}

13 Απριλίου, 2017

Ρωσικά ΜΜΕ: «Οι Αμερικανοί μεταφέρουν την βάση τους από το Ιντσιρλίκ στη Σούδα»



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Η αναφορά του ρωσικού ΜΜΕ καταδεικνύει και την ανησυχία της Ρωσίας ως προς την έντονη κινητοποίηση των ΗΠΑ στον ελλαδικό χώρο και την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.


Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Ρία Νοβόστι Γκενάντι Μέλνικ από την Αθήνα σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα πρότεινε στις ΗΠΑ να μεταφέρουν την στρατιωτική βάση από την Τουρκία στην Κρήτη» πηγή στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας του αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά συζητά με τις ΗΠΑ την επέκταση της αμερικανικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη και την μεταφορά εκεί της αμερικανικής βάσης που εδρεύει στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

«Αυτή τη στιγμή, συζητούνται θέματα επέκτασης της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα, μεταξύ άλλων και για τη διάρκεια ισχύoς της συμφωνίας με τις ΗΠΑ» δήλωσε η πηγή του ελληνικού υπουργείου Άμυνας στο ΡΙΑ Νόβοστι

«Θέλουμε να μεταφερθεί η βάση από το Ιντσιρλίκ στη Σούδα. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας, δεν θα εξαρτόμαστε από την Τουρκία. Αυτό, επίσης, θα αποδυναμώσει την Τουρκία».

Η συζήτηση αυτή έχει ήδη γίνει μεταξύ του Έλληνα ΥΕΘΑ Π.Καμμένου και του Αμερικανού ΥΠΑΜ «Mad dog» Τζέιμς Ματτίς στις 24 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο συζητήθηκε εκτενώς το ενδεχόμενο επέκτασης της βάσης ενώ προσκάλεσε και τον Αμερικανό ΥΠΑΜ να έρθει για επίσκεψη στην Ελλάδα. Το Ρία Νοβόστι πάντως σημειώνει το γεγονός ότι κανείς Αμερικανός ΥΠΑΜ δεν επισκέφτηκε την Ελλάδα εδώ και 27 χρόνια ενώ ο Ματτίς αποδέχτηκε την πρόσκλη

Η πηγή από το ΥΠΕΘΑ τόνισε ότι η πολιτική της Άγκυρας είναι δύσκολο να προβλεφθεί και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιες ενέργειες μπορεί να προβεί ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε ότι η Άγκυρα εκβιάζει συνεχώς τις ΗΠΑ, απειλώντας να κλείσει την πρόσβαση στο Ιντσιρλίκ.

Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες περί σχεδίων δημιουργίας βάσης του ΝΑΤΟ στη Μακεδονία, δηλώνοντας:

«Αυτό δεν συζητείται. Για ποιο λόγο χρειάζεται μια βάση εκεί; Ποιο το νόημα της δημιουργίας της; Αν και, φυσικά, μας ενδιαφέρει αυτό για προφανείς λόγους, δηλαδή τις δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ