}

17 Νοεμβρίου, 2014

Ασύλληπτη πρόκληση! Δειτε ποσά πληρώνουμε για τις πολυτελείς διανυκτερεύσεις των βουλευτών, την ωρα που ταΐζουμε με γενοσημα – αλευρόσκονη τους γέροντες για “οικονομία”…

Posted by olympiada 

Τελειωμό δεν έχουν τα προνόμια των «300» της Βουλής. Πέραν των δωρεάν αυτοκινήτων, των παχυλών μισθών, αλλά και των extra χρημάτων που έχουν λαμβάνειν από την συμμετοχή τους στις Επιτροπές, η Βουλή παρέχει στους βουλευτές της Περιφέρειας και δωρεάν χλιδάτη διαμονή. Για παράδειγμα, μόνο για ένα μήνα για έξι βουλευτές το πεσκέσι έφτασε τα 8.184 ευρώ, ήτοι 1000 ευρώ τον μήνα έκαστος για να …κοιμηθεί. «Εγκρίνουμε την εξόφληση της μίσθωσης διανυκτερεύσεων κατά τη διάρκεια του μηνός Οκτωβρίου 2014, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από έξι (6) εξ επαρχίας Βουλευτές, στην εταιρία .. και εγκρίνουμε συνολική δαπάνη από οκτώ χιλιάδες εκατόν ογδόντα τέσσερα ευρώ (8.184,00 €), ήτοι 7.662,36 € + 521,64 € για ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων κρατήσεων, σε βάρος του Κ.Α 0819 του προϋπολογισμού εξόδων της Βουλής χρήσης 2014 (σχετικά τα υπ’ αριθμ. 10863/01.11.2014, 10864/01.11.2014, 10865/01.11.2014, 10866/01.11.2014, 10867/01.11.2014 και 10868/01.11.2014 τιμολόγια παροχής υπηρεσιών).» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Κοινοβουλευτική Διαφάνεια.
Εσχάτως δε η Βουλή ενέκρινε κονδύλι της τάξης των 128.962,07 ευρώ για αεροπορικά εισιτήρια. Η συγκεκριμένη δαπάνη «ανέβηκε» πριν από λίγες μέρες στην ιστοσελίδα της Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εγκρίθηκε «η δαπάνη 128.962,07 € , για την έκδοση εισιτηρίων αεροπορικών μετακινήσεων εντός της Ελληνικής Επικράτειας προς χρήση των Βουλευτών, των Ευρωβουλευτών και των κομμάτων κατά το χρονικό διάστημα από 01.09.2014 έως και 30.09.2014». Να σημειωθεί ότι η Βουλή συνολικά για το 2015 έχει δεσμεύσει περί το 1.500.000 ευρώ συνολικά για τα αεροπορικά.

Οικοτροφεία τουρκισμού στην Ξάνθη - Καταγγέλει η πομακική εφημερίδα 'Ζαγκάλισα"

Παράνομη λειτουργία οικοτροφείων που παράγουν γενίτσαρους 
Τεράστιες ποσότητες μαύρου χρήματος και τουρκο-εθνικιστικές κατασκηνώσεις 

Το όργιο παρανομίας του τουρκικού εθνικισμού συνεχίζεται στην ελληνική Θράκη κάτω από τη μύτη των κοιμώμενων ελληνικών υπηρεσιών και της αδιάφορης χριστιανικής κοινωνίας. Ποταμοί μαύρου χρήματος έχουν εισρεύσει στην περιοχή μας δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες σύστημα παρανομίας.

Όχημα για τον βαθύτερο εκτουρκισμό των Πομάκων αποτελούν παράνομα οικοτροφεία που υπάρχουν στην πόλη της Ξάνθης και τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από τουρκικά θρησκευτικά τάγματα.

Χάρη στο μαύρο χρήμα έχουν αγοραστεί οικόπεδα και οικίες όπου γίνεται τουρκική εθνικιστική προπαγάνδα στις ψυχές των μικρών Πομάκων. Διάφοροι παράγοντες της τουρκόφωνης πλευράς εκμεταλλεύονται την θέληση πολλών γονιών στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία, τα οποία υπάρχουν μόνο μέσα στην πόλη.

Έτσι, δημιούργησαν παράνομα οικοτροφεία στα οποία μετά το σχολείο γίνονται τα περίφημα μαθήματα κουράν κουρσού όπου μαζί με τα θρησκευτικά διοχετεύεται τουρκική εθνικιστική προπαγάνδα και μίσος κατά της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, παράνομο οικοτροφείο υπάρχει στην οδό Στενημάχου 25 – 27. Το οικοτροφείο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας χρηματοδοτείται από το θρησκευτικό τάγμα των Σουλεϊμαντζή. Το μάθημα γίνεται στο ισόγειο ενώ τα πάνω μέρη των οικιών χρησιμοποιούνται για την στέγαση των νέων Πομακόπουλων. Απέναντι από τα δύο κτίρια υπάρχει αλάνα όπου παίζουν τα παιδιά και η οποία είναι βακουφική περιουσία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει συνεργασία με τουρκόφωνους εθνικιστές από το ψευδοκράτος των Σκοπίων. Κάποιος Ομέρ έρχεται συχνά πυκνά στην Ξάνθη (κάτω από τη μύτη των κοιμώμενων ελληνικών μυστικών υπηρεσιών) μέσα σε μία μαύρη μερσεντές και κάνει στα παιδιά κήρυγμα στα τουρκικά. Ο εν λόγω Ομέρ έχει στενές σχέσεις και με μειονοτική εφημερίδα που εκδίδεται στην Ξάνθη.
Δεύτερο παράνομο οικοτροφείο υπάρχει στη συνοικία Σαμακώβ της Ξάνθης, σκαρφαλωμένο στις υπώρειες του βουνού. Ανήκει σε δύο εκτουρκισμένους Πομάκους από τις Θέρμες (άντρας και γυναίκα) οι οποίοι έχουν φοιτήσει σε ανάλογο κουράν – κουρσού στην Τουρκία και οι οποίοι γυρνώντας στην Ελλάδα «διορίστηκαν» δάσκαλοι στο παράνομο σχολείο. Τα μαύρα λεφτά στην συγκεκριμένη περίπτωση προέρχονται από το θρησκευτικό τάγμα των Ναζιμπεντί που δραστηριοποιείται τόσο στην Τουρκία όσο και σε Αραβικές χώρες. Το παράνομο οικοτροφείο είναι ολόκληρη πολυκατοικία και βρίσκεται απέναντι από το τζαμί, δίπλα από το οποίο υπάρχει χώρος για τα μαθήματα ενώ αξιοσημείωτο είναι και η ύπαρξη καμερών ασφαλείας στο … μιναρέ. Το παράνομο οικοτροφείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έχει 6 – 7 δασκάλους και προσφέρονται τρία γεύματα την ημέρα στα παιδιά.
Τρίτο παράνομο οικοτροφείο υπάρχει στην περιοχή πριν το Δροσερό, κοντά στα νεκροταφεία, στην οδό Ανατολικής Ρωμυλίας 10. Το μαύρο χρήμα στην περίπτωση αυτή προέρχεται από το ίδρυμα του Φετουλάχ Γκιουλέν ενώ πρέπει να στοίχισε κοντά στα 170.000 ευρώ προερχόμενα τα πιο πολλά από τη Μεγάλη Βρετανία. Στο κτίριο δεν έχει πινακίδα από έξω που να γράφει την επωνυμία του «ιδρύματος» ενώ σύμφωνα με τους γείτονες πρόκειται για …σχολείο. Πίσω, υπάρχει μαγειρείο, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει και το δορυφορικό πιάτο που έχει τα τουρκικά κανάλια. Εκεί μέσα έχουν στα μουλωχτά μεταφερθεί παιδάκια από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Σύμφωνα με την καταγγελία, το παράνομο ορφανοτροφείο είναι υπό την … ευλογία του γιαλαντζί μουφτή Ξάνθης Αμέτ Μετέ. Φυσικά, δεν είναι ένα απλό οικοτροφείο αφού και εκεί μέσα γίνεται καθημερινά προπαγάνδα της τουρκικής ταυτότητας και ιδεολογίας με σκοπό την μετατροπή των μικρών Πομάκων σε αυριανούς ταλιμπάν. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, άνθρωπος που σχετίζεται με τον Μετέ, κάποιος Χουσεΐν από τα χωριά της Μύκης, δάσκαλος (πληρώνεται δηλαδή και από το ελληνικό δημόσιο, να τον χαίρονται οι προϊστάμενοι του) είναι εκείνος που έχει το γενικό πρόσταγμα.

Σε όλα αυτά τα σχολεία δεν λείπουν οι εθνικιστικού περιεχομένου εκδρομές στην Τουρκία, που γίνονται την περίοδο των εορτών ή το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το οίκημα της οδού Ανατολικής Ρωμυλίας φέτος πήγε στην εθνικιστική κατασκήνωση των Γκρίζων Λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που γίνεται στο Έρτζεες της Καισάρειας όπου το καλοκαίρι αυτό γίνεται συναπάντημα των απανταχού Τούρκων.

Οι παρανομίες φυσικά δεν τελειώνουν εδώ. Επιφυλασσόμεθα σε επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας να γράψουμε και για το τέταρτο παράνομο οικοτροφείο στην Ξάνθη, για οικίες όπου γίνονται παράνομα κουράν κουρσού, για τα μαθήματα υπολογιστών – τουρκικής προπαγάνδας, στα οποία δουλεύει γυναίκα βουλευτή του Σύριζα και πολλά άλλα.

Πομακική εφημερίδα "Ζαγάλισα"
Τεύχος 74, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2014

Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς να υποθέσουμε πως η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνωρίζουν τίποτε για τα όσα καταγγέλουν οι Πομάκοι της Ζαγάλισα. Εκτός και εάν η καταγγελία τους δεν μετράει, επειδή στην Ελληνική (ακόμη) Θράκη -σύμφωνα με την Τουρκία- δεν υπάρχουν Πομάκοι, αλλά "τούρκοι ένα πράμα"... Ποιός θα το έλεγε, ότι μετά το Καστελλόριζο που επιπλέει, μετά την Κύπρο που δεν υπάρχει, θα φτάναμε στο σημείο και των ανύπαρκτων Πομάκων! Αλλά, στην πολιτική -και κυρίως την ενδοτική, για να μην την χαρακτηρίσουμε αλλιώς- όλα γίνονται, αρκεί να υπάρχει και το κατάλληλο ψηφοθηρικό κέρδος. Με αγωνία αναμένουμε στην Θράκη την επόμενη σειρά εμφανίσεων των πολιτικών αρχηγών Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πούνε, αλλά σε ποιά γλώσσα θα κάνουν την ψοφοδεή ψηφοθηρική τους καμπάνια. Παρεπιμπτόντως, μετά την τελευταία επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Θράκη, όπου επισκεπτόμενος το νομό Ξάνθης πήγε στον Εχίνο (γνωστό χωριό τουρκοφρόνων), αλλά δεν εδέησε να τιμήσει την πρωτεύουσα του νομού (την πόλη της Ξάνθης) με την παρουσία του, να υποθέσουμε πως και η Ξάνθη δεν υπάρχει για το ΣΥΡΙΖΑ, αφού το τεράστιο ποσοστό της δεξαμενής των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατοικεί στα ορεινά του νομού;

Τζαμί στον Άρη, ανακάλυψαν οι Τούρκοι!!!

Η Τουρκία βυθίζεται στην παράνοια του ισλαμιστή Ερντογάν 

Η παράνοια φαίνεται πως γίνεται σύντροφος της Τουρκίας, η οποία βυθίζεται στην ύπαρξη και απόλυτη ύπαρξη του φανατικού Ισλάμ.

Έτσι, μετά την «αποκάλυψη» του σουλτάνου Ερντογάν (ο οποίος ξαναγράφει την παγκόσμια ιστορία σε μία απελπισμένη του προσπάθεια να αναδείξει το μεγαλείο του Ισλάμ και φυσικά της Τουρκίας, που κατά τον ίδιο ηγείται του μουσουλμανικού κόσμου) ότι η Αμερική ανακαλύφθηκε από μουσουλμάνους, πριν από τον Κολόμβο, έρχεται μία νέα συνταρακτική αποκάλυψη να ταράξει το ηλιακό σύστημα αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με αποκάλυψη, οι δορυφόροι της NASA εντόπισαν κτήρια στον Άρη, φτιαγμένα από ανθρώπους. Μάλιστα, από τα υπολείμματα φαίνεται πώς οι πέτρες είναι θόλοι από τζαμί!
Ναι, αυτά... διαπραγματεύθηκε πρόσφατη εκπομπή της τουρκικής TV!
Αλήθεια είναι, δεν είναι τρολιά, ούτε hoax!!!
Η τουρκική τηλεόραση άρχισε να ασχολείται με την έκταση του Ισλάμ σε άλλους πλανήτες, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον μεγαλοϊδεατισμό του τούρκου Προέδρου, αλλά και εμφυσώντας ένα πλανητικό (πλέον) μεγαλείο στους τούρκους πολίτες (οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι μουσουλμάνοι). 
Το «εργαλείο» των ΜΜΕ, εμφανίζεται με αυτόν τον τρόπο και στην γείτονα χώρα, να λειτουργεί, αλλά και να ξεπερνά ακόμη και τα πλαίσια των ανακοινώσεων του Ερντογάν, χαράσσοντας νέους δρόμους στην Ιστορία του Ισλάμ, το οποίο το τοποθετεί με τεμένη ακόμη και στον πλανήτη Άρη!

Έτσι, οι τούρκοι πολίτες πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι που η χώρα τους βυθίζεται στο μεγαλείο του Ισλάμ και οφείλουν να στηρίξουν τον «σουλτάνο» Ερντογάν να επαναφέρει το χαμένο (στο διάστημα) μεγαλείο του Οθωμανισμού. Αν χρειαστεί, ακόμη και να πολεμήσουν, γιατί –ως γνωστόν- οι ειδικοί επιστήμονες που εμφανίζονται στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου δεν είναι ούτε ψυχασθενείς, ούτε απατεώνες. Είναι (παρα)μορφωμένοι, που τρέχουν για την αλήθεια της δόξας και του… μεροκάματου…, όπως άλλωστε και ο Ερντογάν με τον ακαδημαϊκό "επιστήμονα" Νταβούτογλου...

Μετά από όλα αυτά, το ερώτημα που προκύπτει -κα φανταζόμαστε θα το διαπραγματευθεί επαρκώς η τουρκική τηλεόραση και το γραφείο του τούρκου προέδρου- είναι: Το Ισλάμ έφτασε στον Άρη ή από τον Άρη ήρθε το Ισλάμ στη Γη; Να δούμε να συζητιέται και το ότι εξωγήινοι  έφεραν το Ισλάμ στον πλανήτη και τι άλλο...!

ΥΓ: Πρώτον: Είναι ανησυχητικό ότι δεν ανακαλύφθηκε ακόμη στον πλανήτη Άρη παλάτι σαν του Ερντογάν.
Δεύτερον: Μήπως ο Νταβούτογλου και ο Ερντογάν πρέπει να ειδοποιήσουν τους τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ, να κάνουν μία ομαδική θυσία με 500 αποκεφαλισμούς, για να γιορταστεί καταλλήλως η νέα ανακάλυψη του Ισλαμικού μεγαλείου; Και ας δώσουν στη θυσία κι ένα όνομα: Αριάν κουρμπέτ μπαϊράμ...
Τρίτον: Τελικά, η παροιμία που λέει ότι η "τρέλα πάει στα βουνά" καταρρίπτεται. Αποδεδειγμένα, πλέον, πάει και στον... Άρη!
Τέταρτον: Πέρα από το γελοίο του πράγματος, η ομαδική παράκρουση στην οποία οδηγείται η γειτονική Τουρκία, την καθιστά χώρα άκρως επικίνδυνη και λίαν απρόβλεπτη... Ας το έχουν στο μυαλό τους στην Ελλάδα εκείνοι που "συνομιλούν με τον Θεό"...
ΠΑΡΑΛΗΡΕΙ Η HURRIYET: ΖΗΤΩ Η «ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ»
Παραληρεί η Hurriyet: Ζήτω η «Βόρεια Κύπρος»


Η Κύπρος δεν ανήκει ολοκληρωτικά στους Ελληνοκύπριους γράφει η Hurriyet
Για «μια από τις δύο πραγματικότητες στην Κύπρο» κάνει λόγο ο αρθρογράφος Γιουσούφ Κανλί της εφημερίδας Hurriyet υποστηρίζοντας ότι είναι άσχετη η ερώτηση «ποια είναι νόμιμη και ποια είναι έγκυρη».
Ο Κανλί θεωρεί πως για την επίλυση του Κυπριακού «πρέπει να αναγνωριστεί η ύπαρξη δύο δημοκρατιών, δύο λαών, δύο θρησκειών και δύο γλωσσών».
Προσθέτει, δε, ότι οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων, όσο «πολιτικά ορθές» κι αν είναι, να επιτύχουν την καταδίκη της Τουρκίας σε έναν διεθνή οργανισμό για «αλαζονεία» ή «άρνηση» συμμόρφωσης με αποφάσεις και ψηφίσματα, οι τακτικές αυτές αντανακλούν την λογική «όλα δικά μου» που είναι ασύμβατη με την ειρήνη σε μια περιοχή όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός λαοί, συνεχίζει προκλητικά ο Τούρκος αρθρογράφος. 

Η σχέση τους, συμπληρώνει, «δεν πρέπει να είναι αυτή της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας αλλά αυτή των δύο ισότιμων κοινοτήτων που μοιράζονται την ίδια πατρίδα».

Κατηγορεί, ακόμη , ως «ξεροκέφαλους» τους Ελληνοκύπριους που επιμένουν στη λογική της πλειοψηφίας-μειοψηφίας και ως εκ τούτου θεωρούν ότι δεν πρέπει ούτε καν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμβουλευτούν τους τουρκοκύπριους ή να συστήσουν μια κοινή επιτροπή για την εκμετάλλευση των φυσικών πηγών στη βάση της «πολιτικής ισότητας των δύο λαών». «Είναι άρρωστη η λογική πως οτιδήποτε υπάρχει πάνω, κάτω, μέσα ή έξω από την Κύπρο ανήκει στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και τους ελληνοκυπρίους» συνεχίζει παραληρώντας ο αρθρογράφος της Hurriyet.
Δε διστάζει μάλιστα να ζητήσει από τους Ελληνοκυπρίους «να ξυπνήσουν» αν συνεχίσουν να περιμένουν θεαματικές εξελίξεις μέσα από μονομερή ψηφίσματα από πλατφόρμες στις οποίες δεν ακούγεται η φωνή των τουρκοκυπρίων.
Εξηγεί ότι απαιτείται πολιτική θέληση για έναν πικρό συμβιβασμό αλλιώς δεν είναι διακριτή στον ορίζοντα η πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού.
«Δεν θα γίνει πραγματικότητα μέχρι που οι ελληνοκύπριοι να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα ότι η Κύπρος δεν είναι τελείως δική τους. Έχουν εταίρους στη Βόρεια Κύπρος» συμπληρώνει.
Το να υπονοεί κανείς ότι οι Τουρκοκύπριοι θα αποδεχθούν την ελληνοκυπριακή προεδρία, θα αποδεχθούν ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν λόγο στην εκλογή του τουρκοκύπριου αντιπροέδρου, θα παραδώσουν το δικαίωμά τους στο βέτο και ότι θα κάνουν τέτοιες τρελές δηλώσεις «υπέρ της επίλυσης» δεν θα βοηθήσει ως προς αυτό αλλά αντίθετα θα κάνει τους Τουρκοκύπριους να φωνάξουν πιο δυνατά: Ζήτω η «Βόρεια Κύπρος», γράφει χαρακτηριστικά.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών


Βασική οφειλή έως και 15.000 ευρώ μπορεί να ρυθμιστεί   σε 100 δόσεις  

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλώνΣήμερα Δευτέρα ή το αργότερο αύριο Τρίτη αναμένεται να εκδοθεί η νέα εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία έως και σε 100 δόσεις.

Μετά την έκδοση της εγκυκλίου από την κ. Σαββαΐδου, θα ανοίξει ο δρόμος για την ρύθμιση των οφειλών μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του TAXIS.

Με την τροπολογία που ψηφίσθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από τη Βουλή και ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης διατηρείται ανέπαφο το ρυθμιστικό πλαίσιο αποπληρωμής οφειλών των 100 δόσεων για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014.
Το in.gr θέλοντας να καταστήσει σαφείς όλες τις πτυχές της ρύθμισης απαντά σε 9 ερωτήσεις σχετικές με τη νέα διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών: 
1) Ποιες οφειλές εντάσσονται στη διορθωμένη ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών;
Φορολογικές οφειλές που ήταν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες την 1η Οκτωβρίου 2014. Συγκεκριμένα, υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.
Μετά από επιλογή του οφειλέτη υπάγονται στη ρύθμιση βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, αλλά και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται. 
2) Πώς μπορώ να υπαχθώ στη ρύθμιση;
Εντός των ημερών θα ανοίξει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Τaxis (www.gsis.gr) όπου ο κάθε φορολογούμενος με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορεί να υποβάλει αίτηση ρύθμισης , το αργότερο μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2015. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις των προηγουμένων ετών.
Αν από τις διασταυρώσεις προκύψει ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει υποβάλει δηλώσεις, θα πρέπει πρώτα να τις υποβάλει και μετά θα υπαχθεί στη ρύθμιση.
3) Σε πόσες δόσεις μπορώ να εξοφλήσω την οφειλή μου;
Βασική οφειλή έως και 15.000 ευρώ μπορεί να ρυθμιστεί σε 100 δόσεις, ενώ οφειλές μεγαλύτερου ύψους ρυθμίζονται έως και σε 72 μηνιαίες δόσεις. Δεν μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση φορολογούμενοι των οποίων η βασική οφειλή ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, αν εξοφλήσουν το υπερβάλλον ποσό του 1 εκατ. ευρώ, μπορούν να εντάξουν το υπόλοιπο της οφειλής τους σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
4) Πόσο μειώνονται οι προσαυξήσεις;
Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης μειώνονται και οι προσαυξήσεις. Όσο αυξάνονται οι δόσεις τόσο μειώνονται οι προσαυξήσεις. Ο νόμος ορίζει ότι για εφάπαξ εξόφληση διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων, για 12 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων, για 24 δόσεις ποσοστό 80%, για 36 δόσεις 70%, για 48 δόσεις 60%, για 60 δόσεις 50%, για 72 δόσεις 30%, ενώ για τις 100 δόσεις η διαγραφή των προσαυξήσεων περιορίζεται σε 20%.
5) Με ποιο επιτόκιο θα βαρύνονται οι δόσεις;
Το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται σε 4,56% σε ετήσια βάση από 8,5% που ισχύει κανονικά. Ο τόκος και επιβαρύνει τις υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές από την ημερομηνία υποβολή της αίτησης.
Ακόμη, από την υπαγωγή στη ρύθμιση και όσο αυτή διαρκεί οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
6) Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση της ρύθμισης και που;
Η πρώτη δόση της ρύθμισης πληρώνεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
Οι δόσεις καταβάλλονται στις τράπεζες ή στα EΛTA μέσω Ταυτότητας Οφειλής ή στην κατά περίπτωση υπηρεσία της φορολογικής
7) Αν κάποιος απολέσει μια δόση χάνει και  τη ρύθμιση;

Ο φορολογούμενος δεν χάνει τη ρύθμιση εάν χάσει μια δόση. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.
Αντιθέτως, ο φορολογούμενος χάνει τη ρύθμιση εάν δεν είναι φορολογικά ενήμερος από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες ή τέλος εάν έχει δηλώσει ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
8) Αν κάποιος απολέσει τη ρύθμιση μπορεί να επανενταχθεί; 
Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης δύναται εντός δύο μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.
9) Κάποιος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» μπορεί να «μεταπηδήσει» στη νέα ρύθμιση;
Μπορεί υπό την προϋπόθεση πως έως τις 31 Μαρτίου 2015 θα υποβάλει νέα ηλεκτρονική αίτηση. Όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» και τηρούν τους όρους της ρύθμισης υπόκεινται αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2013 σε επιτόκιο ύψους 4,56% και τυγχάνουν αναδρομικά από την ένταξή τους στη νέα ρύθμιση των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής.
Πάντως, όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη ενταχθεί και τηρούν τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής», θα έχουν κέρδος αν δεν εγκαταλείψουν τη ρύθμιση, καθώς προσαυξήσεις τους α υπολογιστούν με βάση τα νέα δεδομένα, δηλαδή με μειωμένο επιτόκιο, μείωση προσαυξήσεων και πρόσθετη μείωση 20% των προσαυξήσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Tο μεγάλο χάσμα και αδιέξοδο - δυσαρμονία μεταξύ Λαού και Εξουσίας

Η Δημοκρατία είναι το Πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία των πολιτών, εις την άμεση Δημοκρατία, ή κάποιων αντιπροσώπων τους εις την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.
Όμως εις την σύγχρονη εποχή η άσκηση της εξουσίας, εν ονόματι του λαού, από Κυβέρνηση και Κόμματα, ναι μεν προϋποθέτει την αποδοχή αυτών από τον λαό, από την άλλη πλευρά  δεν στερεί από τον λαό το δικαίωμα της έμμεσης συμμετοχής των πολιτών εις τις πολιτικές διαδικασίες, τις διαδικασίες διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, πέρα των εκλογών ανάδειξη των οργάνων της Πολιτείας. Η εξουσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα της Πολιτείας που είναι φορείς εξουσίας (Κυβέρνηση, Βουλή κ.ο.κ.) πρέπει να υπηρετούν και να προασπίζουν τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας, και όχι π.χ. κάποιου εκτός της κοινωνίας ή π.χ. κάποιων μόνο τμημάτων της. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να επιδιώκουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Επίσης σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την Αρχή της Πλειοψηφίας πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί που προασπίζουν τα συμφέροντα της Μειοψηφίας.
Όμως η σημερινή άθλια κατάσταση της χώρας μας, αυτή η χρεοκοπία της Πατρίδας μας και του Ελληνικού Λαού, εν καιρώ ειρήνης,  και η ανείπωτη ένδεια που βιώνει τώρα ο λαός μας οφείλεται κυρίως  εις την παρερμηνεία της ουσιώδους έννοιας της Δημοκρατίας, η οποία με την πάροδο του χρόνου δημιούργησε το τεράστιο χάσμα  μεταξύ του Λαού και των φορέων της Εξουσίας. Διότι το να ασκεί κανείς το δικαίωμα της ψήφου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπηρετεί την Δημοκρατία δηλαδή τα συμφέροντα της κοινωνίας.  Καθότι για την προάσπιση των συμφερόντων του ο ασκών το δικαίωμα της ψήφου, δηλαδή ο κάθε πολίτης,  οφείλει να είναι απόλυτα ενημερωμένος για τα κοινά π.χ. κοινωνικά, οικονομία, ανάπτυξη, παιδεία, υγεία, προβλήματα των συμπολιτών του, τους κανόνες συμπεριφοράς αυτού εντός του συνόλου της κοινωνίας κ.ο.κ.. Αλλά παράλληλα να ασκεί την ικανότητα σύγκρισης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας μας με τις Δημοκρατίες άλλων χωρών εις τις οποίες ευημερούν από πάσης απόψεως οι εκεί κοινωνίες.
Οι γνώσεις και οι απόψεις αυτές σε θέματα εθνικής, οικονομικής και  κοινωνικής πολιτικής εφοδιάζουν τον κάθε πολίτη με ικανότητες ερμηνείας, ανάλυσης, αξιολόγησης, αξιοπιστίας, για την επιλογή των προγραμμάτων κομμάτων αλλά και των προσώπων εκείνων οι οποίοι ζητούν από αυτόν  την αντιπροσώπευση του εις την άσκηση της εξουσίας. Βέβαια και μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες και την άσκηση της ψηφοφορίας, ο κάθε πολίτης οφείλει να ελέγχει επί καθημερινής βάσης εκείνους που έχει επιλέξει και εμπιστευθεί. Μία ευρωπαϊκή ρήση λέει: «η εμπιστοσύνη είναι καλή, όμως ο έλεγχος ακόμη καλύτερος!»
Δυστυχώς όμως οι μακροχρόνιες αυτές αδυναμίες των πολιτών της χώρας μας α)  να επιλέγουν με αξιοκρατικά κριτήρια τους αντιπροσώπους για την διακυβέρνηση της χώρας, β) να ασκούν ως πολίτες την ενεργό και  έμμεση συμμετοχή εις την άσκηση της Εξουσίας, και γ) να ασκούν διαρκή έλεγχο των αντιπροσώπων και των Κυβερνώντων, ήσαν και είναι επί δεκαετίες γνωστές εις το πολιτικό σύστημα εξουσίας της χώρας μας. Το οποίο για τον λόγο αυτόν αδιαφορεί για την δίκαιη και ανιδιοτελή υπηρέτηση και προάσπιση των συμφερόντων του συνόλου της κοινωνίας. Τουτέστιν εκ του λόγου αυτού το πολιτικό σύστημα εξουσίας δεν έχει την παραμικρή διάθεση να αλλάξει συμπεριφορά και νοοτροπία, η οποία θυμίζει εις το ελάχιστον τις Δημοκρατίες άλλων χωρών οι οποίες προασπίζονται τα συμφέροντα των κοινωνιών των και ενδιαφέρονται εσαεί για την οικονομική και κοινωνική ευμάρεια των πολιτών.
Εις την χώρα μας, δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες το πολιτικό σύστημα εξουσίας θεωρεί δεδομένο, αυτονόητο, ότι «δικαιωματικά» επικαλείται ευθαρσώς  την ετυμηγορία των λαού για επιβεβαίωση της αποτυχημένης πολιτικής και συνέχιση της άσκησης εξουσίας, Ένα άθλιο, ευτελές επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο επί δεκαετίες αναδεικνύει για την άσκηση εξουσίας κυβερνήσεις και κόμματα σε μία Δημοκρατία της ανυποληψίας, της αδιαφορίας, της αναξιοκρατίας. Ναι, μία Δημοκρατία κενού περιεχομένου, μία Δημοκρατία της ιδιοτέλειας, της πλασματικής και φούσκας-ευμάρειας, του εκφυλισμού, ευτελισμού, της διαφθοράς, της ατιμωρησίας, της απελπισίας και της φτώχειας. Μία Δημοκρατία της εθνικής ταπείνωσης, υποτέλειας και διεθνούς τώρα διασυρμού, ανάξιας του μεγάλου ιστορικού παρελθόντος και της αξιοπρέπειας της Πατρίδας μας.
Αυτή η μακροχρόνια δυσαρμονία μεταξύ Λαού και Εξουσίας ευθύνεται αναμφίβολα για την κατάρρευση και χρεοκοπία της Πατρίδας μας. Μία χρεοκοπία με οδυνηρές και ανυπολόγιστες τώρα συνέπειες για την τύχη του λαού μας. Διότι το τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο,  επί ετήσιας βάσης,  δημόσιο χρέος των 340 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ δεν είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμο, καθότι η χώρα μας δεν είναι εις θέση να καταβάλλει ούτε  τα τοκοχρεολύσια τα οποία με ευνοϊκές και μόνον εκτιμήσεις υπερβαίνουν ετησίως τα 10 δις ευρώ. Η ετήσια καταβολή των οποίων σημαίνει αέναη στέρηση της απαραίτητης οικονομικής ανάπτυξης, συνεχής μείωση του βιοτικού επιπέδου, εθνική υποτίμηση, αν μη τι άλλο νέους δανεισμούς και αναπόφευκτη αύξηση του δημόσιου χρέους. Ένα  τεράστιο χρέος το οποίο καθιστά τον Λαό και την Πατρίδα μας αιωνίως υποτελή και έρμαιο των διεθνών χρηματαγορών, και συγκεκριμένων συντελεστών και διαμορφωτών της παγκόσμιας πολιτικής.
Γεώργιος Εμ.Δημητράκης
Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στη Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.

Τέλος η επικουρική σύνταξη - Στα 80-90 ευρώ μέχρι το 2018

Τέλος η επικουρική σύνταξη - Στα 80-90 ευρώ μέχρι το 2018
Την εκτίμηση – σοκ ότι σε μόλις 3-4 χρόνια οι επικουρικές συντάξεις θα μοιάζουν με… φιλοδώρημα των 80 ευρώ, έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας, Νίκος Καλάκος, μιλώντας στο Mega.
«Με την κατάσταση που έχουμε σήμερα, το 2018, σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, η επικουρική σύνταξη δεν θα είναι σύνταξη, θα είναι ένα φιλοδώρημα της τάξης των 80-90 ευρώ», σημείωσε. Κάτι που εμμέσως επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις κύριες συντάξεις, όμως, το ύψος των επικουρικών ρυθμίζεται πλέον αυτομάτως, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες.
«Είναι συγκεκριμένα τα χρήματα στις επικουρικές. Με βάση λοιπόν αυτό το δεδομένο πρέπει να γίνει μία ισορροπημένη διάθεσή τους τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο να τα πάρει η σημερινή γενιά συνταξιούχων και να μην υπάρχει ευρώ για την επόμενη γενιά», σημείωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.
Όπως ανέφερε τα κουρέματα που ήδη έχουν ψηφιστεί είναι από 12,5% έως 47% από το 2011 έως σήμερα, ενώ το μέγεθος του νέου κουρέματος θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που πλέον βάσει νόμου, με τον πέλεκυ του μηδενικού ελλείμματος, κόβουν όσο χρειάζεται για να διατηρηθούν ισοσκελισμένα τα μεγέθη των επικουρικών ταμείων.

Όπως τόνισε σε μία προσπάθεια να καθυστερήσουν τις νέες, επώδυνες περικοπές, οι διοικήσεις των ταμείων έχουν φρενάρει την χορήγηση νέων επικουρικών, με πλέον χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ενώ ο ρυθμός ανά τρίμηνο ήταν 6.000 έως 7.000, πλέον οι εγκρίσεις έχουν πέσει κάτω από τις 1.000.
Πυθαγόρας: Ο σοφός στη δυσκολία φαίνεται

Η ευτυχία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η χρήση της Αρετής στην ελπίδα και τη δυστυχία.

Πρέπει, πραγματικά, να θεωρείται ο πιο άτυχος των ανθρώπων εκείνος που δεν έχει μάθει πως να αντέχει τη δυστυχία.

Κανένα ανθρώπινο ατύχημα δεν πρέπει να είναι απρόσμενο από εκείνους που είναι προικισμένοι με διάνοια. Να αντιμετωπίζεις τις ατυχίες σου με δύναμη και πολλή αξιοπρέπεια. Μη βλασφημείς και μην παραπονιέσαι αν η τύχη δεν σε έχει ευνοήσει, ή αν τα πράγματα έχουν πάει στραβά.

Αυτά μόνο τείνουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα και όχι να τα βελτιώσουν. Σταμάτησε τα δάκρυά σου, διαφύλαξε την ηρεμία σου και κάνε ότι περνάει από το χέρι σου για να επανορθώσεις. Είναι μεγάλο πράγμα να είσαι σοφός εκεί όπου οφείλεις, σε καταστροφικές συνθήκες.

Συχνά , οι ανόητοι γίνονται σοφοί, κάτω από την πίεση των δυστυχιών. Εφ’ όσον είμαστε άνθρωποι δεν πρέπει να περιγελούμε αλλά να θρηνούμε για τις συμφορές των άλλων. Πάνω απ’ όλα τα πράγματα , να σέβεσαι τον εαυτό σου. Να συμπεριφέρεσαι όπως ταιριάζει σ’ ένα Γιό του Θεού.

Και ως τέτοιος, μη σκέφτεσαι με μικροπρέπεια ούτε με εκφυλισμό, σχετικά με τον εαυτό σου, ούτε να κρύβεις σκοτεινές σκέψεις. Εκείνος που έχει Φως μέσα του έχει μια λαμπρή μέρα, αν και περιβάλλεται από το σκοτάδι. Στον ευγενή όλα τα πράγματα είναι αγνά. Όλα τα σημεία του ανθρώπου, όπως εκείνα ενός αγάλματος, οφείλουν να είναι όμορφα.

Να σκέφτεσαι όλα τα σημεία του σώματός σου ως ωραία και κανένα ως χαμηλό ή ταπεινό. Να φέρεσαι στον εαυτό σου σαν να είναι ελεύθερος άνθρωπος, με το να θυμάσαι ότι κανένας δεν είναι ελεύθερος αν δεν έχει κυριαρχία στον εαυτό του. Η ελευθερία είναι η ονομασία της Αρετής. Η σκλαβιά της κακίας. Είναι αναγκαίο να κάνουμε πόλεμο μόνο με πέντε πράγματα:
τις αρρώστιες του σώματος, την άγνοια του πνεύματος, τα πάθη του σώματος, τα στραβά της πόλης και τη διχόνοια των οικογενειών.

Πυθαγόρας

Πόσο ισχυρή είναι στην πραγματικότητα η Τουρκία;



Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι σε γιορτή-διαδήλωση του Νεβρόζ, στο Ντιγιαρμπακίρ
 
Σάββας Καλεντερίδης
 
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο θέμα των σοβαρότατων εξελίξεων που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, εξελίξεις που δρομολογεί η ίδια η Ιστορία, με τον διεθνή παράγοντα να παίζει τον ρόλο του επιταχυντή, εκεί που αυτό επιβάλλουν τα στρατηγικά συμφέροντά του.
Στο ευρύτερο θέατρο των εξελίξεων συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος και η Ελλάδα, με την Τουρκία να χάνει για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα στις πολιτικές της που σχετίζονται με το Κυπριακό και το Κουρδικό.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει νευρικότητα στην Αγκυρα, μια νευρικότητα που έρχεται να κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση της τουρκικής επιθετικότητας, που το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΑΟΖ της Κύπρου, χωρίς να μας επιτρέπει η Αγκυρα να ξεχνάμε και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Οπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας, η Τουρκία αρνείται να δεχτεί ότι το διεθνές δίκαιο των θαλασσών αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωών, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου αρνείται να δεχτεί ακόμα και αυτό που αποδέχεται το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ότι υπάρχει κυρίαρχο κράτος με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία.

Για να ανατρέψει δε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρεί με πειρατικές μεθόδους και με την απειλή της χρήσης βίας να επιβάλει τους δικούς της σχεδιασμούς.

Δεν χάνει δε την ευκαιρία να υπενθυμίζει και να απειλεί ανοιχτά την Αθήνα ότι την ένταση που δημιουργεί στη Μεσόγειο είναι πολύ εύκολο να τη μεταφέρει στο Αιγαίο. Μάλιστα, όλους αυτούς τους υπολογισμούς τούς κάνει θεωρώντας ότι η Ελλάδα, λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη και λόγω της... τρόικας, που ελέγχει ασφυκτικά τις αμυντικές δαπάνες, είναι πιο ευάλωτη και άρα θα υποκύψει στους εκβιασμούς και τις πιέσεις της.

Εμείς απλά θα υπενθυμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Τουρκία υπέστη μια δεινή ήττα στην πόλη Κομπάνι κυριολεκτικά από μια χούφτα «ελεύθερους πολιορκημένους». Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ο πόλεμος στο Κομπάνι ήταν μεταξύ της Τουρκίας και του ΡΚΚ.

Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι το διήμερο της εξέγερσης των Κούρδων (6-7 Οκτωβρίου 2014), που ήταν ένα μήνυμα αλλά και μια γενική πρόβα του ΡΚΚ για την ημέρα που θα κηρύξουν την ανεξαρτησία τους, εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι ξεχύθηκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν αλλά και σε μεγαλουπόλεις της Τουρκίας, πυρπολώντας περισσότερα από δυόμισι χιλιάδες δημόσια κτίρια και αγάλματα του Κεμάλ!

Η κατάσταση ήταν τόσο κρίσιμη που αρκετοί Τούρκοι υπουργοί παρακαλούσαν τους Κούρδους ηγέτες να σταματήσουν την εξέγερση!

Αυτά τα αναφέρουμε για να τα λάβουν υπ' όψιν τους εκείνοι που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της... Τρόικας είναι παρωνυχίδα σε σχέση με το Κουρδικό, που καλείται να αντιμετωπίσει η Τουρκία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "κυριακάτικη δημοκρατία"

Ανιση η μάχη με τους δανειστές: Τα θέλουν όλα…



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πολλοί αναγνώστες στέλνουν μηνύματα και θέτουν ένα βασικό ερώτημα: Εάν την Ελλάδα κυβερνούσε ένας άλλος πρωθυπουργός, οι δανειστές θα ήταν χειρότεροι, καλύτεροι ή θα παρουσίαζαν το ίδιο σκληρό πρόσωπο, τις ίδιες ανάρμοστες και απαράδεκτες προτάσεις, που έφεραν δυστυχία στον λαό;

Είναι εύκολη η απάντηση και δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς εκ των έσω τις διαδικασίες και τον τρόπο σκέψης των δανειστών. Αρκεί να ανατρέξει στα (σχεδόν) πέντε «πέτρινα» χρόνια του Μνημονίου και να συγκρίνει τον τρόπο συμπεριφοράς των δανειστών έναντι των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Η συμπεριφορά ήταν (και είναι) ίδια και απαράλλακτη. Ανεξαρτήτως των γνώσεων που έχω λόγω της θέσης μου ως ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον και της κάλυψης του ΔΝΤ, στο πλαίσιο μιας έρευνας που συνεχίζεται διαπίστωσα (και πάλι με ευκολία) ότι τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, από την έναρξη του ελληνικού προγράμματος μέχρι σήμερα, διαφέρουν ελάχιστα. Θα έλεγα πως επί κυβέρνησης Σαμαρά, τα πρωτοσέλιδα που αφορούν τις πιέσεις των δανειστών είναι ακόμα πιο σκληρά.

Μία άλλη διαπίστωση που έχω κάνει όλο αυτό το διάστημα είναι ότι κάθε φορά που οι κυβερνήσεις Παπαν­δρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά δικαιολογημένα αντιδρούσαν (και αντιδρούν) στις υποδείξεις των δανειστών, αναγκάζονται, μερικές φορές με «βίαιο τρόπο», να ανακρούσουν πρύμναν. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα. Επιβάλλουν πάντοτε τις απόψεις τους και αυτό το γεγονός δεν μειώνει καθόλου μα καθόλου τον πατριωτισμό ή την αντίσταση των Ελλήνων πολιτικών με τους οποίους διαπραγματεύονται. Είναι μία καθημερινή, αλλά άνιση «μάχη».

Αλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αποφάσισαν να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα και να αφήσουν κατά μέρος τις «μαγκιές». Είπαν, αφού μπήκαμε στον χορό, θα χορέψουμε. Αντιθέτως, εμείς συρθήκαμε στον μηχανισμό λόγω της ανικανότητας των πολιτικών, δώσαμε υποσχέσεις και αναλάβαμε υποχρεώσεις που δεν υλοποιήσαμε στην πλειονότητά τους, με αποτέλεσμα να έχουμε εισέλθει στον πέμπτο χρόνο Μνημονίου χωρίς ελπίδα ότι η έξοδος είναι κοντά.

Οποιος και να κυβερνήσει την Ελλάδα, όποιες αγαθές και καλόπιστες προθέσεις και να έχει, η μοίρα του είναι προδιαγεγραμμένη. Από τις 10 Μαΐου 2010 η Ελλάδα είναι αλυσοδεμένη και το τέλος του ελληνικού προγράμματος θα επέλθει μόνο με την πλήρη υλοποίησή του. Οι τσαμπουκάδες απλώς επιμηκύνουν τη δυστυχία των πολιτών…
Είναι αδιανόητο, μετά από τόσες θυσίες του λαού, η χώρα να παραμένει υπό το ζυγό του Μνημονίου. Και το συμπέρασμα μου δεν πρόκειται να αλλάξει: Χωρίς σχέδιο οδήγησαν την Ελλάδα στο μηχανισμό και στην επιβολή του Ελληνικού Προγράμματος. Και στο τέλος ούτε το υλοποίησαν για να εξέλθει η χώρα μία ώρα γρηγορότερα από το γκρεμό…


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Πνίγονται στην μπόχα των σκανδάλων...

Πνίγονται στην μπόχα των σκανδάλων...
Οι Γερμανοί και η τρόικα αποφάσισαν να ξεπαστρέψουν και τους διαπλεκόμενους φίλους τους.
Πνiγεται στη μπόχα που αναδύουν τα γιγαντιαία σκάνδαλα η ετοιμόρροπη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ καταρρέει με πάταγο και το σύστημα της διαπλοκής, που είχε υπηρετήσει πιστά την τρόικα και τους ξένους τοκογλύφους.
Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά και τους λογαριασμούς Ελλήνων ολιγαρχών σε Ελβετία και άλλους φορολογικούς παραδείσους είναι καταιγιστικές.
Αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συγκεντρώσει στοιχεία – φωτιά με τα οποία τροφοδοτούν την ελληνική δικαιοσύνη.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η εισαγγελική έρευνα στο γερμανικό κολοσσό της «Krauss Maffei», λίγες ώρες μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς και άνδρες του ΣΔΟΕ στα γραφεία και τις βίλες του Θωμά Λιακουνάκου για να συγκεντρώσουν υλικό για την προμήθεια των Leopard, των Απάτσι και άλλα ύποπτα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η ταυτόχρονη επέμβαση των εισαγγελικών και εφοριακών αρχών σε Ελλάδα και Γερμανία δείχνει την απόφαση των Γερμανών και της Μέρκελ να τελειώνουν με το ετοιμόρροπο σύστημα των Ελλήνων νταβατζήδων, που θησαύρισε από τις μίζες, τις προμήθειες και τις απάτες, φυγαδεύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ελβετικές τράπεζες και εταιρείες άλλων φορολογικών παραδείσων. Την απόφαση αυτή πήραν οι Γερμανοί στην προσπάθειά τους να ηρεμήσουν την οργή του κόσμου για την άγρια λιτότητα που έχουν επιβάλλει στην Ευρώπη.
Άλλωστε και οι Αμερικανοί θέλουν να τελειώνουν με τους ολιγάρχες και το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο.
Γιαυτό όσοι από τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και πολιτικούς προσέφεραν γη και ύδωρ στους ξένους τοκογλύφους για να συνεχίσουν το καθεστώς της ιδιότυπης ασυλίας, έχουν αρχίσει να ανησυχούν γιατί καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τις μαύρες καταθέσεις που έχουν σε ξένες τράπεζες και να βρεθούν αντιμέτωποι με κακουργηματικές διώξεις.
Η περίπτωση Καρατζαφέρη που έκανε το… λούστρο της τρόικας και το ντελάλη του μνημονίου από τα κανάλια της διαπλοκής είναι χαρακτηριστική. Τον έδωσαν στεγνά και ας ήταν απ΄ τους καλύτερους… «κουκουλοφόρους» που κάποια στιγμή διέθετε η τρόικα!
Φαίνεται ότι ο Καρατζαφέρης και ο Γιάννος Παπαντωνίου θα έχουν την ίδια τύχη με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ έρχεται και η σειρά και άλλων πολιτικών εκδοτών, δημοσιογράφων και επιχειρηματικών παραγόντων. Ήδη το σύστημα της διαπλοκής άρχισε να οργανώνει τις άμυνες και γιαυτό μην εκπλαγείτε αν στο αμέσως προσεχές διάστημα δείτε το καρτέλ της διαπλοκής να πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της τρόικας... Κορυφαίοι οικονομικοί και εκδοτικοί παράγοντες τραπεζίτες μεσάζοντες και αεριτζήδες έχουν διαπιστώσει με καθυστέρηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση δικαστικής ομηρίας. Οι λογαριασμοί τους στο εξωτερικό αποκαλύπτουν τις απάτες που έχουν κάνει στην Ελλάδα και οι Γερμανοί αποφάσισαν να τους ξεπαστρέψουν όπως είχαν κάνει και με τους κουκουλοφόρους δοσίλογους της κατοχής όταν πλέον δεν τους χρειαζόταν, τότε που τους εκτελούσαν οι ίδιοι…
Ήδη το πανηγύρι αρχίζει από αύριο με τη Δικαιοσύνη να αναζητεί τους πολιτικούς και τους άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής που άρπαξαν τα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ μόνο από τρία εξοπλιστικά προγράμματα.
Η κίνηση των λογαριασμών της εταιρείας ΙΝΤΕΡΑΞΙΟΝ που είχε έδρα το Μονακό καίει κόμματα και υψηλόβαθμους παράγοντες από αυτούς που μας έκαναν καθημερινά μαθήματα για το πώς θα πρέπει να είμαστε υπάκουοι απέναντι στην τρόικα. Το κανόνι θα σκάσει όταν οι εισαγγελείς θα αρχίσουν να καλούν τους ταμίες των συστημικών κομμάτων προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το μαύρο χρήμα που έρεε άφθονο για να συντηρεί τις κομματικές πελατείες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη άρχισαν να εξαφανίζονται και οι διαχειριστές των παράκτιων εταιρειών όπως αυτής που εντοπίστηκε στο Μονακό.
Ελπίζουμε να μην βρεθεί και αυτός… «αυτοκτονημένος», όπως έγινε με τον αντιπρόσωπο των ρωσικών TOR MI Βλάση Καμπούρογλου.
Το σύστημα δεν αντέχει άλλο τη μπόχα των σκανδάλων. Ειδικά αυτά στα οποία εμπλέκονται οι συστημικοί παίχτες όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος ο οποίος για ολόκληρες δεκαετίες μονοπωλούσε τα εξοπλιστικά προγράμματα εξ αιτίας των σχέσεων που είχε με τους ηγετικούς πυρήνες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το εκδοτικό κατεστημένο. Είναι τέτοιο το μέγεθος της διαπλοκής που θα συμπαρασύρει ολόκληρο το σύστημα. Η μαφία της μίζας ήταν διακομματική και το μοίρασμα πάντα αναλογικό.
Ακόμα και επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ασκούσε πιέσεις για να δοθούν οι μεγάλες δουλειές στο Θωμά Λιακουνάκο. Αυτόν ήξεραν, αυτόν εμπιστεύονταν, γιατί ήταν πάντα «κύριος» στις συναλλαγές του με το πολιτικό σύστημα. Εξ άλλου το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ακόμα και για προγράμματα τα οποία δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Η Δικαιοσύνη έχει τώρα όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να προχωρήσει σε βάθος τις έρευνες και να μπουζουριάσει στον Κορυδαλλό όλους τους μεσάζοντες και τους αεριτζήδες που για δεκαετίες ολόκληρες έπιναν το αίμα του ελληνικού λαού, θησαύριζαν και εξαφάνιζαν το δημόσιο χρήμα σε φορολογικούς παραδείσους. Μετά τη μαφία των εξοπλιστικών σειρά έχει η μαφία των μεγάλων συμβάσεων με υπουργεία και ΔΕΚΟ καθώς και η μαφία των δημοσίων έργων. Οι λογαριασμοί μιλάνε από μόνοι τους αρκεί οι δικαστές να έχουν τόλμη και αποφασιστικότητα.
Οι Γερμανοί εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται στα σκάνδαλα αρχίζουν από σήμερα παρέλαση στα ανακριτικά γραφεία. Είναι σίγουρο ότι θα μιλήσουν γιατί έχουν παραγραφεί γι’ αυτούς τα ποινικά αδικήματα και θα κληθούν να πληρώσουν μόνο πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αξιοποιήσει ταχύτατα το υλικό των καταθέσεων για να προχωρήσει στην άσκηση διώξεων για να δώσει το μήνυμα ότι η ασυλία τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα για όλους τους πολιτικούς και διαπλεκόμενους.

ΠΗΓΗ

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΤΟΗΤΗ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ...


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Διεθνολόγος-Στρατιωτικός Αναλυτής. Ειδικός σε θέματα ΝΑΤΟ-Ασύμμετρων απειλών-Τρομοκρατίας και παγκόσμιας ασφάλειας.

Απτόητη η Άγκυρα συνεχίζει την ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά της... απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία με σταθερή έμφαση στις αεροναυτικές της δυνάμεις οι όποιες ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο υπερτερούν σε πολύ υπολογίσιμο βαθμό (πλην του Ισραήλ).
Στην διάρκεια των τελευταίων ημερών πέραν της συνεχιζόμενης θρασύτατης παρουσίας του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός», μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι Τούρκοι προχώρησαν σε σειρά
παραβιάσεων των χωρικών μας υδάτων ως και του εναερίου μας χώρου στην Χίο, κοντά στην Κω καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις μου το Καστελόριζο υπολείπεται της ΝΑ Μεσογείου μόνο , αναφορικά με ενδεχόμενη περιοχή εκδήλωσης θερμού επεισοδίου, μέσω κάποιας ασύμμετρης ενέργειας.. Και όλα αυτά ενώ αναμένουμε μέσα στις προσεχείς ημέρες τον πρωθυπουργό της γείτονας χώρας Νταβούτογλου στα πλαίσια του Συμβουλίου των δύο χωρών για να συζητήσει διάφορα θέματα με την Ελληνική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι δεν φαίνεται να επηρεαστήκαν σημαντικά από την πρόσφατη τριμερή Ελλάδος-Κύπρου –Αιγύπτου στο Κάιρο και το σχετικό ανακοινωθέν, αφού γνωρίζουν επί χρόνια τις εγγενείς αδυναμίες της Αθήνας να καλύψει πρακτικά την Μεγαλόνησο, τις εσωτερικές διχογνωμίες στην Λευκωσία για επιμέρους χειρισμούς (αναφορικά με τον διάλογο Ε/Κ και Τ/κ και όχι μόνο), ενώ η Αίγυπτος έχει πολλά δικά της προβλήματα να επιλύσει πριν στραφεί στα της ΝΑ Μεσογείου.(η κατάσταση με τα τζιχάντια στο Σινά είναι έκρυθμη, οι σχέσεις με την Χαμάς προβληματική, το εσωτερικό χάος της Λιβύης διευρύνεται, το λεγόμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο ήδη προώθησε επαφή με μια ακραία Ισλαμική οργάνωση στο εσωτερικό της χώρας, η Μουσουλμανική Αδελφότητα παρά τα κατασταλτικά μέτρα του στρατιωτικού καθεστώτος ενώ έχει ακόμα ανοικτά τα νότια μέτωπα με το Σουδάν και την Αιθιοπία σχετικά με τα φράγματα του Νείλου που αφορούν τους υδάτινους πόρους ). Ήδη μέσα στην εβδομάδα έγινε μια περίεργη επίθεση τζιχαντιών σε πλοίο του Αιγυπτιακού ναυτικού με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους μεταξύ άλλων και 8 στελέχη του, από την ανταλλαγή πυρών.

Η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο δυστυχώ εκ νέου υπαναχωρεί σε πολλά επιμέρους θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκοκυπριακή πλευρά για το εθνικό θέμα ως και για την συνέχιση των ερευνών στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, . Επιπρόσθετα δεν έχει καταθέσει ξεκάθαρες συντεταγμένες της δικής της ΑΟΖ

Αμφότερα τα μεγάλα κόμματα ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ εκ νέου παλινωδούν , δείχνοντας έλλειψη στρατηγικής και αυτοπεποίθησης στις δίκαιες θέσεις της Λευκωσίας. Παράλληλα μετά την συνάντηση του Καΐρου οι διεθνείς παράγοντες μέσω των γνωστών πιεστικών μεθόδων φαίνεται ότι ενήργησαν εκ νέου παρασκηνιακά , με την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και την ηγεσία του ΑΚΕΛ να μην διατηρούν την αρχική ζέση τους. Επιπλέον εκκρεμούν επισκέψεις του Προέδρου σε Μόσχα και Τελ Αβίβ για να εξετάσει από κοινού ,με Πούτιν και Νετανιέχου ποιες πιθανό να είναι οι εγγυήσεις σε μείζονα ζητήματα ασφαλείας και ειδικά στην περίπτωση που η Τουρκική επιθετικότητα εκφραστεί στην πράξη μέσω ασύμμετρης ενέργειας.
Η κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο θα παραμείνει για αρκετό διάστημα έκρυθμη αφού η συγκεκριμένη περιοχή είναι τμήμα του τόξου κρίσης που αρχίζει από το Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας και μέσω Μεσοποταμίας περνάει από τη ΝΑ Μεσόγειο και καταλήγει στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη. Όλα τα επιμέρους ανοικτά θέματα θα είναι σε εκρηκτική κατάσταση , στο προσεχές διάστημα. Για την Άγκυρα δεν είναι αποκλειστικά το οικονομικό θέμα από τους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ. Για την Τουρκία το θέμα είναι-όπως γράφουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες των Ακαδημιών Πολέμου- να είναι παρούσα η χώρα στο υπό καταλυτική μετεξέλιξη τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και Μέσης Ανατολής μέσα στα επόμενα χρόνια . Η Τουρκία θέλει να έχει ισχυρή επιρροή και λόγο στην περιοχή για αυτό και έχει αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο και την παρουσία των αεροναυτικών της δυνάμεων.

Αναφορικά με το τελικό ανακοινωθέν του Καΐρου είναι επίσης απαραίτητο να αξιολογήσουμε τις αντιδράσεις πολλών χωρών της περιοχής αλλά και διεθνών οργανισμών. Πχ της κυβέρνηση του Λιβάνου στην όποια συμμετέχει η ριζοσπαστική Χεζμπολλάχ. Επίσης η θέση της Παλαιστινιακής Αρχής ως και της Χαμάς αφού η Λωρίδα της Γάζας έχει έξοδο προς την Μεσόγειο. Το Ισραήλ θα ήταν σημαντικό να ξεκαθαρίσει την θέση του απέναντι σε πολλές επιμέρους περιπτώσεις ενδεχόμενης κρίσης. Οι τετραμερείς ή τριμερείς ή πενταμερείς είναι καλές αν έχουνε «δόντι» διαφορετικά είναι «χάρτινες τίγρεις» (είναι πολλές οι τριμερείς στα Βαλκάνια και όχι μόνο που στο βάθος δεν απέδωσαν, πχ μεταξύ Ελλάδος-Αρμενίας-Ιράν, Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στις οποίες κατά καιρούς είχαμε επενδύσει πολλά και στο τέλος ήταν χώρος φιλολογικών συζητήσεων. Ασφαλώς θα είναι καλό να γνωρίζουμε από πολιτικής πλευράς τις θέσεις του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, του Αραβικού Συνδέσμου , της ΕΕ. του Παγκοσμίου Οργανισμού Ενέργειας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας κα. Δεν φθάνουν τα ευχολόγια του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η μεγαλόνησος επί 40 χρόνια έχει βαρεθεί να ακούει μεγαλοστομίες και διακηρύξεις. Είναι καιρός για να υπάρξει μια πιο γενναία παρέμβαση κάτι που προφανώς δεν επιθυμεί η Άγκυρα. Και ας το δούμε πιο πέρα λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΝΑ Μεσόγειος είναι στις 3 πιο στρατικοποιημένες γωνιές του πλανήτη και ως εκ τούτου εύκολα μπορεί να εμφανιστεί υποτροπή.(λόγω Παλαιστινιακού-Λιβανικού-τζιχαντιστών –εμφυλίου πολέμου στην Συρία-εκρηκτική κατάσταση σε Λιβύη-και ασφαλώς στις επιχειρήσεις του συνασπισμού των 63 χωρών κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ελλάδα και η Κύπρος καλούνται πέραν της μόνιμης και προκλητικής στάσης της Άγκυρας να ενισχύσουν όλα τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τζιχαντικής ενέργειας σε χερσαίο ή θαλάσσιο χώρο γιατί την συνάντηση του Καΐρου στην οποία το τελικό ανακοινωθέν αναφέρεται στη καταπολέμηση ως και στη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας δεν την είδαν με καθόλου καλό μάτι οι Ισλαμιστές-εξτρεμιστές όπως διαφαίνεται από τους σχολιασμούς αρκετών ιστοσελίδων εκρηκτικού περιεχομένου.

Ο υπογράφων μεταξύ άλλων και μετά τα συμφωνηθέντα στο Κάιρο –και προφανώς διαβλέποντας-την απύθμενη θρασύτητα της Τουρκικής πλευράς , προτείνει τα εξής (γιατί ένα θερμό επεισόδιο θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα δυο Ελληνικά κράτη) :

* Στα πλαίσια των διαθέσιμων πόρων και δυνάμεων μια πιο κινητικήαεροναυτική παρουσία στο τρίγωνο Καστελόριζου –Λασίθι-Κύπρος.

*Η Κύπρος επειδή πρόκειται να αντιμετωπίσει επί χρόνια προκλήσεις στην ΑΟΖ θα ήταν καλό να προχωρήσει στην υιοθέτηση αντιλήψεων μιας πιο «έξυπνης άμυνας». Έχει κατά καιρούς επενδύσει μεγάλα ποσά και σε λάθος όπλα με αποτέλεσμα να διαθέτει πανσπερμία υλικού που τελικά δεν ενισχύει το ολοκλήρωμα ασφαλείας και άμυνας. Οι βασικές πλέον απειλές για το νησί δεν προέρχονται αποκλειστικά από τους κατοχικούς στρατιώτες και τον οπλισμό που φέρουνε. Η Εθνοφρουρά έχει περιορισμένες δυνατότητες αντίστασης και δεν μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να αμυνθεί, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι από διάφορες κινήσεις των Τούρκων (που μπορούν να της προκαλέσουν) καίρια πλήγματα. Η Λευκωσία και ειδικά τα στελέχη της Εθνοφρουράς θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένα για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και κινδύνων. Παρακολουθώ επί χρόνια αρκετές μελέτες Ελληνοκυπρίων αξιωματικών στις διάφορες Σχολές Επιτελών μας που είναι στατικές, χωρίς παραγωγή ιδεών ως και πάνω στην ίδια θεματολογία. Αυτά πέρασαν ανεπιστρεπτί. Να αλλάξουμε μυαλά και να δίδονται θέματα σύγχρονα προς μελέτη, όπως γίνεται στις Ακαδημίες Πολέμου της Τουρκίας καθώς στο ας το αποκαλέσω με μια πιο απλή έκφραση Πανεπιστήμιο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.(αναφέρομαι στην περιοχή μας)

* Η Τουρκία παρακολουθεί και διδάσκεται από τις κινήσεις Πούτιν στην Ουκρανία. Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να αναβαθμίσουν και συντονιστούν αναφορικά με τις Ψυχολογικές-Πληροφορικές επιχειρήσεις καθώς και με την προώθηση των θέσεων μας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υστερούμε οικτρά. Καθολική αναβάθμιση του τομέα των Πληροφοριών. Η Κύπρος υστερεί δραματικά, ενώ εμείς σε αυτό τον τομέα κινούμαστε ερασιτεχνικά….Απαιτείται μεγάλη προσοχή.

*Επειδή η ΑΟΖ είναι μεγάλος χώρος(εκτασιακά) απαιτείται η διαρκής παρουσία ως και πτήσεις Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας , μη-επανδρωμένων αεροσκαφών , συνεχής εκπαίδευση Κυπρίων εφέδρων στις νέες αντιλήψεις περί άμυνας και ασύμμετρων απειλών , προμήθεια ταχύπλοων σκαφών με πυραύλους επιφανείας-επιφανείας , μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων Έρευνας-Διάσωσης στον Κυπριακό χώρο καθώς και διευρυμένης ακτίνας δράσης επάκτιων συστοιχιών (που να είναι ικανές να απειλήσουν τα εχθρικά πλοία). Η χώρα μας θα πρέπει να αποσυρθεί από το MARITIME COMPONENT της πολυεθνικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο (σε εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΣΑ//ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο και την μη-εισαγωγή όπλων εκεί) Το μέτωπο της κρίσης έχει αλλάξει πολύ συγκριτικά με το 2006. Έτσι μπορούμε να διαθέσουμε το πλοίο μας σε πιο διαφορετικό πλαίσιο…

*Ο τομέας της ενεργειακής ασφάλειας μελετάται εκτενώς από το ΝΑΤΟ, ενώ σε χώρα της Βαλτικής υπάρχει συγκεκριμένο κέντρο όπου γίνονται πολλές και ενδιαφέρουσες μελέτες. Ασφαλώς η Κύπρος δεν είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ για να μπορεί να έχει άμεση πληροφόρηση. Όμως η χώρα μας μπορεί να συνδράμει με έξυπνο τρόπο και χωρίς να προκληθούν περίεργες αντιδράσεις…..

Η κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο εκτιμάται ότι για αρκετό διάστημα θα είναι πολύ ρευστή και θα εγκυμονεί υπολογίσιμους κινδύνους για Αθήνα και Λευκωσία. Η αμυντική μας στάση πίσω από το Διεθνές Δίκαιο είναι σωστή αλλά δεν βοηθάει, όταν έχεις κακό γείτονα.
Τέλος πάνω από όλα χρειάζεται ενδυνάμωση ηθικού του λαού ως και ετοιμότητα για την διαχείριση πολύπλοκων και πολυπαραμετρικών κρίσεων.

ΠΗΓΗ katohika


Οι νύχτες των αντιπαραγωγικών


rounded_corners
Όταν βλέπουμε και θαυμάζουμε εντυπωσιακές εικόνες από τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, συχνά ξεχνάμε ότι πίσω από τις εικόνες αυτές, όπως και πίσω από κάθε αεροσκάφος, ελικόπτερο, πλοίο, άρμα κλπ. των ΕΔ που κινείται, βρίσκεται μια ολόκληρη αλυσίδα ανθρώπων που πρέπει να λειτουργήσει άψογα, ώστε οι προγραμματισμένες πτήσεις, κινήσεις, ασκήσεις κλπ. να εκτελεστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και με απόλυτη ασφάλεια.
Είναι οι χειριστές που θα απογειωθούν με κάθε καιρό για να ανταποκριθούν σε κάποιο Mayday στη μέση της Μεσογείου, είναι οι σηματωροί που θα τους καθοδηγήσουν, είναι οι τεχνικοί που θα κάνουν hot refuelling πάνω σε ελικοδρόμια φρεγατών και θα αποκαταστήσουν τις βλάβες στο φως ενός φακού. Είναι, αντίστοιχα, τα στελέχη όλων των κλάδων των ΕΔ που κάνουν το καθήκον τους κάθε μέρα, και πέραν του ωραρίου, κι έτσι κρατούν τον ελληνικό αμυντικό μηχανισμό όρθιο.  Είναι όλοι εκείνοι, που κάποιο παχύδερμο κάποτε τους αποκάλεσε “αντιπαραγωγικούς”.
Μας έκαναν την τιμή να μας εμπιστευτούν μερικές εικόνες από την “αντιπαραγωγική” καθημερινότητά τους της προηγούμενης εβδομάδας, που τις δημοσιεύουμε παρακάτω.
Ας ξεκινήσουμε με μια φωτογραφία αεροδιακομιδής ασθενούς με εναέρια μέσα των ΕΔ, από αυτές οπου έχουν γίνει ρουτίνα:
rounded_corners
Η λιτή ανακοίνωση του ΓΕΝ αναφέρει: “Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 26 Οκτωβρίου 2014, ελικόπτερο του ΠΝ (τύπου S-70B Aegean Hawk), διενήργησε αεροδιακομιδή ασθενή Βρετανικής υπηκοότητας, που επειγόντως έπρεπε να μεταφερθεί σε κατάλληλο νοσοκομείο, από το κρουαζιερόπλοιο ΝΑUTICA, το οποίο έπλεε στην περιοχή νοτιοδυτικά Πελοποννήσου, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας”.
Αυτά που δεν μαθαίνει το ευρύ κοινό σε μια τέτοια αεροδιακομιδή “ρουτίνας” είναι π.χ. ότι το S-70B Aegean Hawk, για να εκτελέσει την αποστολή αυτή, έφτασε 120 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, ουσιαστικά στη μέση της Μεσογείου. Ότι, αφού εκτέλεσε την αποστολή επιτυχώς, επέστρεψε στη βάση του υπό καταρρακτώδη βροχή. Ότι εκείνη την Κυριακή, εκτός από το πλήρωμα του ελικοπτέρου, επί ποδός ήταν και το προσωπικό υποστήριξης που ετοίμασε αλλά και παρέλαβε το ελικόπτερο μετά την επιστροφή του, για να προβεί (μεταξύ των άλλων) και στην αναγκαία πλύση σκάφους και κινητήρων, για την αποφυγή της διάβρωσης από το αλάτι της θάλασσας.
Άφιξη του ελικοπτέρου S70 Aegean Hawk μετά την αποστολή αεροδιακομιδής...
Άφιξη του ελικοπτέρου S-70 Aegean Hawk μετά την αποστολή αεροδιακομιδής.
Συνθήκες εργασίας
O σηματωρός καθοδηγεί το ελικόπτερο.
Πλύση κινητήρων. Διαδικασία υποχρεωτική για κάθε ελικόπτερο που πετάει κάτω των 500ft, για να απομακρυνθούν τα άλατα που προκαλούν διάβρωση. Στα S70 είναι πιο απλή ενώ στα ΑΒ212 απαιτεί πολλαπλάσιο προσωπικό και χρόνο. Η διαδικασία εκτελείται ... αυστηρά εντός ωραρίου δημοσίων υπηρεσιών!
Πλύση κινητήρων. Διαδικασία υποχρεωτική για κάθε ελικόπτερο που πετάει κάτω των 500ft, για να απομακρυνθούν τα άλατα που προκαλούν διάβρωση. Στα S70 είναι πιο απλή ενώ στα ΑΒ212 απαιτεί πολλαπλάσιο προσωπικό και χρόνο. Η διαδικασία εκτελείται … αυστηρά εντός ωραρίου δημοσίων υπηρεσιών!
Πλύση σκάφους για την προστασία του από τη διάβρωση. Στα S70 είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία ενώ στα ΑΒ212 εκτελείται... παραδοσιακά με λάστιχο κουβά και σφουγγάρι.
Πλύση σκάφους για την προστασία του από τη διάβρωση. Στα S-70 Aegean Hawk είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία ενώ στα ΑΒ-212 εκτελείται… παραδοσιακά με λάστιχο κουβά και σφουγγάρι.
Πάμε τώρα σε μια άλλη φωτογραφία, από τον εντυπωσιακό “Πυρπολητή” της προηγούμενης Πέμπτης, 30 Οκτωβρίου.
rounded_corners
Βλέπουμε δύο S-70B Aegean Hawk και ένα ΑΒ-212 της ΔΕΝ να επιδεικνύουν τις δυνατότητές τους στους επισήμους. Αυτό που δεν βλέπουμε είναι ότι την ίδια μέρα, αμέσως μετά τη συμμετοχή της ΔΕΝ στον Πυρπολητή, ακολούθησαν πολλές άλλες πτήσεις, καθώς η εκπαίδευση συνεχίζεται από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
Ανεφοδιασμός με καύσιμο, ενώ ο κινητήρας του ελικοπτέρου είναι σε λειτουργία (hot refueling).
Ανεφοδιασμός με καύσιμο ελικοπτέρου AB-212 ενώ ο κινητήρας του βρίσκεται σε λειτουργία (hot refueling).
Η διαδικασία του hot refueling γίνεται πάντα με πυροσβεστικό όχημα σε ετοιμότητα, για ευνόητους λόγους
Η διαδικασία του hot refueling γίνεται πάντα με πυροσβεστικό όχημα σε ετοιμότητα, για ευνόητους λόγους.
Ο τεχνικός επιθεωρεί τμήματα του ελικοπτέρου παρ’ όλο που αυτό είναι σε λειτουργία. Ο χειριστής συσκευών έχει βγει από το ελικόπτερο για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανεφοδιασμού, αλλά και για να βοηθήσει όταν ταυτόχρονα εκτελείται και αποκατάσταση βλάβης.
Ο τεχνικός επιθεωρεί τμήματα του ελικοπτέρου παρ’ όλο που αυτό είναι σε λειτουργία. Ο χειριστής συσκευών έχει βγει από το ελικόπτερο για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανεφοδιασμού, αλλά και για να βοηθήσει όταν ταυτόχρονα εκτελείται και αποκατάσταση βλάβης.
Ο πιλότος δίνει το ΟΚ στη σηματωρό
Ο πιλότος δίνει το ΟΚ στη σηματωρό.
Επιστροφή στη βάση με τα φώτα προσγείωσης αναμμένα.
Επιστροφή στη βάση με τα φώτα προσγείωσης αναμμένα.
rounded_10
Η ώρα που τα skid ακουμπάνε στο έδαφος. Το έργο της επιθεώρησης και του επανεξοπλισμού ξεκινάει, γιατί σε λίγες ώρες το ΕΠ θα συνεχίσει να πετάει. Όπως κάνει τα τελευταία 35 χρόνια.
Αυτές λοιπόν είναι οι νύχτες των “αντιπαραγωγικών”. Όποιος τους χαρακτήρισε έτσι χρωστάει μια μεγάλη συγγνώμη, αλλά αυτή προϋποθέτει φιλότιμο, κι έτσι δεν τη βλέπουμε πιθανή. Εμείς πάντως τους λέμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ, και τους ευχόμαστε καλή δύναμη.

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ