}

26 Ιανουαρίου, 2017

Ο Κλάδος Υπαξιωματικών και η διάλυση των Σχολών ΑΣΣΥ της ΠΑ

Γράφει ο
Παναγιώτης Καράμπελας
Σμηναγός ε.α.

Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ)

Φαίνεται ότι αν και μπήκαμε, πριν μερικά χρόνια, στον 21ο αιώνα, κάποιοι θέλουν να μένουν στον προηγούμενο. Τότε ήταν απόφθεγμα το αναχρονιστικό αλλά και χαρακτηριστικό της εποχής ¨εκεί που σταματάει η λογική, αρχίζει ο στρατός¨.
Δεν μπορεί διαφορετικά να ερμηνευτεί το γεγονός ότι παρά τις από πολλούς και με πλήρη τεκμηρίωση εισηγήσεων για την ενοποίηση των ΑΣΣΥ της Π.Α., όλα αυτά, ελέω του παραπάνω αποφθέγματος, φτάσαμε στην πολλή γνωστή μας φρασεολογία της πρόσφατης επταετίας ¨αποφασίζουμε και διατάσσουμε¨. Έτσι οι παραγωγικές σχολές ΑΣΣΥ της Π.Α., θα λέγονται Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ). Και μονίμων. Και Υπαξιωματικών. Χρήσιμα και τα δύο για το μέλλον των σχεδιασμών των ¨φίλων¨ των Σχολών αυτών!!!

Δεν μπορούμε  να φανταστούμε ότι σχετικές ειδικές μελέτες του ΣΑΣ, τόσες συναντήσεις Συλλογικών φορέων (ΣΑΣ, ΣΑΣΥΔΑ, ΣΑΙΡ, ΕΑΑΑ) με Α/ΓΕΑ, με ΥΕΘΑ και με αρμόδιους επιτελείς, τόσες επιστολές προβληματισμού και εισηγήσεων συναδέλφων, τόσες δημοσιεύσεις απόψεων επί της ¨περιέργως επείγουσας διαβούλευσης¨, τελικά όλα αυτά μπορεί να θεωρηθεί ότι ελήφθησαν σοβαρά από τους αρμόδιους ή μήπως ήταν μια επικοινωνιακή ¨διαβούλευση κωφών¨ ή για τον τύπο μιας παράτυπης διαδικασίας; Βέβαια, στο Ν.4407/16, αυτές οι Σχολές, τελικά δεν διαλύονται, αλλά ¨καταργούνται ¨!! Τι Γιάννης. Τι Γιαννάκης!!

Είναι παλιό το έργο που άρχισε επιθετικά το 1973. Από τότε και μετά, με επαναλαμβανόμενες εισηγήσεις ¨αρμοδίων εισηγητών¨ συμβαίνει  να επινοούνται τρόποι, που στο βάθος βλέπουν την με κάθε τρόπο υποβάθμιση της εξέλιξης των αποφοίτων των σχολών αυτών ή και των Σχολών τους, που για πάνω από εξήντα πέντε χρόνια γράφουν χρυσές σελίδες στην ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Να, όμως, που σήμερα έρχονται να τις διαγράψουν. Να μας αφανίσουν και εμάς τους αποστράτους και τους ε.ε. απόφοιτους των σχολών αυτών. Σαν να μην υπήρξαμε ποτέ στην Π.Α. Δεν προσφέραμε τίποτα; Κάποιοι συνάδελφοι που έχασαν ¨συμπτωματικά¨ τη ζωή τους, κατά τους συντάκτες του κατασκευάσματος αυτού, απλά τούτο τους συνέβη περνώντας ¨έξω¨ από κάποιες αεροπορικές εγκαταστάσεις!!!

Μα γιατί αυτές οι κακίες, ίσως πουν πολλοί συνάδελφοί τους και όχι μόνο. Πώς θα κάνουμε εξαίρεση για την Π.Α. να τις πούμε Σχολές Τεχνολόγων Αεροπορίας ή Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Αεροπορίας , όπως μας λέτε εσείς; Αφού έτσι θα αντανακλούν κάποιο άλλο επίπεδο εκπαίδευσης, από εκείνο που εμείς θέλουμε να τις έχουμε, ώστε στη συνέχεια να οδηγήσουμε εκεί και τις αντίστοιχες σχολές των άλλων δύο όπλων; Έχουμε μπροστά μας το επόμενο στάδιο, που είναι σε εκκρεμότητα. Δεν το ξέρετε ότι έχουμε ένα ημιτελές ¨έργο¨ κάποιων διακλαδικών επιτροπών που ¨ψάχνουν¨, κάποια χρόνια, τώρα, να βρουν τρόπο πώς θα εφαρμόσουν το Ν. 2913/2001, αλλά τις καθυστερεί το πρόβλημα ότι η Π.Α. έχει τρείς ανάλογες σχολές και θα πρέπει πρώτα να ενοποιηθούν ¨καταργούμενες¨; Δηλαδή, ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια¨. Αμ’ πως!!

Όσο σκωπτικά και αν κάποιος θελήσει να το αντιμετωπίσει, οι ρίζες του θέματος είναι βαθιές και πολλαπλές. Αν κανείς ψάξει σε σελίδες πρακτικών των υπόψη επιτροπών, εκεί θα αντιληφθεί τον ¨προβληματισμό¨ κάποιων μελών των – εκπροσώπων της ΔΑΕ – που στην πραγματικότητα σήμερα συνεχίζουν να μας οδηγούν σε αυτές τις εξελίξεις! Μέσα από εκεί αποκαλύπτεται και η διαχρονική προσπάθεια, πώς θα αποφευχθεί η πραγματική υλοποίηση του Ν. 2913/01 και αντί τούτου, πώς θα επιτευχθεί η υποβάθμιση, είτε των σχολών αυτών,  είτε της εξέλιξης των αποφοίτων τους, ακόμη μέχρι και Ανθυπασπιστές, ώστε να φτάσουμε στο στόχο: Κλάδος Υπαξιωματικών Ε.Δ.
Τούτο, φαίνεται, είναι κάτι που πριν λίγο καιρό είχε προβληματίσει και τον κ. Καμμένο. Τι να κάνει ο άνθρωπος, ώστε ¨οι Υπαξιωματικοί¨ να εξελίσσονται σε στρατηγούς! Έτσι του είχαν πει να εξαγγείλει, τότε, ίσως χωρίς να ξέρει που το πάνε! Έτσι και έκανε. Όμως, τον ενημερώσαμε και εγγράφως για την πλεκτάνη. Βέβαια, οι εισηγητές ξένων προτύπων, έχουν πάντα στο νου τους την εφαρμογή τους με Ελληνοπρεπή αντίληψη, περί Πατρικίων και Πληβείων. Προσχηματικά επικαλούνται, δια του κ. Υπουργού, το Αμερικάνικο μοντέλο!! Κάθε άλλη ανάλογη με αυτά εναρμόνιση είναι ασύμβατη με την ¨δεοντολογία¨ τους, το στόχο τους. Πρέπει οι ¨Υπαξιωματικοί¨ να μείνουν, όπως τόσα χρόνια  τους εννοούν. Λατζέρηδες, σαγματοποιοί, φασιναδόροι, καμαρότοι κ.λ.π., στις αυλές των Πατρικίων! Δεν αναλογίζονται το έργο που προσφέρουν. Μόνο το στόχο τους, επιδιώκουν. Δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι έχουμε 2017 και σε αυτές τις σχολές εισάγονται, πλέον, με την ίδια διαδικασία εισαγωγής – όπως και στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές – με 17,000 – 19,000 περίπου μόρια. Και βρίσκουν τη λύση, να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο. Στη δημιουργία Κλάδου Υπαξιωματικών, προπολεμικής περιόδου!!

Είναι αδιανόητο, με αυτά τα δεδομένα, η αποφοίτηση να εξακολουθεί να είναι με το βαθμό του Σμηνία και ο καταληκτικός βαθμός αυτός του Αντισμηνάρχου, αντί του Σμηνάρχου χωρίς πτυχίο ΑΕΙ – όπως με το Ν. 2439/96 – και του Ταξιάρχου, πλέον, με πτυχίο ΑΕΙ. Ας μην ξεχνούμε ότι χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις προσόντων, με το Ν. 1648/2008 δόθηκε σε πολλές κατηγορίες αποφοίτων ΑΣΕΙ ο βαθμός του Αντιπτεράρχου. Γιατί όχι ανάλογη-δίκαιη μεταχείριση και των αποφοίτων των υπόψη σχολών;

Αν όντως το πρόβλημα ήταν το όνομα των σχολών των άλλων όπλων, προς τα οποία θα έπρεπε να προσαρμοστεί και η νέα (ενοποιημένη) σχολή της Π.Α., τότε θα ήταν καλό να εξεταστεί, αν θα έπρεπε ήδη και με βάση την εκκρεμότητα για εφαρμογή – επιτέλους – του Ν. 2913/2001, κατά πόσο οι εισηγήσεις των φορέων μας, εξυπηρετούν και το έργο των υπόψη διακλαδικών επιτροπών. Μια αντίστοιχη ονομασία, με την προτεινόμενη για τις σχολές της ΠΑ – δεδομένου ότι και αυτές οι σχολές συμπορεύτηκαν για κάποιο διάστημα με τα ΤΕΙ, όντας αυτά στην Ανωτέρα Εκπαίδευση – θα ήταν το σωστότερο. Συνεπώς, κατ’ αναλογία, θα μπορούσαν να θεωρούνται ως Σχολές Τεχνολόγων Στρατού και Σχολές Τεχνολόγων Πολεμικού Ναυτικού, αντίστοιχα.

Μάλιστα και κατ’ αναλογία, επίσης, με τις προσαρμογές των Σχολών Αξιωματικών και των τριών όπλων σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) με το Ν. 3187/2003, θα μπορούσε και όλες οι Σχολές Τεχνολόγων των ΕΔ, ως σύνολο, να αποκαλούνται Ανώτερα Στρατιωτικά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ε.Δ. (ΑΣΤΕΙ) Ε.Δ. Έτσι, θα αποδιδόταν δίκαιη, ορθολογική και ενιαία αντιμετώπιση ενός εκκρεμούντος για χρόνια σοβαρού θέματος, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος των Ε.Δ. Όχι με αιτιάσεις και με προφανείς σκοπιμότητες, οι οποίες ουσιαστικά οδηγούν στη διαμόρφωση κλίματος αντιπαραθέσεων, μειωμένης απόδοσης, χαμηλού φρονήματος και ηθικού, έλλειψης πνεύματος αυτοθυσίας, ταξικοποίηση, διασάλευση πειθαρχίας, αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ικανότητα της Π.Α.  

Και όμως οι σκοπιμότητες καλά κρατούν. Το δίκαιο, το ορθό στέλνεται στον Καιάδα!   

Κύριε Υπουργέ, βλέπετε και εσείς ότι το δίκαιο, το σωστό, να υπηρετείται με αυτές τις ανιστόρητες-προκλητικές-απαράδεκτες μεθοδεύσεις; Ενημερωθήκατε επισταμένως από τους αρμόδιους Συλλογικούς φορείς. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι δίδετε την αίσθηση του Ποντίου Πιλάτου; Θα πρέπει να έχετε κατά νουν, ότι οι απόφοιτοι αυτών των προελεύσεων στελεχών της Π.Α. – που διαχρονικά αποτελούν το 75%, περίπου, της δυνάμεως της Π.Α. – με όλες τις μέχρι σήμερα θέσεις και δηλώσεις τους, βάζουν, πλέον και τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

Κύριε Αρχηγέ, με τις ειλικρινείς ευχές μου για επιτυχία στα υψηλά καθήκοντα του ηγέτη της ένδοξης Πολεμικής μας Αεροπορίας, ειλικρινά θλίβομαι και βαθύτατα, γιατί θα βρεθείτε μπροστά στην κληρονομιά ενός τερατουργήματος, που κάποιοι συνάδελφοι, διαχρονικοί ¨μελετητές¨ εκμεταλλεύτηκαν μια ¨πολιτική και στρατιωτική συζυγία πλανητών¨ για να επιχειρήσουν να υλοποιήσουν απαράδεκτα και καταστροφικά σχέδια για την ΠΑ και όχι μόνον. Εκτιμούμε, ότι αφού μεσολαβήσει εύλογος χρόνος για ενημέρωσή σας, θα ήταν σκόπιμο να ενημερωθείτε, από τους θεσμικούς φορείς των αποφοίτων των Σχολών αυτών (ΣΑΣ, ΣΑΣΥΔΑ, ΣΑΙΡ), επί του σοβαρού αυτού θέματος του Ν. 4407/16, ώστε να λάβετε θέση-αποφάσεις. Είναι μια μεγάλη πληγή που χαίνει, πλέον, στο σώμα της ΠΑ!

Κύριε Βαΐτση, για τον πανάθλιο τρόπο αποστρατείας σας, αισθάνομαι άπειρη αγανάκτηση και συναισθάνομαι τη δοκιμασία που σας επιφύλαξε η πατρίδα. Όντως, κ. Βαΐτση, ήταν προσβολή, τόσο στο πρόσωπό σας, όσο και διασυρμός στην πατρίδα μας, στην ΠΑ και σε όσους την υπηρέτησαν και συνεχίζουν να την υπηρετούν. Τέτοιες αποφάσεις προϋποθέτουν σωφροσύνη και υπευθυνότητα αυτών που τις λαμβάνουν. Δυστυχώς, μεταξύ αυτών, ήταν και ο κ. Πρωθυπουργός!  ΟΜΩΣ, λυπάμαι και γιατί δεν θα ξεχάσουμε την εμπάθεια και την ανένδοτη στάση σας, απέναντι στις εκκλήσεις των θεσμικών φορέων των Συλλόγων μας και όχι μόνον, για να αποφύγετε το τερατούργημα. Το Ν. 4407/16. Καρφώσατε αλύπητα, αν όχι και με μένος, το μαχαίρι του στα σώματα ένδοξων και ιστορικών σχολών. Γιατί; Γιατί; Ελπίζω, τώρα που θα καθίστε στην πολυθρόνα του απόστρατου και θα αναλογιστείτε το όλο έργο σας, θα σας δοθεί χρόνος να κάνετε και την αυτοκριτική σας. Θα αντιληφθείτε το μέγα λάθος σας, που γέμισε την ψυχή μας με πόνο και μας έβαλε σε κύκλο αγώνων, να το διορθώσουμε. Σαν άνθρωπος, πάντως, σας εύχομαι Καλή τύχη και Υγεία.

Κύριε Υπουργέ, καλό είναι να μην ξεχνάμε τι αντικειμενικά και δεοντολογικά σας έχει, για πολλές φορές, επισημανθεί με απόλυτα ολοκληρωμένη τεκμηρίωση και υπευθυνότητα. Με βάση αυτά και τις εξελίξεις που δρομολογούνται, είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη ότι:

1. Είναι γνωστό ότι έχουν ετοιμαστεί, ήδη, τροπολογίες για το Ν. 4407/16. Μέσα σε αυτές μπορεί να περιληφθεί η διόρθωση του τίτλου της ενοποιημένη Σχολής (άρθρο 1), είτε ως Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αεροπορίας, είτε ως Σχολή Τεχνολόγων Αεροπορίας. Επίσης, μετά την ονοματολογία κάθε κατεύθυνσης (άρθρο 2, 2α,β,γ) να προστεθεί, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, εντός παρενθέσεως και ο ιστορικός τίτλος της κάθε αντίστοιχης σχολής προέλευσης (ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΙΡ).
2. ΔΕΝ διαλύεται, ΟΥΤΕ καταργείται καμία Σχολή. Η νέα Σχολή, είναι η ΣΥΝΕΧΕΙΑ των τριών ως άνω Σχολών! (Η ΣΤΥΑ π.χ. υπήρξε συνέχεια της ΣΤΑ!). Αλλά, ούτε και η δική μας ιστορία διαγράφεται!! Μην επιχειρείτε κάτι τέτοιο, γιατί όλοι σας, θα χαρακτηριστείτε και ως παραχαράκτες της ιστορίας της Π.Α. Είστε τόσο αγνώμονες; Λίγος σεβασμός, δεν βλάπτει από όλους εσάς τους ηλικιακά νεώτερους, με την όποια εξουσία έχετε. Ιδιαίτερα και προς τους προηγηθέντες ηγέτες της ΠΑ, οι οποίοι υπερασπίστηκαν και αντιμετώπισαν με ευθύτητα και αποφασιστικότητα τις διαχρονικές σκοπιμότητες-¨σχέδια εκσυγχρονισμού¨ της ΠΑ. Μην καταχράστε την εξουσία σας. Γιατί έρχεται η ώρα της ευθύνης, αλλά και της κρίσης. ΟΛΟΙ κρινόμαστε!
Η Πολεμική Αεροπορία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ατόμου ή ατόμων. Πολιτικών ή Στρατιωτικών. Είναι και στέγη-καταφυγή όλων εκείνων που την υπηρέτησαν και την υπηρετούν με ιδρώτα και με αίμα ακόμη. Είναι η σκέπη του Ελληνικού λαού! Και επαφίεται σε εμάς, όπως και για το Σύνταγμα, να την υπερασπιστούμε, να νοιαστούμε, να την προστατεύσουμε. Προσχηματικά επικίνδυνα πειράματα και σκοπιμότητες κάποιων ΔΕΝ χωρούν απέναντι στην ετοιμότητα και μαχητικότητα της ΠΑ. Δεν την υπηρετούν. Γαλουχηθήκαμε με αξίες και ιδανικά. Δεν θα τα προδώσουμε, ούτε θα τα απαρνηθούμε, σφυρίζοντας αδιάφορα. Αν κάποιοι, αφού απόλαυσαν ό,τι τους πρόσφερε η Πολεμική Αεροπορία και η πατρίδα μας, τώρα σφυρίζουν ανέμελα ή με ρατσιστικά παραληρήματα ή πολιτικάντικα μηνύματα, θα κριθούν ανάλογα και αυτοί, την κατάλληλη ώρα.

Βέβαια, έχουμε και τη συντριπτική πλειοψηφία εκείνων των αγνών συναδέλφων, ιδιαίτερα ιπταμένων, οι οποίοι ως απλοί χειριστές υμνολογούσαν και εξέφραζαν ικανοποίηση για το έργο μας. Είτε μετά την προσγείωση, είτε αργότερα από  υψηλές θέσεις ευθύνης. Τώρα, στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ΣΙΩΠΟΥΝ. Δεν νομίζουν, ότι και οι νέοι συνάδελφοί τους, έχουν ανάλογη προσδοκία να επιστρέφουν ασφαλείς στις οικογένειές τους, ενώ επίκειται υποβάθμιση αυτών των σχολών; Πού είστε κ. κ. συνάδελφοι;

Ωστόσο, οι απόφοιτοι αυτών των τιμημένων και δοξασμένων σχολών συνεχίζουν να είναι παρόντες και θα αγωνίζονται για ό,τι κρίνουν  δίκαιο και σωστό για το αύριο της ιστορίας τους και της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Είναι χρέος τους και για άλλη μια φορά, αν χρειαστεί. Θα το αντιληφθείτε, όλοι σας. Όλη η ευθύνη θα είναι δική σας. Λυπηρό που οδηγείτε σε τέτοιες  αποφάσεις δράσης. Όχι εκβιασμού. Οι εκβιασμοί, άλλους χαρακτηρίζουν, δυστυχώς. Οι απόφοιτοι των σχολών αυτών είναι ειλικρινείς και έντιμοι μαχητές υπέρ του όποιου δικαίου ισχυροποιεί την Π.Α., λαμπρύνει την ιστορία της και εξασφαλίζει την ελευθερία της πατρίδας μας.

Κύριοι Βουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, οι παραπάνω γραμμές, σας είναι απόλυτα χρήσιμες. Θα συναινέσετε στην παραχάραξη της ιστορίας ή και Ρατσιτικών τάσεων στην ΠΑ – και όχι μόνον; Η σκέψη μας και η ελπίδα μας, φτάνει και σε σας. Όχι μόνον στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο. Εμείς θα σας αποδείξουμε το υψηλό επίπεδο της κριτικής μας ικανότητας, για άλλη μια φορά!! Κάποιοι άλλοι, βέβαια, μας σκέπτονται διαφορετικά. Θα το καταλάβουν και αυτοί.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ