}

19 Οκτωβρίου, 2016

Αποκάλυψη-σοκ: Η Ρωσία προχώρησε σε βολές με S-500 και παρουσίασε το απόλυτο ραδιο-ηλεκτρονικό όπλο και όπλο λέιζερ -Ratnik, T-14 Armata, Sineva και νέοι πύραυλοι Iskander-M προκαλούν δέος στη Δύση (βίντεο)

Του Βασίλη Καπούλα

Η Ρωσία αποκαλύπτει σιγά σιγά το μυστικό της οπλοστάσιο. Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι έγιναν δοκιμές ενός νέου  βαλλιστικού πυραύλου 9M723 του συστήματος 9K720″ Iskander-M «(βίντεο παρακάτω) στο πεδίο βολής Kapustin Yar ενώ ξεκίνησε επιχειρησιακές βολές το νέο αντιαεροπορικό σύστημα της
Ρωσίας S-500 Prometey (Прометей) («Prometheus»-Προμηθέας) της Almaz-Antey που επίσης είναι γνωστό και με την κωδικοποίηση 55R6M «Triumfator-M.» Σε βίντεο έδειξε ότι είναι επιχειρησιακά έτοιμο το σύστημα εξωσκελετού Ratnik και δείχνει το T-14 Armata εν δράσει.
Ταυτόχρονα Ρώσοι επιστήμονες δοκίμασαν ένα μοναδικό όπλο που έχει την ικανότητα εξουδετέρωσης αεροσκαφών και όπλων κρούσης ακριβείας με απευθείας πλήγμα με την χρήση ακτίνας υψηλής ενέργειας-λέιζερ.
Eπιπλέον αναπτύχθηκε το πρώτο ραδιο-ηλεκτρονικό όπλο βασισμένο σε νέες αρχές της φυσικής από την United Instrument Manufacturing Corporation (UIMC).
Πραγματικό μοντέλο ενός τέτοιου όπλου έχει εκτελέσει δοκιμές απόδειξης των ικανοτήτων του και μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ανάλογο αλλού στον κόσμο.
Οι αρχές που βασίζεται το όπλο κάνουν χρήση αρχών της φυσικής γύρω από τις ακτίνες, γεωφυσικά κύματα και άλλα κινηματικά όπλα και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε κλειστή συνεδρίαση του ρωσικού υπουργείου άμυνας στο Forum-2016.
Η κατασκευάστρια εταιρεία αναφέρει ότι θα μπορεί να χτυπήσει αντίπαλα αεροσκάφη και βλήματα με έμμεσο πλήγμα.
Εφοδιασμένο με σύστημα λέιζερ το ιπτάμενο εργαστήριο βασισμένο στο μεταφορικό Il-76 με τον κωδικό A-60 πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές εδάφους όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Γιούρι Μπορίσοβ.
Αυτή είναι σημαντική ανακοίνωση καθώς αναφορές ότι πραγματοποιήθηκαν ξανά πτήσεις είχαν γίνει από το 2009 επομένως το πρόγραμμα ίσως έχει φτάσει σε σημείο που μπορεί να μετατραπεί σε επιχειρησιακή απαίτηση.
Ο ριζικός εκσυγχρονισμός του συστήματος με νέας γενιάς υλικά θα αναβαθμίζει ριζικά τις ικανότητες του συστήματος. Πλέον είναι έτοιμο να εκτελέσει και δοκιμές αέρος.
Το ιπτάμενο εργαστήριο Α-60 είχε σχεδιαστεί για να δοκιμάσει εναέριο όπλο κατηγορίας λέιζερ με το όνομα 1LK222 Sokol Eshelon που θα μπορούσε να δράσει ως αναχαιτιστικό βαλλιστικών πυραύλων με την καταστροφή τους ειδικά εναντίων των διηπειρωτικών πυραύλων αλλά και δορυφόρων στον αέρα και σε μεγάλο ύψος με πολύ χαμηλό κόστος.
Η πρώτη πτήση αυτής της έκδοσης του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε το 1981 αλλά στις αρχές του ’90 διακόπηκε λόγω χαμηλής χρηματοδότησης.
Πλέον και με την τεχνολογία υλικών να έχει κάνει μεγάλα άλματα το πρόγραμμα φαίνεται να ξαναπαίρνει σάρκα και οστά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Δύο αεροσκάφη κατασκευάστηκαν συνολικά ενώ άγνωστο είναι αν στις δοκιμές θα μετέχει και το δεύτερο αεροσκάφος που σταθμεύει στην αεροπορική βάση Taganrog.
Επιπλέον έγινε γνωστό ότι το εργοστάσιο Krasnoyarsk Machine Building Plant έλαβε παραγγελία από το ρωσικό υπουργείο άμυνας για την κατασκευή ακόμα μιας παρτίδας των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια (SLBM) «Sineva»
Το εργοστάσιο ανέφερε ότι θα συνεχίσει την κατασκευή των πυραύλων για να μπορεί η Ρωσία να αντιμετωπίζει τις απειλές.
Ο R-29RMU Sineva (ή κωδικό RSM-54) είναι πύραυλος υγρών καυσίμων εκτοξευόμενος από υποβρύχια κλάσης DELTA IV με το κάθε υποβρύχιο να μεταφέρει 16 πυραύλους και ο κάθε πύραυλος να έχει 4 ανεξάρτητες κεφαλές.
Η εμβέλεια του πυραύλου είναι στα 8.300χλμ με δοκιμή όμως να φτάνει ακόμα και στα 11.000χλμ με μικρότερο φορτίο.
Η δύση κρατά την ανάσα της περιμένοντας την εμφάνιση του νέου αντιαεροπορικού συστήματος της Ρωσίας S-500 Prometey και θα έχει αποστολή την προστασία με τις πρώτες του πυροβολαρχίες τον ουρανό στη Μόσχα.
Το σύστημα έχει εμβέλεια αναχαίτισης στόχων στα 600 χλμ για αντιβαλλιστική χρήση ύψος αναχαίτισης τα 180 χλμ δηλαδή σχεδόν 660.000 πόδια και τα 400 χλμ για αεροδυναμικούς στόχους.
Επιπλέον το σύστημα θα μπορεί να αντιμετωπίζει 10 στόχους ταυτόχρονα ανά πυροβολαρχία που θα μπορούν να κινούνται μέχρι και τα 7 χλμ/δευτερόλεπτο, δηλαδή θα μπορεί να αναχαιτίζει στόχους που θα αναπτύσσουν ταχύτητες της τάξης των 16.000μιλίων/ώρα ή αεροδυναμικούς στόχους που θα κινούνται με ταχύτητες μέχρι 5μαχ καθώς και δορυφόρους που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά.
Επίσης και βάση προδιαγραφών το σύστημα θα είναι πλήρως αυτοκινούμενο αλλά και ταχέως αναπτυσσόμενο στη θέση που θα πρέπει να προστατεύσει.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να αναχαιτίζει διηπειρωτικούς πυραύλους κατά την διάρκεια της μέσης πορείας δηλαδή πριν αποδεσμευτούν οι ανεξάρτητες κεφαλές ενώ θα δρα σε συνεργασία με τα αντιβαλλιστικά ραντάρ RLS Voronezh-DM και σε αντικατάσταση των αντιβαλλιστικών πυραύλων A-135 με ραντάρr Don-2N που αυτή την στιγμή προστατεύουν την Μόσχα.
Στόχος κάτω από το πρόγραμμα επανεξοπλισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων 2020 είναι να προμηθευτεί 10 πυροβολαρχίες/τάγματα ενώ ήδη σχεδιάζεται και η ναυτική έκδοση του συστήματος για την εγκατάσταση στα νέα αντιτορπιλικά πυρηνικής πρόωσης Leader, το νέο αεροπλανοφόρο και τον εκσυγχρονισμό των καταδρομικών κλάσης Μέγας Πέτρος.
Κάθε πυροβολαρχία S-500 θα αποτελείται από: το όχημα εκτόξευσης 77P6 σε σασί του φορτηγού βαρέως τύπου BAZ-69096 10×10 με διπλούς και τετραπλούς εκτοξευτές, τα οχήματα διοίκησης 55K6MA και 85Zh6-2 επί οχημάτων BAZ-69092-12 6×6, ραντάρ πρόσκτησης στόχων 91N6A(M) ως ρυμουλκούμενο οχήματος BAZ-6403.01 8×8, ραντάρ ιχνηλάτησης 96L6-TsP επί BAZ-69096 10×10, ραντάρ εμπλοκής στόχων 76T6 σε BAZ-6909-022 8×8 και επιπλέον για στατική άμυνα το αντιβαλλιστικό ραντάρ 77T6 σε BAZ-69096 10×10;
Η κατασκευή των S-500 γίνεται από δύο εργοστάσια με την πρώτη μονάδα για επιχειρησιακές δοκιμές να παραδίδεται στα τέλη του 2016 (αυτή που εκτέλεσε βολές).
Τον Μάρτιο του 2015 είχε αναφερθεί ότι είχε ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πυραύλου 40N6 που μπορεί να αναχαιτίσει στόχους στα 400 χλμ και πλέον θα ενσωματωθεί στο σύστημα S-400(θα αποτελεί τον «μικρής εμβέλειας» πύραυλο των S-500).
Ταυτόχρονα ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο από την διοίκηση του Στόλου της Βόρεια Θάλασσας εκτέλεσε κατά την διάρκεια άσκησης επιτυχή βολή πυραύλου κρουζ τύπου P-700 Granit κατά στόχου εδάφους προσομοιώνοντας προσβολή αντίπαλης ναυτικής βάσης όπως δήλωσε ο Ναύαρχος Βαντίμ Σέργκα.
Η άσκηση έγινε στα πλαίσια της επιχειρησιακής αξιολόγησης νέων μελών του πληρώματος καθώς και τον έλεγχο επιχειρησιακής ετοιμότητας του υποβρυχίου
» Smolensk» κλάσης Project 949A» Antej «.
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με το υποβρύχιο εν καταδύσει ενώ τα δεδομένα στοχοθεσίας είχαν εισαχθεί από δορυφορικό σύστημα.
Τα υποβρύχια της κλάσης είναι ίδια με αυτά του αδικοχαμένου Koursk που χάθηκε το 2000 και κατά ΝΑΤΟ είναι γνωστά ως κλάσης Oscar και κύρια αποστολή έχουν την βύθιση αντίπαλων ομάδων αεροπλανοφόρων.
Έχουν εκτόπισμα που φτάνει τους 19.400 τόνους σε κατάδυση, μήκος 155μ. διπλό κύτος, μέγιστη ταχύτητα 35 κόμβους, πλήρωμα 107 ατόμων ενώ από τους δύο τορπιλοσωλήνες των 650mm και τους 4 των 533mm μπορούν να εκτοξευτούν συνολικά 28 όπλα είτε τορπίλες είτε ανθυποβρυχιακοί πύραυλοι τύπου Τσακρα με πυρηνική γόμωση είτε οι νεώτεροι πύραυλοι κατά υποβρυχίωνVodopad με γόμωση της τάξης των 250kt.
Επιπλέον και κατά των αντίπαλων σκαφών επιφανείας τα υποβρύχια του τύπου κάνουν χρήση και 24 πυραύλων κρουζ τύπου P-700 Granit που με τον κινητήρα τύπου ramjet μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες της τάξης των 2,5μαχ ενώ η κεφαλή είναι εκρηκτική βάρους 750κιλών με την εμβέλεια του πυραύλου να φτάνει τα 650χλμ ενώ η τερματική καθοδήγηση γίνεται με την χρήση ραντάρ με την δυνατότητα παράκαμψης αντιμέτρων και δεδομένα στόχων να λαμβάνονται από τους δορυφόρους του συστήματος Legenda.
Ήδη έχει υπογραφεί συμβόλαιο για τον εκσυγχρονισμό 8 υποβρυχίων του τύπου στο επίπεδο 949M με την παράλληλη αντικατάσταση των πυραύλων κρουζ Granit από ισάριθμους 3M55 Oniks (SS-N-26 “Strobile”).
Σε βίντεο το οποίο αποδέσμευσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον εορτασμό της ημέρας των χερσαίων δυνάμεων (1η Οκτωβρίου) παρουσιάζεται για πρώτη φορά η χρήση από ομάδα τυφεκιοφόρων του συστήματος μαχητή Ratnik για το οποίο είχαμε κάνει εκτενή αναφορά στο άρθρο μας Τεχνολογική επανάσταση: Οι Ρώσοι στρατιώτες θα είναι εξοπλισμένοι με σύστημα εξωσκελετού – Αλλάζουν όλα στο πεδίο της μάχης – Δείτε βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ