}

01 Νοεμβρίου, 2016

Φιάσκο η προσπάθεια των Τούρκων να στήσουν "νέα Ίμια"

Σοβαρό περιστατικό στο Αιγαίο με τους Τούρκους να προσπαθούν, όπως προκλητικά κάνουν εδώ και αρκετό καιρίο, να στήσουν "νέα Ίμια". Μετά τις συνεχόμενες παραβιάσεις όλες τις προηγούμενες ημέρες, το βράδυ της Τρίτης ένα ιστιοφόρο με τουρκική σημαία και έναν επιβαίνοντα Τούρκο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου 20 μίλια νοτιοδυτικά της Χίου, καθώς είχε σπασμένο κατάρτι.

Ενημέρωσε το Κέντρο Ερευνας και διάσωσης της Τουρκίας. Στις 16.34 Super Puma της ΠΑ απογειώθηκε από τη Χίο και 16.52 βρισκόταν πάνω από το σκάφος. Ο Τούρκος αρνήθηκε πεισματικά να εγκαταλείψει το σκάφος και να ανέβει στο ελληνικό ελικόπτερο.
Στην περιοχή έφθασε τουρκικό ελικόπτερο που δεν κατάφερε όμως να παραλάβει τον Τούρκο! Στην περιοχή βρισκόταν τρία σκάφη του Λιμενικού και η Κανονιοφόρος του ΠΑ Μαχήτης.
Παρόλα αυτά και παρά την αδυναμία των Τούρκων να μαζέψουν τον δήθεν ναυαγό αυτός ζήτησε από παραπλέοντα εμπορικό πλοίο να τον ρυμουλκήσει! Τελικά το Λιμενικό ήταν αυτό που τον πάει Χίο.
Η πρόκληση εξελίχθηκε σε φιάσκο,αλλά είναι ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου.Η Τουρκία στήνει κρίση!

ΝΟΤΑΜ από Ελλάδα και Τουρκία

Η Ελλάδα στις 16:15 (τοπική ώρα) εξέδωσε άμεσα ΝΟΤΑΜ και όρισε την περιοχή έρευνας και διάσωσης, προκειμένου να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στον ναυαγό, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και όπως απορρέει από τις υποχρεώσεις της για την έρευνα και διάσωση στην περιοχή που βρίσκεται μέσα στο FIR Αθηνών.
Όμως ο Τούρκος ειδοποίησε το τουρκικό κέντρο έρευνας και διάσωσης να τον σώσει κι έτσι στις 17:01 (τοπική ώρα) εξέδωσε και η Τουρκία δική της ΝΟΤΑΜ ορίζοντας περιοχή έρευνας και διάσωσης μέσα στο Αιγαίο.
Και δεν έφτανε αυτό, στις 17:07 (τοπική ώρα) βγάζει νέα ΝΟΤΑΜ που χαρακτηρίζει την ελληνική ως άκυρη, αμφισβητώντας την ελληνική αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση στην περιοχή.
ΠΗΓΗ: Militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ