}

29 Νοεμβρίου, 2016

Νέα εθνική αμυντική στρατηγική... ή νέο επικοινωνιακό show;

Του Λάμπρου Τζούμη*

Με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο κ. Πάνος Κάμμενος καλεί την Δευτέρα 5 Δεκ. 2016,τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για ενημέρωση στην ακριτική νήσο Μεγίστη που είναι ένα από τα τρία κύρια νησιά τους συμπλέγματος του
Καστελλόριζου.

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως ΥΕΘΑ ο κ. Καμμένος έχει ενημερώσει τα μέλη της υπόψη Επιτροπής ακόμα μια φορά, τον Απρ. 2015 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα ο ΥΕΘΑ ανέφερε στους στρατιωτικούς συντάκτες ότι τα μέλη της Επιτροπής εκτός της Μεγίστης θα επισκεφτούν και τα φυλάκια του Ελληνικού Στρατού στις γειτονικές μικρονήσους, ώστε να έχουν πλήρη γνώση του τι σημαίνει Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη και ποια η στρατηγική σημασία του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος!
Αν πράγματι oκ. Καμμένος πιστεύει ότι η αναγκαιότητα του λόγου μετάβασης της Επιτροπής στο ακριτικό αυτό νησί μας, είναι απλά ο προαναφερόμενος, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Δηλαδή οι 55 βουλευτές οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και αυτονόητο είναι ότι χειρίζονται κομβικής σημασίας θέματα σε ότι αφορούν στα εθνικά μας συμφέροντα, δεν γνωρίζουν την τεράστια γεωστρατηγική-γεωοικονομική σπουδαιότητα του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος μέχρι σήμερα;
Όπως είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα οι σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις - παραβάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, συνδυαζόμενες με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, καταδεικνύουν με τον ποιο σαφή τρόπο την ποιοτική αναβάθμιση της αναθεωρητικής πολιτικής και φυσικά τις προθέσεις της Άγκυρας. Από την πλευρά της χώρας μας η αμυντική και εξωτερική πολιτική επί σειρά ετών διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα και ο κατευνασμός που επιχειρείται, αντί να λειτουργεί αποτρεπτικά αποθρασύνει την Τουρκία.
Αν λοιπόν ο λόγος παρουσίας στο νησί του Καστελόριζου δεκάδων βουλευτών, οι οποίοι θα μετακινηθούν με Α/Φ C-130, είναι η προβολή - επίδειξη ισχύος και εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής αμυντικής αποτρεπτικής στρατηγικής απέναντι στις νέο-οθωμανικές επιδιώξεις της Άγκυρας, νομίζω ότι μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος. Μια αξιόπιστη Εθνική Αμυντική Στρατηγική, προϋποθέτει τη δυνατότητα πειστικής απειλής πολεμικής δράσης έναντι κάθε δυνητικού αντιπάλου, η οποία διασφαλίζει ότι σε περίπτωση επιθετικής δράσης από την πλευρά του αφενός μεν δεν θα του επιτρέψει να επιτύχει τους σκοπούς του, αφετέρου δε, ακόμη κι αν τους επιτύχει, θα καταβάλει δυσανάλογα μεγάλο τίμημα γι’ αυτό.
Σε καμιά περίπτωση βέβαια, δεν έχει να προσφέρει κάτι σ΄ αυτό η επιλογή για ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης και περισσότερο θυμίζει σχεδιασμό και εκτέλεση ενός ακόμη επικοινωνιακού Showαπό αυτά που μας έχει πλέον συνηθίσει ο κ. Καμμένος.
Αν τέλος ο κ. ΥΕΘΑ με την κίνηση αυτή επιθυμεί τη στήριξη της εσχατιάς αυτής της πατρίδας μας και την τόνωση του ηθικού των κατοίκων της περιοχής, θα ήταν προτιμότερο να διαθέσει τα χρήματα που απαιτούνται για τα καύσιμα του Α/Φ C-130 (9.000 περίπου η ώρα πτήσης), για το σχολείο, το ιατρείο ή τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού και η ενημέρωση των μελών της επιτροπής να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον προβλεπόμενο θεσμικό τρόπο στη Βουλή με την τήρηση πρακτικών.
*Ο Λάμπρος Τζούμης είναι Υποστράτηγος ε.α. Οι θέσεις που εκφράζονται στο κείμενο είναι απολύτως προσωπικές.
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ