}

13 Νοεμβρίου, 2014

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ

Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ο Μιχάλης Κωσταράκος

Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ο Μιχάλης Κωσταράκος
Τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο ανέδειξαν νέο πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σημερινή ψηφοφορία που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θητεία του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι τριετής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα το Νοέμβριο του 2015, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Τα συγχαρητήρια του προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, εκφράζει με δήλωση του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι "η επιτυχία του είναι επίσης επιτυχία της Ελλάδος και των Ένόπλων μας Δυνάμεων».
Παράλληλα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα εργαστεί παραγωγικά και αποτελεσματικά από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του "για την οικοδόμηση μίας νέας στρατηγικής για την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πορεία προς μία πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη".
Το βιογραφικό του
Ο Μιχάλης Κωσταράκος γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατάγεται από τη Μάνη (Κότρωνας Λακωνίας).[1] Αποφοίτησε απο το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974 απ' όπου αποφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού το 1978.

Παρακολούθησε όλα τα εθνικά σχολεία του Πυροβολικού Μάχης και Α/Α Πυροβολικού καθώς επίσης και την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Παρακολούθησε σχολεία του Α/Α συστήματος Κ/Β HAWK στις ΗΠΑ (Fort Bliss, TX) και στο Βέλγιο (NPC, Glons).

Kατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει υπηρετήσει σε διάφορες Μονάδες Πυροβολικού και Κ/Β HAWK καθώς επίσης και σε θέσεις εθνικών και διεθνών Επιτελείων. Υπηρέτησε στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στα Τμήματα Πληροφοριών (Intelligence) και Τρεχουσών Επιχειρήσεων (Cur Ops) αντίστοιχα. Διετέλεσε Διοικητής της 117 ΜΠΠ, της 181 ΜΚ/Β HAWK, της 96 ΑΔΤΕ στη Χίο και της XII Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΥ».

Υπηρέτησε σαν Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΣ Κωνσταντίνου Παναγιωτάκη (1999-2001), Διευθυντής Επιτελείου και Βοηθός Επιτελάρχη στο Γ΄ΣΣ/NDC-GR, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων (JOC DIR) της KFOR στο Κόσσοβο, Διευθυντής του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ, Διευθυντής της ΔΕΠΙΧ/ΓΕΣ, Διευθυντής Α΄ Κλάδου του ΓΕΣ και Διοικητής Γ΄ΣΣ/NDC-GR.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών. Είναι κάτοχος πτυχίων αγγλικής και γαλλικής γλώσσας.

Έχει τιμηθεί με τα κάτωθι παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις:

- Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα - Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής - Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄Τάξεως - Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας - Αστέρας Αξίας και Τιμής - Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής - Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού- Μεγάλης μονάδος Α΄ Τάξεως - Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ Τάξεως - Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ Τάξεως - Διαμνημόνευση Ειρηνευτικών Αποστολών - Αναμνηστικό μετάλλιο ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια (non Article 5)

Την 01 Νοεμβρίου 2011 κατόπιν σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.[2]

Ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος είναι νυμφευμένος με την Αικατερίνη Σγουρού και έχει δύο κόρες, την Ασπα και την Αγνή.

Ψήφισμα – “χαστούκι” στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ψήφισμα – “χαστούκι” στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κάλεσμα προς την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της, τα οποία κάνουν έρευνες στα ύδατα της ΑΟΖ της Κύπρου και να ακυρώσει την οδηγία NAVTEX την οποία έχει εκδώσει περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η Κοινή Πρόταση Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση το απόγευμα.
Όπως αναφέρει το sigmalive, σύμφωνα με το κείμενο το οποίο προτείνεται συνολικά από 34 ευρωβουλευτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρος σε σχέση με την ΑΟΖ.
Επίσης, τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να αναζητεί πόρους στην ΑΟΖ της, καθώς και ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν παράνομες και προκλητικές. Συνεπώς ζητείται η απόσυρση των τουρκικών σκαφών που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.
Ακόμα, τονίζει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της UNCLOS· καλεί εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την UNCLOS, η οποία αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.
Επιπλέον, καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως την οδηγία της προς ναυτιλλομένους και να απόσχει από κάθε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καλεί την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χωρικά τους ύδατα· επαναλαμβάνει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών περιλαμβάνουν το δικαίωμα για σύναψη διμερών συμφωνιών καθώς και το δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με την UNCLOS.
Συμμερίζεται την άποψη του ΟΗΕ, ότι η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατόν να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης· πιστεύει ότι, με την κατάλληλη διαχείριση, η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή θα μπορούσε να βελτιώσει τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.
Επαναλαμβάνει ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θεωρεί ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαδικασία ένταξής της.
Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να πάψουν οι απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας· επισημαίνει ότι οι ενέργειες και οι απειλές αυτές υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος· ζητεί να υπάρξει σταθερότητα στην πολύ ευαίσθητη αυτή περιοχή, λόγω των προκλήσεων που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν.
Επιπλέον, καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Επιτροπή να παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τηρούν το Κοινοβούλιο ενήμερο.
Τέλος, αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών, καθώς και στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.


ΠΗΓΗ

Συνεργασία ή θάνατος

Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου 

Έφθασε και η στιγμή που ο Βενιζέλος έγινε κομουνιστής και ο Τσίπρας έγινε Βενιζέλος. Στον πανικό για την σταθεροποίηση του συστήματος τόσο οι «σοσιαλιστές» όσο και οι «αριστεροί» της Ελλάδας βρήκαν κοινή γραμμή νέου πολιτικού συστήματος που να καλύπτει την δική τους εξουσία νόμιμα αλλά από την άλλη να ρίχνει από το βάθρο την Δημοκρατία.

Ο Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα άνοιξε τις πόρτες διάπλατα για συνεργασίες αφού βλέπει πως ό,τι και να κάνει εξουσία δεν βλέπει πλειοψηφικά.
Έτσι λοιπόν, στα δύσκολα θυμήθηκε τον Λένιν προσαρμόζοντας την ψηφοθηρία και εξουσιολαγνεία του σε αυτό που κάποτε είπε ο Λένιν όταν είχε έρθει στην εξουσία ο λαός «Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να διευρύνουμε τα μέτωπα της πάλης ακόμα και με συμμάχους που μάς φαίνονται ασταθείς, ταλαντευόμενοι, όχι αρκετά δυνατοί και αποφασισμένοι για να αντέξουν την πορεία μέχρι το τέλος». 
Ποιοι είναι οι σύμμαχοι του Σύριζα στην ελληνική πολιτική σκηνή; 
Όταν ο Λένιν το έλεγε αυτό υπήρχε μία ιδεολογική βάση για όλους τους συμμάχους του ακόμα και αν δεν τους γούσταρε. 
Ποια είναι η κοινή ιδεολογική βάση του Σύριζα και ποια η επανάσταση των Συριζαίων και των συμμάχων που αφού νίκησαν τώρα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους; 
Τι κοινό έχει ο αντιπολιτευόμενος Σύριζα με τον συμπολιτευόμενο Κουρέλη, την Ελιά του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τα δεξιά μικροκόμματα; 
Καμία απολύτως, απλά ήρθε η στιγμή που βάζουμε στην μπάντα τα οικονομικοπολιτικά συστήματα των ιδεολογιών και δίνουμε τα χέρια με τον πολιτικό μας εχθρό εις το όνομα της σταθεροποιημένης εξουσίας, διότι έτσι προστάζει η Ενωμένη Ευρώπη.

Την ίδια μέρα ο Βενιζέλος μιλώντας στους Πασόκους τόνισε ότι είναι ανώτερη βία να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος για ένα και μοναδικό λόγο: «Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει με ένα εκλογικό σύστημα που είχε γεννηθεί υπό συνθήκες ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΕΣ προ κρίσης και τώρα αλλοιώνει τα δεδομένα σε συνθήκες μετά την κρίση που δεν είναι πλειοψηφικές αλλά ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ». 
Για όποιον δεν κατάλαβε, ο Βενιζέλος καταργεί την Δημοκρατία και βάζει τα θεμέλια για την Συνεργασία. Το τι θέλει πλέον η πλειοψηφία στην Ελλάδα δεν παίζει κανένα ρόλο. Από την στιγμή που 20 κόμματα συνεργαστούν με συνολικό ποσοστό 5%, τότε η εξουσία είναι στα χέρια των λίγων και όχι των πολλών. Μειοψηφική Συνεργασία έναντι Πλειοψηφικής Δημοκρατίας.

Συνδυάζοντας τις προτάσεις και των δύο πολιτικών ανδρών της κεντρο-αριστεράς είναι ηλίου φαεινότερο ότι Σύριζα και ΠΑΣΟΚ έχουν μπει στην τελική ευθεία να ρίξουν την Δημοκρατία ως θεσμό στην χώρα που την γέννησε. Από την πλευρά των δεξιών, ήδη ο Σαμαράς έβαλε ηγέτη της ομάδας Αναθεώρησης του Συντάγματος τον Προκόπη Παυλόπουλο ανήμερα των δηλώσεων αποδόμησης της Δημοκρατίας τόσο από τον Τσίπρα, όσο και από τον Βενιζέλο. 
Και οι τρεις εξουσιαστές έκαναν το πρώτο ντου ενάντια στον θεσμό την ίδια ημέρα.

Φθάσαμε στο σημείο που το ερώτημα γιατί δημιουργήθηκαν τόσα κόμματα ζητώντας μερίδιο εξουσίας στην χώρα από το 2010 μέχρι σήμερα να πάρει την απάντησή του. Δημιουργία πολλών κομμάτων χωρίς καμία ιδεολογία ως θεμέλιο αλλά με την τακτική να μαζέψουν όσους πολίτες ήταν δυσαρεστημένοι από την πολιτική που άσκησαν τα κόμματα της πλειοψηφίας στην χώρα. 
Πολλά κόμματα με επικοινωνιακά τεχνάσματα του τύπου «ενάντια στον διπολισμό» και «ενάντια στον παλαιοκομματισμό». Όλα όμως τα κόμματα είναι γεννήματα πολιτικάντηδων που υπηρέτησαν τον διπολισμό, είναι παλαιοκομματικοί και το χειρότερο έτοιμοι από την αρχή για την συνεργασία για την σταθεροποίηση της χώρας.

Ο φόβος της αστάθειας που πέρασε σε κάθε πολίτη από τα επικοινωνιακά τερτίπια του συνόλου της εξουσίας έφθασαν τον πολίτη να φοβάται τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χαρακτηρισμός «Δημοκρατικό Τόξο» που θα περιλαμβάνει όλα τα κόμματα που θέλουν την σταθεροποίηση υπό την κηδεμονία της Ε.Ε και των υπολοίπων δανειστών. Ήταν το πρώτο σύνθημα μέχρι χθες που ακούσαμε για «συμμαχίες» και «συνεργασίες». 
Επίσης καθόλου τυχαία δεν ήταν η υποστήριξης της εξουσίας στο κόμμα της Χρυσής Αυγής κατά τις προηγούμενες εκλογές και την ποινικοποίησή της ως αντιδημοκρατικό όταν πια δεν την χρειαζόταν. Οι συνεργαζόμενοι δημοκράτες έναντι των αντιδημοκρατών. Μένει μόνο το ΚΚΕ σαν την καλαμιά στον κάμπο να έχει ποσοστό στην Δημοκρατία αλλά να είναι μονίμως αντιπολιτευόμενο χαρακτηρισμένο νοητά από το σύστημα και αυτό ως αντιδημοκρατικό.

Πέρασαν πολλά χρόνια από την εποχή που στην πολιτική και στην κοινωνία ο χαρακτηρισμός «συνεργάτης» σήμαινε ο ναζιστοτσολιάς, ο καταδότης, ο συνένοχος. Έφθασε τώρα, μετά από τόσες δεκαετίες, η στιγμή που θα δούμε τους Συνεργάτες της δημοκρατούμενης εξουσίας. 
Και το χειρότερο, οι ψηφοφόροι των «Συνεργατών» να συναινούν μέσω ψήφου στην μειοψηφική δημοκρατία νομίμως συνταγματικά και με την ελευθερία που τους δίνει η ίδια η Δημοκρατία που κατακρημνίζουν. 
Μετά τον κομματικό διπολισμό που είχες μια σημαία να στηρίζεσαι ερμηνεύοντας τα λευκά και γαλάζια μέρη της ως "Ελευθερία ή θάνατος", σε έφτασαν μέσω οικονομικής και εθνικής εξαθλίωσης να έχεις καινούριο σύνθημα όταν την κοιτάς: "Συνεργασία ή θάνατος". 

Πηγή "Στον Τοίχο"

F-16 κατά πολιτικού αεροσκάφους: Ας δείξουμε λίγη υπευθυνότητα

Σάλος ξέσπασε από τη διαρροή στη δημοσιότητα του επεισοδίου με τα τουρκικά F-16 που παρενόχλησαν σοβαρά ελληνικό πολιτικό αεροσκάφος στην περιοχή του εναέριου χώρου των Ψαρών έως τη Μύκονο. Ως συνήθως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, πέραν της κριτικής που ασκήθηκε για τον χειρισμό της υπόθεσης από την ελληνική πλευρά, η υπερβολή ξεχείλισε, ευτυχώς όχι από πολλούς, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορηθούν ουσιαστικά για ολιγωρία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Του Μιχαήλ Βασιλείου 

Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν καλά εάν ο παρών ιστοχώρος γνωρίζει ή όχι όσα γράφει με βάση τις πηγές του, σε ποιον βαθμό είναι επιτυχείς ή/και ψύχραιμες οι αναλύσεις του, αλλά και εάν υποκύπτει εύκολα στις σειρήνες του εντυπωσιασμού, που φέρνουν μεγάλη επισκεψιμότητα, εξάπτοντας γενικώς τα πάθη, παρότι τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις του για την ακολουθούμενη πολιτική τις έχει διατυπώσει σε υψηλούς μάλιστα τόνους, ουκ ολίγες φορές 

Ξεκινώντας από την είδηση, αυτό που θα πρέπει να τονιστεί με κάθε δυνατό τρόπο προς κάθε κατεύθυνση για να είναι απολύτως σίγουροι άπαντες, είναι ότι ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να κινηθεί αεροπορικό μέσο σε ακτίνα ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ χιλιομέτρων (ακριβώς ασφαλώς δεν μπορούμε να αναφέρουμε διότι μας διαβάζουν πολλοί…) χωρίς οι υπεύθυνοι να γνωρίζουν αυτόματα όσα χρειάζονται για να μην πιαστεί η ελληνική άμυνα «στον ύπνο».

Αυτό το λέμε μετά λόγου γνώσεως και το γνωρίζουν καλά όλοι όσοι είχαν την τύχη να επισκεφτούν ένα «κέντρο ελέγχου περιοχής» και να ενημερωθούν αναλυτικά από τους υπεύθυνους, ασχέτως εάν από τα στοιχεία της ενημέρωσης μόνο ένα μέρος μπορούσε να δει το φως της δημοσιότητας για ευνόητους λόγους. Άρα, ζήτημα ολιγωρίας της ελληνικής αεράμυνας ΔΕΝ τίθεται σε καμία περίπτωση.

Δυστυχώς, για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να προβούμε σε λεπτομερείς αναφορές για τοπόσα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονταν και που, ποια χρονική στιγμή κινητοποιήθηκαν και απογειώθηκαν, παρότι αυτό θα ξεκαθάριζε την υπόθεση μια και καλή.

Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και ενδεχομένως να συμμεριστούμε μέχρι ένα βαθμό, την επιχειρηματολογία που θα στραφεί εναντίον της «επικοινωνιακής πολιτικής» της όποιας ελληνικής κυβέρνησης και τις ενδεχομένως υπερβάλλουσας «ευαισθησίας» να αποφευχθεί κάποιος χειρισμός που θα οδηγούσε σε στρατιωτική κλιμάκωση. Την ίδια όμως στιγμή, οφείλουμε να τονίσουμε, ότι η παρούσα συγκυρία δεν είναι απλή και απαιτούνται εξαιρετικά λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί. 

Ενδεχομένως σε καμία άλλα στιγμή της ελληνικής Ιστορίας, το διεθνές περιβάλλον δεν ήταν τόσο θετικό απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα. Και αυτό όχι διότι κάποιοι μας αγάπησαν αιφνιδίως, αλλά διότι οι ισορροπίες στην περιοχή έχουν αλλάξει. Μάλλον, για την ακρίβεια, βρίσκονται σε διαδικασία μετασχηματισμού, αλλά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά θετικά.

Κατά συνέπεια, η προσοχή της ελληνικής πλευράς πρέπει να μεγιστοποιηθεί, ώστε αυτό το γενικότερο περιφερειακά αλλά και ευρύτερα «κλίμα», να μη δοθεί η παραμικρή αφορμή «ανάσχεσης» αυτής της τάσης. Η υπευθυνότητα που πρέπει να δείχνουν άπαντες, με πρώτη την πολιτική ηγεσία, θα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι στον υπερθετικό βαθμό…

Επαναλαμβάνουμε, μπορεί οι ενστάσεις όλων μας να είναι μεγάλες, άλλο όμως είναι το να διατυπώνονται σε θεωρητικό επίπεδο – διότι πιστέψτε μας, τη συνολική εικόνα στο πρακτικό επίπεδο την έχουν ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ – και άλλο το να παραβιάζουμε χονδροειδώς το απόρρητο μιας συνομιλίας, στην οποία ο «πληροφοριοδότης» αποφάσισε να προβεί σε μιαχειρονομία εμπιστοσύνης προς τους συνομιλητές του. 

Δε χρειάζεται παρά ένας ιδιοτελής υπολογισμός ή μια κουταμάρα για να γίνει η ζημιά. Αυτό προφανώς θα περιορίσει και τη ροή της πληροφόρησης προς τους δημοσιογράφους, άρα η ζημιά θα αφορά και εμάς, πέρα από τη χώρα. Όσο κι αν διαφωνείς, μερικές φορές είναι καλό να αφήνεις τον χειρισμό τέτοιων αποφάσεων στην πολιτική ηγεσία που φέρει και την τελική ευθύνη. Πάντα με μέτρο βέβαια, αλλά οι παρορμήσεις κοστίζουν ακριβά στο άναρχο διεθνές περιβάλλον.

Μια τελευταία υπενθύμιση προς όλους, προτού κλείσει το παρόν σημείωμα: Ο παραδοσιακός αντίπαλος του Ελληνισμού, έψαχνε πάντα στιγμές αδυναμίας και πολιτικού διχασμού στη χώρα για να κάνει την κίνησή του, με την οποία προωθούσε τις διεκδικήσεις του ένα βήμα παραπέρα. Σήμερα, όχι μόνο η κατάσταση είναι προβληματική από πολλές απόψεις, αλλά και όσα διακυβεύονται για τον αντίπαλο, στο πλαίσιο της αρπακτικής του διάθεσης, είναι πολλά. Ας μη βγάλουμε λοιπόν τα μάτια μας, με τα ίδια μας τα χέρια.

Πηγή Defence-Point 

Σχόλιο ιστολογίου: Το συγκεκριμένο άρθρο μας καλύπτει στον απόλυτο βαθμό. Κάποιοι θα πρέπει να συμμαζευτούν, στον αγώνα τους για την επισκεψιμότητα, και να επαναφέρουν ως βασική τους αρχή τον αγώνα της πατρίδας μας. Παρά τις όποιες πολιτικές (δίκαιες ή άδικες) αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητές τους, δεν θα πρέπει να λησμονούν πως οι κυβερνήσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Ας μην επιχειρούν, λοιπόν, βλακωδώς, να βάλουν οι ίδιοι "ημερομηνία λήξης" στα εθνικά συμφέροντα...
ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ PHILAE ΣΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ (VIDEO)


Οι εικόνες από την ιστορική προσεδάφιση «ντύθηκαν» μουσικά από μια τριλογία του διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικού, που συνέθεσε ο ίδιος ειδικά για την διαστημική αποστολή του Rosetta, έπειτα από αίτημα της ESA.
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανέβασε στο λογαριασμό της στο YouTube την τριλογία του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ήταν άλλωστε εκείνη που ζήτησε από τον Έλληνα μουσικό να συνθέσει την τριλογία για την αποστολή της Rosetta.
Το μικρό ρομπότ προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας, επτά ώρες αφού αφέθηκε από το σκάφος Rosetta, σε απόσταση μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη.
Οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν το μικρό ρομπότ έστειλε το πρώτο σήμα από τον προορισμό του. «Είμαστε πάνω στον κομήτη!», είπε ο Αντρέα Ακομάτζο, ο επικεφαλής της επιχείρησης.
Ο γενικός διευθυντής του ΕΟΔ Ζαν-Ζακ Ντορντέν χαιρέτισε την εξέλιξη κάνοντας λόγο περί ενός «τεράστιου βήματος για τον ανθρώπινο πολιτισμό».
Αργότερα, ο Ντορντέν εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη της αποστολής. «Έχουμε σύνδεση με το Φίλαι, και λειτουργεί... αφού έχουμε ραδιοσύνδεση και ενέργεια, μπορούμε να συλλέξουμε δεδομένα».
Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, η NASA, χαιρέτισε την σημερινή προσεδάφιση κάνοντας λόγο για ένα σπουδαίο «βήμα προόδου» στην εξερεύνηση του διαστήματος. «Συγχαίρουμε τον ΕΟΔ για την επιτυχία του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA.
Η προσεδάφιση —και γενικότερα η αποστολή αυτή— σηματοδοτεί την είσοδο της Ευρώπης στην ελίτ σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, πεδίο όπου έως τα τελευταία χρόνια κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με την Κίνα να αναδύεται πρόσφατα ως ένας σημαντικός παράγοντας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε την προσεδάφιση του ρομπότ, κάνοντας λόγο για μια «νίκη για την Ευρώπη, για την πρόοδο και για την ανθρωπότητα».
Αλλά η ευφορία για την προσεδάφιση μετριάστηκε από την ανησυχία το ρομπότ να μην έχει στερεωθεί όπως πρέπει στην επιφάνεια του κομήτη.
«Όσο δεν είμαστε βέβαιοι πως έχει στερεωθεί σωστά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τρυπάνι (για τη συγκέντρωση δειγμάτων)», εξήγησε ο Γάλλος αστρονόμος Ζαν-Πιερ Λουμινέ.
Η αποστολή του διαστημοπλοίου Rosetta, που ξεκίνησε το 2004 κι έχει κόστος 1 δισ ευρώ., αποσκοπεί να χυθεί φως στην δημιουργία του σύμπαντος, πριν από 4,6 δισεκ. χρόνια. Οι κομήτες ανάγονται στη δημιουργία του ηλιακού συστήματος και, λόγω της χημικής σύνθεσής τους, μπορούν να αποκαλύψουν πολύτιμα δεδομένα για την προέλευση και την ιστορία του σύμπαντος στους επιστήμονες.
Μελετώντας τα δείγματα που θα συλλέξει το Φίλαι, για παράδειγμα, ο ΕΟΔ ελπίζει ότι θα δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα εάν ήταν πράγματι οι κομήτες αυτοί που έφεραν το νερό στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Θουκυδίδης: τα 3 κριτήρια για μια ελεύθερη πολιτεία

   Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη μια πόλη (μια χώρα θα λέγαμε σήμερα) είναι ελεύθερη όταν είναι αυτόνομη, αυτόδικη και αυτοτελής.

  Ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε κάθε μια απο αυτές τις έννοιες για να κατανοήσουμε
 σε τι τελικά συνίσταται η ελευθερία μιας χώρας αλλά και να δούμε ποια είναι εκείνα τα  χαρακτηριστικά που πρέπει να την διέπουν.

Αυτόνομη


Αυτονομία σημαίνει να δίνει η πολιτεία στον εαυτό της τους νόμους της. Προσοχή όμως. Πολιτεία, με την έννοια του όρου, δεν είναι  μηχανισμός ανεξάρτητος απο την κοινωνία που της επιβάλλεται, όπως είναι το κράτος σήμερα. Αντίθετα, πολιτεία είναι το σύνολο των μελών μιας κοινότητας που οργανώνονται πολιτικά.
Είναι δηλαδή η πολιτεία, η ίδια η κοινωνία με την μορφή πολιτικής οντότητας. Όταν λέμε λοιπόν οτι η πολιτεία δίνει τους νόμους της στον εαυτό της, εννοούμε οτι το σύνολο των πολιτών που αποτελούν την πολιτεία θέτουν τους νόμους σύμφωνα με τους οποίους θεωρούν οτι πρέπει να ζουν.

Σε μια αυτόνομη πολιτεία άρα, οι πολίτες ειναι αυτοι που κατέχουν και ασκούν την νομοθετικη λειτουργία.
Η κορυφαία έκφραση αυτονομίας μιας πολιτείας σημειώθηκε στην Αρχαία Αθήνα όταν οι πολίτες μέσα απο το κυρίαρχο όργανο, την Εκκλησία του Δήμου πρότειναν, ψήφιζαν, ενέκριναν ή απέρριπταν, άλλαζαν ή καταργούσαν τους νόμους τους.


Αυτόδικη


Αυτόδικος είναι η πολιτεία στην οποία η απονομή του δικαίου γίνεται από τα δικά της δικαστήρια και σύμφωνα με τους νόμους που η ίδια η πολιτεία έχει προηγουμένως 
θεσπίσει.

Μέσα από τα δικαστήρια της η πολιτεία έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει την βούληση της, οπως την έχει κωδικοποιήσει μεσα απο τους νόμους που έχει ψηφίσει ο λαός.

Ετσι όπου προκύπτουν αμφισβητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, όπως π.χ. στην περίπτωση που εξετάζεται αν ένας άρχοντας άσκησε τα καθήκοντα του σύμφωνα με τον νόμο ή όχι, η πολιτεία με τα δικαστήρια καλείται να τον επιβάλλει.

Κι όταν λέμε οτι η πολιτεία καλείται να επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου, εννοούμε οτι 
την εξουσία να κάνει κάτι τέτοιο την έχει ο λαός και την εκδηλώνει μεσα απο δικαστικά όργανα τα οποία ο ίδιος ο λαός τα συνθέτει.

Για παράδειγμα αυτόδικος πολιτεία ήταν η πολιτεία των αρχαίων Αθηναίων αφού μέσα από τα δικαστήρια της Ηλιαίας ενα μέρος του λαού που νομοθέτησε είχε και την εξουσία να επιβάλλει την εφαρμογή αυτού του νόμου.

Αυτοτελής

Αυτοτελής, τέλος, είναι η πολιτεία που λαμβάνει η ίδια τις αποφάσεις που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας σε καθημερινή βάση.

Η αυτοτέλεια είναι, θα λέγαμε σήμερα, η δυνατότητα της πολιτείας να κυβερνάει η ίδια τον εαυτό της αποφασίζοντας σχετικά με τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Ετσι έχουμε για παράδειγμα την Εκκλησία του Δήμου στην Αρχαια Αθήνα η οποία παίρνει τις αποφάσεις ως το κορυφαίο όργανο που εκφράζει την αυτοτέλεια της πολιτείας.

Μέσα απο αυτήν την πολύ σύντομη ανάλυση, είδαμε πως μια πολιτεία ειναι ελεύθερη όταν ο λαός της έχει τα κατάλληλα όργανα να θέτει τους νόμους της, να τους επιβάλλει όταν χρειάζεται και να λαμβάνει τις αποφάσεις που την αφορούν. 

Πρέπει άρα, για να είναι ελεύθερη η πολιτεία, να είναι ελεύθεροι οι πολίτες να κάνουν 
όλα τα παραπάνω. Πολιτεία ελεύθερη χωρις ελεύθερους πολίτες δεν υφίσταται.

Και πολιτεία χωρις ελεύθερους πολίτες δεν είναι Δημοκρατία.


ΠΗΓΗ
 
Πίνει τίποτα ο Βενιζέλος;

Αυτό αναρωτήθηκαν πολλοί από εκείνους που τον άκουσαν να χαρακτηρίζει «πρώτη επιτυχία» τη σύναξη της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Με τη σύνοδό μας αυτή, με όσα συζητήσαμε και αποφασίζουμε, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι ήδη μια πραγματικότητα, είναι ήδη μια πολιτική οντότητα κι αυτό είναι η πρώτη μας επιτυχία», είπε ο Βενιζέλος και οι Πασόκοι κρατιόνταν για να μην ξεσπάσουν σε γέλια.
Όλοι ξέρουν ότι ο χώρος τους έχει τα μαύρα του τα χάλια και ετοιμάζονται για ένα εκλογικό ποσοστό χαμηλότερο από το 8% των ευρωεκλογών. Μόνο μια ελπίδα κάνει να σκάσει λίγο το χειλάκι τους. Οτι μπορεί να ξεφορτωθούν τον Βενιζέλο, που θα καταγραφεί στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία του αστικού κόσμου τελευταίος και με μεγάλη διαφορά από τον Εβερτ. Διότι ο Εβερτ υπήρξε ο μόνος αρχηγός της ΝΔ που δεν έγινε πρωθυπουργός, αλλά δεν οδήγησε το κόμμα του σε μονοψήφια εκλογικά ποσοστά. Ο Βενιζέλος όχι μόνο το έκανε, αλλά το γιορτάζει κιόλας, ανακαλύπτοντας επιτυχίες σε συνάξεις σαν κι αυτή του περασμένου Σαββατοκύριακου, στην οποία μαζεύτηκαν οι ίδιοι και οι ίδιοι, σαφώς λιγότεροι απ’ αυτούς που μαζεύονταν στην «Ελιά». ...

«Θέλουμε μια Ελιά συν και όχι μια Ελιά μείον» είπε ο αμετροεπής Μπένι και όλοι άρχιζαν να κοιτάζουν γύρω τους μπας και ανακαλύψουν το «συν». Τους μόνους που ανακάλυψαν ήταν οι παπανδρεϊκοί του Καρχιμάκη, οι οποίοι πήγαν, είδαν και απήλθαν, χωρίς κανείς τους να ζητήσει το λόγο. Πήγαν για να είναι μέσα στις εξελίξεις και όχι επειδή έχουν την παραμικρή διάθεση να στηρίξουν τον Βενιζέλο και την παρέα του. Ο Γιωργάκης τους έχει αφήσει στο σκοτάδι και αυτοί δρουν ως αντιηγετική φράξια (αυτό ξέρουν να το κάνουν πολύ καλά), μέχρι ο φυσικός αρχηγός τους να τους δώσει συγκεκριμένη γραμμή.

Ακόμη και το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης χλωμό το κόβουμε να γίνει. Αν γίνει, μάλλον θα είναι μια βιαστική προεκλογική μάζωξη για να ρυθμίσουν τα των εκλογικών συνδυασμών, όπως έγινε και με την Ελιά. Ο Βενιζέλος, φοβούμενος τους παπανδρεϊκούς, φώναξε «όπισθεν ολοταχώς» και ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν αλλάζει τίτλο και σύμβολα, αλλά θα παραμείνει ως αυτόνομο κόμμα, ενώ η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι μια πολιτική σύμπραξη.

Εκεί που κανένας δεν είχε διάθεση για γέλια, μολονότι η σχετική αναφορά ήταν η πιο γελοία απ’ όλες, ήταν όταν ο Βενιζέλος είπε, αναφερόμενος στις εξελίξεις μετά τις εκλογές, ότι «δεν επιζητούμε κανέναν αυξημένο ρόλο, δεν πάσχουμε από κυβερνητισμό». Δεν γέλασαν γιατί σ’ αυτή τη συμβολική φράση είδαν ένα μέλλον που απεύχονται. Να τους κατσικωθεί και μετά τις εκλογές ο Βενιζέλος, ως πρόεδρος ενός ΠΑΣΟΚ που θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και θα ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από τ’ αριστερά, με την ελπίδα ότι η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους στο ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος θα μπορέσει να εμφανιστεί ως ο αρχηγός που πέτυχε την… ανάσταση του κόμματος.
eksegersi.gr


In Θρασίμια we trust!..

     Οι αμερικανοί αφήνουν τις τύχες τους στον Θεό. Το γράφουν και στο δολάριό τους: ''In God We Trust'' .

     Εμείς πάλι, εδώ που φτάσαμε, εμπιστευόμαστε κι αφήνουμε τις τύχες μας στα''θρασίμια''.

Μόνον αυτά είναι ικανά να διώξουν τα πολιτικά ψοφίμια,
τους σάπιους νεκροζώντανους που μας κυβερνούν.

     Αυτά, που θίγονται άμεσα και που ξεπουλιέται το δικό τους μέλλον.
     Αυτά, που ένα τους χθες, μία δεκαεπτάχρονη μαθήτρια λιποθύμησε μέσα στο σχολείο της στην Πάτρα από ασιτία.Η μαθήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, και όπως ανακοινώθηκε είχε να φάει μέρες, καθώς η οικογένειά της στερείται ακόμη και τα στοιχειώδη.

     Εμείς, οι χειροκροτητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, από το ΠαΣοΚ μέχρι την σημερινή εγκληματική συγκυβέρνηση,
     ..είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε σε ο,τιδήποτε.
     Ανίκανοι να αντιδράσουμε στην ανεργία, στις πτωχεύσεις, στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς.
     Ανίκανοι να αντιδράσουμε στην κοροϊδία των μνημονίων της ''ευτυχίας'',
     ..και στην ''έξοδο'' από αυτά, για να παραμείνουμε όμως αιώνια.
     Ανίκανοι και ηλίθιοι μπροστά στο ήξεις-αφήξεις των 100 δόσεων: ''ναι μπορούμε, όχι δεν μπορούμε, ναι αν συμφωνήσει η τρόϊκα αλλά όχι για όλους, για όλες τις οφειλές, όχι για όλες τις οφειλές, εκατό δόσεις αλλά τις λέμε εικοσιτέσσερεις'',
     ..φτάσαμε να κρεμόμαστε απ΄τα π@π@ρια του κάθε κυβερνητικού μ@λ@κα, ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΦΑΞΟΥΝ ΣΕ ΕΚΑΤΟ ΔΟΣΕΙΣ, Ή ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ!
     Ανίκανοι, ανίκανοι, ανίκανοι!

     Μόνον τα ''θρασίμια'' μπορούν!
     Σήμερα, αναταραχές έχουμε στην Νομική και συγκρούσεις ΜΑΤ και φοιτητών.
     Έτσι,
     ..εκεί
     ..από την Νομική πριν 41 χρόνια άρχισε το ξήλωμα της προηγούμενης χούντας. 

     Μόνον τα ''θρασίμια'' μπορούν να διώξουν χούντες.
     Όχι εμείς, οι ανίκανοι!..

ΒΙΝΤΕΟ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Όταν ο “άφθαρτος” και “χθεσινός” Ποταμίσιος Θεοδωράκης αποθέωνε τον Παπαδήμο για την “μεγάλη επιτυχία ένταξης στην ΟΝΕ”!

Posted by olympiada στο Νοεμβρίου 13, 2014

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΦΘΑΡΤΟ, ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟ, ΤΟΝ ΜΕΣΣΙΑ. ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ.

ΕΔ – Σώματα Ασφαλειας – δικαστικοί: Τι γίνεται με τα μισθολόγια.

Posted by olympiada στο Νοεμβρίου 13, 2014


Δικαστικοί

Για τα αναδρομικά των δικαστικών, η κυβέρνηση αποφάσισε για λόγους «ίσης μεταχείρισης (με τους ένστολους), αλλά και για προφανείς δημοσιονομικούς λόγους», να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο.
Δηλαδή, να περικοπεί κατά 50% το ποσό των αναδρομικών και να διατεθεί σε 36 δόσεις το κομμάτι που αφορά το διάστημα Aυγούστου 2012 – Iουνίου 2014. Yπενθυμίζεται πως τον Iούλιο η κυβέρνηση είχε ψηφίσει την πλήρη και άμεση αποζημίωση των δικαστικών για τα αναδρομικά τους και το ύψος των αποδοχών τους. Σημειώνεται ότι με τη χθεσινή τροπολογία δεν επηρεάζονται οι αποδοχές των δικαστικών που ανέρχονται σε 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους, από τις παραπάνω αποφάσεις για την αποζημίωση των ένστολων και των δικαστικών προκύπτει:
• Eφάπαξ δαπάνη 91,4 εκατ. ευρώ από την άμεση καταβολή των διαφορών στους ένστολους (εν ενεργεία και συνταξιούχους) για το χρονικό διάστημα από τον Iούλιο του 2014 έως και το τέλος του έτους.
• Eτήσια δαπάνη 182,8 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων των ένστολων.
• Συνολική δαπάνη 347,6 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών της περιόδου Aύγουστος 2012 – Iούνιος 2014. Tο ποσό αυτό θα διατεθεί σε βάθος 36 μηνών.
• Eξοικονόμηση 67,1 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό στο μισό των διαφορών από τον Aύγουστο του 2012 έως τον Iούνιο του 2014 στους δικαστές και το κύριο προσωπικό του Nομικού Συμβουλίου του Kράτους.
Δημητρης Καμμενος

Τις σώσαμε τις τράπεζες πατριώτες...!


















Τελικά από ότι καταλαβαίνω τις σώσαμε τις τράπεζες. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από τα συμφραζόμενα του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση του με τους τραπεζίτες σήμερα το απόγευμα. Στη συνάντηση παρέστη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, για να επιβεβαιώσει το χαρμόσυνο σώσιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι τραπεζίτες, οι τράπεζες έχουν σωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν χρειάστηκε καν να χρησιμοποιήσουν το ποσό των 11,5 δις ευρώ του ταμείου χρηματοπιστωτικής στήριξης. Το οποίο για να μαζευτεί όλοι βάλαμε και από κάτι.

Ο ένας έβαλε το σπίτι του σε πλειστηριασμό, ο άλλος απολύθηκε από τη δουλειά του, κάποιος άλλος αυτοκτόνησε.

Όπως και να το δεις, ο Έλληνας τις βοήθησε τις τράπεζες και με το παραπάνω. Αλλά και οι τράπεζες μας το ανταπέδωσαν αφού σώθηκαν.

Παρόλο, όμως, που οι τράπεζες σώθηκαν, τα λεφτά θα παραμείνουν σε αυτές για κάθε ενδεχόμενο. 
Γιατί τράπεζες είναι αυτές, δεν ξέρεις τι παθαίνουν. 
Εκεί που γαμάνε και δέρνουν, ξαφνικά κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ και χρεοκοπούν.

Γιατί, να το ξέρεις,  αν πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία στα χέρια του, οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.
Το είπε ο Σαμαράς, το είπε ο Βενιζέλος, το είπε ο Στουρνάρας, το είπαν οι τραπεζίτες … 
Ακόμα και ο Θεοδωράκης το είπε. Όχι ο Μίκης, ο άλλος… ο ποταμίσιος.

Στο κάτω-κάτω τι να τα κάνεις εσύ τα χρήματα. 
Ούτε που να τα ξοδέψεις δεν ξέρεις. 
Ενώ οι τράπεζες ξέρουν.

Αφού σώσαμε τις τράπεζες και την οικονομία καιρός να σώσουμε και την κυβέρνηση. 
Μην αφήσουμε το σώσιμο στη μέση.

Όπως έλεγε και ένας παλιός σύντροφος, αν το κλίμα ήταν τράπεζα θα το είχαμε σώσει.
"Να συνδεθεί ο μισθός των στρατιωτικών με αυτόν των βουλευτών"! Ποιος προτεινε το "πυροτέχνημα";

ImageΟ Άδωνις Γεωργιάδης μετά από το μπαράζ περικοπών στους στρατιωτικούς προτείνει τώρα να συνδεθούν οι μισθοί των στρατιωτικών με την βουλευτική αποζημίωση! Πριν από μερικές μέρες μόλις με μήνυμά του στο twitter προκαλούσε την οργισμένη αντίδραση των στρατιωτικών. Κι αυτό γιατί το μήνυμα του που έλεγε ότι “δικαστικοί και στρατιωτικοί θέλουν τώρα να πάρουν όλα τα λεφτά τους πίσω” άπαντες τοο εξέλαβαν ως αιχμή.

Θα έχει παρόλα αυτά ενδιαφέρον αν ο κ.Γεωργιάδης επιμείνει στην πρότασή του κι αν τουλάχιστον θα την θέσει στα σοβαρά  την στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Απάντηση στην απρόσμενη πρόταση Γεωργιάδης έδωσε ο Θεόδωρος Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Δρίτσας αφού επεσήμανε ότι από την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τις “διορθώσεις” των μισθών στρατιωτικών λίγοι ,ελάχιστα θα ωφεληθούν απάντησε στην πρόταση Γεωργιάδη:


“Θα ήθελα τελειώνοντας να πω στον κ. Γεωργιάδη –επειδή έχει φύγει θα του το θυμίσω και αύριο- αναφορικά με την πρότασή του να συνδεθούν από εδώ και πέρα οι αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τη βουλευτική αποζημίωση: Ας μην κοροϊδευόμαστε! Ας μην προσβάλλουμε έτσι τους ανθρώπους! Προς Θεού!

Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει στον ορίζοντα αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης. Μειώσεις θα υπάρξουν και άλλες και άλλες, ώστε να εναρμονιζόμαστε με τη συνολική δυσκολία των Ελλήνων πολιτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, αν συνδέσει δηλαδή τη βουλευτική αποζημίωση με τους μισθούς, προαναγγέλλει περαιτέρω μείωση απ’ ό,τι καταλαβαίνω.

Θα διαβάσω, επίσης, δήλωση που έκανε ο κ. Γεωργιάδης στις 20-1-2014: «Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε» και «το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι νομικό. Κάθε απόφαση που θα ακυρωθεί, θα πρέπει αυτομάτως να αντικατασταθεί με κάποια άλλη».
Τότε δεν περίμενε ότι εκτός από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα έβγαινε και η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου εκτέλεσης της απόφασης και ελέγχου της διοίκησης γιατί δεν εκτελεί δικαστικές αποφάσεις.
Εμείς θέτουμε σοβαρά το ζήτημα της υλοποίησης όλων των δικαστικών αποφάσεων με πληρότητα και θέτουμε και ζήτημα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ότι οφείλουμε να εφαρμόσουμε τη δικαστική απόφαση –υπάρχουν πολλοί τρόποι-, όπως και όλες τις δικαστικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους.
Οφείλουμε να βρούμε πολλαπλούς τρόπους –θα τα πούμε αύριο- για να αναβαθμίσουμε το βιοτικό τους επίπεδο, γιατί πάνω από τους μισούς από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας διαβιούν σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας, κύριε Υπουργέ. Άρα δεν μπορεί ούτε αυτή η ρύθμιση να φέρει πραγματικό αποτέλεσμα… Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι δεν τους έκοψε η πατρίδα τους μισθούς και τις συντάξεις σε όλο τον ελληνικό λαό. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις τους έκοψαν. Ο κ. Σαμαράς, παραμονές των εκλογών του 2012, στις 14 Απριλίου του 2012, έλεγε «Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι θα δώσουμε μάχη, προκειμένου να αποκλειστούν άλλες μισθολογικές περικοπές…» -αναφερόταν στους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς- «…και αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί τους έχουμε ανάγκη ως έθνος, αλλά και γιατί και εκείνοι πρέπει να αισθάνονται ότι υπάρχει πρόνοια γι’ αυτούς».
Αυτά έλεγε στις 14 Απριλίου 2012. Ελάχιστο διάστημα μετά, λίγους μήνες μετά, με το ν. 4093/2012 ψηφίστηκαν από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση Σαμαρά οι περικοπές που ήταν αντισυνταγματικές και άδικες και που τώρα το Συμβούλιο Επικρατείας θεώρησε παράνομες”.

Αγριεύει η κόντρα με τους δικαστές! Πρόστιμο στον Σταϊκούρα;

Προσθήκη λεζάντας
Λογικά, αν οι δικαστές συνεχίσουν την κλιμάκωση της κριτικής τους προς την κυβέρνηση, την επόμενη φορά θα μιλήσουν για χούντα! Διότι πόσο απέχει η ρητορική που χρησιμοποιούν τώρα από αυτό, όλοι το αντιλαμβάνονται.
Την προηγούμενη φορά είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση για αυταρχικές συμπεριφορές, λέγοντας ότι όταν δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης και μετατρέπει τον εαυτό της σε κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού! Σήμερα, ημέρα συζήτησης στη Βουλή της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή κατά 50% των περικοπών του 2012 στα στελέχη ΕΔ και ΣΑ με ταυτόχρονη όμως μείωση κατά 50% των αναδρομικών ποσών που είχαν εκδικαστεί για τους δικαστικούς προγενέστερα, και οι πέντε πρόεδροι των Ενώσεων των δικαστικών λειτουργών, απάντησαν με μια πρωτόγνωρη σε σκληρότητα ανακοίνωση:
Οι δικαστές μιλούν απερίφραστα για «κλιμάκωση της κατ’ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής  της Κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και  σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος  ως Κράτους Δικαίου».


Δεν καταγγέλλουν απλώς την κυβέρνηση, αλλά ζητούν από τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία , προειδοποιώντας τους ότι «παραβιάζουν απροσχημάτιστα  το Σύνταγμα  και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου».
Εκλαμβάνουν ως «τιμωρία» των Δικαστικών Λειτουργών την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή κατά 50% των ήδη ψηφισθέντων γι’ αυτούς κονδυλίων,  επειδή προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία.
Στη Βουλή μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά απέφυγε να απαντήσει στους δικαστικούς, αφήνοντας το πικρόν ποτήριο …πλήρες για τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον προερχόμενο και εκ του δικαστικού σώματος κ. Αθανασίου, σε νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε και η τροπολογία –λαιμητόμος. Ο Χρ. Σταϊκούρας απέδωσε την μη πλήρη αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών στη δημοσιονομική κατάσταση και στο ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να επιβάλλει ισοδύναμα μέτρα επιβαρύνοντας άλλες κοινωνικές τάξεις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος του υπενθύμισε όμως ότι το ΣτΕ όταν δικαίωσε τους ένστολους, έλαβε υπόψη του τα επιχειρήματα του υπουργείου περί δημοσιονομικών δυσκολιών και τα απέρριψε. Μάλιστα, κατέθεσε στην Ολομέλεια και ένα απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 3/9 του υπουργείου Οικονομικών που αποδεικνύει ότι ήθελε να διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας αν θα συμμορφωθεί ή όχι με τις δικαστικές αποφάσεις.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι στις 28 Νοεμβρίου, ημέρα λήξης της προθεσμίας που έχει τεθεί από το ΣτΕ για την συμμόρφωση της κυβέρνησης, τα ψέματα τελειώνουν για τον υπουργό. Όλα δείχνουν ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ θα προχωρήσει στην ίδια γραμμή που ακολούθησε από την αρχή, δικαιώνοντας τα στελέχη ΕΔ –ΣΑ. Αν διαπιστώσει ότι η αρχή που υποχρεούται σε συμμόρφωση, δεν έχει συμμορφωθεί προς την απόφαση μέσα στην ταχθείσα από αυτό προθεσμία, βεβαιώνει τη μη συμμόρφωση της Διοικήσεως προς τη δικαστική απόφαση και προσδιορίζει ένα χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί στον ενδιαφερόμενο, ως κύρωση για τη μη συμμόρφωση της Διοικήσεως προς τη δικαστική απόφαση.
Εάν μετά την επιβολή της χρηματικής κύρωσης η Διοίκηση εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται, μπορεί ύστερα από επανάληψη της σχετικής διαδικασίας να επιβληθεί και νέα χρηματική κύρωση. Οι αποφάσεις του τριμελούς συμβουλίου, με τις οποίες προσδιορίζεται χρηματικό ποσό ως κύρωση σε βάρος της Διοικήσεως, εκτελούνται κατά τις οικείες περί εντάλματος πληρωμής διατάξεις.

Ιδού ολόκληρη η ανακοίνωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης:

«Καταγγέλλουμε  ότι  η Κυβέρνηση  για  μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα  ζητήματα παραβιάζοντας απροσχημάτιστα  το Σύνταγμα  και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου.
Με  τροπολογία που κατατέθηκε στις 10.11.2014 σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης  η Κυβέρνηση  i)  Προβαίνει  σε αυθαίρετη  μερική εφαρμογή  των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη  των δημοσιονομικών στόχων,  εμφανίζοντας έτσι  τη  Δικαιοσύνη ως  λειτουργικά περιττή και  δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής. ii) Καταργεί πρόσφατο νόμο (ν. 4270/2014) που θεσπίστηκε  σε συμμόρφωση προς την υπ’ αριθμ. 88/2013  απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος και περικόπτει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών  των Δικαστικών Λειτουργών,  οι οποίες προκύπτουν από την απόφαση αυτή, επικαλούμενη  την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής» που, όπως αναφέρεται, επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους. Δηλαδή, η Κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους Δικαστές, επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους Δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της.
 Η επιχειρούμενη  με την  εν λόγω τροπολογία,  και μάλιστα για πρώτη φορά,      υπαναχώρηση της Πολιτείας από τις επιταγές  δικαστικών αποφάσεων προς τις οποίες η ίδια  είχε  συμμορφωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες με νόμο του Κράτους, αλλά και  η απαράδεκτη προσπάθεια αιτιολόγησης της εν λόγω όψιμης ανατροπής, εν είδει «τιμωρίας», των Δικαστικών Λειτουργών, επειδή στο πλαίσιο της αμερόληπτης άσκησης των συνταγματικών καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία, συνιστούν μείζον θεσμικό ατόπημα, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ουσιαστική  αποτελεσματικότητα  της Δικαιοσύνης σε όλους τους ‘Eλληνες πολίτες. Η τακτική αυτή, ασύμβατη με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, συνιστά άρνηση αποδοχής θεμελιωδών  αρχών  του Κράτους  Δικαίου   και αποτελεί κλιμάκωση κατ’ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής  της Κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και  σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος  ως Κράτους Δικαίου.
 Καλούμε τους Έλληνες Βουλευτές, να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτή, αρνούμενοι να ενδώσουν σε επικίνδυνες για τους θεσμούς της Δημοκρατίας επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας, υπό την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του ΝΣΚ, στο σύνολό τους, θα πράξουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα για την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης.  
 ΟΙ  ΠΡΟΕΔΡΟΙ  ΤΩΝ  ΕΝΩΣΕΩΝ
 Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου
Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών
Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών
Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου
Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος ΝΣΚ». 

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ