το καλό της Πατρίδας. Γιατί δεν αποκλείεται, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, να χτυπήσει τη δική του πόρτα η Ιστορία…

Η Αεροπορία στη Noble Arrow 2014 με τέσσερα Mirage 2000-5 (ΦΩΤΟ)


Noble_Arrow_2014_HAF_Mirage_11

Ολοκληρώθηκε στη Γαλλία η ΝΑΤΟϊκή Αεροπορική Άσκηση «Noble Arrow 2014» (NOAW 2014), που διήρκεσε από την Τρίτη 14 έως και την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, με συμμετοχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. 
Η συμμετοχή της Ελλάδας συμπεριλάμβανε τέσσερα (4) αεροσκάφη Mirage 2000-5 και τριάντα επτά (37) άτομα προσωπικό (11 Ιπτάμενοι και 26 Τεχνικοί) της 331 Μοίρας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση στη σχεδίαση και στην εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και στην προετοιμασία συμμετοχής στη ΝΑΤΟϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης [NATO Response Force – (NRF 2015)].
Το κλιμάκιο της 331Μ μεταστάθμευσε στην Αεροπορική Βάση Luxeuil, στη βορειοανατολική Γαλλία. Όπως πάντα, τα σχόλια για την ελληνική συμμετοχή ήταν ιδιαιτέρως κολακευτικά

noble arrow 28-10-14 BA116 Luxeuilnoble arrow 23-10-14noble arrow 23-10-14Noble_Arrow_2014_HAF_Mirage_13

Κακουργηματική δίωξη στους “Εθνικούς εργολάβους” για το σκανδαλο ΟΣΕ – Siemens και Προαστιακού!

Posted by olympiada στο Οκτωβρίου 31, 2014

Θα λογοδοτήσουν τελικά οι «Εθνικοί Εργολάβοι» και οι συνεργάτες τους….
Φαίνεται ότι υπάρχει Δικαιοσύνη και Λειτουργοί της, που επιτελούν το καθήκον τους και δεν κλείνουν τα μάτια στα σκάνδαλα των «Εθνικών Εργολάβων» και των συνεργατών τους στον ΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη έχουν αρχίσει να στέλνονται από τις Ανακριτικές Αρχές οι κλήσεις στους κατηγορουμένους, προκειμένου ν’ απολογηθούν για το μεγάλο σκάνδαλο του έργου της σύμβασης 994/2005 του Προαστιακού σιδηροδρόμου, που διεκδικεί βραβείο διαπλοκής, υπερβάσεων, κατασπατάλησης εθνικών και κοινοτικών πόρων αλλά και δικαστικής βραδυπορίας. Η δικαστική διερεύνηση του μεγάλου αυτού σκανδάλου, εκκρεμεί εδώ και ένδεκα(11) ολόκληρα χρόνια(!!!) και είχε επιχειρηθεί δυο(2) φορές η αρχειοθέτηση της υπόθεσης, με στημένη πραγματογνωμοσύνη και Ανακριτές, που δεν ήθελαν να δουν τα κακουργήματα που διαπράχτηκαν και επιχείρησαν να κλείσουν τη δύσοσμη αυτή υπόθεση με την αποστολή «τυπικών κλήσεων»… Ευτυχώς, που υπήρχε η Εισαγγελέας Εφετών κ. Ξένια Δημητρίου, η οποία δεν πείστηκε από την πρόταση του 2ου Ειδικού Ανακριτή κ. Δημ. Οικονόμου και επέστρεψε πίσω την υπόθεση για διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης και περαιτέρω ανάκρισης. Έτσι, τη διενέργεια της ανάκρισης ανέλαβε, με βάση το Ν. 4122/2011, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σπυρίδωνας Γεωργουλέας, ο οποίος διέταξε νέα πραγματογνωμοσύνη από πραγματογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών( Δ/νση ΔΕΦΥΥ), που τεκμηρίωσαν την προκληθείσα για το Ελληνικό Δημόσιο ζημία, κακουργηματικού χαρακτήρα, από την υπογραφή και τη διάλυση της αμαρτωλής σύμβασης. Βάσει, λοιπόν, της εν λόγω πραγματογνωμοσύνης, ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον όσων πρωτοστάτησαν στην υπογραφή, αλλά και τη διάλυση της σκανδαλώδους σύμβασης(Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Διοικητικά Συμβούλια, Διευθύνουσα Υπηρεσία και Προϊσταμένη Αρχή του έργου κ.λ.π.) το έργο της οποίας προοριζόταν για τους Ο.Α 2004, αλλά ανατέθηκε επί υπουργίας Λιάπη μετά τους Ο.Α.(!!!) Το σκάνδαλο απασχόλησε και την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens, αφού μέλος της Κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο ήταν η Siemens. Οι αποκαλύψεις που έγιναν στην Εξεταστική Επιτροπή από τολμηρά και ασυμβίβαστα στελέχη του ΟΣΕ βοήθησαν τα μέγιστα στην αναθέρμανση της υπόθεσης και την αποκάλυψη όλων των σκοτεινών πτυχών της, γεγονός που προκάλεσε την οργή των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων(Βερελής, Λιάπης, Ρόβλιας), που σε μια προσπάθεια φίμωσης των στελεχών του ΟΣΕ στράφηκαν(Λιάπης, Ρόβλιας) εναντίον τους με κατάθεση αγωγών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο έκανε και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Γιαννακός, ο οποίος πρωτοστάτησε και έκανε τα πάντα για την ανάθεση του έργου στην μοναδική Κοινοπραξία(ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-SIEMENS), που κατέθεσε προσφορά με μηδενική σχεδόν έκπτωση 0,964%(!!!), και την υπογραφή μιας σύμβασης, που ήταν βέβαιο ότι θα σκοντάψει η κατασκευή της, όπως και έγινε, και δεν επρόκειτο να αποπερατωθεί στην ασφυκτική προθεσμία των οκτώ(8) μηνών(!!!) που προβλεπόταν…
Υπό το βάρος των αποκαλύψεων στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens, το υπουργείο Μεταφορών, επί υπουργίας Ρέππα, έδωσε εντολή στον ΟΣΕ για τη διάλυση της σύμβασης, πλην όμως και η διάλυση της σύμβασης έγινε, όπως έδειξε η νέα πραγματογνωμοσύνη, με τρόπο που ζημίωσε τον ΟΣΕ με πολλά ακόμη εκατομμύρια ευρώ, λόγος για τον οποίο ασκήθηκαν διώξεις και κατά εκείνων που αποφάσισαν και διαχειρίστηκαν τη διάλυση της χρυσοφόρας για τους «Εθνικούς Εργολάβους» και τη Siemens σύμβασης. Μετά τις εξελίξεις αυτές, πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι επικρατεί «πανικός» στον ΟΣΕ και στους κατηγορουμένους για κακούργημα, που δεν μπορούν να πιστέψουν, ότι η ομπρέλα προστασίας των «Εθνικών Εργολάβων» δεν μπόρεσε τελικά να τους προστατεύσει από το να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον του ΟΣΕ και του Δημοσίου συμφέροντος. Ελπίζουμε, ότι η Δικαιοσύνη θα αφεθεί ελεύθερη να επιτελέσει το καθήκον της και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο… Οι μόνοι που δεν θα λογοδοτήσουν για τη συμμετοχή τους στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο είναι οι πολιτικοί προϊστάμενοι των κατηγορουμένων, προστατευμένοι από τον επαίσχυντο νόμο «περί ευθύνης υπουργών», ο οποίος παραγράφει τα αδικήματά τους, ακόμη κι αν η ενοχή τους είναι προφανής και αυταπόδεικτη….
Αναγνώστης












Lemsipmatt / Via flic.kr

1. Athenians emerged from the financial crisis stronger and wiser.

Athenians emerged from the financial crisis stronger and wiser.
hamogelo / Via flic.kr

2. Athens is Europe’s city that never sleeps.

Athens is Europe's city that never sleeps.
Monday night and Friday night look alarmingly similar at Athens’ bars and restaurants: packed.

3. There has been a logic-defying explosion of awesome bars, restaurants, and cafes since the crisis.

There has been a logic-defying explosion of awesome bars, restaurants, and cafes since the crisis.
Aris Gionis / Via flic.kr
Drinks in the Gazi - a former gas plant turned artsy ‘hood in the center of the city.

4. Forget Paris or Rome, Athens has the largest cafe culture in the world.

Forget Paris or Rome, Athens has the largest cafe culture in the world.
In Athens it is possible that there is more cafes than inhabitants.

5. It’s laid back.

It's laid back.
While Londoners, Parisians and even some Romans eat at their desk, long lunches are still normal in Athens.

6. “Social” is not a strong enough word to describe most Athenians.

"Social" is not a strong enough word to describe most Athenians.
Alexander Besant
Athenians love to talk - a lot.

7. The city isn’t plagued by rules.

The city isn't plagued by rules.
Alexander Besant
It’s not like Athens doesn’t have rules - it does. It’s just that those that are seen as an impediment to living well aren’t really followed.

8. Athens is actually two cities…

Athens is actually two cities...
April Killingsworth / Via flic.kr
Athens and the region of Attica.

…a seaside Mediterranean one…

...a seaside Mediterranean one...
Katerina Paspaliari
View of Faliro from the Poseidon Hotel.

… and an inland historical center surrounded by mountains.

... and an inland historical center surrounded by mountains.
paulraven / Via flic.kr
Sunset view from the Lycabettus hill over Athens.

9. There are dozens of great beaches nearby.

There are dozens of great beaches nearby.
Andreas Kontokanis / Via flic.kr
Varkiza beach.

10. The patios.

The patios.
The patio at A for Athens hotel and bar overlooking the city.

11. The views.

The views.
Alexander Besant
The view of Lycabettus Hill from the Acropolis.

12. The city’s visitors, former residents and occupiers have left amazing things behind (though who knows what they took away):

The Ancient Greeks

The Ancient Greeks
Alexander Besant
The Parthenon in all its glory.

The Romans

The Romans
The Roman agora.

The Byzantines

The Byzantines
Darijus Strasunskas / Via flic.kr
Church of Panagia Kapnikarea

The Ottomans

The Ottomans
Dario Sušanj / Via flic.kr
Tzistarakis Mosque

The Bavarians

The Bavarians
Damien Shaw / Via flic.kr
Athens’ Parliament and former palace of the Bavarian King Otto.

13. The city’s museums are world-class but underappreciated.

The city's museums are world-class but underappreciated.
The Benaki Museum.

14. The city perfects shabby chic.

The city perfects shabby chic.
The fading elegance of Athens’ Monastiraki neighborhood.

15. The street art is world class (though the tagging remains awful)

The street art is world class (though the tagging remains awful)
The Exarchia neighborhood has particularly good street art.

16. It’s cheap. Like, really cheap.

It's cheap. Like, really cheap.
karpidis / Via flic.kr
Most European capitals are jaw-droppingly expensive, while Athens continues to be a bargain for any traveler. European brands at discount prices and, er, free hugs for all.

17. Out of the crisis came a booming tech start-up culture.

Out of the crisis came a booming tech start-up culture.
Nikos Drandakis / Via flic.kr
Nikos Drandakis of the fantastic start-up TaxiBeat that helps Athenians find reliable and friendly cabs in the city.

18. They’re really good at combining bars, cafes, concert halls, art spaces and sometimes even a pool into one venue.

They're really good at combining bars, cafes, concert halls, art spaces and sometimes even a pool into one venue.
Nikos Papanagiotou / Via flic.kr
Audio-visual experimental show at the now legendary Six D.O.G.S. bar, restaurant, art and music space in central Athens.

19. Rebetika.

Rebetika.
giorgos_kess / Via flic.kr
Traditional music. Food. Dancing. Much drink. Rebetika music nights, in sum. Listen to some here.

20. Bouzoukia.

Bouzoukia.
Tilemahos Efthimiadis / Via flic.kr
The idea is a reserve a table with friends, buy a few bottles and baskets of rose petals to throw at the feet of performers and watch your money disappear quickly to the soundtrack of Greek pop. Dancing onstage is encouraged.

21. There’s something wonderful about street kiosks where you can buy a beer, a box of tylenol or a Byzantine flag at any hour.

There's something wonderful about street kiosks where you can buy a beer, a box of tylenol or a Byzantine flag at any hour.
Alexander Besant
Kiosks can be found on nearly every corner of the city.

22. You wouldn’t tell by looking at it but Athens is safer than most cities its size.

You wouldn't tell by looking at it but Athens is safer than most cities its size.
spirosk / Via flic.kr
Exarchia (above) might look like a rough neighborhood but appearances can be deceiving. It’s harmless.

23. The city’s central market is the real deal.

The city's central market is the real deal.
Far from a tourist trap, Athens’ central market might just be the most authentic Mediterranean experience there is.

24. And every neighborhood in the city has a lively farmer’s market once per week.

And every neighborhood in the city has a lively farmer's market once per week.
A farmer selling potatoes in the Kolonaki neighborhood.

25. It’s hard to have a bad meal.

It's hard to have a bad meal.
Alexander Besant
A typical mezes complete with tzatziki, octopus, boiled greens and a village salad.

26. The seafood is heavenly.

The seafood is heavenly.
Alexander Besant
A piece of grilled octopus from the restaurant Varoulko Seaside near Piraeus.

27. They always serve food (free) with drinks.

They always serve food (free) with drinks.
George M. Groutas / Via flic.kr
Though this might not seem like a reason to visit a city, you’ll think differently when a bowl of olives, pistachios, cheese, salty carrots or some grilled veggies arrive with your beer.

28. In fact, the food is so good it has its own museum.

In fact, the food is so good it has its own museum.
purplesnail / Via flic.kr
A dish from the Museum of Greek Gastronomy Museum in central Athens.

29. There’s great hiking just above the city.

There's great hiking just above the city.
alexcoitus / Via flic.kr
The view from Mount Hymettos, which looms over the city.

30. Athens has mild weather all year round.

Athens has mild weather all year round.
George Laoutaris / Via flic.kr
It’s rare to find a cloud in summer.

31. You’re a few hours by boat from over one thousand stunning islands.

You're a few hours by boat from over one thousand stunning islands.
Alexander Besant
Firopotmas bay on the island of Milos.

32. Decent skiing isn’t far away either.

Decent skiing isn't far away either.
tedpap / Via flic.kr
Hitting the slopes on Mount Parnassus next to Delphi.

33. Oh yeah and it was also the birthplace of democracy and, arguably, of Western Civilization.

Oh yeah and it was also the birthplace of democracy and, arguably, of Western Civilization.
The entrance to the Acropolis.

But what do real Athenians think of their city?


Here is Athens in their words:
“Athens has great mix of eastern and western daily life, modern and ancient culture. You can face the Parthenon at the same time you’re having a meeting in a modern loft.”
“Apart from the fact that Athens is an ancient, historic city (we all know that), full of energy that you can actually feel by just by taking a walk, it is also never static, and always controversial - always transforming. It’s a place full of life, bursting with fun- filled adventures. This is every day Athens to me.”
“Athens is the most underrated city in Europe. Sure it’s the birthplace of Western Civilization but it’s also a funky, buzzing modern city that has enough cultural events to keep me busy most nights a week. The bars are some of the best in the world - and trust me I’d know.”
“There is no better feeling than discovering a hidden paralia (beach), close to Athens yet invisible - there are lots. It almost feels like you are part of some big secret that you only share with your favorite people. And as long as its a secret, there will always be enough space to lay down your towel.”
“I love Megaro Mousikis (Athens’ largest concert hall). They host classical music events there, but every summer they have a festival on the grass in the garden next to it. It is mostly Greek bands - rock, indie, folk - it’s actually quite nice. People chill on the grass, and bring food and drinks.”
“Kifisia is a northern suburb of Athens with its own vibe and life, close enough to the center of Athens so its residents are not far away from the colourful capital. I live abroad permanently, so every time I visit home I enjoy every day spent there, discovering more beauties and places in the area, or just visiting the familiar ones that I have missed.”

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ