}

09 Νοεμβρίου, 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Ντ.Τραμπ κερδίζει και την Πενσιλβάνια και γίνεται πρόεδρος - Τρίτη στη Γιούτα η Κλίντον!

Ο Ντόναλντ Τράμπ κερδίζει και την Πολιτεία της Πενσιλβάνιας και με τους εκλέκτορες που αυτή βγάζει φθάνει τους 264 συνολικά. Του απομένουν δηλαδή μόλις 6 εκλέκτορες και να σφραγίσει τη νίκη του.

Με λίγα λόγια, οι δύο υποψήφιοι δίνουν μια μάχη στήθος με στήθος, με φόντο την διαδοχή του Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, μετά από μια ημέρα και μια νύχτα γεμάτη ανατροπές και τους Αμερικανούς πολίτες να συρρέουν μαζικά στις κάλπες.
 
Το newsit.gr μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις, exit poll, αποτελέσματα, εκτιμήσεις και δηλώσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε συνεχή ροή.
 
Κέρδισε και την Πενσιλβάνια των 20 εκλεκτόρων ο Ντόναλντ Τραμπ. Πλέον του λείπουν μόλις 6 για να ανακηρυχθεί και επίσημα νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
 
Με καταμετρημένο το 42% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ 'κλειδώνει" και τη νίκη στη Γιούτα, αφήνοντας τη Χίλαρι Κλίντον στην τρίτη θέση! Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος λαμβάνει 51,4%, έναντι 20,4% της Χίλαρι Κλίντον και ο ΜακΜούλιν είναι δεύτερος με 23,3%.Ένα βήμα πριν από την είσοδο του στο Λευκό Οίκο βρίσκεται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, αφού κερδίζει τις κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα και του Οχάιο. Είναι οι δύο πολιτείες που σε συνδυασμό εκλέγουν το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ήδη, εδώ και μερικά λεπτά τα αμερικανικά δίκτυα δίνουν ποσοστό επικράτησης στον Τράμπ άνω του 95%. Αυτό που απομένει για να σφραγίσει ο υποψήφιος των Ρεμπουμπλικανών τη νίκη είναι οι πολιτείες του Μίτσιγκαν και της Νεβάδα.  
Στις 6 το πρωί της Τετάρτης οι New York Times δίνουν «παράσταση νίκης» 95% στον Τραμπ, ενώ στην έναρξη της εκλογικής βραδιάς το ποσοστό ήταν 84% υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. 
Πρίν από λίγα μάλιστα λεπτά η Χίλαρι Κλίντον φάνηκε να αποδέχεται την ήττα της, αφού στον επίσημο λογαριασμό της, στο δημοφιλή τόπο κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνόμενη στους ανθρώπους που την στήριξαν καθ'όλη την προεκλογική καμπάνια έγραψε: «Αυτή η ομάδα έχει τόσα πολλά για τα οποία είμαι υπερήφανη. Οτιδήποτε και αν συμβεί απόψε, σας ευχαριστώ για όλα».
Επέλεξε να συνοδεύσει την ανάρτησή της, συνοδεύοντάς την με μία φωτογραφία της ίδιας να αγκαλιάζει τρυφερά ένα κοριτσάκι σε μία από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της. 
Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει σε κρίσιμες πολιτείες επικρατώντας στη Φλόριντα, στο Οχάιο, ενώ προηγείται βραχεία κεφαλή και στη Βόρεια Καρολίνα, ενώ η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει την Καλιφόρνια και αυτή τη στιγμή.
Σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ εξασφαλίζει μέχρι στιγμής 186 εκλέκτορες και η Χίλαρι Κλίντον 190. Σημειώνεται ότι απαιτούνται 270 εκλέκτορες για να βγει κάποιος πρόεδρος.
Με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση τις περισσότερες πολιτείες όπου έκλεισαν οι κάλπες, η Χίλαρι Κίντον των Δημοκρατικών προηγείται (ή έχει ήδη αναδειχθεί νικήτρια) στις πολιτείες: 
Ιλινόις
Βερμόντ
Μέριλαντ
Μασσαχουσέτη
Μίτσιγκαν
Ν.Χαμσάιρ
Βόρεια Καρολίνα
Πενσυλβάνια
Κονέκτικατ
Ντελαγουέαρ
Μέην
Μιζούρι
Ρόουντ Άιλαντ
Κολούμπια
Νεμπράσκα
Νιου Μέξικο
Νέα Υόρκη
Ο Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων προηγείται (ή έχει ήδη αναδειχθεί νικητής) στις πολιτείες: 
Ιντιάνα
Κάνσας
Κεντάκι
Τενεσί
Δ. Βιρτζίνια
Βιρτζίνια
Αλαμπάμα
Τζόρτζια
Άρκανσο
Ν.Τζέρσεϊ
Β.Ντακότα
Οκλαχόμα
Ν.Καρολίνα
Τέξας
Κολοράντο
Λουιζιάνα
Μισσισιπί
Οχάιο
Οκλαχόμα
Νότια Ντακότα
Γουισκόνσιν
Στις υπόλοιπες πολιτείες είτε δεν έχει κλείσει ακόμη οι κάλπες, είτε δεν υπάρχουν ακόμη εκλογικά αποτελέσματα. 
Exit Poll
Νωρίτερα, σύμφωνα με exit poll του αμερικανικού δικτύου FOX το 49% των ψηφοφόρων θεωρεί τον Τραμπ ικανότερο πρόεδρο, ενώ το 46% εκτιμά πως η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, θα είναι ιδανική για την ηγεσία της χώρας.

Την ίδια ώρα, το 48% εκτιμά πως ο Τραμπ θα μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα οικονομικά ζητήματα των ΗΠΑ, έναντι του 46% που συγκεντρώνει η Χίλαρι Κλίντον. 
Παράλληλα, σύμφωνα με το Fox News, το 52% των ψηφοφόρων εκτιμά πως ο αγώνας των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους «πηγαίνει άσχημα», το 52% πιστεύει ότι η οικονομία αποτελεί ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, το 45% ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα, το 63% ότι οι τηλεμαχίες των δύο υποψηφίων ήταν σημαντικές για την ψήφο των πολιτών. 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το MSNBC, 87% των μαύρων ψηφοφόρων επιλέγει για επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, ενώ μόλις το 8% ψηφίζει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.
Υπενθυμίζεται πως κατά τις εκλογές του 2012 οι μαύροι ψηφοφόροι υποστήριξαν σε ποσοστό 93% τον Μπαράκ Ομπάμα και μόλις το 6% τον Μιτ Ρόμνεϊ
Οι υποστηρικτές του κ. Τραμπ ήταν σχεδόν αποκλειστικά λευκοί άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας δίχως πανεπιστημιακή εκπαίδευση.  Αντιθέτως, η κ. Κλίντον έλαβε τις ψήφους των γυναικών και των εύπορων Αμερικανών ενώ την στήριξαν επίσης και οι ψηφοφόροι που συνέλαβαν σημαντικά στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012:  οι ισπανόφωνοι, οι ασιατικής καταγωγής Αμερικανοί, οι ανύπαντρες γυναίκες και όλοι όσοι άσκησαν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα.  
Κυρίαρχο συναίσθημα, μεταξύ και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, είναι η αγωνία, αγωνία για την οικονομική τους κατάσταση, αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους, αγωνία για τις ικανότητες και την αξιοπιστία των ηγετών τους. Αρνητική άποψη για την Χίλαρι Κλίντον είχαν ελάχιστα περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους ενώ για τον Ντόναλντ Τραμπ αρνητική άποψη είχαν 6 στους δέκα. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα, ωστόσο, δήλωσαν πως θα τρόμαζαν σε περίπτωση εκλογής του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα.  
Τρεις στους πέντε ψηφοφόρους εμφανίζονται απογοητευμένοι από την πορεία της χώρας τους και δηλώνουν πως η οικονομία των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι ισχυρή. Δύο στους τρεις ανέφεραν πως η οικονομική τους κατάσταση είναι είτε χειρότερη είτε ίδια σε σχέση με πριν από μία τετραετία ενώ ένας στους τρεις υποστηρίζει πως η ζωή για την επόμενη γενιά θα είναι σαφώς δυσκολότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ